B
barno
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 1 282
Odbędzie się, dostaniesz wezwanie.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Art. 203. § 1. Pozew może być cofnięty bez zezwolenia pozwanego aż do rozpoczęcia rozprawy, a jeżeli z cofnięciem połączone jest zrzeczenie się roszczenia - aż do wydania wyroku.
§ 2. Pozew cofnięty nie wywołuje żadnych skutków, jakie ustawa wiąże z wytoczeniem powództwa. Na żądanie pozwanego powód zwraca mu koszty, jeżeli sąd już przedtem nie orzekł prawomocnie o obowiązku ich uiszczenia przez pozwanego.
§ 3. W razie cofnięcia pozwu poza rozprawą przewodniczący odwołuje wyznaczoną rozprawę i o cofnięciu zawiadamia pozwanego, który może w terminie dwutygodniowym złożyć sądowi wniosek o przyznanie kosztów. Gdy skuteczność cofnięcia pozwu zależy od zgody pozwanego, niezłożenie przez niego oświadczenia w tym przedmiocie w powyższym terminie uważa się za wyrażenie zgody.
§ 4. (205) Sąd może uznać za niedopuszczalne cofnięcie pozwu, zrzeczenie się lub ograniczenie roszczenia tylko wtedy, gdy okoliczności sprawy wskazują, że wymienione czynności są sprzeczne z prawem lub zasadami współżycia społecznego albo zmierzają do obejścia prawa.Czytając te słowa mam wrażenie że skoro "bez zrzeczenia się roszczenia" tzn że roszczenie pozostaje. Firma windykacyjna pozostawia sobie roszczenie?, czy może to później wykorzystać? Wiem że prawo to troszkę "gra słów", więc wolę się upewnić.Colder napisał:Dlatego mogą wycofać pozew bez zrzeczenia się roszczenia, wtedy rozprawa nie odbędzie się.[/LEX]
Biorąc pod uwagę powyższy post i ten cytat, w/g mnie jedno przeczy drugiemu.barno napisał:Jeżeli powód cofnie pozew nie zrzekając się jednoczesnie roszczenia, może ponownie wytoczyć powództwo w każdym czasie.
Teoretycznie można to i w nieskończoność.rafal_26 napisał:Może i właśnie w tym tkwi diabeł.