Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Re: PRZEPUSTKA

Nie ma co się łudzić, że forum zastąpi radcę prawnego i każda udzielona tu podpowiedź będzie fachowa. To zresztą zawarte jest w regulaminie.

mam pytanie jesli moj ma przyznane przepustki ale obecnie zawieszone do czasu powrotu z Warszawy to czy w Warszawie możemy sie starać o te przepustki? jak rozmawiałam z wychowawczynia to mi powiedziała ze raczej nie dostaniemy ze względu na duża odległość (kraków-Warszawa) wiec czy możemy zrobić tak ze np ze zostaniemy poprostu w Warszawie i nie pojedziemy do Krakowa? czy musimy miec w Warszawie ten meldunek? czy wstarczyłoby wskazanie miejsca gdzie bedziemy podczas przepustki ? bardzo prosze o odpowiedz z góry bardzo dziekuje

Powinni dać Wam normalnie widzenie bezdozorowe poza tertenem ZK ale jak wiadomo każdy Zakład Karny czy Areszt Śledczy rządzi się swoimi prawami więc zależy wszystko od ZK/AŚ. Powiem tylko tyle że jak Mirek był 300 km od domu to dostał przepustkę na 30 godzin. Odebrał go ojciec i wynajął mu nocleg w pobliskim miasteczku.

własnie tak planujemy zrobić ze zostaniemy w warszawie, ale dokładnie co z.k czy a.ś to inaczej bo w Zabrzu jak miał moj wyjsc na przepustke to odrazu mielismy miec 2 dni własnie ze wzgledu na odległosc a było "tylko"ok 100 km wiec możemy i powinnismy starac sie tak? tym bardziej ze moj idzie do pracy na wolność ma bardzo dobrą poinie itd wiec nic nie stoi na przeszkodzie oprocz tych kilometrów do domu :(

mam pytanie, orientuje sie ktos jak jest na nowosolskiej? Moj R. dostal prawo do przepustek 9 lipca. i co teraz? zlozyl podanie o przepustke. pracuje,ma pochwaly i nagrodowe widzenia... ile to moze potrwac zanim dostanie decyzje o przepustce. dodam jeszcze, ze jestem jego konkubina i tylko ja go odwiedzam w zk. czy bede mogla go odebrac na przepustke?

Na nowosolskiej nie ma komisji o przepustki- tzn komisja jest zaoczna- jeśli wychowawca zdecyduje o przepustce to wyjdzie- oczywiście na pierwszą przep możesz go odbrać- wszystko zależy teraz od wychowawcy- kiedy wg niego twój R. będzie zasługiwał na przepustki- tam często zamieniają wnioski nagrodowe np przepustki na dod widzenie lub pochwały.

czyli co to znaczy, ze predzej niz przepustke dostanie dodatkowe widzenie tak? a czy gdybym zadzwonila do wychowawcy i porozmawiala z nim na temat przepustki R. to by polepszylo sytuacje? tylko tak naprawde nie wiem co moge powiedziec w tej rozmowie, a czego nie? co mam tak bez owijania prosic o przepustke?

selunia ja tak robiłam dzwoniłam prawie codziennie i dopytywałam sie a jak juz dostał przepustki to zadzwoniłam zeby sie dowiedziec kiedy i na jaki czas i wychowawca wszystko mi powiedział

Seunia- na nowosolskiej niby nie za dobrze jest widziane dzwonienie do wychowawcy...no ale możesz spróbować i się zapytać...chodziło mi o to, że to, że ma uprawnienia do przepustek nie znaczy, że je dostanie- na to musi zgodzić się wychowawca no a potem wiem, że wiele osób się skarży, że zamieniają mu wnioski na coś inego- to wszystko idzie na Młyn i z młyna wraca a potem woła hotelowy i mówi co jest- spytaj się R. jak on to widzi czy masz dzwonić czy nie...

dzwonilam dzis i wychowawca powiedzial ze mam przyjsc na widzenie do niego porozmawaic o przepustce, bo przez tel nie udzieli mi informacji.nie wiem sama zeby to nie wyszlo tak ze sie strasznie narzucam.

