Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W swietle prawa jestes jakby pierwszy raz karany wiec na pytanie czy byles kiedys skazany za jazde w stanie nietrzezwosci odpowiadasz ze nie. A co grozi? Napewno utrata prawa jazdy na minimum 3 lata, swiadczenia pieniezne w kwocie 5000zl ktore bedziesz musial zaplacic, grzywna no i jakis wyrok w zawieszeniu albo kara ograniczenia wolnosci

Dzięki za odpowiedź, a czy sąd albo prokurator może się dogrzebać do tamtej sprawy ?? I czy na pytanie czy kiedyś miałem zabrane prawo jazdy za jazdę po alkoholu, jak odpowiem nie, nie zarzucą mi kłamstwa?? będą szperać ???
Czy jak kiedyś miałem warunkowe umorzenie postępowania, mogę starać się jeszcze raz o to samo?
Czyli na chłopski rozum dożywotnie zabranie prawa jazdy dotyczy tych wszystkich co mają jakieś zawiasy i ew. popełnili drugi raz to samo wykroczenie po 18. maja 2015???

Napewno prokurator wystapi o wydanie Twojej karty karnej aby sprawdzic czy nie byles juz karany za jazde w stanie nietrzezwosci. Karta powinna byc czysta. Jakby dobrze poszukal to moze i by cos znalazl ale nawet jesli to poprzednie skazanie uleglo zatarciu i nie mozna sie na nie powolywac.

dzięki wielkie, rozumie, że jeśli by to nie uległo zatarciu to policja przy sprawdzaniu mnie też by widziała taką informację ??
I jeszcze jedno przy badaniu na drodze miałem 0,56 promila, na komendzie już 0,33 promila, czy jest szansa by prokurator wziął pod uwagę ten niższy wynik??
I czy mogę ponownie starać się o warunkowe umorzenie postępowania i zaproponować samemu np. rok zakazu i 1000 zł grzywny?? Jako iż jestem osobą bezrobotną ??

tezetwu napisał:
jeśli by to nie uległo zatarciu to policja przy sprawdzaniu mnie też by widziała taką informację ??
Nie koniecznie. W moim przypadku policja wystapila o karte karna i zobaczyli ze kiedys bylem karany za jazde w stanie nietrzezwosci. Na pierwszym przesluchaniu tego nie wiedzieli

tezetwu napisał:
I jeszcze jedno przy badaniu na drodze miałem 0,56 promila, na komendzie już 0,33 promila, czy jest szansa by prokurator wziął pod uwagę ten niższy wynik?
Nie. Liczy sie pierwszy pomiar

tezetwu napisał:
I czy mogę ponownie starać się o warunkowe umorzenie postępowania i zaproponować samemu np. rok zakazu i 1000 zł grzywny?? Jako iż jestem osobą bezrobotną ??
To zalezy od okolicznosci. To ze jestes osoba bezrobotna nie obliguje sadu do nizszego wyroku

warunkami od których zależy warunkowe umorzenie postępowania karnego w świetle art.66§1 k.k. są:

nieznaczny stopień społecznej szkodliwości czynu polegającego na prowadzeniu samochodu w stanie nietrzeźwości. Zachodzi on wówczas, gdy zagrożenie jakie stworzyłeś stanem nietrzeźwości dla innych kierowców i pieszych było nieznaczne. Sąd ocenia tutaj między innymi stopień nietrzeźwości, rodzaj samochodu (osobowy czy dostawczy), natężenie ruchu ulicznego i inne

nieznaczny stopień zawinienia czynu polegającego na prowadzeniu samochodu w stanie nietrzeźwości. Sąd ocenia tutaj dlaczego zdecydowałeś się na prowadzenie samochodu w stanie nietrzeźwości, motywy Twojego działania oraz w jakim stopniu zawiodłeś oczekiwania Sądu stosownie do Twojego wieku, wykształcenia i doświadczenia życiowego
zasługujący na aprobatę sposób życia i postawa sprawcy czynu polegającego na prowadzeniu samochodu w stanie nietrzeźwości. Sąd ocenia Ciebie jako człowieka, czy prowadzisz „przykładny” tryb życia, czy jesteś wzorowym obywatelem, czy utrzymujesz rodzinę, czy masz stałą pracę na podstawie przedłożonych przez Ciebie dokumentów a także zbierając o Tobie informacje poprzez kuratora sądowego

Oprócz wymogu dotychczasowej niekaralności za przestępstwo umyślne pozostałe warunki warunkowego umorzenia postępowania karnego mają charakter niezwykle ocenny. To od Twojej aktywności w postępowaniu karnym zależy, jak Sąd oceni okoliczności w jakich doszło do prowadzenia samochodu w stanie nietrzeźwości oraz jak oceni Twoją osobę. Od oceny Sądu zależy, czy uzyskasz warunkowe umorzenie postępowania karnego.

krakow_007 napisał:
Nie koniecznie. W moim przypadku policja wystapila o karte karna i zobaczyli ze kiedys bylem karany za jazde w stanie nietrzezwosci. Na pierwszym przesluchaniu tego nie wiedzieli
A czy miałeś z powodu jakieś większe nieprzyjemności???
Najbardziej się boję, że mnie zamkną....
Czy dobrowolne poddanie się karze bez rozprawy to dobry pomysł/??

Jesli masz art 178a par 1 kk to malo prawdopodobne aby Cie zamkneli. A jesli chodzi o pierwsze pytanie to nie. Nie mialem. Powiedzialem ze wydawalo mi sie ze to skazanie jest juz zatarte a nie bylo tzn pozniej sie okazalo ze jednak bylo hehe

No jeszcze nie wiem jaki mam artykuł bo czekam na wezwanie na komisariat...
Czyli jak zapytają mnie czy miałem kiedykolwiek zabrane prawko za jazdę po pijanemu to mówię Nie?
Sorka, że Cię tak wypytuję ale mam mega stracha...
I jeszcze jedno byłeś karany drugi raz już po nowelizacji ustawy tj. po 18 maja 2015 ??
I co ci dali ??

Bylem karany drugi raz ale zalapalem sie jeszcze na stare przepisy bo zlapali mnie w lutym 2015. Odpowiadasz ze nie

pisałem ze dostałem wyrok na dozywotni tamta kare musiałem odpracowac miałem 300 godzin do odrobienia przez 10 miesiecy a ja odrobiłem je w dwa miesiące i teraz pani prokurator najpierw dała mi kare 3 lat na prawko i 5 tys i po miesiacu policjant zadzwonił ze bedą zmiany myslałem ze na mniejsza kare a prokuratorka dowaliła mi dozywotni zakaz i 10 tys a przyznałem sie dobrowolnie z art:335 chyba to był i niemoge sie odwołac bo wtedy moge dostac wieksza kare pieniezna jak działa ten nowy przepis od maja 2015 do tyłu czy do przodu sie dopiero liczy policjant powiedział ze nawet 10 lat wstecz by było to tez by była recydywa

No prawo chyba nie może działać wstecz jeśli wyrok został zatarty...

RE: Problemy kierowców

pisałem ze dostałem wyrok na dozywotni tamta kare musiałem odpracowac miałem 300 godzin do odrobienia przez 10 miesiecy a ja odrobiłem je w dwa miesiące i teraz pani prokurator najpierw dała mi kare 3 lat na prawko i 5 tys i po miesiacu policjant zadzwonił ze bedą zmiany myslałem ze na mniejsza kare a prokuratorka dowaliła mi dozywotni zakaz i 10 tys a przyznałem sie dobrowolnie z art:335 chyba to był i niemoge sie odwołac bo wtedy moge dostac wieksza kare pieniezna jak działa ten nowy przepis od maja 2015 do tyłu czy do przodu sie dopiero liczy policjant powiedział ze nawet 10 lat wstecz to tez by była recydywa

to co ja mam teraz zrobic isc i policjanta i prokuratorke oskarzyc??

taki szary człowieczek niezna sie na tym czyli mogą im wmowic wszystko tak?

nie wiem jak to w twoim przypadku ja za pierwszym razem miałem umorzone postępowanie karne, dostałem grzywnę i musiałem pokryć koszty sądowe, więc przez cały okres próby ( byłem traktowany jako niekarany) tylko rok nie mogłem jeździć autem...
teraz nie wiem jak będzie...

Ale cos tu niegra. Zmienili Ci kwalifikacje prawna z art. 178a § 1 k.k na 178a § 4 k.k? Na jakiej podstawie? Skoro poprzednie skazanie powinno byc zatarte

Ostatnia edycja:
może dobrze by było jakby kolega dareczek poszedł po papier o niekaralności skoro już się zatarło...
krakow możesz napisać ile dostałeś za drugim razem >??

Za pierwszym razem 800zl grzywny, 200zl swiadczen i 6 miesiecy w zawieszeniu na 2 lata z zakazem prowadzenia pojazdow na 2 lata.
Za drugim razem 1000zl grzywny, 500zl swiadczen i rok w zawieszeniu na 3 lata z zakazem prowadzenia pojazdow na 2 lata.
Kolega powinien isc i przegladnac swoje stare akta bo to nie mozliwe zeby skazanie sie nie zatarlo. Moze sad orzekl zaplate swiadczen i kwota nie zostala wplacona

Ostatnia edycja:
ja niewiem czemu tak zrobili ja sie na tym nieznam tamta kare odrobiłem co swoje i nawet niewiedziałem o tym zatarciu dopiero teraz wyczytałem w necie i nigdy niemiałem innych problemow z policja

RE: Problemy kierowców

dareczek123 napisał:
pisałem ze dostałem wyrok na dozywotni tamta kare musiałem odpracowac miałem 300 godzin do odrobienia przez 10 miesiecy a ja odrobiłem je w dwa miesiące i teraz pani prokurator najpierw dała mi kare 3 lat na prawko i 5 tys i po miesiacu policjant zadzwonił ze bedą zmiany myslałem ze na mniejsza kare a prokuratorka dowaliła mi dozywotni zakaz i 10 tys a przyznałem sie dobrowolnie z art:335 chyba to był i niemoge sie odwołac bo wtedy moge dostac wieksza kare pieniezna jak działa ten nowy przepis od maja 2015 do tyłu czy do przodu sie dopiero liczy policjant powiedział ze nawet 10 lat wstecz to tez by była recydywa

Coś tu nie tak, dopuki nie przyklepie tego Sąd w każdej chwili możesz cofnąc zgodę na dobrowolne poddanie się karze w trybie art.335 kpk, Jeżeli nawet prokurator jakimś cudem się pomylił co do twojej karalności Sąd nie wyda takiego wyroku jaki ustaliliście z prokuratorem. Może miałeś jaką grzywnę nie zapłaconą przez dłuższy czas ???

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót