Przedłużenie aresztu

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Powinien to zrobić niezwłocznie. Ścisłych terminów nie ma. Zwykle sprawy aresztowe są rozpoznawane dość szybko bo mają priorytet.

Dziekuje,za szybką odpowiedź...a czy jesli sąd rozpatrzy te zażalenie negatywnie,można się odwołać do jakiegoś innego sądu? czy lepiej za jakiś czas złożyć wniosek o uchylenie aresztu?

Takie zażalenia zazwyczaj są negatywnie rozpatrywane . A o uchylenie aresztu składa się zazwyczaj przy końcu sankcji

O uchylenie aresztu można złożyć wniosek w każdej chwili.
Jeśli chodzi o zażalenie, to już od niego nie można się odwołać. Mój mąż czekał miesiąc na rozpatrzenie zażalenia...

Na decyzję Sądu II instancji nie ma zażalenia.
Wniosek o uchylenie aresztu można składać w każdym czasie.

Witam ,sprawą mojego P. od 15 lipca 2009 zajmuje sie sąd, do 20 czyli do dzis miał sankcję. jak wygląda procedura zwolnienia z aresztu jesli mu go nie przedluzyli, czy jesli nie dost. od niego zadnych inf. do teraz tzn ze mu przedluzyli areszt czy do północy musi tam byc?

z tego co wiem mogą go puścić tego samego dnia

Jeżeli mu nie przedłużyli to powinien być już w domku... Z tego co sie orientuje to czekaja na takie wiadomosci do ok 16. jesli nie ma przedluzenia to powinien byc w domu

Witam serdecznie,

Piszę do Was z ogromną prośbą o wskazanie mi instytucji, do których mogę się zwrócić, aby pomóc mojemu przyjacielowi, który jest na sankcji aż 5 lat. Jak wiadomo jest to niezgodne z polskim prawem, aby areszt tymczasowy (jak sama nazwa wskazuje) przedłużył się aż tak bardzo..
Sprawą zajmuje się już Trybunał Praw Człowieka w Strassburgu, ale szukam innych możlwości.
Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
Myszkaa

niestety chyba jedyne co mozecie zrobic, to czekac na strasburg, ewentualnie jest jeszcze Helsińska Fundacja Praw Czlowieka, jeszcze tam możecie sprobować. . .:(

możecie jeszcze probować w Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka

Witaj Barbie,

tak, caly czas siedzi :( bez przerwy, bez prawa do widzen i przepustek.
Straszne to jest ...sankcja 5 lat :(

Witam. Tak czytam te Wasze posty i już tracę wszelkie nadzieje :( Mojego chlopaka zatrzymali na 3 miesiace w zakladzie karnym, za rozboj z uszkodzeniem ciala. adwokat bedzie skladal zazalenie ale jak tu czytalam to chyba marne szanse na pozytywne rozpatrzenie, nie wiem tylko co z poreczeniem majatkowym, czy sa jakies szanse?? i czy to duzo moze wyniesc?? (dodam ze chlopak nie byl karany ani nic, dochodow tez zbyt duzych nie ma). jest mi ciezko i juz naprawde nie radze sobie z tym :( piszcie co o tym sadzicie. z gory dziekuje.

o kalcje mozna siezawsze starac ale nikt nie gwarantuje sukcesu

Witam wszystkich...
Sprawa wyglada nastepujaco: moj narzeczony odsiaduje teraz wyrok 2 lat pozbawienia wolnosci. w czasie tego odsiadywania ma toczace sie sprawy z roznych innych paragrafow. z jednej sprawy dostal juz wyrok 1 rok w zawieszeniu na 4 lata, a jeszcze dwie sprawy sa w dalszym toku. czy jesli bedzie po polowie aktualnego wyroku(tych dwoch lat) staral sie o wokande,to czy wtedy jest szansa ze wyjdzie wczesniej czy wieksze prawdopodobienstwo jest tego ze odwiesza mu wyroki ktore ma w zawieszeniu z innych spraw??? prosze goraco o odpowiedz...

Z doświadczenia wiem, że jeśli ma sprawy w toku nie dostanie wokandy.:winko:

Ale sprawy sie skoncza za 2 miesiace a na wokande moze startowac dopiero za 10 miesiecy, wiec czy wtedy sa szanse ze zostanie zwolniony czy moze odwiesza mu nastepne wyroki w zawiasach???

wydaje mi się, że to zależy od tego jak potoczą mu się sprawy, które teraz będzie miał.

Powrót