Przedłużenie aresztu

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie,dziś na swoje własne oczy widziałam wszelkie pisma i pisemka.
Nie polegam jedynie na relacji adwokata.Rozumiem,że czasami trudno uwierzyć w takie karygodne uchybienia,ale proszę mi wierzyć-jednak mają miejsce.

zaginięcie akt to również rzecz normalna

jeszcze niedawno wydawało mi się to nie tyle dziwne co niemożliwe... a jednak... jesteśmy tylko ludźmi

A ja tak trochę z innej beczki...
Na apelacji wyrok został utrzymany w mocy - co oznacza, że jest juz prawomocny (??) a co za tym idzie oskarzony powinien być traktowany jako skazany(??) Może się mylę?
Skąd więc przedłużka tymczasowego aresztowania do stycznia 2008?
:help:

[cytat:1jdxf1xh]Postanowienie Sądu Apelacyjnego w Białymstoku II AKz 93/06

Niezawiadomienie obrońcy o terminie posiedzenia w przedmiocie przedłużenia tymczasowego aresztowania mimo, że gwarancję taką zapewnia art. 249 § 5 k.p.k. i nie postąpienie zgodnie z nakazem wynikającym z art. 117 § 2 k.p.k. - czynności nie przeprowadza się (...) - jest rażącym naruszeniem prawa podejrzanego do obrony.[/cytat:1jdxf1xh]

no moj narzyczony tez obecnie przebywa w zakladzie karnym, dzisiaj mial sprawe kolejna o rzecz ktorej nie zrobil ale sie przyznal brioniac innych wniosl o samoukaranie, ale czy odwiesza mu kolejne zawiasy jesli ten czyn byl z tego samego paragafu, bo obecnie przebywa za inny wyrok ma jeszze jeden. pozdrawiam

Jeżeli oba czyny są kwalifikowane z tego samego przepisu, za oba czyny wymierzono karę pozbawienia wolności (w zawieszeniu albo bez) a drugi został popełniony w okresie próby orzeczonym w wyroku za pierwszy czyn to tak - odwieszą mu ten wcześniejszy wyrok.

mojemu chlopakowi w polowie lutego konczy sie sankcja.xczy moga ja przedluzyc, jezeli doszlo do zakonczenia sledztwa? czy musza go przetrzymywać w areszcie do sprawy? i w takim razie nie maja podstaw do przedluzania sankcji? dziekuje i pozdrawiam

Zakończyło się śledztwo znaczy skierowano akt oskarżenia do sądu?

Po wpłynięciu aktu do sądu sąd rozstrzygnie odnośnie dalszego stosowania aresztu.

tego akurat dokladnie nie wiem. tylko tyle ze razem z adwokatem pisza wniosek o zwolnbienie z aresztu. i jeszcze zauwazylam ze jak zawsze na listach byl podpis prokuratura piotrkow to teraz jest sad okregowy sieradz. nie wiem czy to ma cos z tym wspolnego.

Czyli pewnie akt oskarż. wpłynął do sądu. Różnie bywa z tymi zwolnieniami. To zależy od sędziego. Może go zwolnić a może być również tak że wyjdzie z pierwszej sprawy albo wogóle nie zostanie zwolniony...

nie rozumiem. to znaczy ze po sprawie nie bedzie zwolniony? a przed sprawa nie moga go wypuscic skoro skonczyli sledztwo? zeby czekal na sprawe juz w domu?

Może być zwolniony po wpłynięciu sprawy do Sądu ale równie dobrze może w ogóle nie być zwolniony aż do uprawomocnienia się wyroku. Wszystko zależy od okoliczności sprawy.

aha. dziekuje i pozdrawiam. mysle ze w tej sprawie nie bedzie musial tyle czekac.

Taka polityka człowiek sam poddaje sie czynnoscią aby wyjasnic cała sprawe mijaja 3 mc- i co i przedłuzenie o nastepne 2 wniosek -

Wyedytowałem nakłanianie do mataczenia(a)

bardzo chciałabym wiedzieć jak to jest z przedłużeniem sankcji. Art 263 § 6 mówi że wniosek o przedłużenie można złożyć przynajmniej 14 dni przed upływem terminu sankcji a tu się dowiaduje że prokurator może i później. Jakbym się spóźniła z apelacja to nikt by mi jej nie przyjął. Nie rozumiem... Przecież to nie sprawiedliwe... Prokurator może wszystko??? [/quote]

Nie jest tak, że prokurator wszystko może. Na przykład jeśli to prokurator spóźniłby się z apelacją to tak samo jak i w wypadku spóźnienia nie-prokuratora, nastąpi odmowa przyjęcia apelacji.

Po prostu niektóre terminy mają taki charakter że po ich upływie czynność jest bezskuteczna a inne terminy mają jedynie tzw. charakter instrukcyjny, czyli ich upływ nie powoduje wygaśniecia uprawnienia strony do dokonania danej czynności a jedynie mają skłaniać strony do sprawnego działania.

Ustawodawca zwykle zaznacza kiedy przekroczenie terminu ma skutek taki że po terminie uprawnienie wygasa. Jeśłi nie jest to zaznaczone to znaczy że termin ma jedynie charakter instrukcyjny.

Przedłożenie wniosku o przełużenie aresztu z naruszeniem terminu o któym mówisz nie powoduje że wniosek jest bezskuteczny (bo ustawodawca tego nie przewidział) ale może narażać prokuratora na odpowiedzialność dyscyplinarną (szczególnie jesli spóźnienie było niczym nie uzasadnione).

[cytat="Barbie":1ecw6cpb]

(szczególnie jesli spóźnienie było niczym nie uzasadnione).[/cytat:1ecw6cpb]

U mnie jedynie tym że jasnie Pan w styczniu i lutym wsumie 3 razy na urlop se poszedł jakby nie mógł raz a dłuzej..
....no coment's

Mam jeszcze jedno pytanie jesli jest wniosek o przedluzenie aresztu tymczasowego czy osoba wobec ktorej chce sie przedluzyc owy areszt bedzie na sprawie gdzie ten wniosek sie rozpatruje ???

Gambi, mój miał przedłuzany areszt 3 razy i nigdy nie był przy rozpatrywaniu takiego wniosku, pisał oczywiście zażalenia na areszt i tez nie był na rozpatrzeniu zażaleń. O wszystkim dowiadywał sie pisemnie będąc w swojej celi.
A jak u Ciebie sprawa wygląda na dzień dzisiejszy? Masz juz wieści, czy przedłużą? Życzę Wam powodzenia :ok:

Mój miał 2 razy przedłużkę i również nie był na żadnym posiedzeniu. Zażalenia też pisał...
Ja byłam pod drzwiami jak było ostatnie posiedzenie i na odczytaniu postanowienia byłam na sali.
Przy przedłużce to chyba nigdy nie dowożą na posiedzenie z AS jedynie jak jest pierwsze posiedzenie o zastosowaniu tymcz. areszt. to podejrzany jest w sądzie

[cytat="NESCA":1x84q5x2]Gambi, mój miał przedłuzany areszt 3 razy i nigdy nie był przy rozpatrywaniu takiego wniosku, pisał oczywiście zażalenia na areszt i tez nie był na rozpatrzeniu zażaleń. O wszystkim dowiadywał sie pisemnie będąc w swojej celi.
A jak u Ciebie sprawa wygląda na dzień dzisiejszy? Masz juz wieści, czy przedłużą? Życzę Wam powodzenia :ok:[/cytat:1x84q5x2]

U mnie jeszcze nie wiem prok. powiedział ze bedzie wnioskował ale wniosku nima jak narazie, wszystko bedzie wiadomo na dniach a teortetycznie to tylko jeszcze 6 dni.

Powrót