Przedłużenie aresztu

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam wszystkich,

mojemu łobuzowi sankcja miała się kończyć 30 grudnia. Dzwoniąc do prokurator o czy dostanę widzenie przed świętami dowiaduję się, że go wypuści, następnego dnia kiedy pojechałam po zgodę na widzenie usłyszałam, że przedłuży mu o 2 miesiące, we wtorek (22/12/09) było posiedzenie i przedłużyli mu w końcu o 3 tygodnie. Dobrze, że dziecku nie zdąrzyłam powiedzieć, że TATUŚ wraca za 2 tygodnie. I jak tu takim wierzyć??

miska1977 niestety prokurator nie dziala wedle swoich "widzi mi sie", a wedle procedur, jesli wystapily nowe okolicznosci, to nie mozna od reki uchylic aresztu. Dopoki nie ma nic na papierze lepiej nie robic sobie nadzei:rolleyes:

witam!jak długo można przedłużać areszt tymczasowy mój mąż siedzi już prawie 2 lata na sankcji i jeżeli 7 stycznia nie zapadnie wyrok to czy wtedy Sąd najwyższy to przedłuża bo minie 2 lata od zatrzymania?czy cały czas podlega pod ten sam Sąd co do tej pory?

Z tego co ja się orientuję to Sąd ma prawo przedłużać sankcję do 2 lat, nie wiem dokładnie jak to jest kiedy zajmuje się tym sąd najwyższy. Mój K ostatnio był na sankcji 2 lata i po tych dwóch latach go zwolniono (w między czasie zapadł wyrok). Jeżeli macie adwokata to wydaje mi się, że on napewno precyzyjnie odpowie na to pytanie, ja tylko mogę w taki sposób pomóc;) Powodzenia!!

kinicia napisał:
witam!jak długo można przedłużać areszt tymczasowy mój mąż siedzi już prawie 2 lata na sankcji i jeżeli 7 stycznia nie zapadnie wyrok to czy wtedy Sąd najwyższy to przedłuża bo minie 2 lata od zatrzymania?czy cały czas podlega pod ten sam Sąd co do tej pory?
Sąd Apelacyjny może przedłużyć stosowanie tymczasowego aresztowania na okres przekraczający te 2 lata, jeżeli konieczność taka powstaje w związku z zawieszeniem postępowania karnego, czynnościami zmierzającymi do ustalenia lub potwierdzenia tożsamości oskarżonego, wykonywaniem czynności dowodowych w sprawie o szczególnej zawiłości lub poza granicami kraju, a także celowym przewlekaniem postępowania przez oskarżonego.

wiem kpiny!no cóż miał wczoraj sprawe i kolejny termin wyznaczyli na 20 kwietnia a w marcu mija 2 lata sankcji!:mad:!to jest śmiechu warte i naprawde nie utrudnia niczego sam dał by wszystko aby to sie zakończyło w końcu:(

Adwokat ma sie już tym zająć!u nas to nie z naszej winy tylko od ponad roku non stop brakuje jakiejś dokumentacji troche dziwne to wszystko:(

Ważniakom w prokuraturze po prostu nie zależy.
Jeśli mają jakiś termin na rozpatrzenie danej sprawy to albo zrobią to w ostatniej chwili, albo przedłużą termin, bo się nie wyrobili.

Powiem tak- skandal, powinniście coś z tym zrobić i co to za adwokat w ogóle:mad:

napewno tego tak nie zostawie skoro Sąd łamie prawo niech sie nie dziwi że inni to robią:mad:

kinicia napisał:
napewno tego tak nie zostawie skoro Sąd łamie prawo niech sie nie dziwi że inni to robią:mad:

Nie można tak myśleć. Prawo jest po to by go przestrzegać, wtedy uchronimy się przed chaosem i anarchią. Nikt nie może stać ponad prawem, a jeśli przepisy są chore to drodzy prawnicy, działajmy. W odwadze jest siła geniusz i męstwo ;) :ok::?:

nie no oczywiście że tak!tylko coraz więcej jest dowodów na to że jest niewinny wiem że zrobią wszstko aby jednak go oskarżyć bo choćby ze względu na pużniejsze odszkodowanie po 2 latach by było nimałe ale to jak w tym czesie nas zniszczyli psychicznie żadne pieniądze nam tego nie zwrucą!ani lat straconych rozłonki z dziećmi!jest oskarżony z art 148 więc to nie błacha sprawa ale za dużo dziwnych rzeczy już w tym czasie sie zdarzyło abym przestała wierzyć że tam jest 1 wielkie matactwo!myśle że po 8 latach bym wiedziała z kim jestem i na co go stać!teraz okazało sie że nagle nie ma nkogo kto mu nadał status "N"ani Sąd penitencjarny ani durektor AŚ sam se go nadał!:mad:non stop coś można se w łeb strzelić od tego wszteskiego!!

Mój miał wypadek, jest oskarżony o jego spowodowanie, a ze sprawa jest trudna, to strasznie sie boję, że mu przedłużą. Bo nie zdąza z ekspertyzami, bo przesłuchiwanie swiadków itd. Znajomy policjant mi mówił, ze sąd może zadecydować o trzech miesiącach aresztowania tylko na wniosek prokuratora. Ktoś wie czy to prawda?? W przepisach nic nie znalazłam, a szukam i czytam sporo.

Prokurator składa wniosek o przedłużeniu aresztowania a Sąd go rozpatrza.

kinicia napisał:
Kincia, ale dlaczego uważasz, że Sąd łamie prawo? Jak już pisałam wcześniej Sąd w wyjątkowych przypadkach może przedłużyć stosowanie tymczasowego aresztowania na czas dłuższy niż 2 lata.

Wiem, że jest Ci ciężko, ale wszystko jest zgodnie z prawem.

Przy zarzutach z art 148, areszt trwa nawet po 4 czy 5 lat...

ale to już chyba powinien podlegać pod Sąd najwyższy a nie okręgowy?i chodzi mi o to że Sąd okręgowy powinien przedłużyć areszt do Marca a dalej zadecydować Sąd okręgowy a kolejna rzecz to iż według prawa nie powinno minąć więcej niż 31 dni aby wynaczyć kolejny termi rozprawy od poprzedniej a tu wyznaczyli prawie 3 miesięczną przerwe:mad:

Witam wszystkich może najlepiej będzie jak ogólnie naświetle moją a właściwie naszą sytuacje. W lipcu 2009 roku mojego narzeczonego zatrzymała policja i od lipca przebywa w AŚ art. 56. Pani prokurator co miesiąc przedłuża sankcje. Ja jestem bezradna nie wiem w jaki sposób mogę pomóc mojemu narzeczonemu. To wszystko trwa już 6 mies i dziś dowiedziałam się że areszt znów ma się przeciągnąć. Czytałam że można napisać Prośbę o uchylenie sankcji ale to aresztowany lub obrońca a co mogę zrobić ja?? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuje. :(

w tym wątku jest bardzo duzo informacji na tematy, o ktore pytasz poczytaj sobie a na prawde bardzo duzo sie dowiesz
ty na areszt narzeczonego nic poradzic nie mozesz nie jestes strona tylko aresztowanemu przysluguje np zazalanie na areszt

Powrót