Przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku anna i michał
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Bank do prokuratury, wszystkie kwoty ukradzione po dacie cesji bank ma oddać. Komornika wezwać do umorzenia, jeśli będzie zwlekał z czynnościami sprawdzajacymi (pytanie do banku) to też go można podpiąć pod doniesienie.
Prokura będzie się rozliczać z bankiem po tym jak bank odda ci pieniądze, moim zdaniem można jednak próbować doniesienia również i na fundusz.

Komornika do niczego nie wzywać - egzekwuje bez tytułu - BTE nie jest tytułem dla wierzyciela nie będącego bankiem - więc kradnie. Proste. Od razu zawiadomienie.

Mam napisać wezwanie o umorzenie komornika do banku?

Do komornika - wezwać go do umorzenia. Wprost "wzywam do umorzenia postępowania egzekucyjnego" i w obecnej sytuacji więcej z nim nie gadać. A do prokuratury iść najlepiej jutro, z kompletem dokumentacji. W tym konkretnym przypadku, jeżeli wszystko opisałaś zgodnie z prawdą i nic nie pominęłaś - jesteś ofiarą przestępstwa.

Czego wyście się dzisiaj panowie napalili? Jak minister Z będziecie wszystkich pozywać? Jakiś buntowniczy nastrój dzisiaj panuje. Bank ma umorzyć, zwrócić kasę i tyle. A jak nie zrobi dobrowolnie, to są narzędzia aby go do tego przymusić. Kogo chcecie ścigać? Zarząd banku? Idę o zakład że bank nawet nie wie że ta egzekucja jest prowadzona. To są jakieś popłuczyny po Meritum, pewnie leżą w departamencie pod 128 segregatorem i nikt nad tym nie panuje. Odpowiedzialność jest tak rozmyta, że nie ma kogo pociągnąć do odpowiedzialności. Fundusz się wypnie bo nie jest dysponentem postępowania i na tym się skończy. A komornik? Na podstawie karteczki z faksymilą ma umarzać?

Ostatnia edycja:
Proszę mi powiedzieć czy pisać do banku wezwanie o umorzenie egzekucji komorniczej?
bo jak dzwoniłam do banku to pani mi powiedziała że ma jakąś notatkę że do końca lutego
mają czas aby powiadomić komornika.Komornik mi ściąga z renty pieniądze na konto banku a bank przelewa na konto funduszu.Tak mi powiedziała.
Co robić?

digiton napisał:
Czego wyście się dzisiaj panowie napalili?
digiton : bo wkurza mnie to że banki tak traktują swoich dłużników już nie wspomnę o komornikach i ptaszyskach, trzeba tępić takie zachowania i to bardzo stanowczo, jeżeli trzeba to i zarząd banku da się ścigać,

nitusia napisał:
Proszę mi powiedzieć czy pisać do banku wezwanie o umorzenie egzekucji komorniczej?
wniosek składasz do komornika,
nitusia napisał:
bo jak dzwoniłam do banku to pani mi powiedziała że ma jakąś notatkę że do końca lutego
do końca lutego to jam do opłacenia rachunki,

Myślałam że do banku.Bo komornik jak nie dostanie pisma z banku to nic nie zrobi.Tak mi powiedzieli u komornika

nitusia napisał:
Myślałam że do banku.
nie,
nitusia napisał:
Bo komornik jak nie dostanie pisma z banku to nic nie zrobi.Tak mi powiedzieli u komornika
złóż wniosek do komornika i dołącz ksero informacji o dokonaniu cesji wierzytelności, jeżeli odmówi to skarga na komornika,

@robinson21 powiedz: jaki skutek prawny ma poinformowanie komornika o cesji przez dłużnika? I co chcesz skarżyć? Przesłanki do umorzenia postępowania na wniosek dłużnika są w art 825 pkt 2 kpc Nie ma innych. Nie mieszajcie dziś już. Proszę Was... Jedynym tytułem który traci moc z mocy prawa jest nakaz zapłaty. I to tylko po skutecznym wniesieniu sprzeciwu. Złożenie pisma do komornika nic nie da. Szkoda pieniędzy na znaczek.

Ostatnia edycja:
ale w chwili obecnej po cesji wierzytelności bank nie posiada legitymacji czynnej jak i procesowej do kontynuowania egzekucji komorniczej,

Ale komornik nie jest w tym przypadku związany wnioskiem dłużnika. Dysponentem postępowania jest bank i nikt inny. Aby ten stan rzeczy zmienić, trzeba by pozbawić BTE wykonalności. A przy tych kwotach to nie jest takie tanie. A sąd nie zawsze zwolni z kosztów. Ostatnio nawet zaczęli kłody pod nogi rzucać.

robinson21 napisał:
pewnie uległo przedawnieniu jeżeli nie było w stosunku do zmarłego jakiegoś sądu lub komornika,

schować głęboko do szafy i nie przejmować się tym, czekać na polecone z sądu

Jeżeli mąż nie żyje a dostanie polecony z sądu to jak się zachować?
A co zrobić jeśli jednak np. teściowa pod moją nieobecność odbierze taki polecony ? oddać na pocztę czy lepiej przeczytać żeby wiedzieć o co chodzi.

barbaratadeusz napisał:
Jeżeli mąż nie żyje a dostanie polecony z sądu to jak się zachować?
adresat nie żyje - poinformować
barbaratadeusz napisał:
A co zrobić jeśli jednak np. teściowa pod moją nieobecność odbierze taki polecony ? oddać na pocztę czy lepiej przeczytać żeby wiedzieć o co chodzi.
cudzych listów poleconych urzędowych nie czytamy gdyż jest to wykroczenie, jeżeli już to niech listonosz zostawi awizo a później iść na pocztę z aktem zgonu i poinformować iż adresat nie żyje,

Dziękuję za odpowiedz.;)

digiton napisał:
Dysponentem postępowania jest bank i nikt inny.

W moim przypadku wzywałem bank do zakończenia egzekucji komorniczej , i dostałem odpowiedź , że sprzedali dług wraz z wszystkimi prawami i to fundusz ma takie prawo nie oni.
Ciekawa odpowiedź , ale po piśmie do funduszu w kilka dni egzekucja została zakończona.
Dokładnie to GB w imieniu funduszu to zrobił.

Ostatnia edycja:
damian xxx napisał:
Dokładnie to GB w imieniu funduszu to zrobił.
Dokładnie, bo bank musiał to zrobić. Nikt inny nie mógł. A to, że uważa że nie musi, to już jego sprawa. Ja się w ogóle zastanawiam jaki osioł taki tekst z siebie może wydalić...

digiton napisał:
Ja się w ogóle zastanawiam jaki osioł taki tekst z siebie może wydalić...

G.N.B w piśmie które było w odpowiedzi na moje żądanie oddania zabranych pieniędzy przez komornika po cesji , napisali że nie mogą oddać pieniędzy ponieważ przekazywali je automatycznie funduszowi , i tym samym moje zadłużenie malało .
Więc oddanie mi pieniędzy byłoby bezpodstawnym wzbogaceniem się mojej osoby .

Powrót