Przedwienie dlugu

• Autor wątku Autor wątku teyfi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

teyfi

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witajcie,

napiszę po kolei co miało miejsce, a następnie zadam pytanie.

9 lipca 2001 roku wzięto kredyt w banku

30 czerwca 2004 roku bank wykonał wypowiedzenia umowy w związku z niewywiązaniem się z jej warunków

30 czerwca 2004 roku na adres dłużnika zostało wysłane wypowiedzenie umowy wraz z nakazem zapłaty zadłużenia

31 sierpnia 2004 roku został wystawiony bankowy tytuł egzekucyjny

24 marca 2005 roku zostal wysłany do sądu wniosek o nadanie klauzuli wykonalności ww tytułu egzekucyjnego, który jednak został przez sąd oddalony

27 czerwca 2013 firma Ultimo nabyła dług od banku

W czasie pomiędzy 2005 a 2013 nie działo się nic, żadnych ugodowych spraw, sądów, spłat itp

Dziś przyszedł zaoczny wyrok o zapłatę długu na rzecz ultimo.

Sprawdzaliśmy również na swoim koncie w E-sądzie czy od czasu przejęcie długu przez ultimo były tam jakieś pozwy - nie było.

W czasie od przejęcia długu przez ultimo niczego na ich konto nie wpłacano, niczego nie podpisywano, a przy okazji telefonów mówiono, że nie mamy u nich żadnego długu, także nie zaistniało żadne przyznanie się do jego posiadania.

Co teraz? Odwołać się w ciągu tych 14 dni bo dług wydaje się przedawniony i to dawno temu, prawda?

Co dalej?

Sprzeciw - zarzut przedawnienia roszczenia.

Dziękuję

Czyli dobrze myślę, że w chwili przejęcia długu przez ultimo był on już dawno przedawniony tak?

Jest to nakaz zapłaty czy wyrok zaoczny? W zależności - sprzeciw od nakazu zapłaty bądź sprzeciw od wyroku zaocznego. Roszczenie jest przedawnione, dodatkowo proponuję zarzucić brak czynnej legitymacji procesowej. Masz w ogóle odpis pozwu i załączniki?

Jest to nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym

Piszesz sprzeciw, zarzucasz brak czynnej legitymacji procesowej. Masz 14 dni od daty odbioru nakazu. Zarzut przedawnienia podniesiesz na rozprawie, nie należy tego robić wcześniej

Dlaczego nie należy tego robić wcześniej?

Poczytaj inne tematy, to się dowiesz :)

Jakiś link? Proszę
I tak już dziś zaniedbałam pracę przez ten list :(

Czytam sobie dziś forum, przeczytałam wiele wątków i trochę mi się rozjaśniło, oprócz jednego.

Na jakiej podstawie w moim przypadku mogę podnieść ten zarzut braku czynnej legitymacji procesowej?

Co o tym decyduje?

W dokumentach, które dostałam jest pierwotna umowa karty kredytowej z 2001 roku

Potem jakieś pismo, że z banku ING zrobił się SYGMA Bank

Potem jest jakaś cesja ale słabo czytelna.

Dużo tych dokumentów, a na forum czytam że zarzut tej legitymacji procesowej można podnieść gdy nie ma dołączonej cesji, czyli w moim przypadku na podstawie czego mogę podnieść ten zarzut?

teyfi napisał:
Czytam sobie dziś forum, przeczytałam wiele wątków i trochę mi się rozjaśniło, oprócz jednego.

Na jakiej podstawie w moim przypadku mogę podnieść ten zarzut braku czynnej legitymacji procesowej?

Co o tym decyduje?

W dokumentach, które dostałam jest pierwotna umowa karty kredytowej z 2001 roku

Potem jakieś pismo, że z banku ING zrobił się SYGMA Bank

Potem jest jakaś cesja ale słabo czytelna.

Dużo tych dokumentów, a na forum czytam że zarzut tej legitymacji procesowej można podnieść gdy nie ma dołączonej cesji, czyli w moim przypadku na podstawie czego mogę podnieść ten zarzut?

jeżeli nie chcesz podnosić zarzutu braku legitymacji czynnej powoda napisz iż kwoty dochodzone tym nakazem są kwotami bezzasadnymi i odmawiasz ich zapłaty,

Nie chodzi o to, że nie chcę.
Chcę zrozumieć na jakiej podstawie mogę to zrobić

Czy może chodzi o to, żeby podnieść jakikolwiek zarzut w terminie tych 14 dni, doprowadzić do rozprawy a tam podnieść zarzut przedawnienia?

Już się dobijają.
Dziś setka smsów, że otrzymaliśmy nakaz zapłaty i natychmiast mamy się z nimi skontaktować aby ustalić sposób spłaty :o

Czego to oni nie wymyślą...

Byleby tylko zastraszyć, złamać.
Straszne to jest

teyfi napisał:
Byleby tylko zastraszyć, złamać.
Straszne to jest
To nie jest straszne. Na pewno jest śmieszne.
Straszne to jest to, co poniżej. Szok, co potrafią wyczyniać te podmioty. Mam nadzieję że UOKiK naliczy odpowiednią "nagrodę".

http://linki.dtl.pl/8b6
http://linki.dtl.pl/a35
http://linki.dtl.pl/de7

Niejeden emeryt czy nawet zwykły szary człowiek przestraszyłby się że to sąd już wszystko zaklepał i nie ma żadnych szans na wygraną w sprawie...

Ostatnia edycja:
Powrót