Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. IV

• Autor wątku Autor wątku biezanow_123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W aplikacji mObywatel możesz sprawdzić prawdopodobnie. Mi się pokazywały od "daty naruszenia" - nawet z godziną. Ale to było rok temu, nie wiem jak to wygląda teraz czy coś nie zmienili przy okazji grzebania "w punktach".

Na początku zatrzymania było widać 10 punktów karnych ale to było do wyroku sądu. Prawko zostało zabrane na 4 lata i punktów nie ma, zniknęły bo nie posiadam uprawnień do kierowania pojazdami, zostały cofnięte.

Prawo jazdy w ten sam dzień odblokowują co się składa wniosek czy trzeba czekać kilka dni ?

Tadzik89 napisał:
Prawo jazdy w ten sam dzień odblokowują co się składa wniosek czy trzeba czekać kilka dni ?
Ja miałem odblokowane po dwóch dniach roboczych (wniosek w poniedziałek a "odblokowane" w środę po południu), opłata 50 groszy. No i wtedy płaciasz 100.50 zł i składasz wniosek o nowy blankiet, na niego sie czeka kilka dni też.

Cześć, mam problem.

Wniosek o możliwość jazdy z blokadą przyjęty, robiłem kurs i prawko od nowa, ale już zdane i blankiet w drodze.

Teraz muszę wytrzasnąć skądś blokadę, zamontować ją i zrobić z nią przegląd.

Jest może jakaś lista blokad, które są dopuszczone przez ustawę? Albo które modele polecacie? I czy znacie jakieś sprawdzone firmy, które wynajmują lub możecie doradzić czy np. lepiej jest kupić używaną i zamontować u mechanika?

Wg mnie najlepsza opcja to LiOn DS-20. Jeśli stać Cię na jednorazowo większy wydatek to możesz zakupić a gdy już nie będzie Ci potrzebna to zawsze można odsprzedać dalej. Jeśli natomiast nie jesteś w stanie wyłożyć sporej gotówki na zakup to polecam wynajem. Za ok 120zł miesięcznie można wynająć blokade

Witam. W dniu 14-08-2022 zostałem zatrzymany za jazdę pod wpływem. 2 promile, bez kolizji, bez ofiar i poszkodowanych. 14 grudnia mam posiedzenie w tej sprawie i moje pytanie jest takie. 17 września weszła jakaś nowelizacja i zaostrzenie kar dla pijanych kierowców. Według mnie powinienem być karany według kodeksu karnego obowiązującego w dniu dokonania przestępstwa a na przesłuchaniu powiedzieli mi że z automatu trace na 3 lata prawko i że grzywna będzie coś koło 10.000. Prokurator będzie wnioskował o to tak mi powiedział. Jak to działa, jakie było prawo przed 17 września bo nie wiem już na jaki kodeks karny mam się powołać. Działam bez adwokata i to mój błąd bo już nie zdążę do 14 grudnia (do rozprawy) załatwić sobie z urzędu adwokata. Z góry dziękuję za odpowiedź.

No więc będziesz odpowiadał z art. 178a § 1 KK czyli:
Przepis prawny:
Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Do tego sąd obligatoryjnie na podstawie art. 42 § 2 orzeka zakaz prowadzenia pojazdów na okres minimum 3 lat
Przepis prawny:
Sąd orzeka, na okres nie krótszy niż 3 lata, zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów albo pojazdów określonego rodzaju, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa wymienionego w § 1 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia określonego w art. 173, art. 174 lub art. 177.

Dodatkowo na podstawie art. 43a § 2 orzeka świadczenie pieniężne na rzecz Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej w wysokości co najmniej 5000 złotych

To jest minimalna kara która Ci grozi

madisi8854, biezanow_123. Dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie. W jaki sposób mogę dokopać się do KK, KKW na dany dzień. Googluje frazy "kodeks karny stan na dzień xx-xx-xxxx", albo "KK z dnia xx-xx-xxxx" i nie mogę się dokopać. Zna ktoś może odpowiednie strony gdzie można znaleźć kodeks karny obowiązujący na DANY DZIEŃ ? Konkretnie chodzi mi o KK i KKW na dzień 14-08-2022. Z góry dziękuję za odpowiedź.

A jaki konkretnie przepis Cię interesuje? Bo od 14.08.2022 do dziś w kwestii prowadzenia pojazdu w stanie nietrzeźwości nie zmieniło się nic

ITUMCZ napisał:

to możesz sobie sprawdzić w LEX, LEGALIS
jak nie masz dostępu
to musisz wejść na strony sejm.gov
i tam sprawdzić aktualizacje tekstu danej ustawy na określony dzień

Jeśli dla powodów rodzinnych sąd ustawia kuratora i wiem że go mam. To dlaczego przy zawiasach w wyroku nie mam nic że jest kurator? Po 2 latach przychodzi do domu że mu sąd wyznaczył czy sprawdzić czy spełniam nakaz sądu. Co go obchodzi czy ja dalej piję? Do auta nie wsiadłem i to mam w wyroku a resztę to niech sie odwali.

Witam. Jest to mój pierwszy post.
Czy ktoś posiada jakiś fajny wzór wniosku o skrócenie zakazu prowadzenia pojazdów? Byłbym bardzo wdzięczny bo nic nie mogę znaleźć . Czy skladaliście sami takie wnioski ?
Pzdr :)

Z racji tego, że kończy mi się zakaz, sprzedam w pełni sprawną blokadę alkoholową Lion DS-25, więcej info na priv

Witam, mi 28 grudnia miną sądowy zakaz, prawko wymienione, także jak by kto chciał to mam alkomat na sprzedaż drager interlock xt. Powodzenia i cierpliwości.

Mam pytanie, minęło mi pół roku od zatrzymania PJ - przestępstwo (0.38mg/dm3). Sąd dał mi warunkowe i zakaz na rok. Czy zdarzyło się komuś albo po prostu czy jest to możliwe, że nie będę musiał robić badań w WOMP? Jak wspomniałem minęło pół roku, więc i zostało pół roku, a skierowania jak do tej pory brak...

lamelaj napisał:
Mam pytanie, minęło mi pół roku od zatrzymania PJ - przestępstwo (0.38mg/dm3). Sąd dał mi warunkowe i zakaz na rok. Czy zdarzyło się komuś albo po prostu czy jest to możliwe, że nie będę musiał robić badań w WOMP? Jak wspomniałem minęło pół roku, więc i zostało pół roku, a skierowania jak do tej pory brak...
Badania będziesz musiał robić w WOMP, a po skierowanie ja bym dzwonił do starostwa.

mleko843 napisał:
Witam, mi 28 grudnia miną sądowy zakaz, prawko wymienione, także jak by kto chciał to mam alkomat na sprzedaż drager interlock xt. Powodzenia i cierpliwości.

Witam zapraszam na priv

mleko843 napisał:
Witam zapraszam na priv

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót