Problemy z Tele Polska

• Autor wątku Autor wątku grzes31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,
ja mam podobny problem. Jakiś czas temu zadzwonił ktoś do mnie z firmy telekomunikacyjnej aby zaproponować mi obniżenie opłat za rozmowy. Zgodziłam się, gdyż byłam przekonana, że rozmawiam z osobą z Telekomunikacji Polskiej. Zadzwoniła do mnie pani z Dialogu i uświadomiła mi, że to niejaka firma DID. Po wysłaniu do nich rezygnacji otrzymałam pismo, że to nie DID tylko Tele Polska. Teraz otrzymałam od Tele Polski telefon, że ponieważ zerwałam umowę zostanie mi naliczona opłata wyrównawcza za 26 miesięcy. Muszę jeszcze dodać, że do mnie kurier nie przyjechał, nie mają więc podpisanej przeze mnie odręcznie umowy, chociaż upierają się że mają. Zadzwoniłam i poprosiłam o skan bądź ksero umowy podpisanej przeze mnie. Ciekawa jestem jak to się skończy....

cedwah napisał:

Na pewno przyda się, w szczególności tym którzy jeszcze tej umowy nie podpisali.

5. uzgodniona z konsultantem umowa dostarczona przez kuriera na piśmie, do chwili złożenia podpisu przez abonenta, jest tylko projektem umowy – nie ma obowiązku podpisywania jej przy kurierze (i w ogóle).
6. Złożenie podpisu oznacza akceptację postanowień umowy, cenników i regulaminów, o których jest w niej mowa – muszą być dołączone do umowy!

Tylko że większość ma problem taki, że podpis jest już złożyny, a nie otrzymali kopii umów, regulaminów etc. oraz/lub podpis jest sfałszowany jak i zostali wprowadzeni w błąd przez operatora i kuriera dot. nazwy operatora .

W tym wypadku tak jak napisałeś w pkt 6 osoby te są na straconej pozycji (mając na uwadze przytoczoną ustawę), ale po złożeniu skarg w UKE i UOKiK - Jeden urząd nie może nic zrobić poza upomnieniem telepolski ze względu na stosowanie praktyki pozyskiwania klienta.
W drugim urzędzie mówią żeby nie płacić tych "karnych faktur"
Celowo nie piszę który (ponieważ sprawę mam zgłoszoną w jednym i drugim - postępowanie jeszcze się nie zakończyło).

Natomiast nowa informacja dla osób oszukanych przez Tele Polskę :

-podstępem zdobyty podpis
-nabici w butelkę
-podpis sfałszowany

Z Urzędu dowiedziałem się, że macie całkowite prawo zawiadomienia prokuratury bądź policji o możliwości popełnienia przestępstwa. I nie ma takiej opcji, że usłyszycie "My się tym nie zajmujemy"

Oczywiście wybór należy do Was, ja z tej opcji również skorzystam ale tak jak pisałem wcześniej czekam na razie aż zakończy się postępowanie w dwóch instancjach.

Ja swoją sytuację opisałem w osobnym TEMACIE, bo tego akurat jeszcze nie znalazłem w tamtym czasie - bądź też go nie było.

Więc nadszedł czas powiedzieć jak sprawy się dalej potoczyły, bo ostatnio szykowałem się do procesu którym straszyli. W odpowiedzi bezzwłocznie przesłałem do EOS KSI pismo w którym wytknąłem wszelkie niezgodności umowy z prawem, które decydowały o jej nieważności, razem z kserokopiami tych umów. Może trochę pojechałem po bandzie, ale w piśmie stwierdziłem że nie trzeba być prawnikiem żeby wiedzieć że w tej sytuacji umowa jest nieważna, i jeśli chcą to sprawę mogą zakładać, bo ja się nie boję, dokumenty mam, jestem pewny że wygram, a oni zamiast zarobić zostaną obciążeni przynajmniej kosztami sądowymi.

Trochę na odpowiedź czekałem, ale dostałem, o dziwo nie z EOS KSI, a od Telepolski - zawiadomienie o anulowaniu faktury obciążającej :D

To może podpowiecie co moze w umowie byc niezgodne? na co zwracac umowe? i co jesli na jednym z pism jest podrobiony podpis? umowa jest podpisana przez babcie, ale oświadczenie jest juz podrobione.

eweelinka napisał:
To może podpowiecie co moze w umowie byc niezgodne? na co zwracac umowe? i co jesli na jednym z pism jest podrobiony podpis? umowa jest podpisana przez babcie, ale oświadczenie jest juz podrobione.
Umowę należy przejrzeć pod względem zgodności z prawem telekomunikacyjnym i zgodności egzemplarzy umów ze sobą, a także wszelkich oświadczeń.

cedwah
trochę wcześniej podał link do bardzo przydatnego postu - radzę poczytać.

Tutaj poniekąd sama sobie odpowiedziałaś - podrobiony podpis to poważna sprawa, którą może zając się policja. Poczytaj ten wątek od początku, bo były już takie przypadki opisywane.

Witam wszystkich,
również mam problem z telepolska, na szczęście widze ze nie ja jeden zostałem oszukany.
Jakiś czas temu dzwonił konsultant oczywiście z oferta telepolska. Cos tam z nim pogadałem ale oczywiście na nic sie nie zgodziłem. Jakieś 2tyg (dość przypadkowo - problem z telefonem) dowiedziałem sie od telekomunikacji ze nie jestem juz ich użytkownikiem a przeszedłem do telepolski. Zszokowany podziałałem i poprosiłem o kopie rzekomo podpisanej przeze mnie umowy. i ku mojemu jeszcze większemu zdziwieniu wszystkie dane oczywiscie sie zgadzały poza jednym - podrobionym podpisem! Normalnie bezczelność.
A więc wszyscy oszukani - łączmy sie i zadziałajmy coś w tej sprawie bo to się w głowie nie mieści co sie dzieje w tym państwie!

Witam,

Dzisiaj dzwonili do mnie dwukrotnie :mad:. Znając temat (ktoś kiedyś wspomniał mi o tego typu ofertach), podziękowałem i się rozłączyłem. Przy kolejnym telefonie zastanowił mnie fakt, że pani która do mnie dzwonił za pierwszym razem bardzo interesowała się z jakim operatorem mam podpisana obecnie umowę. Dopytałem wtedy z jakiej firmy dzwoni - słysząc odpowiedź powiedziałem że z innym i się rozłączyłem. Przy kolejnym telefonie było podobnie. "Czy jest Pan abonentem (tu podaje nazwę TP) - moja odpowidz była nieco mniej uprzejma a mianowicie że to nie jest jej interes i spytałem dlaczego wogóle o to pyta. Odpowiedź była w stylu, że własnie zminiejszamy abonamenty w Pana mieście.. "Dziękuję, nie do usłyszenia!"

Czytając wpisy o podrobionych podpisach na oświadczeniach przyszło mi na myśl że po to jest im ta informacja. Majac nasze dane wysyła tylko oświadczenie do odpowiedniego operatora. Ciekawe czy do mnie cos przyjdzie pomimo bardzo szybkiej odmownej odpowiedzi na oferte. Możemy dopytać na wstępie czy rozmowa jest nagrywana. Jeśli nagrywają to obowiązkiem ich jest poinformować nas o tym. Przypomina mi to wszystko absurdy PRL-u z filmów o minionej epoce.

Witam!
Pracuję w Kielcach, w TP - w miejscu, gdzie jest m.in infolinia 800 500 005. W razie "gdyby" - służę pomocą :)

witam ja tez mam problem z tele polską czekam na kolejna odpowiedz z UKE z chęcią dołączę do zainteresowanych ta sprawa i pójścia do sądu. pozdrawiam

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum.
W październiku 2010 roku moja mama podpisała umowę z TELEPOLSKĄ, wcześniej zadzwonił gość że możemy mieć lepszą ofertę i takie tam. Zerknąłem tylko na to i nie przykuło mojej uwagi logo na umowie, do tej pory mieliśmy i mamy DIALOG.
Dorzeczy niedawno dostaliśmy wezwanie do zapłaty od firmy Telepolska na kwotę 343 zł, za jak to napisali wypowiedzenie umowy z naszej winy.
Dzwoniłem do Dialogu z pytaniem o co może z tym chodzić, pani odpowiedziała, że w grudniu 2012 ktoś z telepolski się z nimi kontaktował w sprawie umowy, jednak oni wypowiedzieli tą umowę.
Jednak zrobili to oni jako firma, a nie my.
Dziwne podpisaliśmy umowę, a nawet z niej nie korzystaliśmy i mamy zapłacić tyle kasy za nic...
Moje pytanie brzmi czy jest jakaś szansa żeby odstąpić od zapłacenia tej kwoty?
Dodam, że niestety kopia umowy jest, z podpisem i regulaminem :/

Witam serdecznie! Mam problem z telePolska a mianowicie chodzi o to, że pod pretekstem zmiany nazwy przez TP SA powiedzieli mi że muszę podpisać umowę z nimi ale nie mam sie martwić bo to ta sama firma, więc nie widziałam problemu wtedy i tak jak zawsze to robię zażądałam zablokowania rozmów na numery 0- 700 i podobne i okazało się po 2 miesiącach że nie mam tego zablokowanego i przysłali mi rachunek na ponad 500 zł a najważniejsze w tym wszystkim jest to że nikt u mnie nie dzwoni na te numery bo to jest a raczej miało być zablokowane. Więc jak można im udowodnić że to oni nie dotrzymali warunków umowy jeżeli w umowie nie jest to zapisane bo Pani z którą rozmawiałam powiedziała że nie musi to być zapisane ponieważ jest to w dokumentacji TP a to ta sama firma??

Witam. Byłam u prawnika bo 3 pisma które pisałam do UKE przyszły z odpowiedzią negatywną bo tele polska nie chce iść na ugodę chociaż było pismo o sprawę mediacyjną. Prawnik poradził aby iść z tą sprawą do prokuratury. I będę składać dokumenty. Można też podać tele polske do sądu grupowo. Czy są chętni z Katowic.

Witam wszystkich,
dziękuję wszystkim za przekazane informacje i wskazówki. Są bardzo pomocne!
dzisiaj moi rodzice otrzymali pierwszą fakturę od telepolska, historia identyczna i niestety nie mamy kopii umowy...
jutro zaczynam dzwonienie/ pisanie po urzędach. Na początek delegatura UKE - Opole, powiatowy rzecznik praw konsumenta, no i oczywiście Telepolska ( o kopię umowy) i Telekomunikacja Polska ( co oni radzą i czy nie ma naliczonych kar)

p.s. I piszę się na pozew zbiorowy... bo nie ukrywam, że mnie to bardzo zdenerwowało :mad:

Mam pytanie do tych, którzy są już w trakcie swojej formalnej batalii - na co się powołujecie? To co mi na szybko przychodzi do głowy:
- umowa podpisana poza lokalem przedsiębiorcy - 10 dni na odstąpienie lub 10 dni od dnia kiedy dowiedzieliśmy się o prawie do odstąpienia - nie później niż na 3 miesiące od podpisania umowy.
- art 3 ust 1. ustawy z dnia 2 maca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z 2000 r. nr 22, poz. 271) Kto zawiera z konsumentem umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, powinien przed jej zawarciem poinformować konsumenta na piśmie o prawie odstąpienia od umowy w terminie, o którym mowa w art. 2 ust. 1, i wręczyć wzór oświadczenia o odstąpieniu, z oznaczeniem swojego imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresem zamieszkania (siedziby); obowiązany jest także wręczyć konsumentowi pisemne potwierdzenie zawarcia umowy, stwierdzające jej datę i rodzaj oraz przedmiot świadczenia i cenę.
Skoro mamy fakturę tzn że rozpoczęło się świadczenie usług, a nie mamy umów.
- i standardowo z kc wady oświadczenia woli - błąd co do tożsamości strony umowy i podstęp

nie mam niestety umowy, więc nie mogę się na nią powołać. Co więcej nie wiem, czy takowa została nawet podpisana, bo kurier był dwa razy, z czego 1 raz podpisana umowa (ale może to dot. umowy z tp) i 2 raz - kurier odesłany.

Ostatnia edycja:
Można użyć jeszcze odpowiednich przepisów zawartych w Kodeksie Cywilnym. Proszę przeanalizować czy zaistniałe u Was sytuacje nie podpadają pod któryś z artykułów:

art. 84
"§ 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.

§ 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny)."

(w moim przypadku: gdybym nie został wprowadzony w błąd przez konsultanta TP, nie podpisywałbym umowy; oświadczenie zostało złożone pod wpływem błędu wywołanego przez konsultanta TP)

art. 85
Zniekształcenie oświadczenia woli przez osobę użytą do jego przesłania ma takie same skutki, jak błąd przy złożeniu oświadczenia.

(gdy osoba przesyłająca oświadczenie czyli kurier dezinformuje, celowo lub podstępnie wyłudza podpis)

art. 86
§ 1. Jeżeli błąd wywołała druga strona podstępnie, uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu może nastąpić także wtedy, gdy błąd nie był istotny, jak również wtedy, gdy nie dotyczył treści czynności prawnej.

§ 2. Podstęp osoby trzeciej jest jednoznaczny z podstępem strony, jeżeli ta o podstępie wiedziała i nie zawiadomiła o nim drugiej strony albo jeżeli czynność prawna była nieodpłatna.
art. 88
§ 1. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli, które zostało złożone innej osobie pod wpływem błędu lub groźby, następuje przez oświadczenie złożone tej osobie na piśmie.

§ 2. Uprawnienie do uchylenia się wygasa: w razie błędu - z upływem roku od jego wykrycia, a w razie groźby - z upływem roku od chwili, kiedy stan obawy ustał.

Witam,

moi drodzy a co z oświadczeniem abonenta? Jakoby potwierdzeniem tego że otzrymał umowę. Moja mama podpisała i umowę i takie oświadczenie, (niestety nie pamiętała o tym, bo była pewna, że podpisuje umowe z TP) i tym podpiera się Tele Polska w negatywnym rozpatrzeniu mojej reklamacji. Ponoć mieli wpisywać do KRD, czy ktoś coś o tym wie? a ogólnie od jakiegoś czasu jest cisza, czy to coś niepokojącego? Pozdrawiam

Aby wpisać osobę prywatną do KRD, to ta osoba musi mieć dług co najmniej w wysokości 200 złotych, z którego spłatą zalega ponad 60 dni.
A czy wszystkie dokumenty wymienione na otrzymanym do podpisania przez mamę oświadczeniu otrzymałyście? Było na ten przykład oświadczenie (wzór) o odstapieniu od umowy zawartej poza siedzibą przedsiębiorstwa, i inne wypunktowane dokumenty?

Kurier nie zostawił nic! a gdy po dwóch miesiącach, gdy tp zadzwoniło, że chcemy z nimi zerwać umowę i za to jest kara, dzwoniłam do telepolski i pytałam o umowę, a oni wtedy powiedzieli, że żadnej umowy nie ma i sprawy też nie, aż do lutego gdy przyszło wezwanie do zapłaty,

Powrót