Przedłużenie aresztu

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kinicia napisał:
ale to już chyba powinien podlegać pod Sąd najwyższy a nie okręgowy?i chodzi mi o to że Sąd okręgowy powinien przedłużyć areszt do Marca a dalej zadecydować Sąd okręgowy
Przedłużyć tymczasowe aresztowanie na czas dłuższy niz 2 lata może Sąd Apelacyjny
Przepis prawny:
Art 263 § 4. Przedłużenia stosowania tymczasowego aresztowania na okres oznaczony, przekraczający terminy określone w § 2 i 3 może dokonać sąd apelacyjny, w którego okręgu prowadzi się postępowanie na wniosek sądu, przed którym sprawa się toczy, a w postępowaniu przygotowawczym na wniosek właściwego prokuratora bezpośrednio przełożonego wobec prokuratora prowadzącego lub nadzorującego śledztwo -- jeżeli konieczność taka powstaje w związku z zawieszeniem postępowania karnego, czynnościami zmierzającymi do ustalenia lub potwierdzenia tożsamości oskarżonego, wykonywaniem czynności dowodowych w sprawie o szczególnej zawiłości lub poza granicami kraju, a także celowym przewlekaniem postępowania przez oskarżonego.

kinicia napisał:
a kolejna rzecz to iż według prawa nie powinno minąć więcej niż 31 dni aby wynaczyć kolejny termi rozprawy od poprzedniej a tu wyznaczyli prawie 3 miesięczną przerwe:mad:
Jest to 35 dni, a poza tym (o ile się nie mylę) nie jest to termin zawity i może być przekroczony.

A propo tego co piszesz znam przypadek kiedy chłopaka uniewinniono po 4 latach toczącego się procesu. Oczywiście cały czas przebywał na sankcji :(

Anna Ty nic nie możesz zrobić

Barbie napisał:
Jest to 35 dni, a poza tym (o ile się nie mylę) nie jest to termin zawity i może być przekroczony.

Jest to termin rozgraniczający przerwę w rozprawie od odroczenia rozprawy. Wcale nie jest tak że odstępy między terminami rozpraw nie mogą mieć więcej niż 31 czy 35 dni. Mogą.

Mam jeszcze jedno pytanko. Czy mogę gdzieś się dowiedzieć czy śledztwo jest zakończone? Albo jaki jest termin zakończenia śledztwa?:(

Barbie. A myślisz że oni mogą mi takich informacji udzielić?

Proszę rozmowę kontynuować poprzez prywatne wiadomości.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Myślę, że zależy wszystko od prokuratora. Ja dosyć często dzwoniłam i nawet jak mąż dostał adwokata z urzędu, to o wszystko pytałam prokuratora odnośnie przedłużenia aresztu, czy możliwości zakończenia śledztwa

ja tez wszystkiego sama sie dowiadywałam!dziękuje barbi mam nadzieje że zakończą to wczaśniej niż za 4 lata:(

Ostatnią edycję dokonał moderator:
hej.
orienrujecie sie po jakim czasie od momentu aresztowania jest wiadomo czy przedluza areszt czy tez nie??i na ile moga to zrobic jesli nic nie maja?czy moga przedluzyc bo np dalej szukaja czegos??

Nie ma reguły na to, kiedy będzie wiadomo, czasami informacja o przedłużeniu aresztu napływa dzień przed końcem sankcji. Na ile? Na tyle, na ile będzie trzeba. Wyżej było powiedziane na ile maksymalnie można przedłużyć sankcję. No i mogą przedłużyć właśnie dlatego, że jeszcze czegoś szukają.

Mam takie pytanie. Mojemu A. przedłużyli sankcję do 30 marca, sprawa ma się odbyć 9 lutego. Chcielibyśmy aby wyszedł na uprawomocnienie i później pisać o odroczenie. Czy jest to możliwe że po sprawie wyjdzie? Czy musi jechać do AŚ?

Możliwość jest, ale decyzja należy do Sadu. Możecie wnosić o uchylenie aresztu na sprawie

Aha, dziękuję bardzo Barbie, bo wiesz sama nie wiem czego mam się spodziewać. Mam nadzieję że Sąd się przychyli i spojrzy też na to że jestem w ciąży. Uważasz że to jest wystarczający powód by areszt uchylić?

sylwiaaa77 napisał:
Aha, dziękuję bardzo Barbie, bo wiesz sama nie wiem czego mam się spodziewać. Mam nadzieję że Sąd się przychyli i spojrzy też na to że jestem w ciąży. Uważasz że to jest wystarczający powód by areszt uchylić?
Myślę, że nie. Ciąża jest mało znaczącym powodem...
Niestety ale prawda jest taka, że dla Sądu mało znacząca jest sytuacja rodziny...

Nadzieję jednak trzeba mieć :) Wiem że ich to nie interesuje ale może będzie jakiś sędzia co ma serce.

sylwiaaa77 napisał:
ale może będzie jakiś sędzia co ma serce.
A co ma myśleć osoba pokrzywdzona przez skazanego. Czy On miał dla tej osoby serce? I nie chodzi mi o przypadek Twojego tylko ogólnie. To mnie często śmieszy gdy osadzeni robią z siebie ofiary systemu, nie myśląc ile to krzywd sami zrobili.

Chodziło mi o to że serce będzie miał dla mnie i dla dziecka nie dla niego bo wiem że popełnił przestępstwo tyle że pokrzywdzony jest też winny ale nie wnikjamy :) Po prostu muszę poczekać do sprawy i się wyjaśni wszystko z tym aresztem.

Witam wszystkich:( Moj dostal 3 miesieczna sankcje, w sprawie zatrzymano 3 osoby z nim wlacznie, chodzi o art.279 KK nie chodzi o jednorazowy wybryk ( z tego co mi wiadomo) i mam pare pytan czy moglby mi odpowiedz ktos kto mial podobna sytuacje; jeszcze dodam ze nigdy nie byl karany, uczy sie i jest pelnoletni 20l.
1. Jaka jest szansa ze wyjdzie po tych 3 miesiacach bez przedluzania??
2.Jakiego wyroku moge sie spodziewac...czy zawiasy sa duzo prawdopodobne?
3.czy samoukaranie wchodzi w gre?
4. czy oskarzony sam moze wniesc o wyrok w zawiszeniu?
Jestem zalamana i prosze o odpowiedz:( pozdrawiam

prawdopodobnie chodzi o samochody?

Aga1642 napisał:
1. Jaka jest szansa ze wyjdzie po tych 3 miesiacach bez przedluzania??

Zależy jak będzie się toczyć postępowanie. Wyjdzie jeśli ustaną do tego czasu przesłanki aresztu. Nie wyjdzie jeśli nie ustaną.

3.czy samoukaranie wchodzi w gre?

Tak (art. 335 albo 387 k.p.k.).

4. czy oskarzony sam moze wniesc o wyrok w zawiszeniu?

Tak. Taki wniosek - podobnie jak wniosek w sprawie kary składany przez prokuratora - nie wiąże Sądu.

a jakiej kary moge sie spodziewac za to przestepstwo uwzgledniajac to iz nie byl karany i dalej sie uczy?:( czy wyrok w zawieszeniu jest jaknajbardziej prawdopodobny? np 2 lata w zawieszeni na 5 i czy on sam moze zaproponowac np wlasnie taka kare??:(:(

Powrót