Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam u mnie sprawa wygląda tak zatrzymane prawo jazdy raz 2014 raz 2015 raz zatrzymane na 12 miesięcy teraz na 9'badania zrobione ale lekarz wysyła jeszcze na psychiatre dziś dopiero miałem wizyte. Lekarz pytal dlaczego piłem jak ile piije itpitd wszystko zapisywał i będzie to wysyłane do orzecznika jakiegos tam i najprawdopodobniej się przychylił i będę wysłany na badania psychologiczne jesczce raz z tego co mówiła kobieta czy ktoś coś wie na ten temat?

agniesia2443 napisał:
Witam narzeczony dostal dwa wyroki a mianowicie 178a i 244 laczny wyrok 5 lat 2 juz odiedzial ale byl na nie powrocie 2 lata z przepustki chcemy pisać o wyrok laczny czy sa duże szanse ze po pol roku wyjdzie ?? Za nie powrót doatal wyrok 1 miesiaca
Male szanse
icedfan napisał:
Witam u mnie sprawa wygląda tak zatrzymane prawo jazdy raz 2014 raz 2015 raz zatrzymane na 12 miesięcy teraz na 9'badania zrobione ale lekarz wysyła jeszcze na psychiatre dziś dopiero miałem wizyte. Lekarz pytal dlaczego piłem jak ile piije itpitd wszystko zapisywał i będzie to wysyłane do orzecznika jakiegos tam i najprawdopodobniej się przychylił i będę wysłany na badania psychologiczne jesczce raz z tego co mówiła kobieta czy ktoś coś wie na ten temat?
Badania psychologiczne musisz przejsc w WOMPie nie zaleznie od tego czy zrobiles juz psychotesty w innej placowce ktora ma uprawnienia do tych badan

biezanow_123 napisał:
Badania psychologiczne musisz przejsc w WOMPie nie zaleznie od tego czy zrobiles juz psychotesty w innej placowce ktora ma uprawnienia do tych badan
Płatne raczej będą? robiłem psychotesty w innej placówce... badania będą takie same czy inne ? porażka w sumie bo zapłaciłem około 150 zł

Ostatnia edycja:
Badania w WOMPie sa platne. Mnie wyszly ok 450zl (psycholog, psychiatra, badania watrobowe, okulista itd) Psychotesty i tak musisz zrobic osobno a w wompie badanie wyglada podobnie

Ja zapłaciłem 445.55 zł z tym że psychologiczne oddzielnie około 150 złotych
a teraz najprawdopodobniej 2 raz będę miał 2 raz psychologiczne co są chyba jakieś żarty kur*a.

Witam.
Mam mały dylemat bo mam zakaz rozważenia wszelkich pojazdów mechanicznych w ruchu lądowym na okres 7 miesięcy.
Chcem zrobić świadectwo kwalifikacji na wielowirnikowca inaczej drona .czy robiąc takie świadectwo naruszam prawo i jak to się ma do prawa lotniczego.
Z góry dziękuję
Nie wiem czy w dobrym temacie się wpisałem.

Poddałem się dobrowolnie karze za jazdę pod wpływem narkotyków. Dostałem 2000 grzywny, 5000 świadczeń i 3 lata zakazu. Moja sytuacja finansowa jest kiepska, bo w momencie zatrzymania prawa jazdy straciłem pracę, teraz pracuję dorywczo. Czy jak odwołam dobrowolne poddanie się karze i napiszę o zamianę grzywny na inny środek karny jest szansa na zamianę? Posiedzenie ma być w tym tygodniu. Jeśli odwołam dobrowolne poddanie się karze, to o ile może przedłużyć się postępowanie? Czy od razu na tym posiedzeniu będzie rozpatrzony mój wniosek, czy będzie nadany inny termin? Dziękuję za odpowiedź

Dnia 3.07.2016 godzina 18:35 Wsiadłem na skuter 50cm w dowodzie motorower po wypiciu 3 piw nad jeziorem zatrzymała Mnie policja na mało ruchliwej drodze wynik badania alkomatem to 0.56 w drugim badaniu 0.57 nie mam prawa jazdy jestem w trakcie ich robienia nigdy wcześniej nie byłem karany czego mogę się spodziewać ? z góry dziękuje za odpowiedź

Pan.O napisał:
Czy jak odwołam dobrowolne poddanie się karze i napiszę o zamianę grzywny na inny środek karny jest szansa na zamianę?
Wszystko zależy od sądu.

Mateusz1988-16 napisał:
nie mam prawa jazdy jestem w trakcie ich robienia nigdy wcześniej nie byłem karany czego mogę się spodziewać ?
Wszystko masz napisane w pierwszym poście wątku. Robienie prawa jazdy możesz najprawdopodobniej odpuścić.

czy osoba prowadząca skuter w stanie nietrzeźwości może skutecznie bronić się przed zarzutem popełnienia przestępstwa, twierdząc, że opierając się na zapisie „motorower” w dowodzie rejestracyjnym była przekonana, że dopuszcza się jedynie wykroczenia prowadzenia w stanie nietrzeźwości pojazdu niemechanicznego?

Właściciel skutera, który przeczyta ustawę – Prawo o ruchu drogowym zauważy, że motorower jest tam opisany jako pojazd niemechaniczny. Jednocześnie czyta zapis dowodzie rejestracyjnym, zgodnie z którym posiadany przez niego pojazd jest motorowerem. Prosty wniosek, jaki może wyciągnąć każdy rozsądny, przeciętny człowiek brzmi: skuter jest pojazdem niemechanicznym, a więc jeśli nawet wsiadam na niego pomimo wypitego wcześniej alkoholu to popełniam najwyżej wykroczenie, a nie przestępstwo. Moim zdaniem tego typu wnioskowanie jest w pełni uzasadnione.A co Wy o tym myślicie ??ktoś może próbował w ten sposób się bronić ?

Mateusz1988-16 napisał:
??ktoś może próbował w ten sposób się bronić ?

znam taki przypadek. Chłopak powołał się na stanowisko adwokata, który prowadził portal zajmujący się problemami z zakresu m.in. ruchu drogowego. Oskarżony miał wydruki z internetu ze strony. Zostało to później na portalu bodajże sprostowane. Sąd przyjął działanie w błędzie oskarżonego (nieusprawiedliwionym) i zastosował nadzwyczajne złagodzenie kary. wyrok się uprawomocnił.

natomiast skuter bezwzględnie jest pojazdem mechanicznym. Motorower jako pojazd niemechaniczny to pojazd poruszany siłą mięśni z doczepionym silnikiem jako napędem alternatywnym/pomocniczym

Ostatnia edycja:
Mateusz1988-16 napisał:
Właściciel skutera, który przeczyta ustawę – Prawo o ruchu drogowym zauważy, że motorower jest tam opisany jako pojazd niemechaniczny.
Nie zauważy, bo nie jest opisany, jako pojazd niemechaniczny.

Witam,
2.07.2016. podczas trwania Festiwalu Open'er w Gdyni straciłem prawo jazdy wyjeżdżając z terenu Lotniska Kosakowo (miejsce festiwalu), zostałem zatrzymany do kontroli dosłownie w bramie lotniska, ok. godziny 13:30. Pierwszy pomiar wskazał 0,24mg, drugi po kwadransie 0,22mg. Wypiłem w nocy kilka piw, nie jestem w stanie przypomnieć sobie ile. Zostało mi zatrzymane prawo jazdy, wytłumaczono że powinienem czekać na informację z sądu. Drogą mailową kontaktowałem się*z pewną kancelarią adwokacką i w odpowiedzi otrzymałem informację że "można się postarać o jak najniższy zakaz prowadzenia pojazdów tj. 6 miesięcy lub postarać się o odstąpienie od zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych." Czy jest to prawda? Czy jest nadzieja na najniższy wymiar kary lub nawet odstąpienie od zakazu prowadzenia pojazdów? Nie ukrywam że auto jest dla mnie bardzo ważnym narzędziem (dojazd do pracy, dojazd do klienta).

Z góry dziękuję za pomoc oraz odpowiedzi.

Odstąpić od wymierzenia środka karnego (w tym przypadku zakazu prowadzenia pojazdów) można "w wypadkach zasługujących na szczególne uwzględnienie" (art. 39 § 1 kodeksu wykroczeń). Stężenie wyszło wysokie, jeszcze trochę i byłoby już przestępstwo, więc zastanawiam się, czy ta kancelaria nie szuka czasem "jelenia".

Więc w Twojej opinii nie ma realnych szans na "tylko" 6msc pozbawienia prawa jazdy?

Owszem, można się postarać, jak to mówią, ale nie robiłbym sobie wielkich nadziei na ten najniższy okres zakazu, a tym bardziej na odstąpienie od orzeczenia zakazu. Oby nie było tak jak w tym dowcipie, że jak się uda to prawnik wykrzyczy "Wygraliśmy!", a jak się nie uda, to powie "No cóż, niestety Pan przegrał".

Byłeś karany za inne wykroczenia albo przestępstwa?

Mam kilka punktów za parkowanie i kilka za wyprzedzanie. Ale nigdy karany nie byłem. To moja pierwsza poważna głupota w życiu

Byłoby lepiej, gdyby konto było zupełnie czyste. W tej sytuacji szansa uzyskania tego najniższego okresu zakazu jest mniejsza. Mówili, ile chcą za zajęcie się tą sprawą?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót