Problemy z Tele Polska

• Autor wątku Autor wątku grzes31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Powołajcie się na
Przepis prawny:
Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.
§ 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).

Art. 85. Zniekształcenie oświadczenia woli przez osobę użytą do jego przesłania ma takie same skutki, jak błąd przy złożeniu oświadczenia.
Art. 86. § 1. Jeżeli błąd wywołała druga strona podstępnie, uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu może nastąpić także wtedy, gdy błąd nie był istotny, jak również wtedy, gdy nie dotyczył treści czynności prawnej.
§ 2. Podstęp osoby trzeciej jest jednoznaczny z podstępem strony, jeżeli ta o podstępie wiedziała i nie zawiadomiła o nim drugiej strony albo jeżeli czynność prawna była nieodpłatna.

Art. 87. Kto złożył oświadczenie woli pod wpływem bezprawnej groźby drugiej strony lub osoby trzeciej, ten może uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia, jeżeli z okoliczności wynika, że mógł się obawiać, iż jemu samemu lub innej osobie grozi poważne niebezpieczeństwo osobiste lub majątkowe.
Art. 88. § 1. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli, które zostało złożone innej osobie pod wpływem błędu lub groźby, następuje przez oświadczenie złożone tej osobie na piśmie.
§ 2. Uprawnienie do uchylenia się wygasa: w razie błędu - z upływem roku od jego wykrycia, a w razie groźby - z upływem roku od chwili, kiedy stan obawy ustał.

Poproście Orange o przywrócenie poprzedniej umowy, gdyż umowa miała być zawarta z Orange. Zmiana nazwy firmy to wprowadzanie w błąd. xxxxxxxx nie płacić powołać się na ww.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To samo spotkało moją mamę. Została oszukana,ze podpisuje korzystniejsze warunki z Netią. Następnego dnia wysłaliśmy do Telepolska odstąpienie od umowy z potwierdzeniem. Ciekawe co będzie dalej.

Po przeczytaniu wielu postów na ten temat jestem w szoku.
Uświadomiłem sobie w jakim kraju żyję. Oni oszukują starszych ludzi już ponad dwa lata albo dłużej. I wygląda na to, że są bezkarni. Wyobrażam sobie,że oszukali już dziesiątki tysięcy starszych osób. Część z tych osób jest na pewno ludzi biedni, którzy cieszyli się,ze będą mniej płacić u dotychczasowego operatora.
Nasze władze zupełnie się tym nie przejmują, że taka rzesza ludzi jest narażona na oszustwo. Czy nie ma na to żadnego lekarstwa?

tele polska to oszustwo fałszują umowy obsługa klienta kłamie zgłosiłem ich do prokuratury

mam ten sam problem walcze z nimi pamietajcie na przyszłosc jak dzwonicie na biuro obsługi do tele polska to zapisujcie nazwiska obsługi kto z wami rozmawia bo tak kręcą ze masakra i jak nie wiesz z kim wczesniej rozmawiałes to jest pozamiatane

U mnie w końcu coś ruszyło :-) Mama dostała wezwanie na policję w charakterze świadka przeciwko telepolsce :evil:

Witam otóż dzisiaj , dowiedziałem się od TP.SA że zerwałem z nimi umowę na usługi telefoniczne. Z tego co się dowiedziałem moja mama [ ponieważ na nią jest telefon ] Pewnego razu przyjechał Pan który podawał się za Telekomunikację Polsko S.A i mam do Was takie pytanie z tego co wiem to Tele Polska to xx xxxxxxx. Da się jakoś wypowiedzieć umowę [ Zerwać umowę ? ]. Nie dostaliśmy żadnej umowy [ kopii ] Umowy nić. Przyjechał Pan przedstawił się że jest z TP.SA i mama podpisała umowę ale żadnego zwrotu nie otrzymała. Teraz mam pytań pare da się to jakoś odwrócić ? Da się zerwać umowę ? [ minął miesiąc ] Można to jakoś odkręcić ? Proszę pomóżcie mi nie wiem co robić
PS. [ mama nie potwierdzała telefonicznie niczego , sam podpis tylko został złożony na umowie która została xx xxxxxxx] Proszę bardzo o pomoc

Można z nimi zerwać umowę i raz zapłacić i nie wracać do tego czy nie?
Proszę o jakieś wskazówki.

Ostrzegam, ze pomawianie firm i osób na forum publicznym grozi odpowiedzialnością karną!

Wujek3 napisał:
Można z nimi zerwać umowę i raz zapłacić i nie wracać do tego czy nie?
Proszę o jakieś wskazówki.

Nie, umowy nie wypowiesz bo 10 dni już minęło, poza tym xx xxxxxxx zapewne nie zostawili wam kopii umowy a na bank podpisaliście, że takową macie. Identyczny schemat złodziejskiego procederu jak u wielu innych osób. Przeczytaj cały ten temat a dowiesz się wiele ciekawych rzeczy.

ps. umowę możesz wypowiedzieć, ale zapłacisz za to przeszło 300 zł kary

tak czy siak xx xxxxxxx na was zarobią.... niestety :(

Sprawę zgłoś do UKE i UOK

Możesz się sądzić, ponoć są przypadki, że ludzie wygrywają z tymi xx xxxxxxx. Nawet pozwy zbiorowe są przygotowywane. U mnie póki co sprawa w toku i w zależności jaki będzie finał na policji zamierzam zgłosić sprawę w prokuraturze o możliwości popełnienia przestępstwa. Bo dla mnie te oxx xxxxxxx to zwykła xx xxxxxxx (w dodatku bezczelna boxx xxxxxxx żerują na naiwności starszych osób)

Pozdrawiam i powodzenia

Proszę nie pomawiać. Grozi za to odpowiedzialność karna!!

Czyli jak im raz zapłacę to 300 zł to się ode mnie odwalą ? Czy to jeszcze będzie nie koniec ? Jestem skłonny zapłacić to 300-400zł i żeby był koniec niż co innego ? Mam takie prawo ? Żeby zerwać z nimi umowę ?

mam pytanie jeszcze jak napisać do tego całego UKE ? Można jakiś wzór ? / Chciałbym do nich napisać może oni coś poradzą.

Wujek3 napisał:
Czyli jak im raz zapłacę to 300 zł to się ode mnie odwalą ? Czy to jeszcze będzie nie koniec ? Jestem skłonny zapłacić to 300-400zł i żeby był koniec niż co innego ? Mam takie prawo ? Żeby zerwać z nimi umowę ?

Masz takie prawo, ale konsekwencją tego będzie poniesiona karencja za przedterminowe zerwanie umowy. Do "umowy" której nie dostałeś powinien też być dołączony "regulamin", którego zapewne też nie otrzymałeś. Tam jest zapis (nie wiem teraz czy w umowie czy w regulaminie), że w momencie rozwiązania umowy zapłacisz karę (ilość miesięcy razy opłata miesięczna) łącznie 340 zł. Za kilka miesięcy przyjdzie ci do domu faktura na taką kwotę. W moim przypadku mama sama zadzwoniła do TP.SA i Tpsa zaoferowała pomoc w odkręceniu sytuacji. No i odkręcili... my pozostaliśmy nadal klientami TP.SA a telepolska przysłała fakturę na 340 zł za zerwanie umowy. Polski prawny sralis-mazgalis.

Wujek3 napisał:
mam pytanie jeszcze jak napisać do tego całego UKE ? Można jakiś wzór ? / Chciałbym do nich napisać może oni coś poradzą.

Całą sytuację opisujesz tak jak wyglądała. Każdy problem jest inny więc wzoru niema, aczkolwiek w tym wypadku schemat się powtarza. Swoimi słowami opisujesz całą akcje, kiedy i jak zostaliście oszukani. Że umowy nie mogliście wypowiedzieć i takie tam. telepolska prześle do UKE kopię tej umowy i UKE rozłoży ręce, bo tam bedzie zapis ze kopie umowy otrzymałeś. Ale warto to zrobić, bo zawsze gdzieś ta notatka urzędowa będzie ! Kiedyś może się przydać, tak jak teraz moja mama ma iść po roku czasu jakies zeznania przeciwko telepolsce składać.

Tak samo udaj się do rzecznika praw konsumenta w swoim mieście. Też złóż zażalenie

Dziś zadzwoniłem do TP.SA i tam Pani konsultanka przyjęła zgłoszenie o zawarcie nowej umowy i wypowiedzenie umowy Tele Polska. Teraz oczekuję na przyjście umowy od TP.SA i podpisanie jej na nowych warunkach. Czyli trzeba będzie zapłacić to 340zł za zerwanie umowy tak ?? Czy jeszcze więcej ?

Wujek3 napisał:
Czyli trzeba będzie zapłacić to 340zł za zerwanie umowy tak ?? Czy jeszcze więcej ?

W ubiegłym roku te osoby, które dały się wrobić (w tym my) dostali faktury na jakieś 340 zł.

Wejdz na strone telepolski i tam masz regulamin. Oczywiście umowę i regulamin powinieneś mieć przed sobą no ale wiemy jak jest.

Dla ułatwienia przytoczę Ci dwa punkty:

§7 ust. 4

§1 ust. 15

Gwoli ścisłości - ta karna opłata to właśnie opłata wyrównawcza. Zwał jak zwał, ale będziesz ją musiał uiścić, albo i nie. To już zależy od Ciebie. Dylemat który stawia sobie wiele osób w tym temacie.

Czyli jak im zapłacę to 340 zł to już będzie koniec i już z nimi nie będę miał wspólnego ? / Wolę już im zapłacić to 340 zł i mieć nauczkę na całe życie niż mieć problemy. Proszę odpowiedzieć mi na moje pytanie. Z Góry dziękuję za pomoc na forum.

Ostatnia edycja:
Wujek3 napisał:
Czyli jak im zapłacę to 340 zł to już będzie koniec i już z nimi nie będę miał wspólnego ?

Jak zapłacisz to nie będziesz miał problemów, ale za to kaca moralnego, że żyjesz w takim kraju jakim żyjesz i w kilka sekund dałeś komuś zarobić ładny pieniądz. Do zapłaty długa droga. Najpierw musisz dostać fakturę a nie wiesz kiedy dostaniesz i na jaką kwotę. Wszystko zależy od tego na jaki czas umowa była sporządzona. I co najważniejsze jeżeli czujesz się oszukany zgłaszaj wszędzie nawet na policję. To nic nie kosztuje

Dzisiaj dzwoniłem do TP.SA i tam Pani ( bardzo miła wszystko wytłumaczyła itd. ) i powiedziała że wyśle jakieś pismo WRL , i że sporządzi dla mojej mamy umowę (nową). Za ok 1-2 tygodnie przyjedzie Kurier z TP.SA z umową dla mnie i dla nich ( nie jak było w przypadku Tele Polska gdzię nawet nie dostałem żadnych informacji itp ) Tak więc jeżeli z nimi podpisze umowę telefon będzie już w TP.SA to tylko pozostanie mi zapłacić Rachunek za zerwanie umowy z Tele Polska tak ? Jeżeli tak to by było bardzo dobrze ponieważ , chce został w TP.SA i tam mieć telefon niż w Tele Polska.

Jeżeli linia będzie w TP.SA a umowa z telepolską zostanie rozwiązana to tylko pozostanie Ci czekać na rachunek z telepolski i na tym koniec

Witam! Minelo tyle czasu od wystawienia tego postu a teraz ja mam ten sam problem. Tym razem mieli latwo gdyz wcisneli do podpisania umowe mojej babci ktora miala umowe w netii i ktora pewnie bardzo latwo oszukali. Rece opadaja normalnie. Czekam co dalej z tego wyniknie. Sprawdze czy anulowanie zadziala bo jeszcze zostalo duzo czasu do jej rozpoczecia. Czekam tez na przedstawiciela telepolska w swoim mieszkaniu. Wiem juz czego sie po nim spodziewac. "Zagryze" goscia chyba.

Witam Forumowiczów,
Chciałabym przyłączyć się do dyskusji nt. Telepolski i E-Telko, moja sprawa przedstawia się następująco:

Babcia mieszka sama, wszystkie rachunki w mieszkaniu są na ojca. Przyszedł do niej człowiek z firmy TELEPOLSKA, z umową na usługi telekomunikacyjne. Zobaczył, że rachunki są na ojca, więc powiedział babci, żeby podpisała za ojca ( prawdopodobnie ). Babcia jest wiekowa więc tak zrobiła ( podpisała umowę nazwiskiem ojca ). Umowa zawierała też nr PESEL, dopisany przez inną osobę i nieprawdziwy oczywiście. Na podstawie tej umowy rozwiązali babci umowę z TP SA i objęli babcię swoją umową. Ojciec, gdy się dowiedział poszedł na policję złożyć doniesienie o popełnieniu przest. Oczywiście stanął okoniem i nic telepolsce nie dał, nie zapłacił ani nie podpisał ( a chcieli jakiegoś anulowania umowy, podawania danych – nic nie dał ) i na bazie jego stanowiska odpuścili sobie ( to jest rzekomo rozwiązana została z nimi umowa – bez podpisywania czegokolwiek ).

Prokurator powołała grafologa do zbadania czy babcia podpisała umowę, czy ten gościu który jej umowę przyniósł. Okazało się, że babcia, więc w tej części dochodzenie umorzono ( z powodu nikłej społecznej szkodliwości ze względu na umiarkowany zespół otępienny u Babci ) a w pozostałej części ( wobec tego gościa ) włączono do innej sprawy ( 286 KK )

Zażaliliśmy się na to postanowienie o umorzeniu, bo ojciec się wściekł ponieważ prokurator trochę przeinaczała fakty np. że babcia jest żoną, że ojciec wniósł przeciwko babci sprawę oraz że umowa z telepolską została rozwiązana podczas gdy nigdy nie została zawiązana ( ale to już bardziej cywilistyczny problem i chyba prokurator to pominęła ), aczkolwiek ojciec chciał, aby wszystkie jego wyjaśnienia zostały złożone w sądzie ( w zażaleniu ). Sąd oddalił nasze zażalenie twierdząc, że wszystko jest dobrze ( sprawa p-ko Babci umorzona a w pozostałej części się toczy, pominął fakt błędów popełnianych przez prokuratora w trakcie postępowania ). W drugiej sprawie też umorzono postępowanie dlatego, że gościu z tej firmy stwierdził, że umowę babci zostawił i nie wiedział kto podpisał, a odnośnie nr PESEL pracownicy spółki jeden drugiemu podawali nr pesel więc nie ma winnego – rzekomo ktoś ( kto zdobył telefonicznie nr pesel ) podał jakiejś pani która wpisała to na umowie – czyli nie ma winnego dopisania nr PESEL i posługiwania się sfałszowaną umową. Oczywiście jest to nieprawdą gdyż- nr pesel jest nieprawidłowy a ojciec niczego nikomu nie podał, babcia tym bardziej nie mogła. Czytałam komentarze do 270 KK – wynika z nich, że fałszerstwo jest wtedy gdy naniesie się podpis a nie nr PESEL, ok ale jak dla mnie to powinno mieć znaczenie, że osoba która dopisywała pesel już powinna zastanowić się nad tym, że jeśli właściciel numeru podpisał umowę to i nr pesel by wpisał!!!. A tym samym ktoś powinien odpowiedzieć za ten numer.
Druga sprawa umorzona prowadzona była z art. 286 KK – umorzona z tyt. braku dostatecznych dowodów uzasadniających podejrzenie popełnienia przestępstwa.

Odnośnie doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia majątkiem czy coś takiego to problem chyba leży w tym, że pokrzywdzonym jest ojciec, a podpisała babcia.

No nie wiem, mnie ręce opadają a moja wiedza w karnym jest nikła dlatego proszę o pomoc – co można zrobić aby ukarać albo tego kuriera, albo ww. spółki bo krew człowieka zalewa gdy takie rzeczy się dzieją. Na szczęście ojciec niczego nie podpisał, więc jego nie ścigali o zapłatę ( póki co, a minęło ok. roku ), ale zemsty się chce, nie ukrywam.

Pisaliśmy do UKE ale oni tylko odpowiadali, że zajmą się sprawą, a potem potwierdzili że telepolska już nie ma wobec nas nic ponieważ umowa została “rozwiązana”, podczas gdy jak mówiłam nie była ani “zawiązana” formalno prawnie, ani tez rozwiązana. Generalnie UKE ukarać jak widać nie może za takie praktyki mimo, że jak widać to jest nagminne.

Czy macie jakieś pomysły, co można z tym jeszcze zrobić? Może z innego paragrafu pociągnąć te spółki do odpowiedzialności?

Illuviasol
Kobieta.gif
, albo ja źle czytam albo nie wiem co, jednak całość postu odbieram jako próbę odwetu a nie szukanie pomocy prawnej w sprawie odstąpienia od umowy.

Czy macie jakieś pomysły, co można z tym jeszcze zrobić? Może z innego paragrafu pociągnąć te spółki do odpowiedzialności?
Zrobić z czym?
Chyba raczej jak się odegrać na tej firmie a MY tutaj nie prowadzimy takich poradników.

Pisaliśmy do UKE ale oni tylko odpowiadali, że zajmą się sprawą, a potem potwierdzili że telepolska już nie ma wobec nas nic ponieważ umowa została “rozwiązana”,
I to by było tyle w tej sprawie.

Dobry wieczór
Moja babcia przeszkolona by obcym nie odpowiadać dała się wrobić w Tele Polska .Jest osobą niedowidzącą mającą problem z poruszaniem.Jednak myślała że to TP ORANGE PROPONUJE usługi .w ferworze spotkań i innych spraw dopiero w piątek powiedziała i pokazała tą umowę
czy i jak to rozwiązać ?by było bez konsekwencji.?W tych umowach jest w oświadczeniu punkt że klient oświadcza iż ma tytuł prawny do lokalu.Tymczasem wszystko łącznie z linią telefoniczną zostało przepisane aktem notarialnym w 2000 ROKU NA MNIE .Tyle że TPSA nie była powiadamiana ,natomiast pozostale media tak.
czy TP pomoże?

Powrót