Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Sąd Ostateczny napisał:
Więc możesz dostać "zawiasy" :) grozi ci odpowiedzialność karna z art. 244 k.k. i jeżeli masz cofnięte uprawnienia dodatkowo jeszcze art. 180a k.k. a konsekwencje w razie spowodowania kolizji lub wypadku nie do przewidzenia...

Tylko art.244kk 180akk nie

leon39 napisał:
Tylko art.244kk 180akk nie

Oho dlaczego nie ?

Nie pisz posta pod postem to nie chat, używaj opcji edytuj dostępnej przez 20 min....

Art.180a kk gdy uprawnienia cofnie starosta np za punkty

Moim zdaniem art.244kk eliminuje art.180akk
Nawet jak sie czyta wyroki to pisze tylko z art.244kk

Jeżeli odpowiedni organ wyda decyzję o cofnięciu uprawnień popełni również przestępstwo z art. 180a k.k.

wiec tak uprawnienia mialem cofnieta ale juz posiadam wszysto, to znaczy posiadalem bo za pokwitowaniem mam zatrzymane narazie. jesli chodzi o wynik 0.21promila . to prawa ale gdy wydmuchujemy 0.9 na mililitr to jestesmy wolni wiec ten 0.1 mil to granica bledu nie da sie wydmuchac rownego 0.20 promila na tej maszynce.
2 badania dalo 00 stad moje nerwy bo nie jestem wzywany nigdzie ani zadnej notatki nie spisalem choc by takiej ze to płukanka do ust i papieros. a prawka nie ma. czekam i bede was informowal co Sąd na to.

leon39 napisał:
Nawet jak sie czyta wyroki to pisze tylko z art.244kk
Sąd Ostateczny napisał:
Jeżeli odpowiedni organ wyda decyzję o cofnięciu uprawnień popełni również przestępstwo z art. 180a k.k.
Ten sam czyn nie może stanowić dwóch przestępstw, nawet jeżeli wypełnia znamiona dwóch przestępstw. Dlatego sąd wyda wyrok na jedno przestępstwo, ale podstawą wyroku będą wszystkie naruszenia.

witam podownie pisze nadal w kwestii zatrzymania prawka za 0.10 miligrama i drugim dmuchaniu 00.
Dzis odwiedzilem znajomego policjanta odpowiedzial mi na tyle : dobrze ze nie zgodziles sie na 2 badania alkomatem w radiowozie bo nawet przy wyniku 0.09 czy 0.08 odpowiadał bym za 0.10.
pierwszy wynik moze byc traktowany jako błąd przy pozniejszym 00- tak tłumaczył mi policjant mówiąc "tak tłumaczą mi na szkoleniu" :)
mam 2 świadków na to że była to płukanka do ust. 2 pasażerów bylo ze mną w czasie zatrzymania. bede wzywany na zeznania wiec świadkow jak najbadziej podam i też będą rzecz jasna w sadzie i na przesłuchaniu.
Moje pytanie - czy Adwokat w tej sytuacji jest wskazany, bo twierdzac po rozmowie z policjantem to bardzo, dał mi do zrozumienia że sędzie z adwokatem na wódeczkę chodzą po rozprawach i bardziej będą sie |słuchać" niz przy rozmowie ze mna gdzie w 2013 mialem odebrane uprawnienia. Pozdrawiam

Po kolizji drogowej poszkodowany kierowca wydmuchał 012 a potem 0,10 ml ,zatrzymano mu prawo jazdy,czy jest szansa że może je odzyskać?

Szanowni stali bywalce i nowi goście.
Wertuje internet w związku z moja sprawą 2 posty wyżej na 5 str.

Natknąłem sie na takie zdanie "Jedno badanie alkomatem nie ma mocy prawnej , jeżeli nie potwierdzono go drugim w przeciągu 15 minut." czy to prawda?
i co gdy drugie badanie zostalo wykonane po 40 minutach?(dojazd na komende)
Wiadomo ze gdybym cos dmuchnął to musiałbym 2 razy startować do alkomatu na komendzie, a tak 00 i badanie 0.10
które jak udalo mi sie przeczytac dowodem w sprawie byc nie moze lecz podstawą na zatrzymanie prawa jazdy owszem:)...
Wiec jak to będzie od prawej strony?

listerin napisał:
Szanowni stali bywalce i nowi goście....

Może znalazłeś jeszcze do tego podstawę prawną ?? Bo jak tylko samo pisanie to wiedz że kartka przyjmie wszystko :)

to byla luźna wypowiedz gdzieś w komentarzu, tyle znaczyła co wpis w wikipedii, no ale napawa mnie nadzieją.
nie mogę znaleźć takiej sytuacji by ktoś odmówił jak jak, drugiego badania na alkomacie w radiowozie, a na drugie zostałby przewieziony na komisariat.
może to wcale nie być z korzyścią dla mnie że nie potwierdziłem "szybko" Swojego wyniku. bo na dobrą sprawę 0.21 promila po 40 minutach moglo zejść ze mnie.
Dobrze ze nie bylo to 0.25 lub wiecej za 1 razem. wtedy byloby to podejrzenie popełnienia przestępstwa.
czekam na decyzje na przesluchania itp.
zatrzymanie 18.02 dzis mamy 22.:) mysle ze jak dojdą swiadkowie do tego to tak w 3 miesiacach sie zamknie wszystko. na pewno bede w kontakcie z forum i mam nadzieje ze temat komuś pomoże.

Ostatnia edycja:
witam. mam pytanie. jaka kare moze dostac ktos kto po raz 3 zostal zlapany za jazde po pijaku i na dodatek mial wypadek? jechal sam nie ucierpial nikt inny i nie uczestniczylo w wypadku drugie auto. jaka moze dostac kare? jaka sume?;(

Jest w okresie próby?
Ma zakaz kierowania?
Ma cofnięte uprawnienia do kierowania?
Poprzednie skazania są zatarte?

Niedawno odzyskal prawo jazdy. Wcześniej mial zabrane jeszcze.na.starych zasadach a teraz juz po nowych. I rodzina boi sie.ile to wyniesie bo bogaci nie sa:( czy jezeli to.3 raz zabrany to juz.ostsateczne jest to ze.dostanie ponad 10tyś czy patrza na status rodziny?

Nadal nie wiem, co z zatarciem poprzednich skazań, założę zatem, że przynajmniej ostatnie nie jest zatarte. Będzie zatem odpowiadał z Art. 178a. § 4. KK. , czyli:
- kara pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat
- dożywotni zakaz kierowania pojazdami mechanicznymi
- świadczenie pieniężne od 10 000 do 60 000

Należy też dodać, że w tym przypadku wykonanie kary pozbawienia wolności może być warunkowo zawieszone jedynie w szczególnie uzasadnionych przypadkach.

Znam podobny przypadek.
Pierwsze zatrzymanie 2013r drugie 2015r już po nowelizacji
Dożywotni zakaz prowadzenia wszelkich poj.mech.
10 000zł nawiązki
18 miesięcy po 30 godz miesięcznie prac społecznych
Kary pozbawienia wolności nie dostał nawet w zawieszeniu, teraz sądy stosują częściej kary finansowe lub ograniczenia wolności

Jazda w stanie nietrzeźwości

Witam, jestem od niedawna to mój pierwszy temat i chciałbym się przywitać

Wpadłem w kłopoty przez własną głupotę, miałem nie pracować w poniedziałek ale rano zadzwonił kolega że pilnie mnie potrzebuje, jako że dzień wcześniej trochę popiwkowałem powiedziałem że nie wcześniej niż na 12 mogę być. Ogarnąłem się, byłem pewien że wszystko ze mnie zeszło więc pojechałem. W małej wiosce zostałem poddany badaniu, pierwszy wynik 0,7 promila drugi 0,6, na komendzie już tylko 0,3 i 0,25 promila. Nie twierdzę że jestem niewinny, powinienem w ogóle odmówić koledze, wiem że poniosę odpowiedzialność ale utrata prawa jazdy na 3 lata jest dla mnie nie do pomyślenia, rok przeżyję ale 3 lata są gwarantem utraty pracy, codziennie dojeżdżam do klientów. Mam wątpliwości co do pierwszych badań, policjant nie poinformował mnie że nie mogę mieć nic w ustach a przez obydwa badania miałem cukierek inhalacyjny, wiem głupio to brzmi, batonik, jabłko itp. ale naprawdę tak było, sami policjanci byli zaskoczeni wynikiem, a już tak drastyczny spadek o połowę w przeciągu godziny. Pytanie mam, jak takie wyniki są interpretowane? Czy mogę coś zrobić? Mam prawko od 11 lat największe przestępstwa to brak pasów, miałem masę kontroli i nigdy wcześniej coś takiego mi się nie zdarzyło, dziękuję z góry za odpowiedzi

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót