Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. III

• Autor wątku Autor wątku Brunonz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czyli mogą mi cofnąć uprawnienia? 🙄 To internety kłamią, bo czytałam, że maksymalnie 50 zł mandatu, jeśli jestem już wpisana w bazę kierowców. Dzięki Biezanow

50zł to było dawno. Teraz niema obowiązku posiadania prawa jazdy przy sobie. Dopóki nie podpiszesz odbioru prawa jazdy nawet jak jesteś wpisana już w CEK to jest to jazda bez uprawnien

Biezanow, ale chciałam się upewnić. Po odebraniu uprawnień, zdałam już nowe prawo jazdy, oczekuję na odbiór. Mam orzeczoną jazdę z blokadą alkoholową i ta blokada będzie już zamontowana

Zdanie egzaminu nie uprawnia do prowadzenia pojazdów. Musisz podpisać odbior prawa jazdy z kodem 69 w urzędzie i w ten czas możesz poruszać się pojazdem wyposażonym w blokade alkoholową

Witajcie

Wpłacić te 5 tys na konto na wyroku czy czekać na jakieś wezwanie do zapłaty które przyjdzie z grzywną ? Prawnik mi mówił że i ponad miesiąc mogą wysyłać te kwity do zapłaty grzywny ... kurde myślałem że odrazu wyślą i bede miał z głowy choć sumienie się uspokoi że jechałem w takim stanie

Lepiej poczekać na wezwania do zapłaty bo tam są indywidualne numery rachunków dla konkretnej sprawy poza tym tam bedą podane odpowiednie tytuły wpłat co ułatwi księgowanie należnosci. Spokojnie. Tego nie unikniesz ;-)

Czy ktoś montował blokadę w samochodzie z systemem start stop?

Wojtek1976 napisał:
Panowie a orientuję się ktoś po jakim czasie od rozprawy w sądzie dostaje się powiadomienie od Starostwa o zatrzymaniu prawa jazdy lub ile czasu ma sąd na powiadomienie Wydziału Komunikacji.Bo sprawa wygląda tak że mam zakaz tylko na kat A prawa jazdy a bez odpowiedniego wpisu do bazy CEPIK nie mogę jezdzic samochodem.Pytalem w Wydziale Komunikacji to oni jeszcze nie dostali informacji z Sądu o zatrzymaniu prawka i nie mogą zrobić wpisu do CEPIKU że nam zatrzymana tylko kat A.

Pismo z starostwa otrzymałem po około dwóch tygodniach, teraz ma przyjść decyzja po około tygodniu z skierowaniem na badania

Jak wygląda sytuacja kiedy posiada się zakaz prowadzenia pojazdów w Polsce a pracuje jako kierowca w Niemczech, jest może ktoś kto był w takiej sytuacji? Mam kilka pytań słyszałem że niemiecka policja może nie mieć w ogóle informacji u siebie w systemie o polskim zakazie . Dziękuję

Dnia 14.10 odbyła się sprawa karna za jazdę pod wpływem alkoholu. miałem w organizmie 0,28mg. pismo żadne nie przyszło. natomiast 2 tygodnie po sprawie dostałem pismo, iz sprawa wędruje do prokuratury w łodzi ponieważ wyrok sądu był nie adekwatny do przestępstwa. napisane było że zabrali mi prawo jazdy na rok a w moim przypadku powinni na 3. drugim problemem jest to że miałem sprawę 14.10 a 16.10 zatrzymała mnie policjia i otrzymałem mandat 500 zł za brak uprawnień, bo jeszcze nie mieli mnie w bazie z zakazem sądowym. Czy jest możliwość czy zostanie tylko mandat, czy będe miał nastepną sprawe?

Biezanow, czyli jeśli kare 5 tysięcy już spłaciłem, a zakaz prowadzenia mam do sierpnia 2022, to we wrześniu już będę nie karany?

Napisz dokładnie jaki był wyrok - jaką otrzymałeś kare

Wyrok to zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres 3 lat + kara grzywny 5 tys. I z tego co pamiętam jeszcze 2 tysiące za coś tam jeszcze

A jakaś kara ograniczenia wolności lub "zawiasy" ?. 2000zł to grzywna - zapłacona? a 5000zł to świadczenia pieniężne na rzecz Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym i Pomocy Postpenitencjarnej

Żadnych zawiasów, przyznałem się na przesłuchaniu i policjant powiedział że rozmawiał z prokuratorem, i uzgodnili że tylko kara grzywny + 3 lata zakazu.
Zarówno grzywna 2000zl jak i świadczenie 5tys zapłacone

Więc z Twojego opisu wynika że zostałeś ukarany karą grzywny (skoro nie była orzeczona kara ograniczenia wolności ani pozbawienia wolnosci w zawieszeniu) więc skoro grzywna została zapłacona i minął rok od jej zapłacenia to na następny dzień po minięciu zakazu prowadzenia pojazdów w świetle prawa będziesz osobą nie karaną

Rozumiem.

A wiesz może jak wygląda przedłużenie terminu ważności badań z Womp? Z tego co mówił orzecznik, mogę to zrobić u dowolnego lekarza w mieście, i chyba te badania nie są już tak "ciężkie" jak w WOMP?

A i odnośnie zdawania egzaminu praktycznego, jak to jest z tymi egzaminatorami? Wiedzą że się zdaje po takiej głupocie? Bo jeśli tak to pewnie będę miał przechlapane to zdać

Badania lekarskie możesz zrobić u dowolnego lekarza orzecznika który przeprowadza badania dla kierowców. Ja robiłem prywatnie. Zapłaciłem 200zł - Lekarz sprawdził mi tylko wzrok i słuch, wizyta trwała może 5minut i dostałem orzeczenie na 15 lat. W moim przypadku zdałem za pierwszym razem a też mnie straszono że egzaminator wie że prawo jazdy było zatrzymane za alkohol i nikt za pierwszym razem nie zdaje. U mnie było grzecznie i bez problemowo więc zdaje się że to mit

Pl4y napisał:
Wyrok to zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres 3 lat + kara grzywny 5 tys. I z tego co pamiętam jeszcze 2 tysiące za coś tam jeszcze

taka sama kare dostałem ile miałeś na wydechu ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót