Problemy z Tele Polska

• Autor wątku Autor wątku grzes31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jestem w podobnej sytuacji ( własnie dostałem fakturę, choć mam pismo że Telepolska anulowała ze mną umowę ).
poniżej fragment pisma które napisałem do Telepolska z kopią do wiadomości do UKE - pewnie większość z Was może się powołać na te same punkty:
"Po pierwsze: zostałem wprowadzony w błąd i czuję się oszukany przez firmę Telepolska ( kwestia podszywania się pod TP SA).
Po drugie: firma Telepolska nie dopełniła warunków umownych
- nie otrzymałem swojego egzemplarza umowy a to wynika z par. 3, pkt 1
- nie posiadając swojego egzemplarza umowy nie mogłem jej wypowiedzieć ( nie znałem warunków i nie miałem się na co powołać) w terminie 10 dni od dnia podpisania co gwarantuje mi par. 1 pkt. 22.
- nie otrzymałem regulaminu, cennika i innych załączników do umowy par. 2 , pkt1
Oświadczam, że gdybym miał obecną wiedzę wynikającą z dysponowania umową wypowiedziałbym ją w okresie do 10 dni od dnia podpisania."
Wg mnie przysłana przez telepolska faktura to próba wyłudzenia - czyli przestępstwo. Z telepolską nie ma co gadać.
Zgłosiłem to do UKE i wszystkim proponuję to samo:
opiszcie swoje sytuacje i wysyłajcie do UKE - jest przygotowany formularz skargi:
UKE - skargi
dla woj śląskiego konkretny adres:
siemianowiceslaskie <siemianowiceslaskie@uke.gov.pl>, B.Jurkun <B.Jurkun@uke.gov.pl>,
dajcie znać na forum, jakie są efekty - ja swoją skargę wysłałem dziś - 05.02.2012 - i oczywiście nie płacę!
Nie dajmy się rżnąć jakimś cwaniaczkom z warszawki!:mad:

Daję znać jakie są efekty :)
bo efekty są :D
Przytoczę fragment odpowiedzi jaka przyszła dziś do mnie listem poleconym na skargę złożoną e-mailem w dniu 30.01. do Delegatury UKE w Siemianowicach:

".....informuję, że TelePolska sp z o.o. została poinformowana o sprawie oraz poproszona o jej wyjaśnienie.
...... TelePolska wyjaśniła, iż w toku prowadzonego postępowania wyjaśniającego Pani sprawa została rozpatrzona pozytywnie. Na chwilę obecną TelePolska sp. z o.o. nie łączy z Panią żadna umowa o świadczenie usług telekomunikacyjnych. Tym samym Spółka nie ma wobec Pani żadnych roszczeń finansowych. Operator jednocześnie zobowiązał się do wystawienia stosownych faktur korygujących (:?:), które zostaną przesłane osobną korespondencją.
(...) W przypadku nie wywiązania się Spółki ze swoich zobowiązań bądź jakichkolwiek pytań zachęcam do bezpośredniego kontaktu z Delegaturą UKE w Siemianowicach Śl. "

Witam! Widzę że temat ruszył :) Czy pisać pismo do tej calej telepolski czy od razu skladac skargę do UKE ?

ps. cch9 pisałeś na jakiś mail podany powyżej czy korzystałeś z wniosku na stronie UKE?

Ramzes83 napisał:
ps. cch9 pisałeś na jakiś mail podany powyżej czy korzystałeś z wniosku na stronie UKE?

Ponieważ pisałem wcześniej (30.01.) i nie widziałem jeszcze postu arteRoberta, wysłałem maila na ogólny adres: siemianowice@uke.gov.pl

Gdybym poszukał dokładniej i zapoznał się z tym formularzem, pewnie moja skarga wyglądałaby mniej chaotycznie i była dużo bardziej zwięzła:wink:
a tak może zbyt obszernie opisałem całą sytuację, dając upust emocjom :mad: Pisanie pism do urzędów nie jest moją mocną stroną:confused:

A pisałeś coś do telepolski ? Czy od razu z grubej rury UKE?

Do TelePolska napisałem od razu po otrzymaniu tej faktury tylko krótkiego maila na bok@telepolska.pl (adres na tej fakturze)

mniej więcej tak:

" W odpowiedzi na fakturę wysłaną przez TelePolska, opiewającą na 358,08 PLN itd....oświadczam, że nie zamierzam uiszczać opłaty firmie, która nie zostawia klientowi żadnego dowodu zawarcia umowy,żeby nie można było nawet zgodnie z panującymi w Polsce przepisami prawa wypowiedzieć umowy...." i poinformowałem, że takie działanie jest nadużyciem, w związku z czym składam skargę do UKE.

A oni odpisali mi na drugi dzień (też mailem), że mogłem wypowiedzieć umowę bez ponoszenia konsekwencji w ciągu 10 dni (!):mad:.....

Ludzie czy wy naprawdę jesteście tak beznadziejni ? Każdy ma w domu umowę na tel stacjonarny wszystko jedno jakiej firmy, to każdy może sprawdzić kiedy kończy mu się umowa. Oferta telepolski nie jest wcale zła, są lepsze warunki niż w :TP która jest francuska:, to wszystko zależy od pakietu. A jeśli ktoś zrywa umowę z telepolską za namową konsultanta TP to te 350zł kary niech płaci konsultant. Owszem są kurierzy którzy naciągają ludzi ale są i tacy którzy potrafią przedstawić oferte bez ściemy.Ja na takiego trafiłem i nie narzekam.Kiedyś pracowałem jako podwykonawca dla TP i wiem co tam się dzieje,więc nie wychfalajcie tak tej firmy w ciemno.

Tom - jak widać masz kłopoty z ortografią i czytaniem ze zrozumieniem. Nikt tutaj nie wychwala TP SA. Dyskutujemy o tym jak bronić się przed oszustem jakim jest Telepolska. Twój post jest kompletnie nie na temat!:mad:

TOM1879 napisał:
Każdy ma w domu umowę na tel stacjonarny wszystko jedno jakiej firmy, to każdy może sprawdzić kiedy kończy mu się umowa. Oferta telepolski nie jest wcale zła, są lepsze warunki niż w :TP która jest francuska:, to wszystko zależy od pakietu. .

Oczywiście, że wiem. Dlatego propozycję tańszego abonamentu wziąłem za jakąś sezonową promocję TPSA.
W maju 2011 przedłużyliśmy umowę z TPSA (telefon+neostrada)na kolejne 2 lata.
Jakim cudem miałoby być dla mnie korzystne zmienianie operatora w sierpniu 2011 (bo własnie wtedy zadzwonił do mnie konsultant z TelePolski)?
Przecież w tym momencie trzeba by zapłacić karę TPSA!

Dlaczego w tych rozmowach telefonicznych o tańszych opłatach za telefon brakuje jednego magicznego wyraźnie wypowiedzianego zdania: że to pociąga za sobą ZMIANĘ OPERATORA (= rozwiązanie umowy z TPSA)? Przecież od tego trzeba zaczynać rozmowę, a nie "Czy chce pan/pani płacić taniej, bo mamy taką promocję...", czy coś w tym stylu - tak przynajmniej wyglądała rozmowa ze mną. Skoro TelePolska ma korzystne pakiety to dlaczego bawi się w takie podchody.

dlatego że oni z premedytacją używają tego schematu by jak największą ilość ludzi wprowadzić w błąd. Ileś nie zerwie podpisanej umowy, ileś zapłaci karę, Po przygodzie z Telepolska dzwonili do mnie jeszcze 3-4 razy: dzień dobry telekomunikacja i tu niewyraźne słowo - ale ja byłem już na to uczulony i kazałem sobie wyraźnie powtórzyć kto do mnie dzwoni - wtedy rozmówca wyraźnie mówił : telekomunikacja nowum. To ja że uprzejmie ( lub mniej uprzejmie) ale dziękuję. To jest normalne oszustwo!

no to mam odpowiedź!:D
wysłałem skargę do UKE a odpowiedź dostałem z Telepolska.:cool::lol:
tele napisała że faktura została anulowana i że uprzejmie przepraszaja.
gdybyśmy się zebrali do kupy można by wytoczyć im sprawę o próbę wyłudzenia:!: bo to jest przestępstwo. Ale pewnie nikomu się nie zechce, a w pojedynkę nie ma sensu.

Gratulacje;)
Ja chyba też powinienem dostać od TelePolski jakieś "przeprosiny", żeby już spać spokojnie i wiedzieć, że ta sprawa jest zakończona. UKE niby obiecał, że przyślą,ale skoro nie wysyłałem do tele oficjalnego pisma, tylko maila, to być może, że się niczego nie doczekam.
W każdym razie jeszcze wstrzymuję się ze świętowaniem zwycięstwa, więc gdyby okazało się, że nie anulowali fakturki, to jestem gotów walczyć dalej.

arteRobert dziękuję za zwrucenie swojej uwagi na to że mam kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Widze że arteRobert jest tu wszechwiedzącym guru. moje gratulacje, tylko moim zdaniem to TP SA są oszustami na takim samym poziomie jak inni.To moż teraz podyskutujecie jak bronić się przed oszustem TP a może TF [telekomunikacja francuska]?Bo pieniądze z abonamentów za tel z TP wędrują do francuzów na utrzymanie ich miejsc pracy a telepolska za pieniądze z abonamętu wspiera polskie fundacje i pomaga polakom. Jest różnica panie arteRobert? A jeśli oszukują tele ankieterzy, czy kurierzy to nazywajmy rzeczy po imieniu. Bo tele sprzedaż prowadzą firmy wynajęte, i tak samo jest w innych firmach telekomunikacyjnych.

TOM - też jesteś moim idolem :serce:

Witam przyszedł mi rachunek z jakiejś tele polska na 346 zł najlepsze jest to ze od tamtego roku jestem w TP S.A a z nikim nie była podpisywana umowa (ani telefoniczna, ani na papierze), dane się niby zgadzają ale nip jest 13x1 słownie trzynaście jedynek próbowałem do nich dzwonić ale nikt nie odbiera co robić ? pisać do UKE czy lepiej iść z tym na policje ?

arteRobert napisał:
no to mam odpowiedź!:D
wysłałem skargę do UKE a odpowiedź dostałem z Telepolska.:cool::lol:
tele napisała że faktura została anulowana i że uprzejmie przepraszaja.
gdybyśmy się zebrali do kupy można by wytoczyć im sprawę o próbę wyłudzenia:!: bo to jest przestępstwo. Ale pewnie nikomu się nie zechce, a w pojedynkę nie ma sensu.

Jest dalszy ciąg tej historii a ja myślałem, że to koniec.
Parę dni później dostałem pismo z firmy windykacyjnej wzywające do zapłaty kwoty (z tej anulowanej faktury ) i straszące sądem. A ja co? Znowu korespondencja do UKE - a co.

Skukany napisał:
Witam przyszedł mi rachunek z jakiejś tele polska na 346 zł najlepsze jest to ze od tamtego roku jestem w TP S.A a z nikim nie była podpisywana umowa (ani telefoniczna, ani na papierze), dane się niby zgadzają ale nip jest 13x1 słownie trzynaście jedynek próbowałem do nich dzwonić ale nikt nie odbiera co robić ? pisać do UKE czy lepiej iść z tym na policje ?

jedno i drugie - to dranie i trzeba z nimi od razu ostro bo jak się zagapisz to zabiorą telewizor albo samochód

Witajcie,

to ja mam lepszy problem. Dzisiaj sie dowiedziałam, że Telepolska wypowiedziała w imieniu mojej mamy umowę z moim dotychczasowym operatorem i wg ich konsultanta z Infolinii na podstawie podpisanej z nia umowy w październiku 2011 roku!!!!

Tylko że moja mama zmarła w czerwcu 2011 roku

Jak im pojechać żeby w piety poszło?

Ostatnia edycja:
Po pierwsze zarządać egzemplarza umowy bo penie takiego nie masz ( jak znam teleplska)
Później wysłać komplet dokumentów do UKE.
Jeżeli chcesz aby im poszlo w pięty to tylko tak, jak pisałem wczesniej - musisz zebrać ludzi, którzy też chcą aby im w pięty poszło, zatrudnić prawnika ( czasami prawnicy dla sławy biorą kasę dopiero wtedy, gdy wygrają sprawę - czyli w tym wypadku od telepolska) i złożyć pozew zbiorowy. Z tego forum wynika że nie tylko wyłudzają pieniądze ale fałszują dokumenty. Fajnie byłoby znaleźć prawnika też trafionego przez telepolska - byłoby łatwiej się dogadać. W kazdym razie ja podpiszę - jak będzie co. Ukłony

TOM1879 napisał:
Ludzie czy wy naprawdę jesteście tak beznadziejni ? Każdy ma w domu umowę na tel stacjonarny wszystko jedno jakiej firmy, to każdy może sprawdzić kiedy kończy mu się umowa. Oferta telepolski nie jest wcale zła, są lepsze warunki niż w :TP która jest francuska:, to wszystko zależy od pakietu. A jeśli ktoś zrywa umowę z telepolską za namową konsultanta TP to te 350zł kary niech płaci konsultant. Owszem są kurierzy którzy naciągają ludzi ale są i tacy którzy potrafią przedstawić oferte bez ściemy.Ja na takiego trafiłem i nie narzekam.Kiedyś pracowałem jako podwykonawca dla TP i wiem co tam się dzieje,więc nie wychfalajcie tak tej firmy w ciemno.

TOM1879 napisał:
arteRobert dziękuję za zwrucenie swojej uwagi na to że mam kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Widze że arteRobert jest tu wszechwiedzącym guru. moje gratulacje, tylko moim zdaniem to TP SA są oszustami na takim samym poziomie jak inni.To moż teraz podyskutujecie jak bronić się przed oszustem TP a może TF [telekomunikacja francuska]?Bo pieniądze z abonamentów za tel z TP wędrują do francuzów na utrzymanie ich miejsc pracy a telepolska za pieniądze z abonamętu wspiera polskie fundacje i pomaga polakom. Jest różnica panie arteRobert? A jeśli oszukują tele ankieterzy, czy kurierzy to nazywajmy rzeczy po imieniu. Bo tele sprzedaż prowadzą firmy wynajęte, i tak samo jest w innych firmach telekomunikacyjnych.

TOM1872 Sprawa nie dotyczy oferty cenowej a podchodów w jakie telepolska łapie na wędkę starsze osoby!!!!
Mam wrażenie, że za bardzo bronisz tą firmę. Czyżbyś był jej pracownikiem?Mniejsza o to!

Podzielę się postępem jaki jest w mojej sprawie ;)

Pismo reklamacyjne dot. faktury zostało wysłane do telepolski z pełnym opisem zaistniałej sytuacji. Oczywiście zero odpowiedzi oraz brak kontaktu telefonicznego.Kilka dni temu przyszło wezwanie do zapłaty z firmy windykacyjnej (adres ten sam co telepolska :) ).Tam przedzwoniłem i powiedziałem ze pismo wyjasniajace jest w telepolsce. Wczoraj bezczelne typy zadzwoniły do rodziców i kazali im od razu płacić ew. na raty. Niestety nie było mnie w domu. W każdym bądź razie miarka się przebrała, złożyłem skargę do UKE. Myślę jeszcze o dwóch rzeczach, ale to raczej po konsultacji z prawnikiem. Co do pozwu zbiorowego to dobry pomysł. Póki co czekamy na odpowiedź z Urzędu.

Powrót