Provident

• Autor wątku Autor wątku highhopes85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kdomkdom napisał:
Czy teraz jeszcze mogę coś z tym zrobić
Możesz. Zastosować się do właściwej rady. W całości. Co to znaczy k... m ..., "częściowo"?! Tu można albo spełnić wymagania procedury prawa, albo nie.

highhopes85 napisał:
Odebrane zostało 18.09.2014r. przez moją mamę w miejscu zameldowania-nie mieszkam tam obecnie. Więc jeśli dobrze zrozumiałam mam 2 tyg. od momentu odebrania na złożenie sprzeciwu. Bardzo dziękuję za pomoc.

ZAZNACZAM, że nie jestem prawnikiem, nie użyję języka prawniczego, ale w sprzeciwie od nakazu zapłaty powinno to całkowicie wystarczyć.

Dla pewności, proszę, żeby ktoś z forum to jeszcze sprawdził :)

Na formularzu który wcześniej wskazałem:

Na samej górze zostawiasz tylko "sprzeciw od nakazu zapłaty", resztę kreślisz.

Pozycję od 1 do 5 wypełniasz wg pozwu i nakazu który dostałeś.

Pozycja 6:
Zaskarżasz w całości

Pozycja 7:
- zarzut nieistnienia roszczenia
- z ostrożności procesowej podnosisz zarzut przedawnienia

Pozycja 8:
Wnoszę o zwrot kosztów według norm przepisanych.

<Jeśli miałeś jakieś koszta dodatkowe które możesz udowodnić to je tutaj wpisz (znaczki na list polecone itd) >

Pozycja 9:

Pozwany podnosi zarzut nieistnienia roszczenia. Strona powodowa w żaden sposób nie udowodniła faktu zawarcia umowy <tutaj wpisujesz numer umowy> między Provident Polska S.A. a pozwanym.
Strona powodowa nie przedstawiła powyższej umowy oraz dowodu wypłaty pożyczki.

Dowody powoda w postaci umowy cesji oraz załącznika do umowy zawierającego opis wierzytelności potwierdzając jedynie fakt zawarcia umowy między Provident Polska S.A. a powodem. W żaden sposób nie potwierdzają faktu istnienia zobowiązania między Provident Polska S.A. a pozwanym.

Pozwany zaprzecza, że powód podjął próbę polubownego odzyskania należności - pozwany nie otrzymał żadnego wezwania do zapłaty, a powód nie przedstawił potwierdzeń wysłania takiego wezwania.
<to powyższe piszesz, jak tak było>

Pozwany z ostrożności procesowej podnosi zarzut przedawnienia. Okres przedawnienia przy umowach pożyczki wynosi 3 lata.

Pozycja 10:
nie zgłaszasz dowodów

Pozycja 12:
Dwa odpisy sprzeciwu (zarzutów)

Pozycja 13 i 14:
Oczywiste

Pamiętaj, że do sądu wysyłasz dwie PODPISANE kopie sprzeciwu.
Jak by coś było nie jasne to pisz.

Ostatnia edycja:
kdomkdom napisał:
Czy teraz jeszcze mogę coś z tym zrobić czy już za późno? Będę wdzięczna za choć krótką odpowiedź.
tak jak napisał robilee - rób to, co trzeba. czyli to co wskazałem w poście z moją poradą. jak chcesz dokładnego opisu, nie ma problemu - podpowiem. tylko albo robisz to co trzeba, albo rób po swojemu i żal się na ultimo nawet u kopaczowej.
to tak jak ciąża - albo jesteś, albo nie. nie ma że trochę jesteś w ciąży a troche nie

Witam! Jestem w podobnej sytuacji co większość w tym wątku. Provident w 2004 /2005 r ,pismo zwykłe z Ultimo,teraz sądowy nakaz zapłaty. Mam wobec tego pytanie,czy powyższy gotowiec może być użyty także w moim przypadku? Dziękuję z góry za odpowiedź i gotowca :)

wilma741 napisał:
Witam! Jestem w podobnej sytuacji co większość w tym wątku. Provident w 2004 /2005 r ,pismo zwykłe z Ultimo,teraz sądowy nakaz zapłaty. Mam wobec tego pytanie,czy powyższy gotowiec może być użyty także w moim przypadku? Dziękuję z góry za odpowiedź i gotowca :)

Jeśli w pozwie Ultimo nie dołączyło umowy pożyczki z Providentem, nie wysyłało do Ciebie wezwań do zapłaty (poleconymi) to śmiało kopiuj i wklej ;p

Jeśli masz trochę inny pozew to sprzeciw trzeba odpowiednio zmodyfikować.

