Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ripper napisał:
To jest wynik "wydmuchany" czy już przeliczony na promile?

Promile o ile dobrze pamiętam. Mówił mi, że o 0.17 za dużo i żebym się cieszył, że załapałem się do pierwszego progu niż wyżej tam 0.5 chyba

Będzie grzywna plus zakaz kierowania, prawdopodobnie na pół roku (to minimum).

Jakie mogą być to koszta ? Jestem osobą która ma 19lat, miesiąc temu skończyłem szkole i obecnie nie pracuje. Czy mogę jakoś załagodzić w poniedziałek ?

Adeeek napisał:
...... Czy mogę jakoś załagodzić w poniedziałek ?

Okazać skruchę.....godziny do odrobienia lub grzywna nieunikniona.....poczekaj na propozycję kary....

1.6 promila i spowodowany wypadek

Co grozi mojemu przyjacielowi, przywaliliśmy w słup nic nikomu sie nie stało. Jaka grzywna jaka kara ? Proszr o pomoc prosze

Czy lepiej wynająć adwokata czy to tylko dodatkowe koszty

RE: 1.6 promila i spowodowany wypadek

Czy lepiej wynając adwokata moze grzywna bedzie mniejsza? Moge grzywne zamienic na prace społeczne ? kiedy mi prokurator przedstawi wyrok

Ostatnia edycja:

Grzywnę tak, (minimum) 5 tysięcy świadczenia pieniężnego nie.
USTAWA
z dnia 6 czerwca 1997 r.
Kodeks karny
Przepis prawny:
Art. 43a
§ 2. W razie skazania sprawcy za przestępstwo określone w art. 178a § 1, art.
179 lub art. 180 sąd orzeka świadczenie pieniężne wymienione w art. 39 pkt 7 na
rzecz Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej w
wysokości co najmniej 5000 złotych,
a w razie skazania sprawcy za przestępstwo
określone w art. 178a § 4 co najmniej 10 000 złotych, do wysokości określonej w §
1.

"Sąd orzeka" oznacza obligatoryjność przy wyroku skazującym a nie chęć, lub wolę Sadu,

Ostatnia edycja:

A ta grzywna jak duza moze byc ? sad uwzgledni to ze ngdy nie był karany? Co z tym adwokatem

Ostatnia edycja:

Treść orzeczenia VI K 436/15 - Portal Orzeczeń Sądu Rejonowego w Kłodzku
Przykład
A co do tej grzywny to różnie może być ok. 500 zł, albo prace społeczne, do tego koszty sądowe. Nie zapominajmy o możliwości podania wyroku do publicznej wiadomości.
Przepis prawny:
Art. 43b. Sąd może orzec podanie wyroku do publicznej wiadomości w
określony sposób, jeżeli uzna to za celowe, w szczególności ze względu na społeczne
oddziaływanie skazania, o ile nie narusza to interesu pokrzywdzonego.

Wypiłem przed wypadkiem 3 piwa w szybkim tempie nie przyznałem sie ze stresu i szoku czekajac na policje wypiłem 2 piwa mam na to swiadków z tymi co jechałem ale to prawda byłem głupi i myslałem że przejdzie to,ze niby sporzywałem po wypadku jak dostane wezwanie powiem prawde czy jak sie przznam sAd to uwzgldni ? czkac na wzwanie cz udac sie samemu na komisarjat

Ostatnia edycja:

Jeśli to ty kierowałeś to tak. Nikt nie będzie miał prawa ci tego zabronić.

Co do tego "ale", stres stresem ale teraz to głupota bo to więcej promili teraz.

Tak Sąd to uwzględni, ale co to da to tego nikt nie wie. Przydadzą ci się wszystkie zaświadczenia jeśli gdzieś się udzielasz, honorowe krwiodawstwo też w to wchodzi, jeśli kiedyś uratowałeś kogoś, to też, fakt łagodzący. Wszystko co może działać na twoją korzyść ci się przyda. Tłumaczyć się możesz tylko głupotą, na pewno nie ma sensu iść w zaparte, bo sam widziałeś ten wyrok co ci dałem, który był wydany dla oskarżonego, który przyznał się do winy.

Ostatnia edycja:

Wypiłem przed wypadkiem 3 piwa w szybkim tempie nie przyznałem sie ze stresu i szoku czekajac na policje wypiłem 2 piwa mam na to swiadków z tymi co jechałem ale to prawda byłem głupi i myslałem że przejdzie to,ze niby sporzywałem po wypadku jak dostane wezwanie powiem prawde czy jak sie przznam sAd to uwzgldni ? czkac na wzwanie cz udac sie samemu na komisarjat

Czekaj na wezwanie, niedługo pewnie porozmawiasz z prokuratorem i on ci wszystko powie jak będzie przebiegać sprawa.
I jeszcze jedno, jeśli do Twojej pracy wymagane jest zaświadczenie o niekaralności to niestety nie dostaniesz go już w przyszłym roku.

A jeszcze jedno za słup energetyczny mi przjdz od energetyki płacc 8 tys to mi rozłoza na raty?

Tego będzie dochodziło od Ciebie twoje towarzystwo ubezpieczeniowe OC, bo to ono zapłaci zakładowi energetycznemu za te straty.

Marcin_Rejonowy napisał:
Tego będzie dochodziło od Ciebie twoje towarzystwo ubezpieczeniowe OC, bo to ono zapłaci zakładowi energetycznemu za te straty.

Na raty mi rozbiją albo zapomną :cool: ostatnie pytanie do wiezienia mała sznasza ze trafie, pracuje moj 1 raz z prawem, skrucha ?

ShaCo napisał:
Na raty mi rozbiją albo zapomną :cool:
Na to bym nie liczył :) A lepiej będzie oddać bo potem komornik pojawi się w najgorszym momencie i będzie problem. Długi nie mają zwyczaju zapominać o swoim dłużniku.

No jasne, że nie pójdziesz, byleby się normalnie zachowywać w Sądzie, według mnie dostaniesz zawiasy jak każdy. Nic nikomu się nie stało, do tego przecież ten wynik nie jest idealny bo 2 piwa dopiłeś po tej kolizji i to warto będzie zaznaczyć, że chciałeś uniknąć kary i dlatego piłeś po wypadku, ale teraz rozumiesz, że była to straszna głupota i chcesz mówić prawdę oraz się przyznać, a wynik byłby dużo niższy, gdybyś tego nie dopił.

Witam...
Mam kilka pytań... Ponoć nie ma głupich...
dzisiaj otrzymałem wezwanie do sądu na rozprawę na 27 lipca w celu rozpatrzenia prośby o warunkowe umorzenie, sam żadnego pisma nie wysyłałem, ale na przesłuchaniu na policji, prosiłem o wpisanie tego w zeznaniach... Czyli już nic do sądu nie muszę pisać ?? Zarabiam najniższą krajową, bynajmniej tak jest na umowie o pracę, wziąć tą umowę ze sobą?? Pracuję na nocki mam utrudniony dojazd autobusami, czy będzie nie taktem prosić sąd o umorzenie i brak zakazu prowadzenia?? czy poprosić o rok zakazu ?? Czy w ogóle warto wychodzić z własną inicjatywą?? Nigdy nie byłem nawet w sądzie i nie wiem jak to przebiega wszystko, nie chciałbym zdenerwować sędziego, ale z drugiej strony wywalczyć dla siebie jak najmniej dotkliwą karę... czy ubrać się w garnitur ??Może to głupie pytanie ale sam nie wiem... To dla mnie nowość... proszę o porady...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót