Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie wiem czy mi odpowiecie na to pytanie, ale proszę.
Mój mąż odsiaduje wyrok (5 lat, drugi raz), odsiedział 1 rok 4 miesiące, kiedy może dostać najbliższą przepustkę?
Wiem, że to chyba idzie w parze z otworzeniem grupy.

Eilin przeczytaj ten temat.Są tu wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania,nawet wielokrotnie.

Niedawno pisałam tutaj o przepustkę na narodziny dziecka i pisaliście mi że to jest nie możliwe i tak dalej. Jednak jeśli ktoś będzie się o takie coś starał, czyli że będzie w podobnej sytuacji to niech nie traci nadziei i nie słucha niektórych "wszystko wiedzących" osób. Piszcie do dyrektora prośby to wam nie zaszkodzi. Mój narzeczony dostał przepustkę losową na narodziny dziecka 5 dniową. Dodam że nie odsiedział jeszcze 1/4 kary. Jednak wszystko jest możliwe.

Serduszko, ale nie jest regułą,że osadzony przepustkę na narodziny dziecka dostanie. Mój partner nie dostał,a ja nie będę tutaj pisać,że nie udzielają takiej przepustki na pewno, bo napisałabym coś niezgodnego z prawdą. By udzielić przepustki muszą być do tego odpowiednie przesłanki, np. w postaci zachowania itp.
O przepustkę należy się starać, a nie liczyć,że ktoś się zlituje i jej udzieli. :)

Przede wszystkim trzeba rozróżnić dwie ZUPEŁNIE inne rzeczy.
Przepustka i przepustka losowa to odrębne sprawy i odrębne tematy na tym forum również.

Furia napisał:
Przede wszystkim trzeba rozróżnić dwie ZUPEŁNIE inne rzeczy.
Przepustka i przepustka losowa to odrębne sprawy i odrębne tematy na tym forum również.

Jak już rozdzielasz, to miej na uwadze, że nie ma czegoś takiego jak "przepustka losowa" - bynajmniej jest to określenie potoczne.

Powiem więcej, przepustek można udzielić tylko osobom przebywającym w zakładach karnych typu półotwartego i otwartego...

Nie wiem jak fachowo się nazywa "przepustka losowa" czy też"losówka".
Wiem to co najistotniejsze,że rządzą się one zupełnie odrębnymi prawami.
Myślę,że nie nazwa jest tu najważniejsza a wiedza jaka jest różnica między tymi dwoma.

Witam.Mam pytanie czy zeby dostac przepustke trzeba posiadac adres zameldowania a jak nie to czy istnieje jakis artykuł mowiacy o tym.Bo mojemu powiedzieł wychowawca ze nie dostanie przepustki gdyz nie ma adresu zameldowania.

z tego co wiem do przepustki potrzebny jest stały pobyt zamieszkania, niekoniecznie meldunek..

astom napisał:
z tego co wiem do przepustki potrzebny jest stały pobyt zamieszkania, niekoniecznie meldunek..

Ale w naszym kraju mieszkać gdzieś trzeba się zameldować. Takie są przepisy. Czy to się komuś podoba, czy nie.
Zatem skoro skazany gdzieś mieszka to winien być tam zameldowany, prawda?

Owszem, ale osoby, które mają stałe miejsce zamieszkania i nie są tam zameldowane mogą otrzymać przepustkę po uprzednim sprawdzeniu tego faktu np przez kuratora..

Nadal jeszcze obowiązująca Ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych. A dokładniej obowiązująca część dotycząca meldunku.

forg napisał:
Ale w naszym kraju mieszkać gdzieś trzeba się zameldować. Takie są przepisy. Czy to się komuś podoba, czy nie.

To są martwe przepisy, nikt przy zdrowych zmysłach ich nie egzekwuje. Zresztą, obecna ustawa przestanie istnieć z dniem 01.01.2012r.

Ostatnia edycja:
forg napisał:
Zatem skoro skazany gdzieś mieszka to winien być tam zameldowany, prawda?

skazanego odbywającego wyrok nie można zameldowac - to jest łamanie przepisów

nitka1982 napisał:
skazanego odbywającego wyrok nie można zameldowac - to jest łamanie przepisów

On miał być zameldowany przed wyrokiem :-) W czasie odsiadki zgadza się - nie mieszka to nie można go zameldować.
Wracając do tematu - nie można się jednoznacznie wypowiedzieć, czy brak meldunku może skutkować odmową udzielenie "przepustki". Może, nie musi.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót