Przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku anna i michał
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna i michał

Użytkownik
Odpowiedzi
31
witam serdecznie!

pewnie gdzieś jest odpowiedź na mojew pytanie ale niestety nie mogę znaleść:)
W grudniu 2012 roku wziełam chwilówkę w firmie regita kwota bodajże 320 zł. w dniu dzisiejszym zwykłem pismem przyszło porozumienie z ultimo na kwote 380 zł. czy dług już jest przedawniny? gdzie powinnam złożyć wniosek o przedawnienie i gdzie znajde wzór?

Narazie pisma do kosza lub kominka. Reagujesz dopiero jak przyjdzie cos z sadu. (I nie mowie tu o jakis straszakach typu "przedsadowe wezwanie do zaplaty".) Najwazniejsze to nie reagowac, nie odzywac sie, nie rozmawiac przez telefon by nie uznac przez przypadek dlugu.

ok czyli do ultimo tez mam nie pisac nic. dopiero jak przyjdzie pismo z sadu to wnieść sprzeciw? dziekuje za pomoc

Tak z ciekawości , czy data cesji to 16-12-2016r.

No właśnie ja zrobiłem błąd i 2 lata temu uznałem długi podpisując ugodę.
W grudniu z braku jakichkolwiek finansów przestałem płacić. Nie mam nawet na życie. Co będzie , co się stanie ?

Tak grudzień 2016. Ale już spalilam to w piecu :)

Agull napisał:
No właśnie ja zrobiłem błąd i 2 lata temu uznałem długi podpisując ugodę.
W grudniu z braku jakichkolwiek finansów przestałem płacić. Nie mam nawet na życie. Co będzie , co się stanie ?
Albo będzie ta ugoda we wnoskach dowodowych, albo nie będzie. Pytanie zasadnicze, czy w momencie podpisania ugody roszczenie było przedawnione? Czy w ugodzie zrzekasz sie zarzutu przedawnienia?

Nie mam pojęcia czy roszczenie było przedawnione.
W ugodzie nie zrzekam się zarzutu przedawnienia. Jedynie jest klauzula, że uznaje swój dług.

Agull napisał:
Nie mam pojęcia czy roszczenie było przedawnione.
W ugodzie nie zrzekam się zarzutu przedawnienia. Jedynie jest klauzula, że uznaje swój dług.
a możesz wrzucić skan tej ugody,

Postaram się to wrzucić choć ostatnio nie mogłem.Zmieniałem rozmiar i nic.
Próbuję

Nosz kurcze nie mogę wrzucić. Za Boga mi to nie wychodzi

ale w tej umowie nie ma zrzeczenia się zarzutu przedawnienia jest tylko uznanie zadłużenia w stosunku do wierzyciela,
ten nakaz zapłaty to firma wydębiła po twojej braku jakiejkolwiek twojej reakcji?
a wierzytelność od kogo odkupili i z czego wynika?

Dokładnie z mojej strony nie było reakcji. Kredyt jest z sierpnia 2007 r.
Pierwotny bank to GE MONEY BANK.
Potem Bank BPH
Ostateczny termin zapłaty bank wyznaczył na 20.02.2010
Ten kredyt jest na zakup towaru.

W żadnej umowie nie mam zrzeczenia się przedawnienia.
To dobrze?

a kiedy złożono pozew o ten nakaz? i czy była prowadzona egzekucja na rzecz banku na podstawie bte?
czy mogę wrzucić te skany tej ugody, niech jeszcze ktoś to zobaczy,

Wrzucaj, w porządku ...
Ciężko jest mi powiedzieć czy była prowadzona jakąś egzekucja gdyż nie było mnie rok w kraju.
Pozwu o nakaz zapłaty generalnie nie widziałem.
W jaki sposób mogę sprawdzić tok spraw w tym temacie? Na e-sąd nie mogę doszukać się.

Agull napisał:
Pozwu o nakaz zapłaty generalnie nie widziałem.
W jaki sposób mogę sprawdzić tok spraw w tym temacie?
sygn akt sądowych - znasz, sąd który wydał nakaz - znasz, trzeba udać się do sądu i zobaczyć co w aktach piszczy, gdzie były wysyłane pisma i kto je odbierał,
wrzucam skany, dzięki za pozwolenie wrzucenia wykreśliłem sygn akt oraz kwotę:

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Dziękuję bardzo.. dowiem się w tutejszym sądzie co jest grane i powrócę do tematu.
Zastanawiam się czy uda się wnieść przedawnienie.

wszystko zależy od tego co jest w aktach - to podstawa, jest ale to jest być może iskierka żeby ubić ten nakaz ale............

Nie zapeszam zatem...
Udam się do sądu i dam znać.
Póki co dziękuję za poświęcony czas i wsparcie.

Powrót