Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. IV

• Autor wątku Autor wątku biezanow_123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,
mam pytanie odnośnie blokady alkoholowej.
Czy po montażu i badaniu blokady na stacji diagnostycznej, muszę jeszcze udać się do wydziału komunikacji ?
wczoraj takie info dostałam od pana co mi montował, a przyznam, że dużo różnych rzeczy czytałam, ale z tym się jeszcze nie spotkałam.
dzięki

W jakim celu miałbyś tam iść? Bo rozumiem że masz w prawie jazdy kod 69? Stacja kontroli pojazdów wydaje Ci stosowne zaświadczenie i wraz ze świadectwem kalibracji blokady nic więcej już nie potrzebujesz podczas kontroli

no właśnie też mnie to trochę zastanowiło.
ale gość mi powiedział, że niby ta blokada ma być wpisana w CEPiK, a tylko wydział komunikacji to robi
No też byłam zdziwiona, dlatego pytam czy ktoś o tym jeszcze słyszał 8-)

mam kod 69, mam blokade, kalibracje, zaświadczenie ze stacji kontroli

Więc masz już wszystko czego potrzebujesz a skoro w prawie jazdy masz kod 69 to w CEPiK dobrze o tym wiedzą i nie trzeba im nic zglaszać. Możesz się już legalnie poruszać samochodem

Tak myślałam, bo śledzę to forum od 2 lat i dobrze byłam do wszystkiego przygotowana, ale typ był tak pewny tego co mówi, że trochę zdryfiłam :D
dzięki

Cześć wszystkim.
Sporo śledziłem ten temat i wiele razy urzędnicy, lekarze i inne osoby na mojej drodze były nieuprzejme, utrudniały lub wprowadzały w błąd, ale jestem już bardzo blisko.
To forum pomogło wiele razy nie podupaść na duchu.
Sytuacja była taka, że raz dostałem zakaz prowadzenia nie mając jeszcze prawa jazdy, skończył się zakaz, zdałem prawko i w ciągu dwóch pierwszych lat od zdania prawa jazdy znów po alkoholu za kółkiem.
Taka głupota kosztowała bardzo dużo, bo po pierwsze byłem liczony jako recydywista, a po drugie jako kierowca, który w ciągu pierwszych dwóch lat popełnił przestępstwo.
Podwójna kara = kurs od nowa, wszelkie badania od nowa i sporo zamieszania.
Mówili mi w wydziale komunikacji, że nie dostanę z powrotem prawa jazda, ale po kłótniach z kierowniczką okazało się, że jednak się da i czekam właśnie na egzamin.

I tutaj moje pytanie już odnośnie samej blokady - czy jest jakiś spis blokad, które są dopuszczone? Albo jakieś popularne najtańsze modele, których się używa?
I ogółem po kupieniu blokady używanej płacę komuś za montaż, dodatkowo muszę ją skalibrować i pojechać na badanie techniczne? Czy kalibracja już jest jakby w montażu? Przybliży ktoś temat? Z góry dzięki!

ja parę dni temu płaciłam 650 za montaż + 500 kalibracja - LION DS
umowa podpisana z firmą spełniającą normy
jeśli kupisz używaną to i tak musisz ją skalibrować + montaż, chyba , że umiesz to ogarnąć sam
po montażu tak czy siak trzeba jechać na stację żeby wystawili świstek (50zł odgórnie)

jest jeszcze na rynku blokada Drager ale chyba mniej popularna od LION - mogę się mylić, bo aż tak nie jestem w temacie

deniquefin napisał:
czy jest jakiś spis blokad, które są dopuszczone? Albo jakieś popularne najtańsze modele, których się używa?
Blokada którą wybierzesz musi spełniać norme PN-EN 50436-1. Polecam zapoznać się z: "Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia 8 lipca 2016 r. w sprawie wymagań funkcjonalnych i wymogów technicznych blokady alkoholowej oraz wzoru dokumentu potwierdzającego kalibrację blokady alkoholowej"
Dz.U. 2016 poz. 1072
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20160001072

Cześć,
Był dziś u mnie listonosz z poleconym z sądu, ale niestety nie było mnie w domu więc zostawił avizo. Co ciekawe, był mój ojciec, ale nie mógł odebrać listu bo była dyspozycja wydania tylko do rąk własnych. Wcześniej z policji i prokuratury nie było problemu, żeby odebrał. W takim wypadku muszę odebrać na poczcie osobiście. Jutro będę znał szczegóły, ale mam pytanie:
Jeśli wnioskowałem o warunkowe umorzenie postępowania na etapie przesłuchania, a następnie prokurator również wysłał do sądu wniosek o warunkowe umorzenie postępowania zamiast aktu oskarżenia, to czy to może być zawiadomienie o wyroku, czy raczej wezwanie na rozprawę?

Wie ktoś może czy strajki w WORD dalej się odbywają? W przyszłym tygodniu mam egzamin....

biezanow_123 napisał:
Blokada którą wybierzesz musi spełniać norme PN-EN 50436-1. Polecam zapoznać się z: "Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia 8 lipca 2016 r. w sprawie wymagań funkcjonalnych i wymogów technicznych blokady alkoholowej oraz wzoru dokumentu potwierdzającego kalibrację blokady alkoholowej"
Dz.U. 2016 poz. 1072
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20160001072

Dość ubogie info. A tak z autopsji możecie podać jakie blokady polecacie i które na pewno są uprawnione do korzystania z nich w trakcie zakazu?
Po zakupie używanej blokady muszę jeszcze ponieść trzy koszta: montaż, kalibracja, stacja diagnostyczna? Dobrze rozumiem?

Np. AlcoForce AF-i1, Autowatch 720 tab, Lion DS-20. Tą ostatnią polecam.
Po zakupie używanej blokady muszę jeszcze ponieść trzy koszta: montaż, kalibracja, stacja diagnostyczna? Dobrze rozumiem?
Dokładnie tak

biezanow_123 napisał:
Np. AlcoForce AF-i1, Autowatch 720 tab, Lion DS-20. Tą ostatnią polecam.

Dokładnie tak

Ok. Czyli już jestem naprawdę na końcu sprawy.
A blokada Drager Interlock XT? Często ją widuję na aukcjach na Olx czy Allegro w niskich cenach.
I pytanie czy kalibrację może od razu zrobić elektromechanik, który by mi montował blokadę czy osobno montaż i osobno kalibrację? A jeśli tak, kto zajmuje się kalibracją, gdzie najlepiej się udać? Chcę też temat załatwić w miarę tanio, bo wyczytałem na forum, że niektórzy naciągają na koszty i np. lepiej zamontować u mechanika niż u tych co wynajmują.

deniquefin napisał:
Drager Interlock XT
Nie nadaje się bo nie spełnia wymaganych norm. Kalibrację wykonują specjalistyczne firmy. Wystarczy wpisać w Google "kalibracja blokady alkoholowej".

Z dniem dzisiejszym kończy się moja męka po trzech latach zakazu, zdałem egzamin praktyczny za pierwszym razem.

Nigdy więcej takich głupot i cierpliwości życzę każdemu, będzie dobrze ;)

Mam jedno małe pytanko, w google nie mogę znaleźć:

czy przy drugim zatrzymaniu za % na badaniach ZAWSZE chcą udowodnienia rocznej abstynencji? jeśli tak to jak to zrobić?

Krzysztof696 napisał:
czy przy drugim zatrzymaniu za % na badaniach ZAWSZE chcą udowodnienia rocznej abstynencji? jeśli tak to jak to zrobić?

Trzeba posiadać papiery że przez rok chodzilo sie na terapię

ale czy zawsze tego wymagają? bo mi telefonicznie powiedzieli ze zależy od lekarza

Witam zostałem zatrzymany na podwójnym gazie w sierpniu 2017roku wyrok uprawomocnił się w styczniu 2018. Okres zawieszenia minął w 2019, na fundacje wpłaciłem wszystko zostało uregulowane. Pare dni temu znów zostałem złapany na podwójnym gazie. Prosze mi powiedzieć czy występuje jako recydywa czy nie ? Co może mi grozić? Z góry dzięki za każda odpowiedz

Jeśli uregulowałeś wszystkie zobowiązania tj. świadczenia pieniężne i grzywne, oraz skończył się wyrok w zawieszeniu i minął zakaz prowadzenia pojazdów to będziesz odpowiadał z art. 178a § 1 kk czyli tak jakby pierwszy raz. Minimum co Ci grozi to: zakaz prowadzenia pojazdów na min. 3 lata, wyrok w zawieszeniu lub kara ograniczenia wolności, grzywna pewnie ok. 3000zł i do tego świadczenie pieniężne na rzecz funduszu pomocy pokrzywdzonym oraz pomocy postpenitencjarne w kwocie 5000zł

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót