Provident - problem ze splata.

• Autor wątku Autor wątku Dawidgur92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Alladyn_A napisał:
Provident doliczy odsetki plus dodatkowe opłaty.
Masz w ogóle pojęcie ile odsetki wynoszą?
Jakie dodatkowe opłaty, których nie dałoby obalić w sądzie?
Alladyn_A napisał:
Później (na przykład) całość sprzeda innej firmie widykacyjnej jako należnośc główną, i tak np. trzy razy. Do oddania bedziesz miał 100 % więcej niz teraz kombinujesz.
Jak sprzeda w taki sposób - to tym nawet lepiej. Roszczenie trzeba udowodnić co do kwoty jak i zasady - nie wiem gdzie cię tak przeszkolili, ale to nie działa że należy się tyle bo tak windykacja mówi że excel pokazał
Seb72 napisał:
i ministrowi finansów (podatek VAT od usług komorniczych)...
Orzecznictwo na razie nie pozwala doliczać VAT

Gdzie go tak przeszkolili? A jeszcze się nie domyślasz? :D Za każdym razem doradza spłacić... No to raczej jasne?

Dawid skoro jesteś w stanie spłacać komornika po 1000 zł to po prostu Providentowi tyle płać co miesiąc i nie kombinuj. Nie raz spotkałem się z sytuacją że ludzie mniejsze kwoty płacili niż mieli w umowie i Provident nie robił problemu. Chyba że nie chcesz płacić to czekaj na to co się stanie.

Alladyn to sam jest jak ten dobrze wytresowany doberman tyle że zna jedynie podstawowe komendy bo więcej by nie pojął.

marian.pazdzioch napisał:
Orzecznictwo na razie nie pozwala doliczać VAT

Możesz dać jakieś namiary (link) abym sobie rozszerzył to co napisałeś ?
Do autora postu
Gdybyś się już zdecydował na niepłacenie , to polecam sprzeciw od ewentualnego nakazu zapłaty (nie pozostaw to bez odzewu) i oczywiście pełnomocnik (radca , czy prawnik) a powinien ewentualną kwotę zmniejszyć i to o sporą sumkę.

damian xxx napisał:
możesz dać jakieś namiary (link) abym sobie rozszerzył to co napisałeś ?
Uchwała SN sygn akt III CZP 34/16
Nie zmienia to faktu, że komornicy zawsze doliczają VAT i anulują dopiero wówczas jak ktoś interweniuje. Innej praktyki nie spotkałem.

Ostatnia edycja:
Syphar napisał:
Gdzie go tak przeszkolili? A jeszcze się nie domyślasz? :D Za każdym razem doradza spłacić... No to raczej jasne?

...może i jestem niedokształcony jak Wy panowie, i rozumiem tylko podstawowe komendy, ale na pewno nie jestem hipokrytą Syphar,

https://forumprawne.org/komornik-po...redyt-konsolidacyjny-ze-zla-historia-bik.html

napisałeś to niecałą dobę po tym, co mi zarzuciłeś, ... dla jasności , nie ma nic gorszego niz metody FW i proszę mnie z nimi nie wiązać.

Alladyn_A napisał:
napisałeś to niecałą dobę po tym, co mi zarzuciłeś, ... dla jasności , nie ma nic gorszego niz metody FW i proszę mnie z nimi nie wiązać.
A ty co Sypharowi zarzucasz? Zła porada była? Uważam że całkiem rzeczowa i prawidłowa, jak jest opcja wyjazdu zagranicę i zarobić, spłacić to OK. Kompletnie nie rozumiesz tego, co zostało napisane tu i tam.

Ostatnia edycja:
Alladyn_A napisał:
... dla jasności , nie ma nic gorszego niz metody FW i proszę mnie z nimi nie wiązać.

Nie koniecznie, firm windykacyjnych jest masa i każda ma inne podejście.
Znam to z własnego doświadczenia gdy pomagałem tacie wyjść z długów.

marian.pazdzioch napisał:
Kompletnie nie rozumiesz tego, co zostało napisane tu i tam.

Znajdź może mocniejsze określenie od "kompletnie nie rozumiesz", bo jeszcze za mało się uprzedziłeś.

Odnosiłem się do Twojego posta, że jak nie będzie spłacał i nie będzie z czego ściągnąć, to dług urośnie z uwagi na to, że będzie sprzedawany po firmach windykacyjnych... Otóż, w takim scenariuszu 3 sprzedaży kolejnych,ostatnia z tych firm ma praktycznie zerowe szanse na w ogóle udowodnienie istnienia roszczenia, z cesją też będzie cyrk... Więc ostatecznie w takim wypadku na 90% nie zapłaciłby nic.

Do tego nie trzeba wykształcenia, wystarczy wiedza praktyczna. Ile razy BEST na przykład jest w stanie w sądzie wykazać roszczenie? Mnie się zdarzyło raz, zdaje się, że przez przypadek.

Syphar napisał:
Odnosiłem się do Twojego posta,...zdaje się, że przez przypadek.

ok Syphar, przyznaję rację,...co do tego, co wcześniej to może mój opisowy styl nie jest najlepiej widziany w środowisku prawników. Jeśli mam jednak doradzić Dawidowi, to nadal uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest uniknięcie komornika. To są niepotrzebne koszty.

Powrót