Provident/Ultimo - 9 letnie zadłużenie

• Autor wątku Autor wątku kamil445
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ma obowiązek w e-sądzie, w sądzie rejonowym takie rzeczy przejdą. Chyba dość tych pytań, sprzeciw wniesiony?

amelia2013 napisał:
Ma obowiązek w e-sądzie, w sądzie rejonowym takie rzeczy przejdą. Chyba dość tych pytań, sprzeciw wniesiony?

Sprzeciw robi się, w tej chwili montuję akcję która ma zastopować komornika, jak wypali to napiszę co i jak. Co do adresu zameldowania to przecież sprawa fundamentalna - nieprawidłowy adres wykluczył mnie z możliwości obrony.

Chang Sang Feng napisał:
w tej chwili montuję akcję która ma zastopować komornika, jak wypali to napiszę co i jak.
Chcesz mu obejście kancelarii zaminować? :D

Znajomy prawnik to mi w ogóle radzi żeby olać komornika i mu nie otwierać a zajęte ruchomości wywieźć do znajomych - za tanie żeby wzywał policję i drzwi wyłamywał, ja się jednak prawdopodobnie ugnę i zapłacę po to żeby nie robić cyrków. Rzeczone ruchomości są dla mnie b.cenne.
Sam patent jak najbardziej legalny.

W piątek ultimo miesiąc po moim piśmie do nich z załączonymi różnymi papierami potwierdzającymi że jestem ofiarą przestępstwa zawiesiło postępowanie.

Moja "akcja" zastopowania komornika to miało być wydostanie zaświadczenia z sądu że przy sprawie nastąpiła fikcja doręczenia i złożenie u komornika wniosku o zawieszenie postępowania egzekucyjnego na podst. art. 820(3) §1 k.p.c. Wcześniej umkną mi ten "trik" przy oraniu forum. Przydałoby się coś takiego przykleić, gdybym wiedział to już bym wysłał miesiąc temu.

Chang Sang Feng napisał:
Moja "akcja" zastopowania komornika to miało być wydostanie zaświadczenia z sądu że przy sprawie nastąpiła fikcja doręczenia i złożenie u komornika wniosku o zawieszenie postępowania egzekucyjnego na podst. art. 820(3) §1 k.p.c.
Rzeczywiście, królik z kapelusza...
Jeśli to nie jest e-sąd i błąd adresowy nie wynika wprost z systemu, to zazwyczaj zaświadczenie otrzymasz z 1-2 tygodnie przed przyjęciem sprzeciwu - więc w praktyce wysyłasz jedno zbędne pisemko (o zawieszenie). Owszem, niekiedy ma to znaczenie

W przypadku wszczętej egzekucji każdy dzień ma znaczenie.
Tutaj piszą że za podawanie w pozwie fałszywego adresu sąd może zasądzić wierzycielowi grzywnę, można o takową wnioskować w sprzeciwie :) ?
Wyrok został wysłany na nieaktualny adres zamieszkania - Prawnik w Piasecznie

...W przypadku świadomego podania nieaktualnego adresu dłużnika w elektronicznym postępowaniu upominawczym wierzyciel powinien liczyć się z koniecznością zapłaty grzywny (art. 505 (32) § 3 k.p.c.).

Czytaj uważnie - miałeś pozew w EPU czy w sądzie rejonowym, a zwłaszcza kiedy?

W sądzie rejonowym. Grudzień 2014, rozpatrzony w lutym 2015.

Więc poczytaj co wkleiłeś w kwestii art. mówiącego o odpowiedzialności za podanie lewego adresu

"Genialne" prawo. Jeden sąd można rolować a drugi nie :/

Ja tutaj czegoś nie rozumiem.
@Chang Sang Feng składa sprzeciw od postanowienia sądu czyli wnoszę, że postanowienie się jeszcze nie uprawomocniło... to na jakiej podstawie działa komornik ?

Ja mam inny problem z tym Ultimo - chcą ode mnie prawie 15.000zł.
Dostałem zawiadomienie od komornika z doręczonym odpisem wyroku sądu rejonowego z lutego 2015.
Problemy jest kilka:
- nigdy nie wziąłem pożyczki w Providencie
- nie otrzymałem żadnego wezwania od w/w firmy
- nie zostałem zawiadomiony o sprawie w sądzie
- nie otrzymałem kopii pozwu
- nie otrzymałem wyroku

Co trzeba zrobić ? ofc pójdę jutro do sądu i będę chciał zajrzeć a akta... i co dalej ? jakieś pismo z wnioskiem o przywrócenie terminów na odwołanie ?

O takich sprawach jak moja słyszałem wiele razy, bo z tego co wiem to osoba udzielająca takich pożyczek w moim rejonie okazała się niezbyt uczciwa i raz, że nie wpłacała pobranych rat, a dwa fałszowała podpisy na umowach i pobierała pożyczki na różne osoby... i cieszy się wolnością !
Jakiś czas temu się dowiedziałem, że moja matka przez nią dwa razy spłacała tę samą pożyczkę.

pozdrawiam

adamb napisał:
Ja tutaj czegoś nie rozumiem.
@Chang Sang Feng składa sprzeciw od postanowienia sądu czyli wnoszę, że postanowienie się jeszcze nie uprawomocniło... to na jakiej podstawie działa komornik ?
Jest prawomocne, nazwijmy to "tymczasowo". Bez podtekstów
adamb napisał:
Ja mam inny problem z tym Ultimo - chcą ode mnie prawie 15.000zł.
Dostałem zawiadomienie od komornika z doręczonym odpisem wyroku sądu rejonowego z lutego 2015.
Problemy jest kilka:
- nigdy nie wziąłem pożyczki w Providencie
- nie otrzymałem żadnego wezwania od w/w firmy
- nie zostałem zawiadomiony o sprawie w sądzie
- nie otrzymałem kopii pozwu
- nie otrzymałem wyroku

Co trzeba zrobić ? ofc pójdę jutro do sądu i będę chciał zajrzeć a akta... i co dalej ? jakieś pismo z wnioskiem o przywrócenie terminów na odwołanie ?
Sprawdź kwestie doręczenia. Jeśli nakaz wysłano na inny adres niż mieszkałeś w tym czasie - wnosisz sprzeciw z udowodnieniem prawidłowego adresu. Potem już z góreczki
adamb napisał:
Jakiś czas temu się dowiedziałem, że moja matka przez nią dwa razy spłacała tę samą pożyczkę.
To mama zawsze płaci coś, co się nie należy, tak bez szemrania?

Powrót