Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. III

• Autor wątku Autor wątku Brunonz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witajcie

dziś dostałem wyrok nakazowy za incydent w sierpniu tego roku ...
A więc tak
2 tys grzywna
3 lata zakaz
5 tys. na Fundusz

Ponad 2 promile bez wypadku
Wstyd przed rodziną i znajomymi to już nie wspomnę

Ostatnia edycja:
Ja za 1,5 promila dostałem 4 lata ale tylko 1000 grzywny.

Kilka piw i 7000tys poszło papa.

koledzy jesli lekarz w womp dał mi badania na piec lat to czy kolejne trzeba tez robic w womp czy mozna u innego prywatnego lekarza?

Do womp jedzie się tylko raz. Później już u siebie w mieście.

Womp chyba teraz standartowo na 5 lat daje. Mówię o Krakowie

Witam
Mam pytanie i bylabym wdzieczna za konkretne odpowiedzi. W czerwcu tego roku jechalam po % na rowerze, przesadzilam i wypieprzylam sie na pobocze. Nic nie stalo sie mnie, ani nikomu nic nie zrobilam ale wezwali policje, trafilam do szpitala. Po jakims czasie musialam odwiedzic komisariat w celu potwierdzenia zdarzenia. Polisjanci mowili ze mandat dostane i moze zakaz prowadzenia roweru, zalezy na kogo trafie. I wlasnie dostalam mandat 4 stowki z sadu, wydzial karny,ok. Ale dostalam jeszcze zawiadomienia ze starostwa o wszczeciu postepowania dotyczacego zakazu prowadzenia wszelkich pojazdow mechanicznych na okres 10 m-cy, skierowanie mnie na badania psychologiczne w celu stwierdzenia istnienia czy braku przeciwskazan do kierowania pojazdami silnikowymi kat. B do pracowni psychologicznej,i do osrodka medycyny pracy w sosnowcu, a do tego skierowania na kurs reedukasyjny w WORD-ie.. Moje pytania czy starosta nie przesadza, przeciez jechalam rowerem nie samochodem wiec z tego co sie orientowallam nie ma podstaw do zakazu jazdy na pojazdy mechaniczne no i jeszcze ten kurs w WORD, ktory kosztuje 4 stowki! Posiadam prawo jazdy ale nie jezdze samochodem, poruszam sie komunikacja publiczna, przez dlugi czas nie pracowałam dopiero od 3 tyg mam prace i nie stac mnie na wywalenie 4 stow, tym bardziej ze splacam kredyt. Mandat chce rozlozyc na raty ale to pismo od starostwa mnie po prostu rozwalilo. Na koncu tych pism pisze ze moge sie zapoznac z dowodami i zadac wyjasnien w terminie 7 dni, nie wiem czy pisac odwolanie od tego, chociaz to dopiero zawiadomienie o wszczeciu postepowania, czy moze jakies pismow celu przedstawienia mojej sytuacji. Mozecie Panowie i Panie jakos konstruktywnie doradzic, bylabym wdzieczna. A i to moja pierwsza taka sytuacja, jezeli chodzi o %.
Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Pisz o warunkowe umorzenie sprawy , za rower jazdę po alkoholu nie zatrzymują prawa jazdy teraz , to jest wykroczenie bez wpisu do krk

dominika.1 napisał:
Witam
Mam pytanie i bylabym wdzieczna za konkretne odpowiedzi. W czerwcu tego roku jechalam po % na rowerze, przesadzilam i wypieprzylam sie na pobocze. Nic nie stalo sie mnie, ani nikomu nic nie zrobilam ale wezwali policje, trafilam do szpitala. Po jakims czasie musialam odwiedzic komisariat w celu potwierdzenia zdarzenia. Polisjanci mowili ze mandat dostane i moze zakaz prowadzenia roweru, zalezy na kogo trafie. I wlasnie dostalam mandat 4 stowki z sadu, wydzial karny,ok. Ale dostalam jeszcze zawiadomienia ze starostwa o wszczeciu postepowania dotyczacego zakazu prowadzenia wszelkich pojazdow mechanicznych na okres 10 m-cy, skierowanie mnie na badania psychologiczne w celu stwierdzenia istnienia czy braku przeciwskazan do kierowania pojazdami silnikowymi kat. B do pracowni psychologicznej,i do osrodka medycyny pracy w sosnowcu, a do tego skierowania na kurs reedukasyjny w WORD-ie.. Moje pytania czy starosta nie przesadza, przeciez jechalam rowerem nie samochodem wiec z tego co sie orientowallam nie ma podstaw do zakazu jazdy na pojazdy mechaniczne no i jeszcze ten kurs w WORD, ktory kosztuje 4 stowki! Posiadam prawo jazdy ale nie jezdze samochodem, poruszam sie komunikacja publiczna, przez dlugi czas nie pracowałam dopiero od 3 tyg mam prace i nie stac mnie na wywalenie 4 stow, tym bardziej ze splacam kredyt. Mandat chce rozlozyc na raty ale to pismo od starostwa mnie po prostu rozwalilo. Na koncu tych pism pisze ze moge sie zapoznac z dowodami i zadac wyjasnien w terminie 7 dni, nie wiem czy pisac odwolanie od tego, chociaz to dopiero zawiadomienie o wszczeciu postepowania, czy moze jakies pismow celu przedstawienia mojej sytuacji. Mozecie Panowie i Panie jakos konstruktywnie doradzic, bylabym wdzieczna. A i to moja pierwsza taka sytuacja, jezeli chodzi o %.

oczywiscie ze pisz odwołanie.trafilas jakiegos nadgorliwego urzedasa napewno.starosta nie moze dac zakazu tylko sąd musisz sie odwołać do wyzszej instancji i liczyc ze bedzie tam ktos normalny

Ostatnia edycja:
Wina policji. Dali mandat i na tym się powinno zakonczyc.

Jak nie masz sądu to się niczym nie przejmuj bo starosta nie może ci zabrać uprawnień.

A te skierowania to już z urzędu wszystkim wysyłają. Czy masz zabrane na pół roku czy na 4 lata jak ja.

Burdel

dominika.1 napisał:
Witam

Czy przebadali ciebie alkomatem lub pobrali krew ?

pobrali krew w szpitalu, bo mnie tam zawiezli. Z sądu to przyszedl mandat i zakaz na 10 miesiecy, te skierowania na badenia i kurs reedukacyjny w wordzie od starosty, bede pisac moze cos zdziałam. Pozdrawiam.

Ale zakaz mógł być tylko na rowery i żadnych badań czy kursów robić nie trzeba.

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka

Ale paranoja. Burdel jak u nas. Dziadostwo.
To się nadaje do programu Uwaga na DVB-T.

A później Bogu ducha winny do Sosnowca na paczka musi jechać.... Dramat

Witam
Jak długo czeka się na postanowienie zapłaty po wyroku
tj grzywna i te 5 tys zł na fundusz

wyrok ok miesiąca temu dostałem , kiedy to może przyjść numery kont do uiszczenia zapłaty ?
Pozdrawiam

szymi262 napisał:
Witam
Jak długo czeka się na postanowienie zapłaty po wyroku
tj grzywna i te 5 tys zł na fundusz

wyrok ok miesiąca temu dostałem , kiedy to może przyjść numery kont do uiszczenia zapłaty ?
Pozdrawiam
Ja miałem sprawę 30 września a 17 października już mi przysłali polecenia zapłaty.Tak że wydaje mi się że na dniach dostaniesz,a jak już ci przyjdzie masz miesiąc czasu na zapłatę.

Ostatnia edycja:
A jeździ ktoś po odebraniu tylko jednej kat prawa jazdy?Może ktoś miał podobny przypadek że ma cofniete tylko uprawnienia z kat A.

Wojtek1976 napisał:
Ja miałem sprawę 30 września a 17 października już mi przysłali polecenia zapłaty.Tak że wydaje mi się że na dniach dostaniesz,a jak już ci przyjdzie masz miesiąc czasu na zapłatę.

ale też dziwnie u mnie było
wyrok z 8 października dostałem 2 listopada
rozumiem że uprawomocni się po 7 dniach czyli już jest prawomocny ?
no to powinni już dostarczyć te kwity chce to zapłacić i mieć z głowy

Jeśli nie było odwołań np ze strony prokuratury to wyrok jest prawomocny. Spokojnie, na pewno nie zapomną o Tobie i wyślą Ci wezwanie ;-)

Ja miałem tak wyrok nakazowy 29 maja 2019 oczywisty sprzeciw , odbyły się dwie sprawy , której z ostatniej zapadł wyrok Warunkowe umorzenie , 08.10.2019 po jakimś czasie pismo ,że Odwołał się Pan prokurator od wyroku , więc dostałem wezwanie na rozprawę do Sądu Okręgowego (w którym były kalumnie na mój temat kilkanaście stron ,wypisane przez prokuraturę tzw uzasadnienie ) , na które się nie stawiłem ale wyrok został utrzymany w mocy. Na dokumencie ,który otrzymałem WEZWANIE do zapłaty widnieje data wystawienia na 17/02/2020 zaraz po tym dokumencie przyszło do mnie ZAWIADOMIENIE o wykonaniu środka karnego z dnia 2019-10-08 Wydanego przez Sąd Rejonowy w ..... sygnt....
Środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów w zakresie kategorii ....... /wszystkie / co dziwne ,że na dole pisma od dnia 2020 -01-23 a koniec upływa z dniem 2022-01-23 włącznie może Pan ubiegać się o uprawnień do kierowania pojazdami silnikowymi .

Rozumiem że jak mam grzywnę i 3 lata zakaz to w krk 3 lata będę tak ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót