Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam was wszystkie:D, podpowiedzcie mi, mój mąż siedzi w Garbalinie już 10 tygodni czy może się już starać o te 30 godzin, wyrok ma 14 miesięcy, czy ja też mogę mu pomóc w tym jeżeli tak to co mam dzwonić do wychowawcy czy pisać do dyrektora, pomóżcie bo te tygodnie to wieczność. Pozdrawiam i trzymajcie się bo ja nie potrafię się z tym pogodzić:(

Starać to się powinien od pierwszego dnia pobytu za kratami. A uprawnień do opuszczenia jednostki na podstawie nagród lub tzw. przepustek systemowych nabędzie po czasie określonym w przepisach. A jaki to czas? Wielokrotnie o tym pisano - po połowie okresu po którym będzie mu przysługiwało ewentualne uzyskanie warunkowego przedterminowego zwolnienia.

Tak jak napisał forg praw do przepustek nabiera po 3,5 miesiąca, ale nie jest powiedziane, że takową otrzyma. Jeśli będziesz miała systematyczny kontakt z mężem, porozmawiasz od czasu do czasu z wychowawcą a Twój mąż nic nie nabroi to są szanse, że jakąś tam przepustkę otrzyma a jak nie nadużyje zaufania ZK to mogą być następne. Mogą ale nie muszą.

Ja to wszystko wiem ale chodzi mi o bezdozorowe widzenie poza zakładem karnym do 30 godzin czy ja mogę pierwsza wystąpic o nie czy mąż i czy to znaczy że jest szansa:)

Skąd wiesz, że po 3,5 miesiąca??
Praw do WPZ nabiera prawdopodobnie po 7 miesiącach (nie sądze aby sąd zaostrzył termin WPZ) no chyba, że recydywa (też nie sądze) więc o pierwsze widzenie poza terenem zakładu może "wnioskować" po 3,5 miesiąca. Napisałem w cudzysłowiu, bo jeśli będzie wszystko OK to funkcjonariusz wypisze wniosek nagrodowy a Dyrektor go zatwierdzi (lub nie). Wnioskowanie skazanego będzie polegało na dobrym zachowaniu bez żadnych konfliktów no i rozmowami z wychowawcą.
mój mąż siedzi w Garbalinie już 10 tygodni
A mąż ma art. 64 kk?

Dzięki:D za podpowiedzi a ja jeżdżę do niego co tydzień nie zawsze z dziećmi bo szkoła ale z córką staram się jak najczęściej bo bardzo przeżywa, pisze często listy, rozmawiamy przez telefon po kilka razy na dzień, wysyłam paczki co do grama, to chyba jest jakaś szansa na to widzenie po za zk,bo mamy stały kontakt przecież jest to odnotowane, opinię od kuratora też dostał wręcz bardzo dobrą :brawo:: i kurator też dzwonił do wychowawcy:(

Malgosia3003 napisał:
to chyba jest jakaś szansa na to widzenie po za zk,

Ale o co pytasz? Czy kiedyś, jak będzie mógł uzyskać (bo będzie miał uprawnienia formalne) czy teraz? Teraz nie ma uprawnień. Koniec, kropka.

Prosze sie pocieszytć tym,że niektórzy czekają o wiele dłużej....niż 3miesiące

Witam po krótkiej przerwie:D, znowu mam pytanie, pan dyrektor stwierdził że recydywie pierwsza przepustka należy się dopiero po połowie kary:o czy to prawda, powiedzcie mi może ktoś wie pozdrawiam:(

Malgosia3003 napisał:

Skąd mamy wiedzieć, czy to prawda, że powiedział?
A jeśli pytasz, czy to prawda, że może mieć po połowie kary - może miał na myśli konkretnego człowieka.

Ja nie wiem czy ty chociaż raz mógłyś FORG napisać coś normalnego bez przemondrzania [przemądrzania - jeśli już]się, bo już nie raz ci zwracali uwagę, jak nie masz nic do powiedzenia mądrego to nie pisz a ja napisałam stwierdzająco a nie pytaniem

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Malgosia3003 napisał:
czy to prawda, powiedzcie mi może ktoś wie pozdrawiam:(

yyy...:) tu było ukryte pytanie-prośba, a nie stwierdzenie.
Przepustkę osadzony może otrzymać po połowie czasu jaki musi upłynąć do wpz, ale "należy się"? O tym to ja nie słyszałam.
Nie atakuj Forga gdy pisze prawdę (choć czasem w denerwujący sposób ;P ), nie wiemy co dyrektor miał na myśli.

Witam.Mam pytanko .Moj D siedzi narazie w AŚ ale wyrok juz ma i grupe tez R2z czy jest mozliwosc zebym napisla o przepustke dla Niego na Komunie. Czy wogole jest szansa ze ja otrzyma skoro jest dopiero 10 dni??

dzitka36 napisał:
Czy wogole jest szansa ze ja otrzyma skoro jest dopiero 10 dni??

Zapewne nie chciało Ci się przeczytać tego tematu ... Gdybyś przeczytała, to nie zadawałabyś pytania, na które nie ma odpowiedzi.
Aczkolwiek według mnie ... nie przesadzaj. Za chwilę ktoś napisze, że 14 urodziny dziecka są tak istotne, że należy wypuścić przestępcę z więzienia.

Czyli odpowiedź brzmi - szansa jest taka, jak to, że Polska zostanie mistrzem świata w piłce nożnej.

witaj dzitka36. nie chce psuc ci humoru ale lepiej zebys wiedziala,forg ma racje,twoj nie ma obecnie szans na jakakolwiek przepustke.

tygrysek72 napisał:
witaj dzitka36. nie chce psuc ci humoru ale lepiej zebys wiedziala,forg ma racje,twoj nie ma obecnie szans na jakakolwiek przepustke.

Dziekuje za odopowiedz. Tak wlasnie myslalam ,ale wolalam sie upewnic.

witam czy jesli odsiedzialo sie 1/4 kary a grupa to P1p, to czy przepustka jest wogole mozliwa? czy musi byc grupa P2??

przy podgrupie P1 szanse sa znikome,rowne prawie zeru.To nie jest tak,ze skoro osadzony odbyl 1/4 kary,dobrze sie zachowuje i np. pracuje to obligatoryjnie ma isc na przepustke.Ma owszem prawo ubiegac sie o nia ale o otrzymaniu przepustki decyduje o wiele wiecej czynnikow.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót