Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wniosek o warunkowe umorzenie postępowania karnego możesz złożyć od momentu postawienia Ci zarzutu popełnienia przestępstwa prowadzenia pojazdu w stanie nietrzeźwości aż do prawomocnego zakończenia postępowania karnego. Możesz go złożyć na każdym etapie postępowania karnego, a więc:

• w postępowaniu przygotowawczym

• w postępowaniu przed Sądem I instancji

• w postępowaniu odwoławczym przed Sądem II instancji

Wniosek o warunkowe umorzenie postępowania karnego w postępowaniu przygotowawczym powinieneś złożyć do Prokuratora prowadzącego lub nadzorującego dochodzenie w Twojej sprawie. Jeżeli Prokurator przychyli się do niego, wówczas zamiast aktu oskarżenia kieruje do Sądu wniosek o warunkowe umorzenie postępowania karnego. Na moje oko szanse tylko teoreryczne chyba, że masz mocne argumenty.
maciejj85 napisał:
jest mozliwosc zlozenia tego bez ingerencji osobistej, mieszkam i pracuje w UK :(
Tak. Weź adwokata który Cię będzie reprezentować przed sądem

Ostatnia edycja:
biezanow_123 napisał:
Wydzial komunikacji musi otrzymac odpis prawomocnego wyroku
Dziękuje za odpowiedź , czy będzie wysłana jakoś informacja czy trzeba się samemu dowiadywać , co do badań to wydział komunikacji sam wcześniej wysłał wezwanie na badania do WOMP i nakazał dostarczenie. badania były zrobione przed posiedzeniem sądu , jeszcze nie wiadomo było jaka będzie decyzja sądu. Badania wyszły pozytywnie , i sąd nie miał żadnych wątpliwości przychylił się do wniosku .

maciejj85 napisał:
Jaki moze byc koszt adwokata w takiej sprawie?

Powiem tak co kraj to obyczaj w przypadku osoby której pomagam w podobnej sprawie adwokat skasował 2460 zł. potem apelacja 1230 zł. dodatkowo biegli sądowniczy wzieli coś chyba 1400 zł.

W moim przypadku bylo tak ze napisalem do sadu wniosek o przeslanie mi odpisu prawomocnego wyroku z klauzula prawomocnosci i zanioslem go do WK wraz z wynikami badania lekarskiego i psychologicznego i bez problemu wydali mi nr PKK

maciejj85 napisał:
. Mam pytanie zwiazane oczywiscie z jazda pod wplywem . W moim przypadku bylo 1.5 promila, tylko ,że nie prowadzilem pojazdu teoretycznie, ktos powiedzial ze jezdzilem po kilku glebszych. Policja nie sprawdzala mnie, zostalem natomiast odtransportowany do aresztu w celu odzyskania świadomosci pełnej, natepnie bylem przesłuchiwany, przyznalem sie ze jedzilem ogolnie to chcialem jak najszybciej wyjsc

Pytanie co chcesz udowodnić bo to że twierdzisz że nie prowadziłeś nie oznacz to że tak faktycznie było ( jeżeli naprawdę tak było a ktoś tylko zeznał i nie oszukujesz sam siebie to warto zawalczyć ) myślę że dobry adwokat powinien coś pomóc . mogę się mylić ale jeżeli nie było samego faktu ujawnienia podczas prowadzenia pojazdu . Spróbuj porozmawiać z adwokatem przedstaw sprawę faktyczną .

Biezanow dzieki za odpowiedz a powiedz czy masz jakis link jak taki wniosek powinien byc napisany, jakis wzor , jakich slow kluczy mozna uzyc zeby to ladnie i czytelnie wygladalo ?

Witam, 10maja mija mi okres połowy kary na jaki zostało zabrane mi prawo jazdy (kara 3 lata, 5000zl i 800 zł koszty) zapłaciłem wszystko od razu, badania lekarskie przeszedłem pozytywnie. Chce złożyć wniosek o blokadę alkoholowa ale dowiedzialem sie, że w moim mieście (Woj. Wielkopolskie) sędzina bardzo niechętnie przyjmuje wniozkj, odrzuca je i jest nieprzychylna do nich. Moje pytanie brzmi, czy jeśli spełniam wszystkie przeslanki do blokady alkoholowej i moje stężenie było na pograniczu z wykroczeniem i nigdy nie byłem karany, nic nie zrobiłem złego w trakcie kary to czy sędzia "od tak sobie" może odrzucić mój wniosek?

Witam. Jestem tu nowy i nie spotkałem się jeszcze z takim zdarzeniem:
Około godziny 22 podjechałem sam na stację paliw, zatankowałem, kupiłem 200 ml alkoholu i odjechałem do miejsca pracy żony. Tam za kierownicę wsiadła koleżanka żony posiadająca prawo jazdy i ruszyliśmy. W międzyczasie będąc już na tylnym siedzeniu wypiłem w/w alkohol i po ok. 5-10 minutach zostaliśmy zatrzymani przez patrol. Koleżanka w badaniu miała 0.0, ja natomiast ok 2 promili, później zostałem przewieziony na krew wyników jeszcze nie ma, oraz z miejsca zatrzymane prawo jazdy. Jest świadek że kupowałem alkohol, nie widział jakobym go spożywał, będąc za kierownicą lub w czasie jazdy pomimo że później jechał za mną ok 1.5 km. Pytanie brzmi czy jest jakiś sens o coś walczyć czy po prostu zgodzić się na propozycje? Wiem że przypadek jest nietypowy dlatego pytam na forum.

Przypadek nie jest wcale nie typowy. Owszem, mamy podobnych na forum mnóstwo.
Ile razy dmuchałeś w alkomaty, w jakich odstępach czasu i jakie były wszystkie wyniki?

Więc 2 razy dmuchałem w radiowozie i było: 0.90 mg, po chwili 0.92, na stacjonarnym po około 20 minutach bodajże 2.3%o, wyników krwi jeszcze nie znam.

Witam.
Popełniłem przestępstwo z art. 178 kk, póki co zabrano mi tylko prawo jazdy, nie byłem na dołku, przyznałem się do winy i będę składał wyjaśnienia jutro na policji.
Czy moja karalność do okresu zatarcia po 10 latach może kolidować z dostaniem się do wojska mojej... byłej z racji tego wydarzenia dziewczyny? Może uratuję sytuację jak nie będzie to rzutowało na jej przyszłość. Moja już jest zapewne przekreślona, sam chciałem być policjantem ale przez głupotę muszę zmienić plany...

Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam
Młody, głupi kierowca

CantCallMe napisał:
Czy moja karalność do okresu zatarcia po 10 latach może kolidować z dostaniem się do wojska mojej... byłej z racji tego wydarzenia dziewczyny?
Nie będzie kolidować.
Dlaczego aż 10 lat?

mlodymichal napisał:
Więc 2 razy dmuchałem w radiowozie i było: 0.90 mg, po chwili 0.92, na stacjonarnym po około 20 minutach bodajże 2.3%o, wyników krwi jeszcze nie znam.
Tendencja wzrostowa uwiarygadnia to, że alkohol piłeś krótko przed badaniem więc sąd może się przychylić do tego, że w trakcie kierowania miałeś nie dwa promile, a jeden, co z kolei może mieć wpływ na wysokość kary.

Ripper napisał:
Dlaczego aż 10 lat?

Po takim czasie się przedawnia wpis o karalności w mojej 'teczce' z tego co się orientuję.

Jaka kara została orzeczona ?

Wpis z Krajowego Rejestru Karnego zostanie usunięty po -

Kodeks karny
Przepis prawny:
Art. 107. § 1. W razie skazania na karę pozbawienia wolności wymienioną w
art. 32 pkt 3 lub karę 25 lat pozbawienia wolności, zatarcie skazania następuje z
mocy prawa z upływem 10 lat od wykonania lub darowania kary albo od
przedawnienia jej wykonania.
§ 2. Sąd może na wniosek skazanego zarządzić zatarcie skazania już po upływie
5 lat, jeżeli skazany w tym okresie przestrzegał porządku prawnego, a wymierzona
kara pozbawienia wolności nie przekraczała 3 lat.
§ 3. W razie skazania na karę dożywotniego pozbawienia wolności, zatarcie
skazania następuje z mocy prawa z upływem 10 lat od uznania jej za wykonaną, od
darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania.
§ 4. W razie skazania na karę ograniczenia wolności zatarcie skazania następuje
z mocy prawa z upływem 3 lat od wykonania lub darowania kary albo od
przedawnienia jej wykonania.
§ 4a. W razie skazania na grzywnę zatarcie skazania następuje z mocy prawa z
upływem roku od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia jej
wykonania.
§ 5. W razie odstąpienia od wymierzenia kary, zatarcie skazania następuje z
mocy prawa z upływem roku od wydania prawomocnego orzeczenia.
§ 6. Jeżeli orzeczono środek karny, przepadek lub środek kompensacyjny,
zatarcie skazania nie może nastąpić przed jego wykonaniem, darowaniem albo
przedawnieniem jego wykonania. Zatarcie skazania nie może nastąpić również przed
wykonaniem środka zabezpieczającego.
Nie wiemy jaka kara i środki karne zostały orzeczone.

Jeszcze żadne. Natomiast policjant mi mówił, że w kwestii starania się o służbę policyjną po 10 latach znika (oczywiście nie całkiem) ewidencja, że byłem karany i za co, niezależnie od orzeczonej kary.

Po 10 latach skazanie ulega zatarciu w przypadku gdy orzeczona kara jest karą bezwzglednego pozbawienia wolnosci (bez warunkowego zawieszenia)

CantCallMe napisał:
w kwestii starania się o służbę policyjną po 10 latach znika (oczywiście nie całkiem) ewidencja, że byłem karany i za co, niezależnie od orzeczonej kary.
Skazanie powoduje, utratę "nieposzlakowanej opinii".

Dwa lata temu zostałam zatrzymana za jazdę pod wpływem - poziom alkoholu został zakwalifikowany jako przestępstwo. Odbyła się sprawa, prawo jazdy zabrane na rok, grzywna i kara w zawieszeniu na dwa lata. Podczas tych dwóch lat popełniłam inne przestępstwo.w związku z tym przyszlo do mnie pismo w sprawie o powtórne skazanie. Dzisiaj odbylo się posiedzenie. I teraz pytanie wlasciwe - jeśli przestępstwo zostało dokonane w kwietniu 2015 roku, a sprawa o powtórne skazanie teraz, wedle jakich przepisów będe sadzona teraz. Przepisy uległy zmianie w maju 2015. Według tych które obowiązywały w momencie popełnienia przestepstwa czy tych które obowiązują teraz?

Ale o co dokladnie pytasz? Zlapali Cie ponownie pod wplywem?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót