Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: jazda podczas stanu nietrzeźwości

3 miesiace temu jadac do pracy podczas kontroli w wydychanym 0.39 nastepne 0.38 na komisarjaci 0.38 nastepne 0.34. Miedzy pomiarami polilem papierosy(cos to pogarsza) Dzisiaj otrzymalem akt oskarzenia. Ile mam czekac na wezwanie do sadu? Co mi za to grozi? Wczesniej nie bylem karany. Jestem kierowca C+E i jedynym zywicielem rodziny.A i zlapano mnie osobowka. Dziekuje za odp

pierwszyraz napisał:
w wydychanym 0.39 nastepne 0.38 na komisarjaci 0.38 nastepne 0.34.
Promila czy mg?

na alkomacie czyli w wydychanym

pierwszyraz napisał:
na alkomacie czyli w wydychanym

Nie ważne czym jechales mogłeś jechać rowerem a jak masz prawko to i tak zabiorą ale jako że pracujesz na innych kat. niż b to poproś prokuratura o zachowanie kat którymi zarabiasz na chleb a niech zabierze tylko b. Bo zachować wszystkie kategorie nie masz szans. Jak prokuratura będzie nie ugieta nie poddawaj się dobrowolnie karze tylko powiedz że chcesz rozprawę i na niej spróbuj przekonać sąd że musisz mieć c i e by utrzymać rodzinę

na przesluchaniu policjant dzwonil do prokuratora i odmowilem dobrowolnemu. Wczoraj przyszedl mi akt oskarzenia i wezwanie do skladania wnioskow. Cos im wysylac i ile bede musial czekac na rozprawe?

pierwszyraz napisał:
....Cos im wysylac i ile bede musial czekac na rozprawe?

Możesz wysłać wniosek o skazanie bez rozprawy w trybie art.335 kpk i wymierzyć sobie karę, jest szansa że Sąd się zgodzi na to oczywiście jeżeli kara będzie adekwatna do popełnionego czynu zabronionego( przy tych ilościach w wydychanym popełniłeś przestępstwo z Art. 178a kk. § 1.). Możesz też w tym wniosku zawrzeć swoją prośbę o zatrzymanie tylko tej kat. na której zostałeś zatrzymany w stanie nietrzeźwości. Zbierz dowody że pracujesz jako kierowca C+E, jest to twoje jedyne utrzymanie i tak zarabiasz na utrzymanie swojej rodziny, masz dobra opinię w pracy, jesteś jakimś nie wiem np. honorowym dawcą krwi, czy w jakiś innych instytucjach udzielasz się charytatywnie. Sąd bierze wszystko pod uwagę.... Chociaż przy tym wyniku to 3 lata bez PJ i nawiązka w kwocie 5000zł to minimum. Więc w wymierzeniu sobie kary weź pod uwagę minimalne okresy zakazu czy nawiązki. Na rozprawę poczekasz do kilku miesięcy, zależy od obłożenia Sądy rozprawami. Najpierw przyjdzie ci wyrok nakazowy, od którego musisz wnieść sprzeciw jeżeli nie będziesz się z nim zgadzał, tylko pamiętaj sprzeciw musi być wniesiony w nieprzekraczalnym terminie 7 dni od otrzymania (odebrania ) wyroku nakazowego.

Ostatnia edycja:
czyli referecie od bylych pracodawcow? czy jakies umowy kredytowe? Prubowac jeszcze umowic sie z prokuratorem czy juz za pozno? Jest mozliwosc wiekszej kary pienierznej i aby zabrali b tylko na 11 miesiecy?

pierwszyraz napisał:
Prubowac jeszcze umowic sie z prokuratorem czy juz za pozno?

Nie przyjąłeś propozycji Prokuratora, więc już za późno a zresztą pisałeś że dostałeś już akt oskarżenia....

pierwszyraz napisał:
Jest mozliwosc wiekszej kary pienierznej i aby zabrali b tylko na 11 miesiecy?

Nie żartuj, za twoje wydmuchanie czyli 0.39 mg/l grozi ci min 3 letni zakaz i oby tylko tyle go było.... nawet nie marz o 11 mies zakazu....

Możesz złożyć do sądu wniosek o warunkowe umorzenie postępowania - to jedyny sposób na zakaz krótszy niż 3 lata. Szanse marne, ale też niczym nie ryzykujesz.
Poszukaj też na forum wątków na temat kwestii uzyskiwania prawa jazdy C / C+E w przypadku zakazu kierowania na kategorię B, bo to też nie jest droga usłana różami.

czyli wniosek do sadu o ukaranie 3 lata zakaz na osobowe i prozba o pozostawienie C+E i grzywne 5000zl. To jest najwiecej o co moge prosic. Dziekuje za pomoc

pierwszyraz napisał:
czyli wniosek do sadu o ukaranie 3 lata zakaz na osobowe i prozba o pozostawienie C+E i grzywne 5000zl. To jest najwiecej o co moge prosic. Dziekuje za pomoc

Ja bym powiedział że to najmniej o co możesz prosić :) ale jeżeli chcesz możesz prosić o wyższą karę ;)

Nie grzywnę tylko świadczenie 5000zł to jest obligatoryjnie, a grzywnę osobno myślę że jakieś 500zł wystarczy plus koszta Sądowe, i ograniczenie wolności lub krę pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem kary no okres próby...

Witam,
niestety odebralo mi rozum i wsiadlem za kolko po wypiciu alkoholu.

Pomiedzy 1 a 2 w nocy wypilem dwa portery (9%) na szybko na swiezym powietrzu, zadzwonilem na taxowke, ale uslyszalem, ze najwczesniej za 30 minut bedzie wolny kierowca. Na dworze było bardzo zimno wiec postanowilem, ze skoro mam do domu 2km ulica praktycznie nie uczeszczana przez nikogo (zarowno w dzien i w nocy) to wsiade do auta i pojade do domu - niestety.
Niedlugo po ruszeniu zostalem zatrzymany przez patrol policji do kontroli. Najpierw sprawdzenie swieczka, pozniej szybka jazda na komisariat i dwa badania minuta po minucie 0,65 w wydychanym (~1,3 promila), nie sadzilem, ze po 2 piwach mozna tyle wydmuchac, nawet 10-15 minut po wypiciu. Zostalo mi zatrzymane prawo jazdy.
Z tego co wiem grozi mi minimum 3 lata bez prawka + min 5tys grzywny + zawiasy.
I tu jest moje pytanie, jestem studentem ostatniego roku, przede mna tylko obrona, a z wpisem, ze jestem karany nie znajde nigdzie pracy w branzy. Czy jest szansa, ze sad uwzgledni to i wymierzy mi inna kare zamiast zawiasow? Nigdy wczesniej nie bylem karany. Czy nie ma sensu isc przed sad i zgodzic sie na dobrowolne poddanie karze?
Jestem zrozpaczony, jednym incydentem prawdopodobnie przekleslilem sobie cale zycie. Prosze pomozcie!

pierwszyraz napisał:
tylko nie licz, że otrzymasz nowy blankiet prawa jazdy z wbitym C+E bo Starostwo Ci nie wyda, nawet jak Sąd odstąpi Ci od zakazu na C+E
girfi napisał:
Niedlugo po ruszeniu zostalem zatrzymany przez patrol policji do kontroli. Najpierw sprawdzenie swieczka, pozniej szybka jazda na komisariat i dwa badania minuta po minucie 0,65 w wydychanym (~1,3 promila), nie sadzilem, ze po 2 piwach mozna tyle wydmuchac, nawet 10-15 minut po wypiciu. Zostalo mi zatrzymane prawo jazdy.
możesz napisać co się stało z Twoim samochodem którym kierowałeś?

Ostatnia edycja:
Girfi raczej nie licz że sąd będzie łaskawy jak miałeś ponad półtora promila. Albo napiszę inaczej te 3 lata i 5 tys to i tak będzie bardzo poblazliwy sędzia. Nic ci nie da że jesteś studentem teraz mocno karaja takich jak my,zaostrzone przepisy i nagonka medialna nie dają sędzia wyboru

Opiszę swoją wizytę na przesłuchaniu. W 2012 miałem też zabrane prawo jazdy. Co się okazało wczoraj trafiłem na tego samego policjanta co w 2012. Bardzo spoko gość dał mi kilka cennych rad jak się bronić w sądzie. Od razu powiedział by nie poddawać się dobrowolnie karze, bo mają nową prokurator która jako nowa wali maksimum. Powiedział ze z moim 28 mg i na komedzie 0.35 promila żebym szedł na rozprawę i prosił o umorzenie. Sam nawet dopisał do zeznania ze przed wejściem do auta sprawdziłem się alkomatem z apteki i wsio było ok. A że te testery z apteki są niedokładne to wsiadłem do auta ze świadomością ze jestem trzeźwy

tezetwu napisał:
.....Powiedział ze z moim 28 mg...... żebym szedł na rozprawę i prosił o umorzenie.....

Weź ty tak na poważnie :what: ale prosić:help: można o wszystko. Tak na poważnie nie masz szans na warunkowe,załapałeś się na przestępstwo liczy się pierwszy pomiar, ale nic nie tracisz spróbować możesz....

Wiem Sąd Ostateczny, ale mam czystą kartote i policjant powiedział ze mam duże szanse. Tym bardziej że zeznania policjantów którzy mnie zatrzymali są na moją korzyść. Pytałem go szczerze czy jest szansa na warunek. Powiedział że duża bo mam wyższe wykształcenie i nigdy nie byłem karany. Nie mam mandatów itp. Nie wyglądam na menela. Więc powinno się dać przekonać sąd że umorzenie jest zasadne

girfi napisał:
Witam,
niestety odebralo mi rozum i wsiadlem za kolko po wypiciu alkoholu.

Pomiedzy 1 a 2 w nocy wypilem dwa portery (9%) na szybko na swiezym powietrzu, zadzwonilem na taxowke, ale uslyszalem, ze najwczesniej za 30 minut bedzie wolny kierowca. Na dworze było bardzo zimno wiec postanowilem, ze skoro mam do domu 2km ulica praktycznie nie uczeszczana przez nikogo (zarowno w dzien i w nocy) to wsiade do auta i pojade do domu - niestety.
Z tego co wiem grozi mi minimum 3 lata bez prawka + min 5tys grzywny + zawiasy.
I tu jest moje pytanie, jestem studentem ostatniego roku, przede mna tylko obrona, a z wpisem, ze jestem karany nie znajde nigdzie pracy w branzy. Czy jest szansa, ze sad uwzgledni to i wymierzy mi inna kare zamiast zawiasow? Nigdy wczesniej nie bylem karany. Czy nie ma sensu isc przed sad i zgodzic sie na dobrowolne poddanie karze?
Jestem zrozpaczony, jednym incydentem prawdopodobnie przekleslilem sobie cale zycie. Prosze pomozcie!

3 lata, 5000zł + koszta sądowe to 100% wyrok, odnośnie zawiasów - nie koniecznie. O to jedynie możesz wnioskować, gdy wykazesz skruchę i sąd zobaczy że to był występek, że jesteś studentem i taki wyrok będzie mógł Ci zaszkodzić w dalszej karierze to zapewne nie dostaniesz zawiasów. Zapewne prokurator będzie chciał Ci dowalić.
Kiedy miałeś tą nieszczęsną podróż?

Kenny97 napisał:
możesz napisać co się stało z Twoim samochodem którym kierowałeś?

Albo dzwonił po kogoś aby się zjawił po auto w ciągu krótkiego czasu albo laweta i parking ;) u mnie praktycznie z pod domu laweta zabrała - mają fajne interesy chłopaki między sobą :) 350zł taka usługa kosztowała

Ostatnia edycja:
Czyli jesli zakaz bedzie na b to nie wydadza na C+E?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót