Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam mam pytanie otóż jakiego wyroku może sie spodziewać osoba która pod wpływem alkoholu 2,5 promila bez prawa do jazdy wjechala w plot przy chodniku osiedlowym w akcie oskarżenia jest art178&1 co za to
grozi

Swiadczenie finansowe w kwocie minimum 5000zl, zakaz prowadzenia pojazdow na minimum 3 lata. Do tego bedziesz musial pokryc z wlasnej kieszeni koszty naprawy plotu i jeszcze:
Przepis prawny:
Art. 178a § 1 KK. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odp.Faktycznie za plot przyszlo do zapłaty 800 zl.Zastanawiam sie czy dostane wyrok do odsiadki i ile mi dolaza na sprawie 9.03

Nie pójdziesz siedzieć chyba ze nie bedziesz splacal. Na twoim miejscu bym sie spodziewala 5 tys + 2.5 tys grzywny + sprawa sądowa

orion1978 napisał:
Witam mam pytanie otóż jakiego wyroku może sie spodziewać osoba która pod wpływem alkoholu 2,5 promila bez prawa do jazdy wjechala w plot przy chodniku osiedlowym w akcie oskarżenia jest art178&1 co za to
grozi
A nie zaproponowali ci dobrowolnego poddania sie karze?

leon39 napisał:
A nie zaproponowali ci dobrowolnego poddania sie karze?

Nic mi nie zaproponowano .odrazu do sadu poszli.sprawę mam 9marzec 2017

Cofnięte uprawnienia do kierowania

Witam. Jakiś czas temu za spowodowanie wypadku samochodowego zostałem skazany przez sąd (oczywiście byłem trzeźwy),sprawa została warunkowo umorzona,orzeczono 2 lata okresu próby oraz grzywnę. Po uprawomocnieniu się wyroku starosta cofnął mi uprawnienia do kierowania,gdyż prawo jazdy posiadałem krócej niż 2 lata. Oddałem dokument,i z tego co się dowiedziałem,aby odzyskać prawo jazdy muszę od nowa zapisać się na kurs i zacząć wszystko od nowa,ale kiedy mogę to zrobić ? Czy mogę zapisać się normalnie na kurs i zdawać egzamin ? Sąd nie orzekł zakazu prowadzenia pojazdów,więc wydaje mi się,że tak,ale wolałbym mieć pewność,żeby nie wyniknęły z tego jakieś problemy.

Ostatnia edycja:
Alcoblock - Czy moge liczyć na pozytywnie rozpatrzenie wniosku kiedy spowodowalem wypadek i mialem wczesniej mandaty za prędkość?? I w pytanie gdzie musze sie udac zeby zrobic te testy psycholigiczne i zdrowotne dlugo sie na nie czeka ? I czy mogw je zrobic juz teraz po roku? (zakaz 3 lata)

Jeżeli kierowca miał kat. B, C, C+E i jeżeli Sąd odda B to trzeba przechodzić badania psychologiczne na kategorię z zakazem czy tylko badania we wskazanym przez Starostwo ośrodku wymagane dla kat. B?

Witam... Mam takie pytanie... Dzisiaj dostałem zawiadomienie, że mam się zgłosić do kuratora sądowego w sprawie ( no właśnie nie wiem w jakiej bo nie napisano, na kartecce, którą miałem w drzwiach), nic nie narozrabiałem, tylko utrata prawa jazdy za alkohol, ale rozprawę miałem już prawie rok temu i w wyroku sędzia nic o kuratorze nie mówił... Czy to możliwe, że dlatego, że nie zrobiłem jeszcze badań lekarskich?? albo że zatrzymano mi prawo jazdy po raz drugi??
masakra, boję się jak nic, bo nigdy nie miałem problemów z prawem tylko te za prawo jazdy...

tezetwu napisał:
Witam... Mam takie pytanie...

Masz pewnie wyrok pozbawienia wolności w zawieszeniu i kurator na wniosek Sądu co jakiś czas przeprowadza wywiad środowiskowy.

No właśnie nie. sąd mnie skazał na rok bez prawka i na 2 letni okres próby. Więc nie wiem skąd ten kurator

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Sąd faktycznie zakazał jazdy na rok i umorzył postępowanie? Bo dał czas próby 2 lata. Sam już kurka wodna nie wiem bo nie dostałem odpisu. No ale skoro umorzył i dał próbę to w papierach jestem czysty... Więc skąd ten kurator ? Jutro będę dzwonił. Dam znać może komuś to pomoże na przyszłość...

Witam serdecznie wszystkich uczestników tego forum , obserwuję bardzo dokładnie ten temat gdyż borykam się z podobnym problemem , aczkolwiek sprawa nie dotyczy się mojej osoby tylko kogoś mi bliskiego z mojego otoczenia - życia. bardzo mnie ten temat interesuje i proszę was abyście opisywali swoje przypadki bo to bardzo pomaga innym osobom w podobnych sytuacjach. Sam kiedyś miałem takie zdarzenie że zabrano mi prawo jazdy na 1 rok w 2000 roku strasznie do odczułem , bardzo dotkliwie to odczułem i wiele lat musiałem się odkuwać , także wiem doskonale co to znaczy , niestety żyjemy właśnie w takich realiach . że zdarzyło się komuś wsiąść pod wpływem alkoholu, i teraz jest nie wiadomo jakim przestępcą i teraz trzeba go dobić , odebrać resztki godności , pomimo tego że człowiek bardzo żałuje tego co się stało . Strasznie mnie to irytuje że każdego człowieka w tym kraju mierzy się jedną miarą , prowadziłeś pod wpływem to teraz masz , jesteś alkoholikiem i my ci zapewnimy drogę przez piekło . Bardzo proszę o wyrozumiałość bo nie każdy kto został zatrzymany za prowadzenie auta pod wpływem alkoholu to jest alkoholikiem czy tym bardziej bandziorem czy przestępcą , większość takich przypadków to pozostałości z poprzedniego dnia . ( Nie oznacza to że można sobie bezkarnie pić alkohol wieczorem i rano wsiąść za kółko ) , proszę forumowiczów o to aby opisywali swoje przypadki , i ja też opisze owy przypadek .
Pozdrawiam gorąco i życzę pozytywnych finałów w takich sprawach
obywatel_kc.

tezetwu napisał:
Sąd faktycznie zakazał jazdy na rok i umorzył postępowanie? Bo dał czas próby 2 lata....

Więc z powodu tego okresu próby, kurator robi wywiad środowiskowy, ale zapytaj...

Chciałbym sie was zapytać otóż pytanie dotyczy mojej sprawy za wjechanie w plot autem bez prawa jazdy w stanie nietrzeźwym.kolega który dal mi poprowadzić auto widział w jakim jestem stanie coc tez pil wczesniej dal mi prowadzić bo bal sie stracić prawko w wyniku czego wyszlo ze gdy wiechalem w ten plot i przyjechała policja w pomiarze alkomatem pojazalo mi 2,5promila a jemu 0promila on został ukarany mandatem 200zl a ja nam sprawę karną.czy on nie powinien być bardziej ukarany?może celowo kazał mi jechac żeby mnie wrobić skoro bym trzeźwy

orion1978 napisał:
czy on nie powinien być bardziej ukarany?może celowo kazał mi jechac żeby mnie wrobić skoro bym trzeźwy
Jeżeli przyłożył ci pistolet do głowy i kazał jechać, i jesteś w stanie to udowodnić, to tak - powinien być bardziej ukarany, a sprawa przeciwko tobie może być umorzona.

Witam....Ma ktoś z was WNIOSEK O SKRÓCENIE ZAKAZU PROWADZENIA POJAZDÓW PRZEZ BLOKADĘ ALKOHOLOWĄ ORZECZONEGO PO DNIU 18 MAJA 2015R

tezetwu napisał:
No właśnie nie. sąd mnie skazał na rok bez prawka i na 2 letni okres próby. Więc nie wiem skąd ten kurator

u mnie to samo warunkowe umorzenie okres próby też miałem wywiad nic strasznego pogadane 5 minutek z miła pania , pewnie jak nie pojdziesz to tez nikt glowy ci nie urwie dla swietego spokoju warto sie spotkac i miec to za soba

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót