Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W jaki sposób zmniejszona? Na pewno jak przeczytasz post #1 to znajdziesz odpowiedź.

chodzilo mi o to zeby skrocic np zakaz prowadzenia samochodu , nie 3 lata a mniej , lub ewentualnie skrocenie zawiasow

Ale co chcesz skracac jak dostales praktycznie wyrok z najnizszej polki. Przy Twoim wyniku 3 letni zakaz prowadzenia to minimum tak samo jak kwota 5 tys zl swiadczen jest obligatoryjna. Na Twoim miejscu przyjal bym taki wyrok z pokora

Mam pytanie odnośnie tego jak odbywa się proces zwrotu prawa jazdy, Sąd orzekł zakaz na kat. B na okres 6 miesięcy i np. zakaz jest liczony od 5 lutego więc 6 miesięcy minie 5 października? Jeżeli tak to co po tej dacie, jakieś badania lekarskie?

Lekarskie i psychologiczne.
Wejdź na stronę swojego urzędu - powinna tam być opisana procedura zwrotu PJ, wraz z dokumentami, które musisz dostarczyć.

Kenny97 napisał:
zakaz jest liczony od 5 lutego więc 6 miesięcy minie 5 października?
Jak to liczysz? 5 sierpnia masz 6 miesiecy skoro od lutego

pomyliło mi się z tym październikiem

przy wykonywaniu wyroku jest wszczęcie postępowania odnośnie wykonania badań, rozumiem, że teraz kierowca otrzyma skierowanie na badania i listę placówek gdzie można je wykonać, czy później musi wymieniać prawo jazdy? (ponieważ posiada jeszcze kat. C, C+E) czy jak zrobi te badania to po prostu zostanie mu zwrócony blankiet prawa jazdy z depozytu Starostwa?

"Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia 8 lipca 2016 r. w sprawie wymagań funkcjonalnych i wymogów technicznych blokady alkoholowej oraz wzoru dokumentu potwierdzającego kalibrację blokady alkoholowej"

21.07.2016

No i mamy, nareszcie skończy się ta cała "parodia" z brakiem rozporządzenia... :lol:

ja się zastanawiam bo dziś pytałem takiego przypadkowego pana w moim wieku co w straży miejskiej pracował jeszcze jakiś czas temu: pytam go jak jest z mandatami od straży miejskiej a od policji mówił że różnią się tym że jedne idą (chodzi chyba o pieniądze) do wojewódzkiego a drugie gdzieś tam, mówił że tym się różnią tylko a do policji i tak trafiają i tak, tylko z opóźnieniem. Co będzie jak 09.07 dostałem mandat o treści "prowadzenie pojazdu bez dokumentu" co jeśli opóźnienie tego mandatu od straży miejskiej jest spore a mi za miesiąc 09.09 oddać mają tak się zastanawiam . ...

Zakaz prowadzenia pojazdów

Witam, mam pytanie i ogromną prośbę o pomoc. Sprawa wygląda następująco..W styczniu złapano mnie jak jechałem autem bez uprawnień do prowadzenia pojazdów. Dostałem zakaz na 6 miesięcy. Wyrok przyszedł mi dopiero w kwietniu a z tego co wiem chyba do 2 miesięcy max powinien przyjść. Czy jest jakaś szansa na skrócenie wyroku ?

RE: Zakaz prowadzenia pojazdów

Skoro to wyrok sądu to powinieneś się tam dowiedzieć o ile nie ma w wyroku od kiedy liczony jest okres zakazu.

Chcesz robić kurs, że myślisz o skróceniu zakazu?

Prawo jazdy są mi potrzebne do pracy. Jestem już dawno po kursie. Czyli jest możliwość że zakaz liczy się od innej daty niż daty wydania wyroku? Bo rzeczywiście tam nie ma podanej żadnej innej daty

Jeżeli nie miałeś uprawnień to zakaz się liczy od daty uprawomocnienia się wyroku. To jak zrobiłeś kurs ?

maniek-02 napisał:
jak zrobiłeś kurs ?
Zrobil kurs i zanim zdal egzamin to sad miedzy czasie orzekl zakaz prowadzenia pojazdow.
Musisz czekac do konca zakazu. Gorzej jak przed egzaminem bedziesz musial zrobic badania w WOMP

biezanow_123 napisał:
Gorzej jak przed egzaminem bedziesz musial zrobic badania w WOMP
Raczej na pewno będzie musiał robić te badania.

28 mg w wydychanym powietrzu

Witam,mam,tzn miałem prawo jazdy BC,wydmuchałem jak w temacie 0,28 mg za 15 min. 0,23,za następne 15 min 0,19,,,po około godzinie mój prywatny samochód osobowy zabrała laweta na policyjny parking a mnie zawieziono na komendę gdzie dmuchałem jeszcze dwa razy 0,14 i po trzech min.0,13.Sytuacja miała miejsce wczoraj,czyli w niedzielę,na obrzeżach miasta,mały ruch samochodów,pech chciał że padła mi żarówka i mnie zatrzymali,miałem wcześniej mandaty za szybkość,brak pasów,brak dokumentów,wypadki,alkohol nigdy,jestem kawalerem,mieszkam z 80-letnią schorowaną mamą,pracuję jako kierowca,busy do 3,5 ton,,,czy jest możliwość że nie stracę prawka na rok albo więcej,,,jutro mam wezwanie na policję,,proszę o pomoc.

Starostwo przysłało skierowania na badania:

1. lekarskie - jest określone miejsce (Wojewódzki Ośrodek) gdzie należy je wykonać
2. psychologiczne - w dowolnym miejscu u psychologa transportu

czy mając badania psychologiczne z innego ośrodka i idąc na lekarskie nie będzie przeszkód, czy oba badania należy wykonać w jednym miejscu?

Kenny97 napisał:
.....czy mając badania psychologiczne z innego ośrodka i idąc na lekarskie nie będzie przeszkód, czy oba badania należy wykonać w jednym miejscu?

Nie będzie problemu, psycholog musi tylko mieć uprawnienia do badania kandydatów na kierowców i możesz zrobić w dowolnym miejscu.....

Kenny97 napisał:
czy oba badania należy wykonać w jednym miejscu?
Nie. Dlatego tylko na lekarskich masz podany adres w których należy je wykonać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót