Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. IV

• Autor wątku Autor wątku biezanow_123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
może tutaj znajdę odpowiedź

kierowca w stanie nietrzeźwości spowodował kolizję (brak rannych, karetki), otrzymał 500 zł grzywny za art. 86 par 1 KW w wyroku ze sądu no ale będzie teraz odpowiadał za przestępstwo w innym postępowaniu z racji, że było ponad 0,5 promila

wobec tego jeżeli chodzi o karę więzienia czeka go surowsza kara skoro za wykroczenie otrzymał tylko grzywnę?

do sądu wniesiono tylko art. 178a § 4 (recydywa), kierowcy nie zatarł się wyrok przestępstwa z Niemiec, nie popełnił kolizji w czasie trwania zakazu prowadzenia pojazdów no ale to i tak nic nie da bo jest, że był wcześniej karany

Kenny97 napisał:
może tutaj znajdę odpowiedź

kierowca w stanie nietrzeźwości spowodował kolizję (brak rannych, karetki), otrzymał 500 zł grzywny za art. 86 par 1 KW w wyroku ze sądu no ale będzie teraz odpowiadał za przestępstwo w innym postępowaniu z racji, że było ponad 0,5 promila

wobec tego jeżeli chodzi o karę więzienia czeka go surowsza kara skoro za wykroczenie otrzymał tylko grzywnę?

do sądu wniesiono tylko art. 178a § 4 (recydywa), kierowcy nie zatarł się wyrok przestępstwa z Niemiec, nie popełnił kolizji w czasie trwania zakazu prowadzenia pojazdów no ale to i tak nic nie da bo jest, że był wcześniej karany

Czegoś tu nie rozumiem.
Kierowca został ukarany grzywną z art. 86 par 1 KW za spowodowanie kolizji w stanie nietrzeźwości?
Prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwości w Polsce to przestępstwo ścigane z art.178a KK i grozi za nie na dzień dzisiejszy do 3 lat więzienia.
Może chodzi ci o stan po użyciu alkoholu? To faktycznie jest wykroczenie.
Ale też kierowca powinien być ukarany w takim wypadku za popełnienie dwóch wykroczeń prowadzenie pojazdu w stanie po użyciu alkoholu i spowodowanie niebezpieczeństwa w ruchu drogowym (kolizja).

jakim napisał:
Czegoś tu nie rozumiem.
Kierowca został ukarany grzywną z art. 86 par 1 KW za spowodowanie kolizji w stanie nietrzeźwości?
Prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwości w Polsce to przestępstwo ścigane z art.178a KK i grozi za nie na dzień dzisiejszy do 3 lat więzienia.
Może chodzi ci o stan po użyciu alkoholu? To faktycznie jest wykroczenie.
Ale też kierowca powinien być ukarany w takim wypadku za popełnienie dwóch wykroczeń prowadzenie pojazdu w stanie po użyciu alkoholu i spowodowanie niebezpieczeństwa w ruchu drogowym (kolizja).

w wyroku nakazowym jest, że spowodowanie kolizji z 86 par 1 KW (nie ma, że w stanie nietrzeźwości bo 86 par 2 mówi o stanie po spożyciu, większa dawka to przestępstwo i dali tylko wykroczenie, nie wiem czy słusznie)

dawka alkoholu nie kwalifikuje się na wykroczenie tylko na przestępstwo, dziwi mnie, że dostał 86 par 1 KW bo powinien katastrofę w ruchu lądowym (?) no ale nie było ofiar, karetki więc dostał za kolizję

oddzielnie ma sprawę z 178a par 4 bo to recydywa gdyż wyrok z Niemiec mu się nie zatarł za jazdę po alkoholu, nie miał zakazu, po prostu zawieszone prawo jazdy w Niemczech ale to się nie zatarło i widnieje w PL rejestrze

ale wyczytałem wyrok SN, że w Niemczech popełniasz dwa przestępstwa: umyślne i nieumyślne a ten wyrok który miał w Niemczech jest nieumyślny więc w Polsce powinien odpowiadać tylko z 178a par 1 bo w Polsce masz tylko umyślność (chyba, że zmienili to)

tutaj niby wyrok z 2017 ale drążę dalej temat czy to się nie zmieniło
http://www.sn.pl/sites/orzecznictwo/OrzeczeniaHTML/v kk 125-17.docx.html

Dzień dobry,
W tamtym roku zrobiłem wszystkie badania w WOMPie, dodatkowo psychologiczne oraz kurs reedukacyjny. W WOMP ie badania dostałem na rok. Czy jeśli teraz prawo jazdy mi się przedawnia to muszę ponownie robić badania w WOMPie, czy normalne badania lekarskie do prawa jazdy kat B wystarczą?
Żadne skierowanie na kolejne badania mi nie przyszło.
Prawko miałem odebrane na pół roku po wydmuchaniu 0.33 o/oo.

Cześć wszystkim,
jestem w trakcie składania wniosku o skrócenie 4letniego zakazu prowadzenia na jazdę z alkoblokadą. Mam już zrobione psychotesty i badania medyczne. Pytanie, czy warto je podpiąć jako załączniki i wspominać o nich? 16-17 września mam również kurs reedukacyjny i zastanawiam się, czy jeszcze jest sens również załączenia zaświadczenia z niego uzyskanego?
Czy starać się wyrabiać jakieś inne papiery (pracuję na kontrakcie, więc opinii z zakładu pracy nie będę mieć, chyba, że z poprzedniej roboty, z obecnej mogę mieć tylko opinie klienta o stałej współpracy)?
Dodam, że cała sytuacja była jedynym moim zatargiem z prawem w życiu, jestem młody, mam dobrą pracę, mam przyzwoite wykształcenie, auta potrzebuje głównie do okresowych dojazdów do pracy (klient ma siedzibę 300km od mojego miejsca zamieszkania, a raz na jakiś czas muszę się tam zjawić) i do opieki nad schorowaną 90letnią babcią i zastanawiam się po prostu jak zebrać do kupy te wszystkie rzeczy, żeby napisać stosownie wniosek...
Dzięki za pomoc!

czy są w temacie osoby które składały wniosek o dobrowolne poddanie się karze z 178a par 1 k.k i udało im się wyłączyć spod zakazu jakąś kategorię prawa jazdy?

pipingwin napisał:
Dzień dobry,
W tamtym roku zrobiłem wszystkie badania w WOMPie, dodatkowo psychologiczne oraz kurs reedukacyjny. W WOMP ie badania dostałem na rok. Czy jeśli teraz prawo jazdy mi się przedawnia to muszę ponownie robić badania w WOMPie, czy normalne badania lekarskie do prawa jazdy kat B wystarczą?
Żadne skierowanie na kolejne badania mi nie przyszło.
Prawko miałem odebrane na pół roku po wydmuchaniu 0.33 o/oo.

Okazuje się że nie muszę.

Ja też miałem zatrzymane na rok i drugie badanie w WOMP robiłem dwa miesiące po tym całym roku. Prawko odebrałem tego samego dnia po dwunastu miesiącach od zatrzymania.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, że dwa miesiące lub kilka lat ale to, że po przekroczeniu roku trzeba robić to mit.

Na drugie badania w womp nie miałem żadnych skierowań. Umówiłem się telefonicznie zaznaczając, że skierowań nie mam i wpadnę w odwiedziny.

Babka rejestrująca nie była przekonana czy trzeba, więc może Cię zmylić.

Po pierwszym badaniu lekarka mi powiedziała, że na kolejne z marszu tylko pieniążki najpierw wpłacić i tak możemy się badać co miesiąc.

Andrzeju jak ty to piszesz :D
Prawko odebrałem po czternastu miesiącach* Dwa miesiące po końcu kary.

Ktoś wie ile czasu rzeczywiście mija od momentu zdania egzaminu do otrzymania blankietu po cofnięciu uprawnień? Wczoraj zdałem egzamin, teoretycznie dzisiaj WK będzie mieć PKK z wynikiem ale Pani w WK powiedziała, że teraz to będzie trwać około 6-ciu tygodni. Mam czekać na pismo z WK o przywróceniu uprawnień i dopiero do nich przyjść. Powiedziała też, że można to jakoś przyśpieszyć do 4 tygodni, ale to dopiero po tym jak mi przyjdzie pismo o przywróceniu. Ktoś przerabiał temat?

czy Starosta ma prawo żądać zwrotu blankietu PJ jeżeli zatrzymane zostało tylko elektronicznie?

kierowca podejrzany o 178a § 1 KK tylko nie został zatrzymany w miejscu kontroli jak siedział za kierownicą auta tylko w innym miejscu (ale się przyznał, że kierował), policja nie zabrała blankietu więc zatrzymanie dokumentu nie odbyło się na miejscu zdarzenia

jeżeli będzie prawomocny wyrok sądu to trzeba blankiet zwracać?

nowak21 napisał:
Ktoś wie ile czasu rzeczywiście mija od momentu zdania egzaminu do otrzymania blankietu po cofnięciu uprawnień? Wczoraj zdałem egzamin, teoretycznie dzisiaj WK będzie mieć PKK z wynikiem ale Pani w WK powiedziała, że teraz to będzie trwać około 6-ciu tygodni. Mam czekać na pismo z WK o przywróceniu uprawnień i dopiero do nich przyjść. Powiedziała też, że można to jakoś przyśpieszyć do 4 tygodni, ale to dopiero po tym jak mi przyjdzie pismo o przywróceniu. Ktoś przerabiał temat?

Jakby ktoś był ciekaw jak przebiega postępowanie administracyjne i jak je przyśpieszyć(właśnie przerabiałem):

1. Po otrzymaniu decyzji o wszczęciu postępowania o przywrócenie uprawnień należy udać się do WK i napisać oświadczenie, że nie składa się sprzeciwu, dowodów itd.(zaoszczędzone jakieś 1-2 tygodnie)
2. Po otrzymaniu decyzji o przywróceniu uprawnień tak samo udajemy się do WK i piszemy oświadczenie w sprawie braku sprzeciwu(zaoszczędzone jakieś 1-2 tygodnie) - decyzja staje się natychmiast ostateczna.
3. Opłacamy opłatę za PJ i prawo jazdy może zostać zamówione.

Egzamin zdałem 5.10.2023, pismo o wszczęciu postępowania o przywrócenie otrzymałem 9.10.2023, prawo jazdy zamówione 12.10.2023.
Jak się dobrze pogada z pracownikami WK to nie trzeba za każdym razem czekać na listy polecone tylko można osobiście te oświadczenia podpisać w WK.

Witam. Rok temu wysłuchałem 0,39promila. Sprawa w sądzie i wyrok skazujący. Prawko zabrane na rok i 5k kary. Prokuratora napisała odwołanie zadając zabrania prawka na 3 lata. Kolejna sprawa i sąd niestety zmienił wyrok na 2 lata bez prawka i 5k kary.

Adwokat mi powiedział, że po upływie połowy kary mogę starać się o zmniejszenie kary na co sądy raczej się nie zgadzają (???) Bądź jazdę z blokada alkoholowa. Czy ktoś z Was pisał prośbę do sądu o zmniejszenie kary ? Co na to sąd? Ile się czeka na odpowiedź sądu w sprawie kierowania auta z blokada alkoholowa? Czy mogę cokolwiek zacząć załatwiać nie mając oficjalnie zgody sądu na instalację blokady? Word, dodatkowe badania itp?

Bartek18 napisał:
Witam. Rok temu wysłuchałem 0,39promila. Sprawa w sądzie i wyrok skazujący. Prawko zabrane na rok i 5k kary. Prokuratora napisała odwołanie zadając zabrania prawka na 3 lata. Kolejna sprawa i sąd niestety zmienił wyrok na 2 lata bez prawka i 5k kary.

Adwokat mi powiedział, że po upływie połowy kary mogę starać się o zmniejszenie kary na co sądy raczej się nie zgadzają (???) Bądź jazdę z blokada alkoholowa. Czy ktoś z Was pisał prośbę do sądu o zmniejszenie kary ? Co na to sąd? Ile się czeka na odpowiedź sądu w sprawie kierowania auta z blokada alkoholowa? Czy mogę cokolwiek zacząć załatwiać nie mając oficjalnie zgody sądu na instalację blokady? Word, dodatkowe badania itp?

Z tego co ludzie tutaj piszą około 3 miesięcy. Powinieneś zrobić badania w Womp, kurs reedukacyjny i badania psychologiczne. Z tym wszystkim bym złożył wniosek do sądu o blokadę. Bez tego, jak i bez zgody sądu nie dostaniesz PKK.

Ewentualnie złożyć pismo do sądu, a w międzyczasie zrobić to wszystko o czym napisałem i dołączyć do tego pisma - może być szybciej.

nowak21 napisał:
Z tego co ludzie tutaj piszą około 3 miesięcy. Powinieneś zrobić badania w Womp, kurs reedukacyjny i badania psychologiczne. Z tym wszystkim bym złożył wniosek do sądu o blokadę. Bez tego, jak i bez zgody sądu nie dostaniesz PKK.

Ewentualnie złożyć pismo do sądu, a w międzyczasie zrobić to wszystko o czym napisałem i dołączyć do tego pisma - może być szybciej.

Czyli mogę bez żadnego skierowania itp udać się do womp i poprosić o badania i kurs? Jakie to są mniej więcej koszta? Jestem ze Śląska jeśli ma to znaczenie...

Bartek18 napisał:
Czyli mogę bez żadnego skierowania itp udać się do womp i poprosić o badania i kurs? Jakie to są mniej więcej koszta? Jestem ze Śląska jeśli ma to znaczenie...

Nie wiem czy możesz bez skierowania - moim zdaniem skierowanie powinieneś dostać z WK po wyroku. Jak go nie dostałeś to idź do WK i się spytaj.

Kurs robisz w wordzie a nie WOMPIE. Najpierw udaj się do WK po skierowania czy tam decyzje - powinny być 3.

Cześć wszystkim,
12 października odbyło się niejawne posiedzenie w sprawie zamiany środka karnego na zakaz prowadzenia pojazdów z alkoblokadą, które skończyło się pozytywną decyzją. Decyzje widzę tylko z poziomu portalu sądowego, nie dostałem przynajmniej jeszcze nic fizycznie.
Na notce do postanowienia zarządzono:
1. odnotować postanowienie;
2. odpis postanowienia doręczyć:
- stronie z pouczeniem o zażaleniu i natychmiastowej wykonalności,
- oskarżycielowi;
3. kal. 7 dni;
4. postanowienie natychmiast wykonalne.

Teoretycznie już minęło ponad 7 dni roboczych, nie dostałem żadnego potwierdzenia postanowienia, ani nic podobnego. Czy wyrok stał się już prawomocny? Mogę już się udać do starostwa po PKK, czy muszę uzyskać jeszcze jakiś papier z sądu?

zadzwoń do sekretariatu, podaj sygnaturę i się dowiedz czy coś do Ciebie będzie wysyłane, mogło być tak, że pismo trafiło na kupkę i czeka na swoją kolej mimo, że natychmiastowe do wykonania

oskarżyciel może mieć jakieś "ale" i złożyć zażalenie

12-ego było posiedzenie ale postanowienie mogą datować na inny dzień niż 12 np. 13,16,17,18

no i później trafia ono do wysyłki jeszcze z inną datą więc od posiedzenia sądu aż wyślą do Ciebie może minąć z 7 dni

teoretycznie w tym tygodniu powinno coś do Ciebie przyjść ale zadzwoń i dopytaj

Kenny97 napisał:
zadzwoń do sekretariatu, podaj sygnaturę i się dowiedz czy coś do Ciebie będzie wysyłane, mogło być tak, że pismo trafiło na kupkę i czeka na swoją kolej mimo, że natychmiastowe do wykonania

oskarżyciel może mieć jakieś "ale" i złożyć zażalenie

12-ego było posiedzenie ale postanowienie mogą datować na inny dzień niż 12 np. 13,16,17,18

no i później trafia ono do wysyłki jeszcze z inną datą więc od posiedzenia sądu aż wyślą do Ciebie może minąć z 7 dni

teoretycznie w tym tygodniu powinno coś do Ciebie przyjść ale zadzwoń i dopytaj
Telefon zadziałał, wysłali i dzisiaj przyszło, dzięki!
Kojarzycie może jaki jest następny krok po minięciu 7 dni? Jeśli nie będzie żadnych sprzeciwów, to mogę udać się do starostwa z dostarczonym postanowieniem i prosić o PKK? Czy jest jeszcze coś, co trzeba załatwić, albo poczekać?

czy możliwe jest, że jeżeli był wyrok z 178a §1 KK i się zatarł (nie widnieje w rejestrze i wg prawa jest już ponad rok od zatarcia) to mimo to prokurator może oskarżyć o 178a §4 i sąd to rozpatrywać?

skoro wyrok wykonany i zatarty to nie ma podstaw do §4?

edit. oczywiście jeżeli po zatarciu znów doszło do 178a §1 KK to czy wtedy sąd i prokurator rozpatrują jako §4?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót