Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kiedyś rok wcześniej jak mnie pierwszy raz złapali i zabrali na 12 miesięcy , złapali mnie w Rzeszowie na rondzie bo gadałem przez telefon ale dostałem tylko mandat za gadanie przez telefon i brak dokumentu albo 2 mandaty albo jeden w cenie 200 złotych jak dobrze pamiętam i puścili mnie nie wiem jak co teraz robić. zalamany_88 robiłeś już badania ? jaki wynik ?

Ostatnia edycja:
zalamany_88 napisał:
jak jeszcze z badaniami takie jaja to jak na 2017 będzie prawko to będzie cud
Jakie jaja?

icedfan napisał:
kiedyś rok wcześniej jak mnie pierwszy raz złapali i zabrali na 12 miesięcy , złapali mnie w Rzeszowie na rondzie bo gadałem przez telefon ale dostałem tylko mandat za gadanie przez telefon i brak dokumentu albo 2 mandaty albo jeden w cenie 200 złotych jak dobrze pamiętam i puścili mnie
Wyrok był prawomocny? Czy było już po zakazie?

Tylko złapali Cie przed złożeniem wniosku o nowe PJ czy po?

Witam serdecznie. Chciałbym się podpiąć i uzyskać odpowiedź na poniższe pytanie.
Chciałbym wiedzieć czy jako recydywista,który może uzyskać możliwość prowadzenia pojazdu w którym zamontowana jest blokada alkoholowa,po decyzji sądu muszę zdawać na nowo prawo jazdy czy oddają mi te zabrane?

Kamil Ch. napisał:
Witam serdecznie. Chciałbym się podpiąć i uzyskać odpowiedź na poniższe pytanie.
Chciałbym wiedzieć czy jako recydywista,który może uzyskać możliwość prowadzenia pojazdu w którym zamontowana jest blokada alkoholowa,po decyzji sądu muszę zdawać na nowo prawo jazdy czy oddają mi te zabrane?
to zależy na jak długo zostało Ci zabrane, a dokładniej ile minie od dnia odebrania Ci prawka do dnia gdy uzyskasz pozwolenie na alcolock. Jeśli powyżej roku to musisz zdawać od nowa.

Prawo jazdy zabali mi na trzy lata.. Więc muszę zdawać na od początku. Dziękuję za odpowiedź.

Jesli zakaz prowadzenia pojazdow byl orzeczony na czas przekraczajacy rok to w ten czas ponownego egzaminu nie unikniesz. To ile czasu minie od odebrania prawa jazdy do czasu zgody na alkolocka niema nic do rzeczy. Patrzysz tylko i wylacznie na orzeczony w wyroku czas zakazu prowadzenia pojazdow

icedfan napisał:
Widzisz, czyli potwierdzasz fakt, że po upływie zakazu można już jeździć.

ibiszek napisał:
a dokładniej ile minie od dnia odebrania Ci prawka do dnia gdy uzyskasz pozwolenie na alcolock.
To nie ma nic do rzeczy, jeśli miał na okres powyżej roku to musi.

Kamil Ch. napisał:
Chciałbym wiedzieć czy jako recydywista
w jakim sensie recydywista? § 4 ?

aliaton7035333 napisał:
Widzisz, czyli potwierdzasz fakt, że po upływie zakazu można już jeździć.

To nie ma nic do rzeczy, jeśli miał na okres powyżej roku to musi.

w jakim sensie recydywista? § 4 ?

nie można jeździć urząd np tak jak u mnie gdzie jestem 2 miesiące po zakazie nie dostał odpisu wyroku i w systemie widnieje że prawko zatrzymane , co innego kiedy urząd ma już wyrok to babka ustawia że okres zakazu minął i dopiero jak nie przyniesiesz w terminie badań to masz cofnięte uprawnienia przez starostwo tak mniej więcej zrozumiałem będac w starostwie

zalamany_88 napisał:
co innego kiedy urząd ma już wyrok to babka ustawia że okres zakazu minął
"babka" :D czyli ładnie wyjaśniłeś, jeśli urząd nie ma odpisu wyroku to "babka" nie ustawia i nie można, za to jak urząd ma już odpis to "babka" ustawia i można :cool: .

zalamany_88 napisał:
dopiero jak nie przyniesiesz w terminie badań to masz cofnięte uprawnienia
Nie do końca się z tym zgodzę. Termin na wykonanie tych badań w zasadzie jest określony, ale nie zawsze jest taka możliwość żeby w ogóle się w nim zmieścić, dlatego zawsze można coś zdziałać.

Było już sporo takich przypadków, że właśnie przez te badania ludziom minął zakaz, a byli w trakcie ich robienia. Z ich doświadczeń wynikało, że po upływie zakazu mogli już jeździć.

Ostatnia edycja:
a o co chodzi z tym starostwem bo coś słyszałem tam w sumie że jakiś termin jest. Który pozwala na zabranie prawa jazdy albo jak minie termin to trzeba od nowa wyrabiać ?

Ciężko zrozumieć Twoje pytanie. Na wykonanie badań jest termin 30dni. Zawsze musisz nowe PJ wyrobić, tamtego starego już nie dostaniesz.

aliaton7035333 napisał:
Na wykonanie badań jest termin 30dni
W teorii tak bo w praktyce ciezko wykonac badan w 30 dni. Trzeba dzwonic do WOMPu i sie rejestrowac. Sa terminy. Jaczekalem ponad 2 miesiace

Witam. 1.11.2014 r. Mój brat został zatrzymany za jazdę pod wplywem alkoholu, zatrzymano mu prawo jazdy ns 3 lata oraz dostał 3 w miesiące w zawieszeniu na 2 lata (nie jestem pewna czy na 2 czy 3).
Wczoraj w nocy spowodował wypadek pod wplywem alkoholu. Jechal sam, uderzył w drzewo i szedł do domu, przejezdzający mężczyzna zatrzymał się i zadzwonil po karetkę oraz powiadomił policję. Chciałabym się dowiedzieć jaka kara mu za to grozi. Dodam, ze uparcie twierdzi ze nie on prowadzil. Pozdrawiam Was i proszę o odpowiedz

biezanow_123 napisał:
Jesli zakaz prowadzenia pojazdow byl orzeczony na czas przekraczajacy rok to w ten czas ponownego egzaminu nie unikniesz. To ile czasu minie od odebrania prawa jazdy do czasu zgody na alkolocka niema nic do rzeczy. Patrzysz tylko i wylacznie na orzeczony w wyroku czas zakazu prowadzenia pojazdow

Witam ponownie.
W dniu 09.04.2015 roku,zostało zatrzymane moje pj.
Złożyłem wniosek do sądu o odstąpienie wykonywanego środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów zasługujący na aprobatę Sądu sposób życia jaki wiodłem przed i po popełnieniu przestępstwa.No i lipa :( ale sąd powiedział mi żebym spróbował wystąpić z wnioskiem o blokadę alkoholową.
Więc piszę kolejny wniosek ale mam kilka pytań.
Wiem już na pewno że muszę podejść do egazminu.
Pytanie czy wydział komunikacji nie będzie robił mi problemu z założeniem PKK ?
-czy po skończonym okresie zakazu,prawo jazdy zostaje w ręku czy są jeszcze dodatkowe badania?
-czy po skończonym okresie zakazu,blokadę ściągam bez uprzedzenia sądu i mogę*jeździć każdym samochodem?

PS.. Pisząć drugi wniosek związany z blokadą alkoholową nie chciałbym znowu dołączać tych samych dokumentów,które były przy pierwszym wniosku.
Jak mogę ładnie to ująć ? :P

Ostatnia edycja:
wiem że powinniśmy się powstrzymywać od takich komentarzy na tym forum ... ale po prostu brak mi słów !!! Mam nadzieje że Sąd weźmie pod uwagę to hasło "0 tolerancji dla pijanych kierowców" - jeżeli oczywiście to Twój brat prowadził (spokojnie - postępowanie przygotowawcze powinno wykazać kto siedział za kierownicą)

A co mu grozi ? na początek odwieszenie wyroku 3 miesięcy. Potem oczywiście kolejna sprawa za spowodowanie kolizji pod wpływem alkoholu czyli znowu do 5 lat.

cerutti napisał:
A co mu grozi ? na początek odwieszenie wyroku 3 miesięcy. Potem oczywiście kolejna sprawa za spowodowanie kolizji pod wpływem alkoholu czyli znowu do 5 lat.

To że siedział za kierownicą jest pewne i każdy kto go zna to wie. Ile może trwać postępowanie przygotowawcze i kiedy odwieszą mu zawiasy? Pytam ponieważ dziś rano miał jechać za granicę do pracy, ale w tej sytuacji nie wiem czy jest sens?

Kamil Ch. napisał:
wydział komunikacji nie będzie robił mi problemu z założeniem PKK ?
Jesli tylko WK dostanie wyrok ze sad przychylil sie do Twojego wniosku o zamiane zakazu prowadzenia pojazdow mechanicznych na zakaz prowadzenia pojazdow niewyposazonych w blokade alkoholowa to problemu nie bedzie. Oczywiscie musisz juz miec zrobione badania lekarskie i psychologiczne

Kamil Ch. napisał:
czy po skończonym okresie zakazu,prawo jazdy zostaje w ręku czy są jeszcze dodatkowe badania?
Niema juz zadnych badan. Prawo jazdy zostaje

Kamil Ch. napisał:
czy po skończonym okresie zakazu,blokadę ściągam bez uprzedzenia sądu i mogę*jeździć każdym samochodem
Tak

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót