Problemy z dodatkowapraca.com

• Autor wątku Autor wątku martatt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martatt

Użytkownik
Odpowiedzi
70
Witam,
zarejestrowałam się wczoraj na pewnej stronie (nie mogę podawać jej nazwy w myśl regulaminu), która moim zdaniem bazuje na manipulacji ludźmi poszukującymi pracy. Po pierwsze, nikt nie spodziewa się, że jednym kliknięciem staje się stroną umowy o dzieło. Wiadomo, w internecie większość działa szybko, a czytanie skomplikowanych regulaminów nie ma sensu (to był błąd)- generalnie człowiek ufa, że po drugiej stronie nie czyha oszust...
Myślalam, że po podaniu danych personalnych zostanie mi na e-mail przesłana oferta i ewentualnie umowa, którą mogę podpisać- bądź nie. Owszem, zaakceptowałam klikając w przycisk "akceptuję regulamin i umowę".
Jednak w pięć minut stałam się wykonawcą umowy o dzieło na napisanie 1000 opisów programów komputerowych w ciągu 90-ciu dni, a w przypadku niewykonania dzieła, muszę wpłacić 25% kary umownej (525zł).
Co mnie w tym razi? Wiem, że prawo mnie nie chroni, weszłam w to, mimo, że moja wina- pośpiech, ale mam pewne wątpliwości:
-moim zdaniem strona wykorzystuje techniki manipulacji ludzką percepcją, w celu stworzenia mylnego wrażenia (proste, niezobowiązujące hasła dużymi literami, pierwszy akapit opisu na stronie głównej również niezobowiązujący)- czuję się wprowadzona w błąd
-okoliczności zawierania takich umów są wyjątkowe, ponieważ w internecie ludzie poruszają się bardzo szybko ,czasem bez przemyslenia klikając, a ktoś wiedząc o tym próbuje się łatwo wzbogacić
-dwa najważniejsze czynniki: samo zlecenie jest irracjonalne. Liczba miejsc jest nieograniczona (kłamie licznik , który nie zmienia się od wczoraj)- czy 1000 opisów od nieskończonej ilości osób przyjmując, że zarejestrowanie się 10 000 osób jest komuś potrzebne? Każda rejestracja jest jednoznaczna z zawarciem umowy o dzieło!
-umowa mówi, że materiały do prawidłowego wykonania zlecenia dostarcza zleceniodawca. Tymi materiałami jest niezaawansowany edytor plus do każdego opisu, który mamy stworzyć, przykładowy opis danego programu z jakiejś bazy opisów. I teraz zonk: umowa mówi również, że efektem pracy nie może być plagiat/plagiat ukryty. Czy przekształcając, nawet w wiersze, jeden krótki tekst, bez kompletnej wiedzy fachowej na temat danego programu, jestem w stanie napisać opis, który nie bedzie ukrytym plagiatem? Terminologia musi się powtarzać, tekst minimum 800 znaków... to nierealne.

Moje wnioski:
strona istnieje tylko po to, by czerpać zyski z naiwności ludzi i kar umownych. Fałszywe zatrudnienie- nigdy nie doszłoby do wypłaty wynagrodzenia, ponieważ każdy napisany opis byłby plagiatem ukrytym. Żaden pracodawca (w tym przypadku zleceniodawca) nie jest w stanie zatrudnić nieskończonej ilości osób. Oni nikogo nie weryfikują, nie sprawdzają kompetencji, itp.

Dodam jeszcze na koniec: wynagrodzenie za 90 dni- 2100 brutto, kara umowna 525 zł (25%)- a nie powinna być kara 25% od wynagrodzenia netto?
Teraz jeszcze kwestia, czy jeżeli zleceniodawca nie zgłasza nigdzie tych umów, to czy odprowadza od uzyskanego w ten sposób, bądź co bądź, przychodu?

Proszę o odpowiedzi, widziałam na forum już kilka osób, które borykają się z tym samym problemem, wszystkich, którzy mają z nimi "umowę" proszę o wpisywanie się do wątku. Musimy zebrać siły, nikt nie może robić biznesu na ludziach znajdujących się w trudnej sytuacji finansowej, którzy szukając dodatkowego dochodu, na start mają 525 zł "w plecy"... Jeżeli ktoś widzi jakiś sposób na wyjście z tej ciężkiej sytuacji- bo jakby nie było, w tej sytuacji, w świetle prawa, zleceniodawca jest osobą pokrzywdzoną (!)- proszę o pomoc!

Pozdrawiam, ratujcie........................

Ja też zostałam oszukana, już zaczęli mnie straszyć. Nie można przecież wywiązać się z umowy niewykonalnej. Proszę o pomoc, jak się od nich uwolnić.

Wpisujcie się wszyscy, niedługo pojawi się tu dobra setka osób... jestem tego pewna. Czekamy na opinie prawników. W ostatecznej opcji widzę wyjście jedynie jak w przypadku pobieraczka... pozew zbiorowy. Mam nadzieję, że jednak bez tego uda nam się wyjść obronną ręką. Prawnicy, aplikanci, wyjdźcie z cienia , prosimy :)

Jako ze latwo Pania zidentyfikowac
http://forumprawne.org/umowy-zlecenia-o-dzielo/373119-wyludzenie-za-prace-w-internecie.html
wystapilismy do portalu forumprawne.org o zabezpieczenie dowodow
przeciwko miedzy innymi Pani.

już mnie straszą. Ale nie mają nic specjalnego na mnie- nie pisałam nazw firmy ani portalu. Pozdrawiamy was wszyscy, widać są dobrze przygotowani, na niczym innym ich "praca" nie polega, jak tylko na czytaniu forów prawnych i straszeniu przygotowanymi wcześniej formułkami. Dziękujemy wam i damy sobie radę, nie zastraszycie nas.

Na wypowiedzenie umowy z podaniem przyczyny ( niewykonalność i wprowadzenie w błąd) odpisali, że kierują sprawę do sądu.
To jakiś absurd.

Jest nas sporo, nie damy się. Muszę tutaj zaprosić resztę, bo piszemy w wątku, w którym była wymieniona nazwa tej zacnej witryny.

Ja też rozmawiałam z prawnikiem i powiedział on,że ta umowa jest niewykonalna z naszej strony. Mówił też, że ta "firma" nastawiona jest tylko na wyłudzanie pieniędzy. Poradził, żeby "wyrzucić to wszystko do kosza i zapomnieć" i czekać na pozew. Jego zdaniem raczej nie będzie chciało im się pozywać wszystkich. Ale jednak się martwię... Nie wiem co robić...
A wysyłaliście im skan dowodu lub tą złotówkę?

W pierwszej kolejności proszę zwrócić uwagę na na sposób zawarcia umowy. Proszę przeczytać regulamin, jaki pani zaakceptowała. Sprawdzić, jakie wynikają z tej umowy pani prawa i obowiązku, jak może pani odstąpić od umowy, jak kształtuje się kara umowna itd. Im więcej pani przytoczy na tym forum, tym więcej będzie można obalić.

Niezależnie od zapisów umowy warto pamiętać, że swoboda umów jest ograniczona 353 k.c. ze względu na właściwość stosunku, ustawę, jak i zasady współżycia społecznego.
Wówczas korzystamy z art. 5 k.c. który zwalnia panią z obowiązków których źródłem jest naruszenie prawa podmiotowego.

W przypadku nierzetelnych pracodawców istnieje wiele instytucji, które chronią osoby takie jak pani.

Kolejnym przykładem jest art. 387 k.c. umowa o świadczenie niemożliwe jest nieważna.

Proszę spróbować znaleźć jakieś nieścisłości w regulaminie albo wkleić go na stronę forum, regulamin tego typu stron ma charakter jawny, więc może pani go rozpowszechniać.

W sumie regulamin i umowa są dostępne bez logowania na stronie głównej. Ok, wkleję tylko przeedytuję, żeby nie było danych tej firmy-krzak...

REGULAMIN PORTALU xxxxxxxxx

WSTĘP

Prosimy o zapoznanie się z treścią poniższego regulaminu, ponieważ rodzi on prawa i obowiązki tak po stronie użytkowników jak i usługodawcy. Korzystanie z xxxxxx jest równoznaczne z akceptacją określonych w niniejszym regulaminie zasad. Jednocześnie informujemy, że regulamin będzie dostępny pod tym adresem internetowym przez cały okres istnienia portalu xxxxxxx

• INFORMACJE O PROWADZĄCYM PORTAL
• Niniejszy regulamin określa zasady w ramach portalu działającego pod adresem internetowym xxxxx
• Dane usługodawcy:
• xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

• POSTANOWIENIA OGÓLNE
• Użyte w niniejszym regulaminie terminy oznaczają:
• regulamin - niniejszy regulamin wraz z wszystkimi załącznikami;
• portal - będąca własnością usługodawcy strona internetowa działająca pod adresem xxxxxxxxx
• umowa o dzieło - zawierana w ramach portalu pomiędzy usługodawcą a użytkownikiem umowa o dzieło której treść zawarta jest w dalszej części regulaminu;
• usługodawca - podmiot określony w pkt I ust. 2;
• użytkownik - pełnoletnia osoba fizyczna, osoba prawna lub jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej zawierająca w ramach portalu umowę o dzieło będąca zleceniobiorcą;
• zamawiający - podmiot zlecający wykonanie przedmiotu umowy na podstawie zawieranej w ramach portalu umowy o dzieło, będący jednocześnie usługodawcą;
• wykonawca - podmiot przyjmujący do wykonania przedmiot umowy na podstawie zawieranej w ramach portalu umowy o dzieło, będący jednocześnie użytkownikiem;
• rejestracja - proces w wyniku którego użytkownik zawiera umowę o dzieło z zamawiającym. W celu rejestracji należy podać niezbędne dane teleadresowe oraz zaakceptować warunki regulaminu i polityki prywatności;
• Stosownie do art. 8 ust. 3 pkt 2 lit. a) ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz. U. z 2002 r. Nr 144, poz. 1204 ze zm.) usługodawca podaje, że wymagania techniczne niezbędne do współpracy z systemem teleinformatycznym, którym posługuje się usługodawca są następujące:
• urządzenie z podłączeniem do sieci internet;
• przeglądarka internetowa umożliwiająca wyświetlanie dokumentów HTML z włączoną funkcją akceptowania plików cookies.

• REJESTRACJA I LOGOWANIE
• Przy rejestracji użytkownik zobowiązany jest podać:
• adres e-mail;
• hasło;
• inne dane, które zgodnie z podanymi w procesie rejestracji krokami powinien podać użytkownik (adres, NIP, numer telefonu, imię, nazwisko i inne).
• Hasło, jest znane tylko użytkownikowi, i służy poprawnemu logowaniu się do jego profilu.
• W procesie rejestracji użytkownik proszony jest o zaakceptowanie regulaminu, polityki prywatności i umowy o dzieło oraz oświadcza, że zapoznał się z ich postanowieniami i je akceptuje.
• Postanowienia regulaminu wiążą użytkownika od momentu jego akceptacji. Od tegoż momentu obowiązuje umowa o dzieło oraz wszelkie inne ustalenia zawarte w regulaminie.
• Po ostatecznym zatwierdzeniu wszystkich danych i złożeniu stosownych oświadczeń, na podany przez użytkownika adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z linkiem, którego kliknięcie jest wymagane w celu potwierdzenia rejestracji.
• Przerwanie wypelniania danych po przejściu kroku z akceptacją regulaminu czy też niedopełnienie procesu weryfikacji nie zwalnia z wiążącej juz wtedy umowy o dzieło czy regulaminu.
• Logowanie do profilu użytkownika odbywa się przez podanie w odpowiednich polach emailu oraz hasła. Link do panelu edycyjnego wysyłany jest przez system na wskazanego przez użytkownika maila.

• FUNKCJONALNOŚCI PROTALU
• W ramach portalu dostępne są następujące funkcjonalności, polegające w szczególności na:
• możliwości zarejestrowania się na portalu;
• możliwość zawarcia umowy o dzieło w ramach portalu.
• możliwość wprowadzania opisów programów komputerowych których tyczy się umowa o dzieło poprzez system edycyjny.
• Funkcjonalności są bezpłatne.
• W ramach portalu mogą być wyświetlane reklamy.

• UMOWA
• W ramach portalu zamieszczane są skierowane przez usługodawcę do użytkowników oferty wykonania dzieła określonego regulaminie ktory jednocześnie zawiera umową o dzieło. Oferta zawiera:
• opis przedmiotu umowy do wykonania;
• prawa i obowiązki obydwu stron umowy
• inne ustalenia
• wynagrodzenie za wykonanie przedmiotu umowy.
• Obok oferty znajduje się formularz danych osobowych użytkownika zawierający:
• imię i nazwisko użytkownika;
• hasło
• miejsce zamieszkania/siedzibę użytkownika oraz jego adres
• adres e-mail użytkownika;
• NIP (w przypadku, gdy użytkownika jest przedsiębiorcą)
• pole do zaznaczenia, wyrażające zgodę na postanowienia regulaminu (akceptacja regulaminu następuje przez zaznaczenie odpowiedniego pola)
• numer PESEL
• numer i serie dowodu
• numer telefonu
• numer konta bankowego na które ma być przekazane wynagrodzenie
• Użytkownik, który chce podjąć się wykonania przedmiotu umowy o dzieło, zgodnie z jej zapisami, zobowiązany jest do podania prawidłowych danych określonych w ust. 2 oraz zaakceptowania regulaminu zawierającego umowę o dzieło.
• Zawarcie umowy o dzieło pomiędzy usługodawcą (zamawiającym) a użytkownikiem (wykonawcą) następuje przez zaakceptowanie regulaminu w pierwszym kroku wypelniania danych, od tegoż momentu umowa obowiązuje.
• W celu prawidłowego wykonania umowy o dzieło, usługodawca może żądać od użytkownika podania innych, niezbędnych danych.
• W celu weryfikacji poprawności danych podanych przez użytkownika w procesie zawierania umowy o dzieło, jest on zobowiązany:
• przesłać skan swojego dowodu osobistego lub paszportu ( dopuszcza się naniesienie na skan znaku wodnego o treści „tylko na użytek weryfikacyjny dla portalu xxxxxxxxxx” ) lub
• wykonać ze swojego rachunku bankowego na rachunek bankowy usługodawcy o nr: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx przelew w kwocie 1 zł (słownie: jeden PLN).
• Pomimo braku weryfikacji lub niepoprawnej weryfikacji tożsamości użytkownika stosownie do postanowień ust. 8 zawarta pomiędzy użytkownikiem oraz usługodawcą umowa o dzieło wiąże strony.
• Po zawarciu umowy o dzieło oraz weryfikacji stosownie do ust. 1 - 9, użytkownikowi zostaje udostępniany jego panel edycyjny, który służy wykonaniu umowy o dzieło.
• Rejestrując się w serwisie użytkownik oświadcza iż jest osobą pełnoletnią.

• ODPOWIEDZIALNOŚĆ UŻYTKOWNIKA
• Zabronione jest kopiowanie treści lub innych części portalu w celu posługiwania się nimi w szczególności publikowania na innych stronach internetowych
• W przypadku powstania u właściciela strony szkody, wskutek niezgodnego z prawem lub postanowieniami regulaminu działania użytkownika, ponosi on odpowiedzialność odszkodowawczą względem usługodawcy zgodnie z postanowieniami Kodeksu cywilnego.
• Zgodnie z art. 8 ust. 3 pkt 2 lit. b) ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz. U. z 2002 r. Nr 144, poz. 1204 ze zm.) użytkownik zobowiązany jest do niezamieszczania na stronie internetowej treści o charakterze bezprawnym.

• ZMIANY REGULAMINU
Regulamin może zostać zmieniony poprzez jednostronne działanie usługodawcy polegające na zmianie tekstu regulamin na stronie internetowej. Zmiana regulaminu jest skuteczna po 2 dniach od jej wprowadzenia.

• POLITYKA PRYWATNOŚCI
• Użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych podanych przy korzystaniu z portalu.
• Dane osobowe są chronione zgodnie z Ustawą z dnia 29.08.1997 r. o ochronie danych osobowych (t.j. Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze. zm.) w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osób trzecich.
• Stosownie do art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (t.j. Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze. zm.) usługodawca, jako administrator danych osobowych informuje:
• Dane administratora: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
• dane zbierane są wyłączenie w celach związanych z procesem zawarcia oraz wykonania umowy o dzieło;
• każdemu użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do jego danych, ich poprawiania lub usunięcia, w tym celu należy skontaktować się z administratorem drogą mailową.
• dane muszą zostać podane tylko i wyłączenie w celu zawarcia oraz wykonania umowy o dzieło.

• POSTANOWIENIA KOŃCOWE
• W sprawach nieuregulowanych w niniejszym regulaminie stosuje się przepisy Kodeksu Cywilnego i innych właściwych ustaw.
• Wszelkie spory wynikłe w związku z korzystania z usług świadczonych w ramach portalu będą rozstrzygane w pierwszej kolejności na drodze polubownych rokowań.
• Zamawiający zastrzega sobie prawo do interpretacji niniejszego regulaminu jak i calej umowy o dzieło. Wszelkie decyzje zamawiającego będą wiążące i ostateczne.

UMOWA O DZIEŁO

• Umowa o dzieło zawierana jest pomiedzy xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxzwanym dalej „Zamawiającym” a użytkownikiem który przejdzie pierwszy etap rejestracji w serwisie xxxxxxxxxxxxx gdzie akceptuje on postanowienia powyzszego regulaminu i niniejszej umowy o dzieło zwanym dalej „Wykonawcą”.

• DEFINICJE UZYTE W UMOWIE

• „Opis programu komputerowego”- należy rozumieć jako opracowanie tekstowe programu komputerowego poprzez system edycyjny zawarty na stronie internetowejxxxxxxxxxxxxxxx, składające się z minimum 800 znaków, nie wliczając w to znaków interpunkcji oraz znaków białych, zgodne z zasadami interpunkcji, składni oraz ortografii, z zachowaniem logiczności, rzeczowości i funkcjonalności tekstu, pozbawione jakichkolwiek cech plagiatu w szczególności plagiatu ukrytego.

• PRZEDMIOT UMOWY

• Przedmiotem umowy jest wykonanie „opisów programów komputerowych” o których mowa w „DEFINICJE UZYTE W UMOWIE„ pkt. 1 w liczbie 3000 (słownie: trzech tysięcy ) przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego, z uwzględnieniem wszystkich postanowień uregulowanych w niniejszej umowie.

• OBOWIĄZKI WYKONAWCY

• W ramach dzieła o którym mowa w „PRZEDMIOT UMOWY” Wykonawca zobowiązuje się do:
• a) wykonania przedmiotu umowy ściśle według wskazań Zamawiającego i w porozumieniu z nim,
• b) przekazywania Zamawiającemu wykonanych „opisów programów komputerowych” do akceptacji w liczbie minimum 30 (słownie: trzydziestu) dziennie, przez cały okres trwania umowy, z uwzględnieniem postanowień w „ ZASADY WSPÓŁPRACY I TERMINY” pkt. 4,
• c) wprowadzania korekt zleconych przez Zamawiającego, w przypadku gdy sporządzony „opis programu komputerowego” nie uzyska akceptacji Zamawiającego, za co Wykonawca nie otrzyma dodatkowego wynagrodzenia,
• d) wykonania wskazanych korekt w terminie i na zasadach określonych w w „ ZASADY PRACY I TERMINY” pkt. 3.

• OBOWIĄZKI ZAMAWIAJĄCEGO

• Zamawiający zobowiązuje się do dostarczenia Wykonawcy niezbędnych do wykonania prac objętych umową narzędzi w postaci panelu edycyjnego.
• Zamawiający zobowiązuje się również do udzielenia Wykonawcy wszelkich wyjaśnień dotyczących zleconego dzieła.
• Zamawiający zobowiązuje się zapłacić na rzecz Wykonawcy umówione wynagrodzenie po jego należytym wykonaniu

• ZASADY WSPÓŁPRACY I TERMINY

• 1. Czas realizacji dzieła, w którym Wykonawca zobowiązuje się je wykonać strony ustalają na 90 dni od dnia następującego po dniu zawarcia umowy. Jest to termin nieprzekraczalny z wyjątkiem „ZASADY WSPÓŁPRACY I TERMINY„ pkt. 3.

• 2. Wykonawca zobowiązuje się, że rozpoczęcie wykonania dzieła nastąpi wraz z dniem następującym po dniu zawarcia niniejszej umowy, po przekazaniu Wykonawcy przez Zamawiającego wszystkich niezbędnych do rozpoczęcia dzieła informacji i materiałów.

• 3. Wykonawca zobowiązany jest wykonać korektę o której mowa w „OBOWIĄZKI WYKONAWCY„ pkt. d) wskazaną przez Zamawiającego w ciągu 2 dni roboczych od dnia otrzymania zastrzeżeń od Zamawiającego drogą mailową, z tym że wykonanie wszystkich korekt „opisów programów komputerowych” nie może przekroczyć okresu trwania niniejszej umowy więcej niż o 2 dni robocze.

• 4. Zleceniodawca zwalnia Wykonawcę z odpowiedzialności za nienależyte wykonanie zobowiązania, w przypadku gdy Wykonawca, usprawiedliwiając się uzasadnionymi okolicznościami, uchybi obowiązkom o których mowa w „OBOWIĄZKI WYKONAWCY„ pkt. b), jednakże tylko wtedy gdy łączna suma dni w których „opisy programów komputerowych” nie zostały dostarczone w liczbie 30 (słownie: trzydziestu) na dzień, nie przekroczy 3 dni przez cały okres obowiązywania umowy i nie wpłynie na ukończenie dzieła w terminie.

• WYNAGRODZENIE I WARUNKI PŁATNOŚCI

• 1. Za wykonane dzieło określone w „OBOWIĄZKI WYKONAWCY„ tejże umowy, Wykonawca otrzyma wynagrodzenie w kwocie 2100PLN (słownie: dwa tysiące sto PLN) brutto, które zostanie przelane na rachunek bankowy Wykonawcy podany podczas rejestracji w serwisie xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

• 2. Wynagrodzenie zostanie wypłacone Wykonawcy w momencie gdy Zleceniodawca dokona akceptacji wszystkich „opisów programów komputerowych” dostarczonych przez Wykonawcę. Na dokonanie akceptacji Zleceniodawca zastrzega sobie termin jednego roku.

• SANKCJE UMOWNE

• 1. W razie niewykonania bądź nienależytego wykonania zobowiązania do którego Wykonawca się zobowiązał, a w szczególności:

• a) popadnięcie w zwłokę w wykonaniu zobowiązania poprzez przekroczenie terminów umownych na realizację dzieła,

• b) odkrycie przez Zleceniodawcę, że dzieło nie posiada cech „opisu programu komputerowego” jaki nadaje mu niniejsza umowa w „DEFINICJE UZYTE W UMOWIE”,

• c) odstąpienia przez Wykonawcę od wykonywania dzieła na zasadach innych niż przewiduje niniejsza umowa,

• d) nieregularność pracy wynikająca z niezachowania postanowień w „OBOWIĄZKI WYKONAWCY„ b),

• e) niezachowanie w tajemnicy treści informacji o których mowa w „KLAUZULA POUFNOŚCI”.

• f) przekroczenie 3 dniowego terminu niewypełniania obowiązków o ktorym mowa w „ZASADY WSPÓŁPRACY I TERMINY„ pkt 4,

Zleceniodawca zastrzega sobie prawo do obciążenia Wykonawcy karą umowną w wysokości 33 % wartości podanej w „WYNAGRODZENIE I WARUNKI PŁATNOŚCI” pkt. 1 .

• 2. W razie gdyby Wykonawca odmawiał bądz w jakikolwiek sposób unikał przyjęcia kary umownej nałożonej na mocy postanowien tej umowy bądz też zwlekał z jej uregulowaniem w terminie mu wyznaczonym przez Zamawiającego, Zamawiający ma prawo ubiegać sie o karę umowną w wysokości 70% wartości podanej w „WYNAGRODZENIE I WARUNKI PŁATNOŚCI” pkt. 1 na drodze sądowej włącznie. Dodatkowo w wypadku drogi sądowej Zamawiający zastrzega sobie prawo do obciążenia Wykonawcy wszelkimi kosztami z tym związanymi.

• ODSTĄPIENIE OD UMOWY

• 1. Zamawiający jest uprawniony do odstąpienia od niniejszej umowy w trybie natychmiastowym w przypadku:
o a) naruszenia postanowień umowy przez Wykonawcę,
o b) gdy Wykonawca opóźniłby się z rozpoczęciem lub wykonaniem przedmiotu umowy, tj. nie wywiąże się z zobowiązań w terminach które przewidują „ZASADY WSPÓŁPRACY I TERMINY” niniejszej umowy.

Rozwiązanie umowy nie koliduje w żaden sposób z nałożeniem kary umownej. Zamawiający nie ma obowiązku w takim przypadku płacić za wykonaną dotychczas pracę Wykonawcy jednak nie nabywa do niej żadnych praw.

• 2. Wykonawca jest także uprawniony do odstąpienia od niniejszej umowy bez podawania uzasadnienia za zapłatą Zamawiającemu odstępnego w wysokości 25 % wysokości wartości o której mowa w „WYNAGRODZENIE I WARUNKI PŁATNOŚCI” pkt. 1.

• 3. Zamawiający ma prawo odstąpić od niniejszej umowy bez podawania przyczyn, w takim wypadku musi on zapłacić Wykonawcy kwotę adekwatną do wykonanej przez niego pracy i odebrać od niego wykonane niekompletne dzieło bądz zrezygnować z praw do niekompletnego dzieła, w takim wypadku Wykonawcy nie należy się żadne wynagrodzenie.

• KLAUZULA POUFNOŚCI

• 1. Strony zobowiązują się zachować w tajemnicy treść postanowień umowy, a także nie ujawniać, nie używać i nie wykorzystywać dla jakiegokolwiek innego celu niż wynikający z umowy informacji poufnych bez uprzedniej pisemnej zgody drugiej strony.

• 2. Wykonawca zobowiązuje się nie przekazywać, nie ujawniać ani nie wykorzystywać bez pisemnej zgody Zamawiającego informacji technicznych, handlowych, organizacyjnych lub finansowych uzyskanych w toku realizacji niniejszej umowy i przyjmuje do wiadomości, iż zabronione jest rozpowszechnianie albo używanie w czasie obowiązującej umowy lub po jej wygaśnięciu wszelkich informacji dotyczących Zamawiającego, podmiotów z nim współpracujących, spraw Zamawiającego, które uzyska przy wykonywaniu swoich obowiązków.

• 3. Obowiązek poufności określony w „KLAUZULA POUFNOŚCI”. pkt. 1 umowy obejmuje cały okres trwania umowy oraz przez okres jednego roku po jej rozwiązaniu.

• 4. W przypadku rozwiązania lub wygaśnięcia umowy Wykonawca zobowiązuje się do zwrotu Zamawiającemu wszelkich dokumentów i materiałów dotyczących Zamawiającego, jakie sporządził, zebrał, opracował lub otrzymał w czasie trwania umowy, a także zapisów na innych nośnikach zapisu, najpóźniej do dnia rozwiązania lub wygaśnięcia umowy.

• PRAWA AUTORSKIE

• 1. Z chwilą zapłaty wynagrodzenia na warunkach określonych w „WYNAGRODZENIE I WARUNKI PŁATNOŚCI” Wykonawca przenosi w całości, a Zamawiający nabywa bez ograniczeń terytorialnych i czasowych, z wyjątkiem przewidzianych we właściwych przepisach wyłączne majątkowe prawa autorskie oraz prawa pokrewne do dzieł powstałych w wyniku zawarcia niniejszej umowy, na wszystkich polach eksploatacji, obejmujące w szczególności:

o a) trwałe lub czasowe zwielokrotnianie, tłumaczenie, przystosowywanie (adaptację), zmianę układu lub jakiekolwiek inne zmiany rozpowszechnianie, w tym użyczanie lub najem, utrwalanie i zwielokrotnianie utworu (przedmiotu prawa pokrewnego), wytwarzanie określoną techniką egzemplarzy utworu (przedmiotu prawa pokrewnego), w tym techniką drukarską, reprograficzną, zapisu magnetycznego oraz techniką cyfrową, w zakresie obrotu oryginałem albo egzemplarzami, na których utwór (przedmiot prawa pokrewnego) utrwalono, wprowadzanie do obrotu, użyczanie lub najem oryginału albo egzemplarzy, w zakresie rozpowszechniania utworu (przedmiotu prawa pokrewnego) w sposób inny niż określony wyżej, publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i remitowanie, a także publiczne udostępnianie utworu (przedmiotu prawa pokrewnego) w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.

• 2. Wykonawca bez odrębnego wynagrodzenia, bezterminowo i nieodwołalnie wyraża zgodę na wyłączne wykonywanie przez Zamawiającego oraz jego następców prawnych wszelkich praw zależnych – na wszystkich polach eksploatacji, będących rezultatem działalności Zamawiającego, jego następców prawnych lub osób trzecich działających na ich zlecenie.

jako, że nie wiadomo o jakiej firmie i portalu mowa, uważam, że nie popełniam zadnego przestępstwa. Mam rację czy nie?

martatt napisał:
REGULAMIN PORTALU xxxxxxxxx

• 4. Zleceniodawca zwalnia Wykonawcę z odpowiedzialności za nienależyte wykonanie zobowiązania, w przypadku gdy Wykonawca, usprawiedliwiając się uzasadnionymi okolicznościami, uchybi obowiązkom o których mowa w „OBOWIĄZKI WYKONAWCY„ pkt. b), jednakże tylko wtedy gdy łączna suma dni w których „opisy programów komputerowych” nie zostały dostarczone w liczbie 30 (słownie: trzydziestu) na dzień, nie przekroczy 3 dni przez cały okres obowiązywania umowy i nie wpłynie na ukończenie dzieła w terminie.

jako, że nie wiadomo o jakiej firmie i portalu mowa, uważam, że nie popełniam zadnego przestępstwa. Mam rację czy nie?

Co do zasady tego typu regulaminy są jawne, więc w żaden sposób nie łamie pani prawa.

Zwróciłem uwagę na powyższy fragment, który wydaje się zupełnie nieczytelny i niezrozumiały. "łączna suma dni... nie zostaly dostarczone w liczbie 30.... nie przekroczy 3 dni...".
Ktoś nieudolnie próbował ograniczyć zastosowanie zwolnienia z odpowiedzialności. W efekcie zapisy "jednakże... do dzieła w terminie" są nieważne.

Zgodnie z powyższym może pani zwolnić się z odpowiedzialności wskazując uzasadnione okoliczności katalog bardzo szeroki.

Nie była pani w stanie wykonać danej umowy i dlatego rezygnuje pani z dalszej współpracy z tym portalem.
W razie jakichkolwiek wątpliwości "zleceniodawca" dochodząc roszczeń od pani przed Sądem musiałby wykazać powstanie szkody związanie z niewykonaniem umowy.

witam ja tez zostałam oszukana w ten sposob wystarczyly 2 dni choroby byzaczeli mi wygrazc zadaja 1000 kary umownej ktorej umowy nie podpisalm skoro jest nas duzo to moze napisac pozew zbiorowy o oszustwo bo tej pracy sie niedawykonac jet to niewykonalne i prube wyludzenia pieniedzy odnas a praca ktoa nieda sie wykonac jet umowa niewazna. art 357

rzykładem jest art. 387 k.c. umowa o świadczenie niemożliwe jest nieważna.

;)ja tez padłam ofiarą *** wlasnie dzis nie moglam sie dostac na wlasny panel wobec czego pewnie w ciągu najblizszych dni dostane jakies wiadomosci od tej firmy...nie bede nic odpisywac ani z nimi konwersowac jesli dostane jakies wezwanie do sądu co z tym zrobic??napiszcie na gg musimy sie trzymac razem w takiej sprawie ***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
radslws napisał:
Co do zasady tego typu regulaminy są jawne, więc w żaden sposób nie łamie pani prawa.

Zwróciłem uwagę na powyższy fragment, który wydaje się zupełnie nieczytelny i niezrozumiały. "łączna suma dni... nie zostaly dostarczone w liczbie 30.... nie przekroczy 3 dni...".
Ktoś nieudolnie próbował ograniczyć zastosowanie zwolnienia z odpowiedzialności. W efekcie zapisy "jednakże... do dzieła w terminie" są nieważne.

Zgodnie z powyższym może pani zwolnić się z odpowiedzialności wskazując uzasadnione okoliczności katalog bardzo szeroki.

Nie była pani w stanie wykonać danej umowy i dlatego rezygnuje pani z dalszej współpracy z tym portalem.
W razie jakichkolwiek wątpliwości "zleceniodawca" dochodząc roszczeń od pani przed Sądem musiałby wykazać powstanie szkody związanie z niewykonaniem umowy.

Czy moglby Pan troche rozjasnic swoja wypowiedz? Mam podobny problem, analizuje mi go kolega student prawa i twierdzi ze Pana rozumowanie tego punktu jest bledne a sam nie doszukal sie podstaw do podwazenia umowy, prosze o wiecej informacji tak bysmy z kolega zrozumieli.

Ja powiem tak, moim zdaniem rozumowanie uzytkownika radslws jest w pewien sposób sensowne, bowiem "dziełodawca" nie daje nam możliwości działania w swoim rytmie. Ogranicza zdawanie wykonanej pracy , tylko po to, by szybciej móc wlepić nam karę umowną. Oczywiście większość nawet tej bezsensownej "pracy" się nie podjęła. Ale znalazłam kilka osób na innych forach i tutaj, które zaczęły to pisać. WSZYSTKO BYŁO DO POPRAWKI! Za krótkie, za podobne, etc. I co powiecie? Bo mi się wydaje, a wręcz jestem pewna, że zgodnie z moimi wcześniejszymi postami- zmuszają nas do popełniania plagiatu i podważą każdą przesłaną pracę. I tyle, jedno jest pewne, że wszyscy spotkamy się albo w telewizji, albo w sądzie. I wygramy. Ale przez jeden "klik" zafundowaliśmy sobie dobre parę miesięcy nerwów i problemów.

Witam, natrafiła na ten watek przypadkiem i postanowiłam podzielić się swoją historią. Zarejestrowałam się na wspomnianym portalu, i zaczęłam wykonywać to co do mnie należało. Wszystko było w porządku przez około 2 tygodnie.Potem musiałam na kilka dni jechać do szpitala. Nie sądziłam że po powrocie okaże się że wypowiedziano mi umowę i nałożono karę. Nie zgodziłam się na jej przyjęcie tłumacząc się wizytą w szpitalu. Zostało mi wyjaśnione w nieprzyjemny sposób iż wystarczyło zorganizować sobie zastępstwo. Moja trochę wina że nie poinformowałam ich przed faktem no ale któż myśli o takich rzeczach jak się z nim coś dzieje. Generalnie sprawa trafiła do sądu. Finał jest taki że wczoraj był u mnie komornik i zabrał telewizor i laptopa, dobrze że nie komputer stacjonarny. Jestem załamana. Wydałam pieniądze na porady prawne które okazały się guzik warte :( ( dostawałam porady że umowa jest nieważna, że niewykonalna, że łamie prawa konsumenckie - okazuje się ze Ci radcy prawni mają racje raz na ileś opinii które wydaja bo praktycznie wszystkie argumenty które wytoczyłam zostały obalone ) a do tego zamiast kilkuset złotych musiałam zapłacić kilkukrotnie więcej ;( Dlatego przestrzegam, jeśli chcecie się z nimi sądzić to dobrze się do tego przygotujcie bo oni są bardzo dobrze przygotowani i może się okazać tak jak w moim przypadku że zapłacicie kilkukrotnie więcej :( Gdybym wiedziała że to się tak potoczy to przede wszystkim nie podjęła bym się tej pracy albo uregulowała tą karę na początku i nie traciła nerwów i pieniędzy ;(

To, że oni są przygotowani, to my wiemy. Ale wiemy też, jakie są ich intencje i że cała ta umowa dąży do tego, by te kary wyłudzać. Nie dam się zastraszyć a sprawa skończy się na forum ogólnopolskim, to im mogę obiecać.

Jesli sad przyznaje im racje i wydaje nakaz komorniczy to chyba jednak prawo stoi po ich stronie. Powaznie zastanawiam sie czy im nie zaplacic i miec spokoj, w koncu jak widac moze to sie potoczyc jeszcze gorzej.

Zapłacić?Ta Pani była sama. Nie było jeszcze tylu poszkodowanych, w momencie, gdy jest nas więcej, prawo chyba zaczyna powoli stać po naszej stronie? Dasz im zarobić? Przecież to jest naciąganie! Wyłudzanie! To jest ich główna praca!

Powrót