Przedłużenie aresztu

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mam pytnie jakie moga byc powody przedluzenia aresztu ( na warunkach karnych), po wyroku, do konkretnej daty ?? nie wiem czy wyjasnilam sie jasno wiec mamy 5 lat kary, nieprawomocne, i moj ma przedluzony areszt (na war. karnych ) do maja 2009

Kodeks postępowania karnego:

"Art. 258. § 1. Tymczasowe aresztowanie może nastąpić, jeżeli (...)

§ 2. Jeżeli oskarżonemu zarzuca się popełnienie zbrodni lub występku zagrożonego

karą pozbawienia wolności, której górna granica wynosi co najmniej 8 lat, albo
gdy sąd pierwszej instancji skazał go na karę pozbawienia wolności nie niższą
niż 3 lata, potrzeba zastosowania tymczasowego aresztowania w celu zabezpieczenia prawidłowego toku postępowania może być uzasadniona grożącą oskarżonemu surową karą.(...)"

Ostatnia edycja:
nadal nic nie rozumiem, bo mamy wyrok to czemu nadal ma wyznaczony termin odsiadki w areszcie , i to tak dlugi ?? czy przypadkiem nie chca go miec na miejscu w razie dalszych przesluchan zwiazanych np z inna sprawa, o ktorej narazie nic nie wiadomo ??
prosze tak prosto...

Areszt się zawsze przedłuża na czas oznaczony.
Po ogłoszeniu wyroku robi się to w takich wypadkach bo wyrok jest nieprawomocny a zatem w momencie ogłaszania wyroku proces jeszcze trwa.

Przedłużenie do maja 2009 brzmi niemal nieprawdopodobnie.
Czy jesteś pewna że to precyzyjna wiadomość?

Właśnie do takiego terminu przedłużyli mu areszt mysle że tu chodzi o coś więcej , pogadam z adwokatem

kadi napisał:
Przedłużenie do maja 2009 brzmi niemal nieprawdopodobnie.

W postępowaniu międzyinstancyjnym zwłaszcza grup przestępczych często areszt przedłuzany jest na 6 miesięcy - widocznie zakładane minimum do rozprawy apelacyjnej

ane napisał:
Właśnie do takiego terminu przedłużyli mu areszt mysle że tu chodzi o coś więcej , pogadam z adwokatem
Nie ma w tym nic dziwnego. Jak się wyrok uprawomocni nikt już mu nie będzie przedłużał aresztu. Ten areszt zapobiega np przed zwolnieniem ze sprawy w przypadku uchylenia wyroku i przekazaniu go do ponownego rozpatrzenia w pierwszej instancji ( nie oznacza to uniewinnienia). Takie orzeczenia zdarzają się nawet przy najcięższych zbrodniach. Gdyby nie było aresztu należy niezwłocznie zwolnić z sali sądowej.

:mad:dla mojego chlopaka przedluzyli areszt o 3 tygodnie ; o nie widze w tym zadnego sensu... chcialam jeszcze zaczepic sie o widzenia... staralam sie kilka razy , za kazdym razem rozmawialam osobiscie z prokuratorem ( ciezki czlwoiek jesli wogle mozna nazwac go czlowiekiem) zawsze przeklada widzenia ze moze przed swietami to moze jeszcze pozniej, teraz przelozyl ja na luty... czy jezeli nie jestem zona podejrzanego to tez moze byc powodem zeby nie dostac widzenia? i mam jeszcze jedno pytanie czy osoba podejrzanym o przestepstwo(gdzie jest niewinna i maja na nie tylko poszlaki) mozna odwieszac wczesniejsze zawiasy?

Ostatnia edycja:
słuchajcie mam proste pytanie.
moj chlopak zostal aresztowany tymczasowo w czerwcu 2007 i od tamtej pory siedzi na sankcji. zarzuty- 56 ustawy o przeciwdziałaniu narokmanii w grupie przestep- akt oskarzenia maj 2008. w pazdzierniku tego roku dostal 2. sankcje- podobne zarzuty plus odrebna sprawa za rozboj. z tym, że zostal wylaczony ze sprawy pierwszej i ma 2 sprawy o calkiej innych sygnaturach w tym momencie i akt oskarzenia w 1 z nich juz w sadzie.

chodzi mi o to, ze wszyscy liczylismy na to, ze najpozniej wyjdzie w czerwcu 2009 i bedzie opowiadal z wolnej stopy. zazwyczaj tak bywa ze trzymaja max. 2 lata na sankcji a pozniej wypuszczaja, bo nie powinno sie stosowac za dlugo TA bez skazania. czy teraz ta data przesuwa sie do pazdziernika 2010 i czy ta nowa sankcja moze ciagnac sie kolejne 2 lata??

wiem ze kazda sprawa jest inna, tylko ze to mnie bardzo trapi, czekam juz 1,5 roku i boje sie ze kolejne 2 przede mna..

Areszt tymczasowy w każdej ze spraw traktowany będzie jako odrębny środek.

Witam!

Mam pytanie odnośnie t.aresztu ===> Mój B.dostał areszt tymczasowy na 1miesiąc(prokurator wnioskował o 3 mieś) teraz jest wniosek o kolejne przedłużenie z prokuratury na 2miesiące.Jakies są szanse że zostanie zmieniony środek zapobiegawczy na łagodniejszy?

Pozdrawiam

rustyka napisał:
Basiu to bardzo dobra wiadomość :D

Ciekawe podejście.
Jak rozumiem jeśli by ktoś (czego Ci nie zyczę) napadł na kogoś z Twojej rodziny, zabił kogos Ci najbliższego lub zgwałcił dziecko - to też powinien być na wolności?
Sugerowałby przemyślenie swojej wypowiedzi.
A Sądy nadal będą stosować areszty - akurat tego jestem pewien. Wystarczy zapoznać się bliżej z projektami zmian w kodeksach i tym co w rezultacie tych planów zostało zmienione.

Anusia22 napisał:
Witam!

Mam pytanie odnośnie t.aresztu ===> Mój B.dostał areszt tymczasowy na 1miesiąc(prokurator wnioskował o 3 mieś) teraz jest wniosek o kolejne przedłużenie z prokuratury na 2miesiące.Jakies są szanse że zostanie zmieniony środek zapobiegawczy na łagodniejszy?

Spójrz na sufit i spróbuj zgadywać.
Nie znając szczegółów sprawy nikt na takie pytanie nie odpowie. Wystąpienie o 2 miesiące jest prawdopodobnie podyktowane okresem trwania śledztwa. Zgodnie z kpk sledztwo powinno być ukończone w ciągu 3 miesięcy. Skoro Sąd zastsował areszt na 1 miesiąc, to zostały tylko 2 miesiące śledztwa. Być może właśnie dlatego prokurator wystąpił o dwa miesiące, i jeżeli w ciągu tego okresu nie zakończy postępowania to przełuży śledztwo na kolejne 3 miesiące, i jednocześnie będzie mógł wystąpić o dalsze przedłużenie aresztu.

Magnatex masz rację, patrząc na przykład który podałeś. Jednak z drugiej strony, często tymczasowe aresztowania są nadużywane w Polsce.

Anusia22 napisał:
Witam!

Pozdrawiam

Więc po koleji...ma postawiony zarzut Art.258.Jest w areszcie 3 tyg,najpierw Sąd Rejonowy na posiedzeniu wyraził swoją swoją opinię,iż wystarczający jest okres 1 mięsiąca,natomiast potem sprawę przejął Sąd Okręgowy i CBŚ,a teraz sprawa wróciła do Sądu Rejonowego.W tej samej sprawie zatrzymana jest jeszcze jedna osoba(1miesiąc) a jeszcze jedna nie ma aresztu,ma tylko dozór policyjny.

Proszę o pomoc

magnatex napisał:
Ciekawe podejście.
Jak rozumiem jeśli by ktoś (czego Ci nie zyczę) napadł na kogoś z Twojej rodziny, zabił kogos Ci najbliższego lub zgwałcił dziecko - to też powinien być na wolności?

Ciekawe podejście inkwizycyjne...
Jeśli zabil lub zgwałcił to siedzi w więzieniu. W areszcie przebywają podejrzani, którzy są niewinni dopóki sąd nie udowodni im winy.
Chciałbyś być podejrzany i 3 lata siedzieć w areszecie zanim cię uniewinnią?

Dziś rozmawiałam z dziewczyną której chłopak w areszcie jest już blisko 3 lata....zdziwiłam się bardzo....

oteb napisał:
Jeśli zabil lub zgwałcił to siedzi w więzieniu.

Właśnie niekoniecznie...
Myślę, że problem nie jest w przedłużaniu tymczasowego aresztowania, tylko w sprawności działania sądów.

Powrót