Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A jeżeli zacznie starać się o przepustkę po jakim mniej więcej czasie może ją uzyskać ?? ;)

Nie ma określonego czasu.Dostanie jeśli swoją postawą wykaże,że na nią zasługuje.

Kto wydaje decyzje o wydaniu przepustki tzw. "losowej" w zakładzie typu półotwartego??
Bo w KKW art 141a pisze tylko o zakładzie typu zamkniętego;/

cessii napisał:
Kto wydaje decyzje o wydaniu przepustki tzw. "losowej" w zakładzie typu półotwartego??

Dyrektor zakładu karnego. Ewentualne zażalenie na jego decyzję rozpoznaje Sąd penitencjarny.

Ostatnia edycja:
na pewno guest? bo rozmawiając z wychowawcą ,coś wspominał ,że nie wie ,czy komisja ,która rozpatruje prośby o przepustkę się zgodzi -tzn.ta komisja to tylko dyrektor ,czy podejmuje ją z kimś?

nitka1982 napisał:
na pewno guest?

Oczywiście, że "na pewno". Decyzję podejmuje Dyrektor. A Komisja Penitencjarna może na polecenie dyrektora wyrazić opinię w każdej wskazanej przez niego sprawie. Art. 76 kodeksu karnego wykonawczego.

Mój teraz dostał 5 dni losowej czy okolicznościowej i żadnej komisji nie miał. Jest na P2.

jest jakiś ogranicznik czasowy co do ważności spisywanego wywiadu środowiskowego przez kuratora potrzebnego do przepustek tzn gdy wywiad robiony był w marcu a dopiero powiedzmy we wrześniu można się starać o przepustkę to czy on będzie aktualny czy zk wyśle ponownie pismo do kuratora by sporządzić jeszcze raz?

Po jakim czasie mój R. może starać się o przepustkę w ZK typu półotwartego przy wyroku 11 miesięcy ? po ok. 2, 3 mies. ?

Z góry dziękuję za odpowiedź, wiem, że zapewne w tym temacie jest mnóstwo takich pytań jednak nie miałam możliwości by wszystko przejrzeć.

colorblind napisał:
Po jakim czasie mój R. może starać się o przepustkę w ZK typu półotwartego przy wyroku 11 miesięcy ? po ok. 2, 3 mies. ?

Po połowie okresu po którym nabywa uprawnień do ubiegania się o warunkowe przedterminowe zwolnienie.

Witam.Nie wiem czy dobrze pytam ale mam pytanko.O co moze sie pytac kuratorka jak przyjdzie aby zrobic wywiad? Bo ma jutro do mnie przyjsc i nie wiem czego moge sie spodziewac jakich pytan.

mają takie nowe formularze, stek pytań... czy pije, czy nadużywa, bije, pracował itd itp. Chore. czy będzie mógł mieszkać jak opuści zakład... wazne żeby wyszło wszystko dobrze w opinii dla sądu, bo rozumiem ze po to przychodzi szanowny kurator. jak masz jakies dolegliwości zdrowotne to warto przedstawić na to dokumenty lub podarować mu kopie.

ale przy takim wyroku może się starać o dozór elektroniczny na który ostatnio sie sądy przychylają... lepiej siedzieć w domu niz za kratami...

kepasa napisał:
ale przy takim wyroku może się starać o dozór elektroniczny na który ostatnio sie sądy przychylają... lepiej siedzieć w domu niz za kratami...

A skąd wiesz, czy akurat na terenie tej apelacji, na terenie której przebywa zainteresowana osoba, ten dozór jest już stosowany? Do 01 stycznia 2012r., zostało jeszcze ponad pół roku...

Ja mam pytanko bo tak się zastanawiam teraz i nawet nie mam pojęcia kogo o to spytać, a mianowicie: mój M zanim go zamknęli mieszkał ze mną w Chorzowie i tu miał zameldowanie czasowe, w innym mieście miał zameldowanie stałe bo tam mieszkał z rodzicami.Do kogo przyjdzie kurator gdy będzie robił wywiad w sprawie przepustek?Do mnie czy jego rodziców?Albo kto mi udzieli informacji jeśli tu nikt nie będzie tego wiedział?Jego kurator z miasta w którym mial stałe zameldowanie?

kurator najpierw pojawi się w miejscu stałego zameldowania i to od was zależy czy go "przekierujecie" na miejsce dotychczasowego zamieszkania...

Witam, mam pytanie mój kuzyn odsiaduje wyrok który mu odwiesili w strzelcach opolskich w zakladzie karnym nr.1 .... jest w grupie p1 czy jakos tak ;D Stad moje pytanie, czy ma szanse na przepustke na moje wesele a jak tak gdzie ma sie zglasaszac w takiej sprawie, szanowny pan wychowawca nic nie chce mu powiedziec poniewaz nie chce mu sie chyba nic zalatwiac. pozdrawiam i czekam na odp

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jacek1985 napisał:
czy ma szanse na przepustke na moje wesele

A niby dlaczego ma zostać wypuszczony z więzienia? Przecież odbywa karę pozbawienia wolności. Do tego w warunkach zakładu karnego typu zamkniętego. Bez powodu akurat w zk typu zamkniętego nie przebywa.

forg napisał:
A niby dlaczego ma zostać wypuszczony z więzienia? Przecież odbywa karę pozbawienia wolności. Do tego w warunkach zakładu karnego typu zamkniętego. Bez powodu akurat w zk typu zamkniętego nie przebywa.

Odwiesili mu zawiasy za pobicie, faktycznie gangsterka pelna geba.
Czyli nie ma szans tak?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót