Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. IV

• Autor wątku Autor wątku biezanow_123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,

Mam pytanko. Miałem kategorie: B i B+E. B+E robiona dawno temu i sponsorowana przez firmę w której kiedyś pracowałem bo byłem rezerwowym kierowcą do prowadzenia zestawu ponad 3,5t max 7,5. Teraz zależy mi tylko na B aby odzyskać. Dawno nie jeździłem takim zestawem i wątpię abym zdał ten egzamin szybko a prawko B by się przydało jak najszybciej. Czy mogę tylko odzyskać kategorię B ? Zdać egzaminy i wydadzą mi nowy kartonik ?

Cześć,
Dzisiaj dostałem list polecony z prokuratury z zawiadomieniem, że prokurator złożył do sądu w mojej sprawie Wniosek o warunkowe umorzenie postępowania karnego. Czy to jest równoznaczne z tym, że nie wnosi aktu oskarżenia? Jakie są rokowania w tej sytuacji?

lamelaj napisał:
Czy to jest równoznaczne z tym, że nie wnosi aktu oskarżenia?
Tak. Jest szansa na krótszy okres zakazu prowadzenia pojazdów lub nawet że taki zakaz nie będzie orzeczony

JaksonBB napisał:
Fajnie mieć znajomego prokuratora 👍

Ale ja absolutnie nie mam żadnych znajomości.

Do tej pory jedyne co zrobiłem to będąc na przesłuchaniu na policji poprosiłem o dołączenie do akt sprawy mój wniosek o warunkowe umorzenie postępowania. Pismo kupiłem w internecie za 180zł.

Byłem przekonany, że jak już sprawa zostanie przekazana do sądu to będę składał go ponownie tylko adresatem będzie wtedy już sąd, a tu taka niespodzianka. Domyślam się, że to rzadko spotykane, ale myślicie, że w związku z tym szanse na umorzenie są wysokie?

Bardzo mnie ciekawi jak sprawa się potoczy.
Co zadecyduje sąd. Ja rozmawiając z prawnikiem napomknąłem że czytałem o takim wniosku. Mówiłem że nie byłem karany wcześniej, że nie było żadnej szkody. Ale nic na to nie powiedział. Więc pomyślałem że to nie ma sensu. Widzę teraz jakiego prawnika zatrudniłem :/ Życzę powodzenia w sprawie.

Mam do was takie pytanie, w 2020 roku miałem robione okresowe badania lekarskie w pracy w tym psychotechnikę ponieważ w pracy używałem samochodu. W styczniu tego roku wpadłem przy rutynowej kontroli, na szczęście wykroczenie, 8 miesięcy bez prawka i grzywna, kara kończy się 15 września. Myślicie, że uznają tamto orzeczenie? Czy trzeba robić od nowa? i jeszcze jedno, warto sobie zrobić badanie krwi na własną rękę chwilę przed badaniem w WOMP, chcę jak najbardziej przyspieszyć całą procedurę. WOMP Warszawa.

Musisz zrobić nowe badania w WOMP. W końcu po 2 latach Twój stan zdrowia mógł się zmienić. Jeśli chodzi o badanie krwi to w sumie parę groszy kosztuje a przynajmniej masz pewność że nie będzie niespodzianki w WOMP gdyby by mieli stwierdzić podwyższone wyniki parametrów które ich interesują

biezanow_123 napisał:
Musisz zrobić nowe badania w WOMP. W końcu po 2 latach Twój stan zdrowia mógł się zmienić. Jeśli chodzi o badanie krwi to w sumie parę groszy kosztuje a przynajmniej masz pewność że nie będzie niespodzianki w WOMP gdyby by mieli stwierdzić podwyższone wyniki parametrów które ich interesują

Psychotechnikę muszę robić w WOMP? Czy mogę zrobić to w innym ośrodku, który takimi tematami się zajmuje?

Możesz w innym. Ja zrobiłem przy okazji jak robiłem uprawnienia na wózek widłowy.

Mam pytanie dzisiaj przyszło mi orzeczenie z wompu pisze brak przeciwwskazań kod 68 termin następnego badania 02.03.2023. zakaz mam do 13.03.2023rok czyli mam rozumiec że badania są ważne pół roku i muszę ponownie zrobić badania lekarskie ? I jeszcze co do tego kodu ten kod to już na zawsze będzie widniał na prawku ?

Kolejne badania możesz zrobić już prywatnie u lekarza orzecznika który ma uprawnienia do wystawiania takich zaświadczeń. Myślę że skoro ważność zaświadczenia i tak kończy się przed końcem zakazu prowadzenia pojazdów to gdy do Wk zaniesiesz orzeczenie lekarskie od prywatnego lekarza to już nie powinni Ci wpisywać w prawo jazdy kodu 68 bo to orzeczenie z tym kodem będzie już nieaktualne

A czy to orzeczenie z womp od razu muszę zanieść czy mogę zanieść wraz z następnym orzeczeniem od lekarza? Ze starostwa też mi już przyszło o wczesciu postępowania z braku dostarczenia tych badań czy lepiej od razu zanieść z wompu orzeczenie a za pół roku następne?

Zanieś im lepiej odrazu żeby Ci potem nie powiedzieli że jest nieaktualne i żebyś robił znowu

Ok dzięki za porady myslałem że chociaż na rok ważne dostanę. Pewnie dlatego że cukier miałem powyżej normy. W Rzeszowie to pewnie wszystkim dają kod 68 i krótki okres ważnosci badań. Ale jestem już po wszystkim teraz tylko czekać do końca kary i nigdy więcej jazdy po alkoholu dobrze że nie muszę ponownie zdawać egzaminu

Mam pytanie, czy przy warunkowym umorzeniu też trzeba robić badani WOMP i kurs w WORD?

Ja przy warunkowym umorzeniu i zakazie prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres dwóch lat, żadnych badań nie robiłem.Zaznaczam ,że nigdy nie posiadałem prawa jazdy może to dlatego.Wyrobiłem tylko profil kierowcy i poszedłem na egzamin do WORD bo kurs miałem prawa jazdy zrobiony wcześniej.

lamelaj napisał:
Mam pytanie, czy przy warunkowym umorzeniu też trzeba robić badani WOMP i kurs w WORD?
Jeżeli nie zabiorą prawka to wątpię, jeżeli zabiorą na okres ponad roku to egzamin w WORD a co do WOMP to nie wiem.

Koledze zabrali na 8 miesięcy. Jeździł po Sosnowcu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót