Przedłużenie aresztu

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dobra ale nie musisz byc nie uprzejma,wykrzyknik byl nie potrzebny. nie wiem do kogo sie skierowac wiec zapytalam tu:( tobie tez chyba nie jest latwo z tego co czytalam wiec powinnas w jakim stopniu zrozumiec i mnie.nie oczekuje nie wiadomo czego ale lekkiego zrozumienia na pewno...

witam wszystkich,
jeżeli Prokurator nie wystąpi z wnioskiem o przedłużenie tymczasowego aresztowania czy jest to jednoznaczne ze zwolnieniem z Aś z upływem oznaczonego wcześniej terninu?
Czy Sąd w takim wypadku może przedłużyć ten środek, gdy nie ma wniosku Prokuratora?
I jeśli tak to czy w praktyce sądy zazwyczaj przedłużają, czy raczej nie?

Z góry dziękuję za pomoc.

Jeśłi mówimy o sprawie, która jest na etapie postępowania przygotowawczego (a nie w Sądzie) to Sąd nie może przedłużyć aresztu bez wniosku prokuratora.

kadi - aresztowany był doprowadzony kilka dni temu do Prokuratury na zaznajomenie z materiałami. Prokurator poinformowała go , że nie wystąpi z wnioskiem o przedłużenie, że będzie to leżało w gestii Sądu. Za 2 tygodnie kończy się termin stosowania tymcz.aresztowania - więc wychodzi na to, że Prokurator zdąży zakończyć śledztwo (zaznajomienie z aktami na to wskazuje).
By the way obrońca nie przyjechał na zaznajomienie z aktami sprawy, podobno celowo (po co ?)

Więc jak to będzie z tym Sądem ? Od kiedy otrzyma akta ( a wychodzi na to,że otrzyma) decyzja będzie należała do niego. Dodam jeszcze, że ma być zastosowany wniosek o dobrowolnne poddanie sie dopowiedzialności karnej - czy to może mieć pozytywny wpływ na decyzję Sądu?
Krótko mówiąc czego mogę się spodziewać? Puszczą czy nie puszczą? :ooo:

mgd22 napisał:
więc wychodzi na to, że Prokurator zdąży zakończyć śledztwo (zaznajomienie z aktami na to wskazuje).

Skoro tak, to pewnie lada chwila sprawa trafi do Sądu, a jeśli w momencie wpływu sprawy do Sądu areszt jeszcze będzie trwał to decyzję co do aresztu (bez wniosku prokuratora) podejmie faktycznie Sąd (art. 344 k.p.k.)

obrońca nie przyjechał na zaznajomienie z aktami sprawy, podobno celowo (po co ?)

Spytaj obrońcy.

Krótko mówiąc czego mogę się spodziewać? Puszczą czy nie puszczą? :ooo:

Nie wiem. Na forum nikt Ci tego nie rozstrzygnie.

mozna dostac areszt sledczy na60 dni?
nie chodzi o to zeby dostac na 3miesiące i zostaac zwolnionym po 60 dniach, tylko czy z gory na 60dni?

a od czego to zalezy?
ja odrazu dostalem 3miechy

a tu ktos 60? w jakich przypadkach? sie daje 60 dni?

Zależy od stanu sprawy i celu dla jakiego zastosowano areszt.
Np. im więcej w sprawie do zrobienia przed skierowaniem jej do Sądu, tym dłuższego spodziewać się można aresztu. Z kolei jeśli areszt ma na celu np. tylko rozesłanie za kimś listów gończych w celu jego zlokalizowania i zatrzymania to może być stosowany np. na 7 czy 14 dni.

zawiasy za handel narkotykami, kolejny zarzut , zamieszanie w inną sprawe równiez z tego artykułu i areszta sledczy na 60 dni?
mozliwe to bez wspolpracy z policją?
watpie...

Pamiętaj, że to Sąd decyduje o areszcie. Może trafiło na sędziego, który uznał, że Prokurator nie powinien się ociągać.

możliwe jest wszystko, sześćdziesiątki czasem siedzą latami, zależy od sprawy. a sąd dając areszt maksymalnie daje na początku 3 miesiące i np. dając dwa też może przedłużyć

Czy są jakieś przepisy mówiące o tym o ile sankcja może zostać przedlużona?
Bardzo proszę o odpowiedź

Wydaje mi się że to kwestia tego ile będzie trwało śledztwo. Niektórzy spędzili na sankcji 8 mcs jak np. u Basi ale słyszałam o przypadkach że sankcja trwała też i 2 lata. Najlepiej zapytać o to prokuratora o ile jest miły i udzieli odpowiedzi ale tylko on to mniej więcej wie- tak mnie się wydaje.
Pozdrawiam :)

Powrót