W pozycji 8 można dodać jeszcze zwrot: "...oraz kosztów korespondencji."

rafmik napisał:
Jeśli w pozwie Ultimo nie dołączyło umowy pożyczki z Providentem, nie wysyłało do Ciebie wezwań do zapłaty (poleconymi) to śmiało kopiuj i wklej ;p

Mam taki sam jak na skanach,kropka w kropkę i jeszcze jakieś angielskie papiery ale takie ogólne ,nic z nazwiskiem.Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)

ja mam też problem z ultimo ale nawet nie wiem jak tu dodać temat....:-(

W 2010 roku wzięłam pożyczke z providenta i teraz miała sprawe w sądzie z ultimo. Chciałam napisać o przedawnienie tylko że jest pewna nie prawidłowość. W providencie byłam dłużna ponad 3 tysiące a w ultimo 2800. I co teraz? Pisać o przedawnienie czy o to że wogóle takiego długu nie ma?

aniaimarcin23 napisał:
W 2010 roku wzięłam pożyczke z providenta i teraz miała sprawe w sądzie z ultimo. Chciałam napisać o przedawnienie tylko że jest pewna nie prawidłowość. W providencie byłam dłużna ponad 3 tysiące a w ultimo 2800. I co teraz? Pisać o przedawnienie czy o to że wogóle takiego długu nie ma?

Napisz wszystko jeszcze raz na spokojnie.
Kiedy będzie sprawa w sądzie, czy dostałaś już nakaz zapłaty, bądź pozew?

Kiedy dokładnie wzięłaś pożyczkę w Providencie, kiedy przestałaś ją spłacać, czy Provident wypowiedział Tobie umowę?

Ostatnia edycja:
po ilu latach wygasa zobowiązanie spłaty pożyczki w providencie od daty podpisania umowy?? 3 lata czy więcej?? od jakiego momentu należy liczyć ten okres?

3 lata każda rata z osobna, liczymy od daty w jakiej miała być zapłacona. Nie wiem czy Provident umowy wypowiada (bo wtedy liczymy przedawnienie całości od daty wymagalności po wypowiedzeniu), Ultimo nic takiego w pozwach nie podaje. Pisze tylko datę umowy i kwotę.
Na Ultimo wystarczy rzeczowy sprzeciw. Nie znam nikogo, kto by przegrał z Ultimo w kwestii Providenta, jeśli sprzeciw był taki, jaki być powinien :)

Marian.Pazdzioch mogłabym prosić o pomoc w napisaniu sprzeciwu-w moim przypadku Ultimo dołączyło kopie umowy z providentem :( bardzo proszę o pomoc.

zmija26zmija: Skoro była umowa, skoro wzięłaś te pieniądze to czemu mamy Ci pomagać ich nie oddać? Czy jest jakaś sytaucja w której przywłaszczenie jest publicznie tolerowane?

rafmik napisał:

Witam ponownie.Sprzeciw wysłałam w terminie a teraz dostałam z sądu wezwanie na przesłuchanie. To nawet nie jest sąd ,tylko budynek w którym przesiadują komornicy.Moje pytanie jest takie ,czego mogę się się tam spodziewać i jak przygotować się na takie przesłuchanie .

Żadne przesłuchanie tylko wezwanie na rozprawę. Możesz isć, powiesz że twoje stanowisko zawarte jest w pismach procesowych i wnosisz o oddalenie powództwa w calości

marian.pazdzioch napisał:
Żadne przesłuchanie tylko wezwanie na rozprawę. Możesz isć, powiesz że twoje stanowisko zawarte jest w pismach procesowych i wnosisz o oddalenie powództwa w calości

I to wszystko?Adwokat jakiś ,tzn z Ultimo będzie? O co może mnie zapytać,trochę się obawiam

wilma741 napisał:
I to wszystko?Adwokat jakiś ,tzn z Ultimo będzie? O co może mnie zapytać,trochę się obawiam
Bądź poważna. gdyby ultimo miało radców wysyłać na sprawy, to w radców trzeba by importować z zagranicy :)
Powiesz że umowa nie zgadza się z roszczeniem, twoje stanowisko jest zawarte w pismach, podtrzymujesz zarzuty i tyle. Myślę że po kwadransie bedzie po sprawie i powództwo oddalone

marian.pazdzioch napisał:
Bądź poważna. gdyby ultimo miało radców wysyłać na sprawy, to w radców trzeba by importować z zagranicy :)
Powiesz że umowa nie zgadza się z roszczeniem, twoje stanowisko jest zawarte w pismach, podtrzymujesz zarzuty i tyle. Myślę że po kwadransie bedzie po sprawie i powództwo oddalone

Jestem całkowitym laikiem i dlatego zadaję takie pytania.Mam nadzieje ,że mnie tam nie zjedzą ;)

Sad zazwyczaj się pyta czy chcesz coś dodać . Wystarczy powiedzieć ze podtrzymujesz to co w piśmie swoim zawarłaś.

Tak jak Marian napisał sprawy trwają krotko.

Powrót