Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. III

• Autor wątku Autor wątku Brunonz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Cześć, mam pytanie odnośnie blokady alkoholowej. Mam już pozwolenie na jazdę z blokadą, kupiłem używaną blokadę Drager Interlock XT, mam do niej jeszcze ważna kalibrację. Czy mogę ją sobie zamontować samemu? W Internecie są sprzeczne informacje, jedni piszą, że montowali samemu lub u dowolnego elektryka samochodowego, znowu inni, że musi to być wyspecjalizowany warsztat, i że nawet do przeglądu blokady potrzebny jest jakiś papier potwierdzający montaż.
Zdaję sobie sprawę, że firmy wynajmujące blokady będą nalegać na montaż we warsztacie, bo to dla nich biznes, ale jak to faktycznie wygląda na przeglądzie? Oczywiście diagnoście mogę powiedzieć, że dałem elektrykowi do montażu, żeby za dużo się nie zastanawiał, no ale papiera mieć nie będę.
Druga sprawa, rozumiem że do kolejnej kalibracji wystarczy wysłać samą słuchawkę? Bo na mojej blokadzie mam naklejkę z datą kalibracji zarówno na słuchawce, jak i centralce, a trochę mało logiczne mi się wydaje wymontowywanie co rok całej centralki i wysyłania do kalibracji, skoro służy ona chyba tylko skalibrowaniu alkomatu?
I jeszcze trzecie, bardziej do tych, co byli w tej sytuacji - jak wygląda badanie techniczne na SKP? Sprawdzają cały samochód jak na normalnym przeglądzie, czy tylko działanie blokady? Bo mam przegląd robiony 2 tygodnie temu i średnio trochę znowu płacić kolejne 100zł za badanie techniczne.

1. Możesz zamontować samemu
2. Do kalibracji wymagana jest tylko "słuchawka"
3. To jest badanie dodatkowe, z tego co pamiętam to kosztuje 50zł i sprawdza się samo działanie blokady. W moim przypadku musiałem czekać 15min aż blokada sie zdezaktywuje. Po tym czasie diagnosta tylko sorawdził czy da się uruchomić silnik bez podania probki powietrza i tyle

biezanow_123 napisał:
1. Możesz zamontować samemu
2. Do kalibracji wymagana jest tylko "słuchawka"
3. To jest badanie dodatkowe, z tego co pamiętam to kosztuje 50zł i sprawdza się samo działanie blokady. W moim przypadku musiałem czekać 15min aż blokada sie zdezaktywuje. Po tym czasie diagnosta tylko sorawdził czy da się uruchomić silnik bez podania probki powietrza i tyle

Dzięki wielkie za rozwianie wątpliwości :)

W kwietniu minie połowa kary z 4 lat zakazu. Czy jest jakaś szansa żeby się gdzieś odwołać? Czy zostaje tylko montaż blokady? Grzywnę 1000 i 5000 zapłaciłem. Co do kasy mam wszystko uregulowane. Przypomnę że miałem rozmowę z kuratorem po prawie 1.5 roku bo oficjalnie w wyroku nie mam go przydzielonego.

Niestety wg art. 84 § 2 kk nie można uznawać po połowie kary srodka karnego jakim jest zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych za wykonany. Zostaje tylko mozliwosc jazdy z blokadą alkoholową

Jak bardzo potrzebne prawko to rób badania i staraj się o blokadę. Najlepiej wszystkie papiery mieć i wtedy wniosek.

Dzień Dobry

Pytanie

Jestem jeszcze przed sprawą , mam zabrane prawko za ako
Co mi zrobią jak mnie zatrzymają do kontroli jak z zabranym będę jeździł , oczywiście na trzeźwo ? Jak to teraz wygląda ? Kiedyś z tego co czytałem był mandat za brak dokumentu

Zakazu sądowego nie masz. Masz zabrane. Dobre pytanie. 🤪

Witam jutro mam rozprawę w sądzie chciałem zapytać o jakieś porady i czy policjanci byli u Was na sprawie?

Nie mielibyście tyle pytań i niepewności a kara napewno mniejsza gdyby dobrowolnie bez rozprawy do tematu podejść. Ale i tak życzę powodzenia!

Nie musi być sądowy zakaz by sobie problemów narobić. A czas gdzie 500 zł za brak uprawnień się dostawało to była opcja dla osób co nigdy nie posiadali uprawnień czyli niemieli zrobionego prawka.

szymi262 napisał:
Dzień Dobry

Pytanie

Jestem jeszcze przed sprawą , mam zabrane prawko za ako
Co mi zrobią jak mnie zatrzymają do kontroli jak z zabranym będę jeździł , oczywiście na trzeźwo ? Jak to teraz wygląda ? Kiedyś z tego co czytałem był mandat za brak dokumentu
Z tego cofnie orientuję to po zatrzymaniu prawka przez Policję to teraz sa zawieszone uprawnienia ale zakazu sądowego przecież nie masz,A co za to grozi ciężko powiedzieć.Ja mam podobny problem tylko że mam zakaz sądowy na kat A,a na resztę nie i też nie mogę się dowiedzieć czy mozna jezdzic i co za to grozi.

Paweł kierowca napisał:
Witam jutro mam rozprawę w sądzie chciałem zapytać o jakieś porady i czy policjanci byli u Was na sprawie?
U mnie nie było Policjantow,Prokuratura też nie było tylko Sędzia.

Wojtek1976 napisał:
U mnie nie było Policjantow,Prokuratura też nie było tylko Sędzia.

Dobrowolnie poddałeś się karze ? Czy normalna rozprawa była w twoim wypadku ?

Wydaje mi się że jak poddasz się dobrowolnie to nie ma nikogo poza Tobą i sędzią odczyta wyrok i tyle z tego co tu na forum wyczytałem

Wiem ze może pisałem. Ale w wyroku który dostałem nie ma wzmianki że mam kuratora. Po 1.5 roku jednak pani przyszła i chciała pogadać z żoną i ze mną. Po rozmowie okazało się że sąd zarządził czy jestem zdrowy czy nie byłem na Izbie i czy żyje normalnie... Nie muszę mieć jakiś info od sądu czy czu coś?

Jak dobrowolnie się ktoś podda karze to żadnego sądu raczej niema. U mnie podczas przesłuchania na komendzie osoba sporządzająca protokół zadzwoniła do prokuratora powiedziała w jakich okolicznościach ile było alko itp. I ON przez telefon zaproponował karę- przyjołem i było po temacie. Potem pocztą uprawomocnienie wyroku, skierowania na kurs, badania. Pod koniec zakazu wszystko ogarnięte. PPK od razu na następny dzień zrobione. Po 8 tygodniach od końca zakazu już zdana teoria i praktyczny na dniach odbiór prawka.

szymi262 napisał:
Dobrowolnie poddałeś się karze ? Czy normalna rozprawa była w twoim wypadku ?

Wydaje mi się że jak poddasz się dobrowolnie to nie ma nikogo poza Tobą i sędzią odczyta wyrok i tyle z tego co tu na forum wyczytałem
Nie poddawalem się Dobrowolnemu poddaniu karze nie zgodziłem się na proponowaną karę chciałem mieć sprawę bo w sadzie jeszcze miałem nadzieję coś ugrać.Kolego nie Wiem co Ci poradzić mnie się to opłaciło bo proponowali prawko wszystkie kat na 3 lata zabrać i 5000 tyś na ten fundusz zapłacić i bez rozprawy,a w sadzie zabrali prawko na 1 rok i tylko kat A a posiadalem wszystkie kat prawa jazdy i na ten fundusz 1000 zł i koszta sprawy 130 zł to chyba się opłaciło.Sedzia też człowiek a policja czy prokurator wiesz kara co się należy i sprawa zakończona.

Rozmawiałem z adwokatem

Przypominam 2 promile u mnie w Gdyni niby zależy od sędziego

ale na 5 lat bez adwokata zabierają niby
do tego na fundusz
jeżeli grzywna to do 8 tys

Może przyjść też wyrok nakazowy bez rozprawy i bez poddania się dobrowolnie każe tak mi powiedział adwokat .

Nie wiem sam , czekam na termin rozprawy jak mi dowalą 5 lat to odwołanie do bólu ile wlezie taki bynajmniej mam plan

Człowiek nie karany 1 wpadka a takie kary aż żyć się odechciewa , zabrać prawko pozbawić środków do życia , rozumiem kara za coś jak się zrobi ale że nic się nie stało i tylko zatrzymanie to powinno być troszkę lżej no cóż nauczka będzie do końca życia by po alko nie wsiadać

szymi262 napisał:
Rozmawiałem z adwokatem

Przypominam 2 promile u mnie w Gdyni niby zależy od sędziego

ale na 5 lat bez adwokata zabierają niby
do tego na fundusz
jeżeli grzywna to do 8 tys

Może przyjść też wyrok nakazowy bez rozprawy i bez poddania się dobrowolnie każe tak mi powiedział adwokat .

Nie wiem sam , czekam na termin rozprawy jak mi dowalą 5 lat to odwołanie do bólu ile wlezie taki bynajmniej mam plan

Człowiek nie karany 1 wpadka a takie kary aż żyć się odechciewa , zabrać prawko pozbawić środków do życia , rozumiem kara za coś jak się zrobi ale że nic się nie stało i tylko zatrzymanie to powinno być troszkę lżej no cóż nauczka będzie do końca życia by po alko nie wsiadać
Staraj się o warunkowe umorzenie postepowania karnego.Nic nie masz do stracenia a może warto zaryzykować.Zawsze może to będzie mniejszą kara.

Rozmawiałem przed chwilą z prokuratorem

Zapytałem czy 3 tys grzywny + 3 lata zakaz + 5 tys mu odpowiada on mówi że jak najbardziej i niech napisze pan wniosek do mnie do prokuratury przed sprawą o dobrowolne poddanie się karze i ok powiedział mi pasuje.I mam to do prokuratury złożyć normalny wniosek bez głupot prawnych

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót