Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
misiuniek napisał:
jest w zarebie i z tego co mi wiadomo to u nich za kazdym razem trzeba odbierac.Dla mnie jest to absurdalne

mój mąż na przepustki wielodniowe wychodził sam, natomiast na 30-to godzinne musiałam odbierac go osobiście.

różnie to bywa niestety każdy zakład ma swój regulamin który wyznacza co wolno a co nie tak samo jest z przepustakami paczkami itp

czy Twoj maz jest w Zarebie?

Proszę takie pytania kierować poprzez PW-moderator

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega przepustka losowa??
Po jakim okresie odbycia kary przysługuje taka przepustka??

Najlepiej wytłumaczy Tobie to artykuł 141a kodeksu karnego wykonawczego.

A o zezwolenie, o które pytasz można się starać od pierwszego dnia pobytu.

mam takie pytanie mój mąż ma grupe P1 siedzi 2 miesięce czy jest możliwość aby dostał jakąś przepustke chociaż na kilka godzin.A po drugie ma 2 lata odsiadki ile musi odsiedzieć aby starać sie o przerwe w karze

Jaką przepustkę?
Choć w sumie - obojętnie jaką, marne szanse. Chyba że w asyscie funkcjonariuszy - ale tak z reguły na pogrzeb wychodzą skazani.
Nic nie musi odsiedzieć, by starać się o przerwę w karze. Musi mieć ważne powody dla tej przerwy.

Sugeruję poczytać ten temat.

Mam takie pytanie.. jeżeli skazany przeszedł na P3 to ile trzeba bedzie czekac na pierwsza przepustke? i czy pózniej juz bedzie dostawał je systematycznie?

Nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie. Zarówno pierwsze jak i drugie.
A właściwie to odpowiedź jest jedna - wszystko zależy od niego.

Jak to jest z tymi przepustkami, czy jak napisze oświadczenie to będę musiała również skazanego odwieźć do ZK?Czy takie oświadczenie mogę wysłać pocztą i czy do skazanego czy do dyrektora ZK?Proszę o informację od osób które orientują się w temacie.

jak dostanie pierwsza przepustke to musisz go odebrac z ZK wrocic musi sam nie musisz go odwozic

Ja jak pisałam to musiałam osobiście podpisać na widzeniu przy strażniku czy kimś kto tam siedzi

Czy ktoś się orientuje, jak wygląda sprawa przepustek w Kwidzynie?

malutka26 napisał:
jak dostanie pierwsza przepustke to musisz go odebrac z ZK wrocic musi sam nie musisz go odwozic

tak jak malutkie dziecko za rączke bo oni pie potrafią sami zadbać o siebie powinno być na odwrót wychodż sam wracaj z kimś bo oni chętnie wychodzą ale już mniej zdecydowanie wracają w ten sposób wszystkim odcinają możliwości przepustek na jakiś czas

Witam! Mam pytanie... Co prawda nie jestem pewna czy piszę w dobrym temacie
Mój brat dostał karę 2 lat, które ma odsiedzieć w zakładzie karnym. Mija właśnie 6 miesięcy, jak tam przebywa i ma teraz możliwość wyjścia (niestety nie wiem czy chodzi o przepustkę, czy o jakieś zwolnienie warunkowe, chyba o to pierwsze...). W każdym razie, początkowo miał w tym czasie przebywać u swojej narzeczonej i jej rodziny, napisali jakieś oświadczenie/deklarację, w którym zobowiązali się do tego, że 'zajmą się' nim na ten czas. Niestety niedawno pokłócili się i wychowawca powiedział, że nie zgodzi się aby u nich przebywał. Zgadza się natomiast, aby w czasie tego wyjścia przebywał u naszej babci (i u mnie - była naszą prawną opiekunką - ja z nią mieszkam).
Rzecz w tym, że teraz my mamy dostarczyć owo oświadczenie... W sobotę idę do brata na widzenie i na rozmowę z jego wychowawcą, a niestety nie mam pojęcia jak owo oświadczenie ma wyglądać, czego konkretnie ma dotyczyć... Czy ktoś wie o co chodzi i czy może udzielić mi jakiejkolwiek pomocy w napisaniu tego oświadczenia?
Z góry baaaaardzo serdecznie dziękuję!!

Aurorka86 napisał:
i na rozmowę z jego wychowawcą,

I podczas rozmowy z wychowawcą dowiesz się wszystkiego.
Pewnie chodzi o to, że określona osoba zobowiązuje się do odebrania na przepustkę skazanego oraz zapewnienia mu dachu nad głową, jedzenia oraz do tego, że "zwróci go" do jednostki w stanie "nienaruszonym".

Prawdopodobnie otrzymasz gotowy druk tego oświadczenia który trzeba będzie tylko uzupełnić właściwymi danymi.

W tym cały problem, że w sobotę mam przynieść gotowe pismo... trochę to dziwne dla mnie, ale co robić... :)

Więc napisz w tym oświadczeniu to co poradził Ci forg.
WZÓR​
Aurorka 86
Makowiny Podlaskie
07-666 Makowiny
Dyrektor
ZK w Gdańsku​
Oświadczenie​
Ja Aurorka86 legitymująca się dowodem osobistym (seria i numer) wydanym przez.... zamieszkała w ..., oświadczam że zobowiązuje sie do odebrania skazanego Jana Kowala syna Antoniego, który jest moim bratem z ZK w Gdańsku podczas wyjścia jego na przepustkę. W tym czasie zapewniam odbiór i przywóz jego do ZK, zakwaterowanie i wyżywienie na czas przepustki oraz że w tym czasie skazany nie popadnie w konflikt z prawem. W trakcie przepustki skazany będzie mieszkał u mnie tj. Makowiny Podlaskie 666, 07-666 Makowiny. Telefon kontaktowy 65432100.
Z poważaniem
Aurorka86

Jeśli bedą czegoś innego oczekiwać to na miejscu napiszesz.

No to grubo, nie sądziłam że oświadczenie musi mieć taką treść.
A tak z czystej ciekawości co w przypadku gdy któryś z warunkó nie zostanie spełniony?Jakie konsekwencje poniesie skazany i osoba podana w oświadczeniu?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót