Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Hej mam pytanko po jakim czasie odbywania kary mozna starac sie o przepustke/? czy to zalezy o zk w którym sie znajduje ?czy od czego/?

Tak w skrócie to musi minąć przynajmniej połowa czasu do wyznaczonego terminu po którym może się starać o warunkowe przedterminowe zwolnienie, a zależy od wielu czynników (poczytaj ten temat).

Vajla napisał:
Tak w skrócie to musi minąć przynajmniej połowa czasu do wyznaczonego terminu po którym może się starać o warunkowe przedterminowe zwolnienie, a zależy od wielu czynników (poczytaj ten temat).

mój luby jeszcze nie odsiedział takiej iloci czasu, siedzi prawie 2 miesiące, a wychowawcy powiedzieli, że już może starać się o przepustkę, ale tylko 3-4 godzinną, więc jak to jest?

Witam!
Mój mąż 3,5 tygodnia temu odbywał pierwszą przepustkę 30-godzinną. Aby dostać drugą przepustkę komisariat musi wysłać opinię do Zakładu Karnego o przebytej przepustce. Ile komisariat ma na to czasu?? Minęło 3,5 tygodnia a opinia dalej nie dotarła do ZK. Proszę o szybką odpowiedź.:(

Patus93.93 napisał:
Witam!
Mój mąż 3,5 tygodnia temu odbywał pierwszą przepustkę 30-godzinną. Aby dostać drugą przepustkę komisariat musi wysłać opinię do Zakładu Karnego o przebytej przepustce. Ile komisariat ma na to czasu?? Minęło 3,5 tygodnia a opinia dalej nie dotarła do ZK. Proszę o szybką odpowiedź.:(

podaj swojemu mezowi nr tel do dzielnicowego,niech dzwoni do niego i nalega dzielnicowy musi przyjsc do ciebie do domu najpierw na wywiad i potem wyslac opinie,jak tak bedziecie czekac i nic nie robic to jeszcze poczekacie.

moj maz dzwonil odrazu jak wrocil z pierwszej przepustki,codziennie do niego dzwonil i szlo nam poltora tygodnia

witam, to mój pierwszy post na tym forum, więc jeśli zrobię coś źle proszę o wyrozumiałość. Otóż, problem wygląda tak, że mój Pan ma wyrok do odsiadki 2 lata, jest to jego pierwsza kara pozbawienia wolności, moje pytanie zatem brzmi jak to jest z tym odbyciem 1/4 kary, czy w związku z tym ze to pierwsza kara może już po trzech miesiącach się starać, czy dopiero po 6?? Jeśli powielam temat to przepraszam, lecz proszę o jasną odpowiedź, ponieważ już kilka dni wertuję to forum i kkw i nie mogę jednoznacznie upewnić się czy przy pierwszym wyroku to 1/4 dotyczy całego wyroku, czy okresu po którym mógłby się ubiegać o warunkowe przedterminowe zwolnienie. Z góry dziękuję za odpowiedź

palęgodleny napisał:
witam, to mój pierwszy post na tym forum, więc jeśli zrobię coś źle proszę o wyrozumiałość.

A ja bym prosił Cię o szanowanie cudzej pracy oraz czasu i używanie opcji szukaj, ponieważ odpowiedź jest w tym wątku zamieszczona po wielokroć - zatem nie jest prawdą to, że "wertujesz forum" lub robisz to wyjątkowo nieudolnie.

http://forumprawne.org/wieziennictwo/619-przepustka-247.html#post1222828
http://forumprawne.org/wieziennictwo/619-przepustka-173.html#post642657

palęgodleny napisał:
nie mogę jednoznacznie upewnić się czy przy pierwszym wyroku to 1/4 dotyczy całego wyroku, czy okresu po którym mógłby się ubiegać o warunkowe przedterminowe zwolnienie. Z góry dziękuję za odpowiedź

Skazany nabywa uprawnień do "przepustek" po upływie połowy okresu, po kórym mógłby się starać o warunkowe przedterminowe zwolnienie - niekoniecznie musi być to 1/4 kary.

Ostatnia edycja:
moj D ma wyrok 3 lata. w listopadzie mija mu 1/4 kary. Jest na P1 ale pracuje tam jako "kajfus" ma szanse na przepsutki? czy musi poprosic wychowawce o wsytawienie go na taka komisje?

angel1649 napisał:
moj D ma wyrok 3 lata. w listopadzie mija mu 1/4 kary. Jest na P1 ale pracuje tam jako "kajfus" ma szanse na przepsutki? czy musi poprosic wychowawce o wsytawienie go na taka komisje?

Już dwa razy na tej stronie padła odpowiedź, tu nie chodzi o 1/4 kary, lecz o połowę czasu do wyznaczonego terminu po którym może się starać o warunkowe przedterminowe zwolnienie, a jakie ma szanse to spytaj wróżki ona prawdę Ci powie :)

Jeżeli ktoś przebywając w zakładzie półotwartym wykorzystałby wszystkie przepustki w nagrode tj 28 dni w roku (art 139 §3) to pózniej może jeszcze korzystać z tych przepustek o których mowa w art 91 pkt 7 (tj 14 dni w roku)?czy juz zostały mu tylko te nagrodowe??oprócz oczywiście tych widzeń bezdozoru 30-godzinnych.

Witam, jestem w ciąży a mój narzeczony przebywa w ZK 1,5 miesiąca. Termin porodu przypada na 26.11. nie minie jeszcze 1/4 kary. Czy jest możliwość wyjścia na przepustkę nagrodową lub losową jak urodzi się dziecko? I dłużej niż 30h?
Pozdrawiam

Jassta napisał:
Czy jest możliwość wyjścia na przepustkę nagrodową lub losową jak urodzi się dziecko? I dłużej niż 30h?

Tak, prawo dopuszcza taką możliwość. Ale jeśli pytasz o szanse to sugeruję przeczytać ten temat.

tekila901 napisał:
mój luby jeszcze nie odsiedział takiej iloci czasu, siedzi prawie 2 miesiące, a wychowawcy powiedzieli, że już może starać się o przepustkę, ale tylko 3-4 godzinną, więc jak to jest?

też bym chciała żeby ktoś to wytłumaczył :)

A co tu tłumaczyć? Starać się o przepustkę, warunkowe przedterminowe zwolnienie skazany powinien od pierwszego dnia pobytu za kratami. Od pierwszego dnia powinien starać się zapracować na kredyt zaufania, który w stosownym terminie pozwoli podjąć ryzykowną decyzję.

Ryzykowną decyzję? dlaczego tak sądzisz.zgadzam się z tym że osoba skazana powinna się starać od samego początku swojego pobytu w ZK/AŚ.Ale nie zapomnij że duży wpływ na to czy dana osoba otrzyma przepustkę jest opinia środowiskowa,oraz opinia z policji.

hej słuchajcie dziewczyny mam pytanko muj brat poszedł siedziec pare dni temu kiedy teraz morze sie starać o przepustke:roll:

Po połowie kary,która uprawnia go do warunkowego zwolnienia.
Zależy ile dostał do odsiadki i po jakim czasie może się starać o wpz.

2 lata za narkotyki . dla mnie jest to wszystko takie trudne ze szok :(.

fryteczka napisał:
kiedy teraz morze sie starać o przepustke:roll:

Może i powinien starać się od pierwszego dnia odsiadki. Przekaż mu to przy okazji. Od pierwszego dnia za kratami powinien próbować pokazać, że można mu zaufać.

fryteczka napisał:
dla mnie jest to wszystko takie trudne ze szok :(.

Trudne jest to, że brat okazał się pospolitym przestępcą??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót