Przdawnienie?? - Nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku sashxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
barno a jezeli nie przerwalem toku przedawnienia to firma windykacyjna ktora zalozyla mi sprawe bedzie dalej chciala brnac w kolejna spawe?? to chyba sa dla nich kolejne koszty jezeli wygram ta sprawe. czy na tym etapie juz moga sobie odpuscic bez tej sprawy przed sadem rejonowym??

Dlatego mogą wycofać pozew bez zrzeczenia się roszczenia, wtedy rozprawa nie odbędzie się.
Z kpc
Przepis prawny:
Art. 203. § 1. Pozew może być cofnięty bez zezwolenia pozwanego aż do rozpoczęcia rozprawy, a jeżeli z cofnięciem połączone jest zrzeczenie się roszczenia - aż do wydania wyroku.
§ 2. Pozew cofnięty nie wywołuje żadnych skutków, jakie ustawa wiąże z wytoczeniem powództwa. Na żądanie pozwanego powód zwraca mu koszty, jeżeli sąd już przedtem nie orzekł prawomocnie o obowiązku ich uiszczenia przez pozwanego.
§ 3. W razie cofnięcia pozwu poza rozprawą przewodniczący odwołuje wyznaczoną rozprawę i o cofnięciu zawiadamia pozwanego, który może w terminie dwutygodniowym złożyć sądowi wniosek o przyznanie kosztów. Gdy skuteczność cofnięcia pozwu zależy od zgody pozwanego, niezłożenie przez niego oświadczenia w tym przedmiocie w powyższym terminie uważa się za wyrażenie zgody.
§ 4. (205) Sąd może uznać za niedopuszczalne cofnięcie pozwu, zrzeczenie się lub ograniczenie roszczenia tylko wtedy, gdy okoliczności sprawy wskazują, że wymienione czynności są sprzeczne z prawem lub zasadami współżycia społecznego albo zmierzają do obejścia prawa.

Dokładnie tak jak napisał Colder. Jeżeli maja świadomość tego - a przypuszczam że mają - że dochodzą przedawnionego roszczenia to najprawdopodobniej cofną pozew ponieważ spodziewają się, że podniesiesz zarzut przedawnienia a to z kolei spowoduje oddalenie powództwa i obciążenie ich kosztami procesu.

ok. rozumiem ze jezeli cofną pozew to zostane o tym fakicie poinformowany przez sąd i maja na to 2 tyg a jezeli nie to bedzie znaczyło ze normalnie odbedzie się sprawa przed sądem??

"cofną pozew bez zrzeczenia się roszczenia"-czy tu jest jakiś "kruczek"? Rozumiem że roszczenie zostaje. Czy coś nalży z tym robić?

No właśnie nie - jeśli zrzekną się roszczenia (jak sama nazwa wskazuje).

mam jescz jedno pytanko. czy rozmowa telefoniczna z wierzycielem przerywa bieg przedawnienia?

Colder napisał:
Dlatego mogą wycofać pozew bez zrzeczenia się roszczenia, wtedy rozprawa nie odbędzie się.[/LEX]
Czytając te słowa mam wrażenie że skoro "bez zrzeczenia się roszczenia" tzn że roszczenie pozostaje. Firma windykacyjna pozostawia sobie roszczenie?, czy może to później wykorzystać? Wiem że prawo to troszkę "gra słów", więc wolę się upewnić.

Do pewnego stadium postepowania (do czasu rozpoczęcia rozprawy) powód moze cofnąć pozew bez zrzeczenia się roszczenia. Po tym terminie cofnięcie pozwu bez zrzeczenia sie roszczenia wymaga zgody pozwanego. Natomiast jeżeli cofnięcie pozwu połączone jest ze zrzeczeniem sie roszczenia moze to nastapic az do wydania wyroku. Jeżeli powód cofnie pozew nie zrzekając się jednoczesnie roszczenia, może ponownie wytoczyć powództwo w każdym czasie.

Czyli powód cofa pozew, w jakiś sposób przerywa przedawnienie roszczeń i składa ponownie pozew, wtedy wygrywa. Dobrze myślę? Jest jak temu zaradzić? Przepraszam za wnikliwość, ale wydaje mi się to b. istotne. Dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Nie. Przepisy mówia wyraźnie, że pozew cofnięty nie wywołuje żadnych skutków, jakie ustawa wiąże z wytoczeniem powództwa. Poza tym jeżeli roszczenie jest już przedawnione to termin przedawnienia juz upłynął, zatem nie ma czego przerwać.

barno napisał:
Jeżeli powód cofnie pozew nie zrzekając się jednoczesnie roszczenia, może ponownie wytoczyć powództwo w każdym czasie.
Biorąc pod uwagę powyższy post i ten cytat, w/g mnie jedno przeczy drugiemu.

Trzeba zacząć od tego, że roszczenie przedawnione nie powoduje, że jego dochodzenie na drodze sądowej jest niedopuszczalne. Przedawnienie sąd uwzględnia jedynie na zarzut pozwanego tzn. że nie czyni tego z urzędu. Jeżeli zatem pozwany nie podniesie zarzutu przedawnienia sąd zasądzi roszczenie.

Czyli jeśli powód wycofa pozew, pozwany powinien wystąpić do sądu o przedawnienie roszczenia, dopiero wtedy sąd może roszczenie uznać za przedawnione i to kończy sprawę definitywnie?

Ostatnia edycja:
rafal_26 napisał:
Może i właśnie w tym tkwi diabeł.
Teoretycznie można to i w nieskończoność.
A nóż a widelec się wreszcie skuje i nie wniesie w terminie sprzeciwu :D

Nie ma na to rady ?
Art. 5 kc albo co :what:

Jeżeli roszczenie uległo przedawnieniu pozwany nie musi nigdzie wystepować. Wystarczy, że niejako "zwróci uwagę" sądu na ten fakt w toku postępowania. Wówczas sąd oddali powództwo z uwagi na przedawnienie, badając oczywiście uprzednio czy faktycznie przedawnienie nastąpiło.
Natomiast w przypadku cofnięcia pozwu uznaje się niejako, że nie nastąpiło jego wniesienie. Dopiero w przypadku rozpoznania sprawy co do istoty sprawa nie może być przedmiotem postepowania między tymi samymi stronami o to samo roszczenie.
Sam fakt przedawnienia nie ma zatem znaczenia dla wniesienia czy tez cofnięcia pozwu. Czynności te można dokonać zarówno w odniesieniu do roszczenia przedawnionego jak i nie przedawnionego. Od pozwanego tylko zależy, czy sąd zasądzi to przedawnione roszczenie czy oddali powództwo z powodu jego przedawnienia - w zalezności od tego czy pozwany podniesie zarzut przedawnienia czy tez tego nie uczyni.
Mam nadzieję, że troche rozjaśniłem.

Witam Dostałam nakaz zapłaty o postępowaniu upominawczym za 2 mandaty ztm plus do tego koszty procesowe co razem daje kwote 305,60zl.Jeden mandat byl 17 pazdziernika 2009 roku a drugi 28 grudnia 2099 z tego co przeczytalam wczesniej moge złożyć zarzut przedawnienia jednego z mandatów ale nie jestem pewna czy uznadzą mi sprzeciw gdyż chciałam tylko odwołać sie od kosztów procesu i wlasnie tego jednego mandatu ale w pozwie jest napisane :

"W razie wniesienia sprzeciwu od nakazu zaplaty przez pozwanego wnosze o :
-zasadzenie kwoty dochodzonej niniejszym pozwem wraz z odsetkami
-zasadzenie kosztow postepowania zgodnie z zadanem zawartm w ninijeszym pozwie
-rozpoznanie sprawy pod nieobecnosc powoda na rozprawie.
-wydanie wyroku zocznego w sytuacjach prawem przewidzianym.''

Niestety nie moge sobie pozwoli na zaplate takiej kwoty gdyz wychowuje samotnie synka a moje dochody to tylko renta w wysokosci netto 745 zl.
I tak na dobra sprawe w sumie nie wiem co mam napisac w tym sprzeciiwie bardzo prosze o pomoc

Powrót