No to chyba dobrze, że chce się widzieć...nie wyjdzie, że się nażucasz, mów jak tobie i całej rodzinie ciężko, jak potrzebujecie jego pomocy itd...akurat ja nie dzowniłam na nowosolskiej ale myślę, że jak tak wychowawca powiedział to znaczy, że chce z tobą rozmawiać i będzie ok :ok:

Z kkw mozna wywieźć, iz o przepustkach mowa w art. 91 pkt 7 lub art. 92 pkt 9 kkw.
Natomiast takie widzenie bez dozoru jest nagrodą wynikajacą z art. 138 § 1 pkt 7 lub 8 kkw.

przepustka na ślub dziecka

mam pytanie czy ktoś wie jak uzyskać przepustkę na ślub własnego dziecka? ślub za 3 tyg, dyrektor zakładu karnego odmówił udzielenia przepustki losowej. mój tata skazany jest na 12 miesięcy po raz kolejny za jazdę pod wpływem alkoholu na rowerze. siedzi dopiero 2 tyg:( chciałabym aby był:(

Re: przepustka na ślub dziecka

Od decyzji Dyrektora służy skarga do Sądu penitencjarnego. Termin do złożenia skargi wynosi 7 dni od ogłoszenia lub doręczenia decyzji Dyrektora.

Re: przepustka na ślub dziecka

po rozmowie z dyrektorem dostał przepustkę na 6 godzin,ale dobre i to

Przeniosłam posty - Moniak

Re: ZK KOSZALIN

w zk Koszalin odmawiają skazanym widzeń 5godzinnych poza bramą jeśli mają spełnione wszystkie przesłanki, dużą liczbę tzw. nagrodówek, sami się stawili do odbycia kary itp, ogólnie same plusy z wyj tego że nie pracują. Otóż trzeba mieć pracę i do tego przepracować co najmniej miesiąc by takie widzenie otrzymać. Przypominam, iż na ten przywilej osadzeni czekają nawet po wiele miesięcy ponieważ pracy nie starcza niestety dla wszystkich. Moje pytanie zatem brzmi: Czy zk może odmówić widzenia poza bramą tylko na tej jednej jedynej podstawie, skoro nie jest winą osadzonego, że nie pracuje? W kkw ani regulaminie wieziennictwa takiego warunku nie odnalazłam. Czy zk Koszalin może wprowadzić coś takiego swoim regulaminem wewnętrznym? Czy to jest zgodne z prawem?

Przeniosłam post - M.

Rozumiem, że chodzi Ci o widzenie bezdozorowe poza ZK, czyli przepustkę?
Przepustka ZAWSZE jest formą nagrody, tak więc ZK ma pewną dowolność w jej przyznawaniu. Starajcie się dalej, niech Twoja najbliższa osoba stara się o pracę a wszystko będzie dobrze :ok:

Otóż ma pracę i to bez dozoru. Chodzi mi o to, że jeden z wychowawców jest tam bardzo arogancki i juz kilkakrotnie potraktował męża źle bez żadnego powodu. Ot akurat miał zły dzień. Już dwa razy interweniowałam w sprawie tej osoby u kierownika penitencjarnego. Wiem, że moja interwencja była podstawna ponieważ drugi wychowawca jest wspaniałym i pomocnym człowiekiem. Ma wzorową opinię o mężu. Natomiast ten jeden uparty człowiek cały czas wymyśla jakieś wyimaginowane powody aby uprzykrzyć nam życie. Wiem, że inni osadzeni również mają z nim nie lada kłopoty oraz że wcześniej został już zwolniony za swoje zachowanie z innego zakładu karnego. przedwczoraj mąż jako jedyny otrzymał odmowę widzenia poza bramą i boję się, że ten złośliwy człowiek po prostu wystawił mu złą opinię a za chwilę jest wokanda i ta opinia może być jedynym złym argumentem ponieważ mąż ma spełnione wszystkie przesłanki do warunkowego zwolnienia i bardzo duże szanse, że je otrzyma. Chciałabym się dowiedzieć czy jeżeli skazany ma bardzo dobre dokumenty. Dużą ilość wniosków nagrodowych, pochwały z pracy, udziela się w pracach porządkowo-administracyjnych i dużo innych plusów które mogłabym wymienić. Zaznaczam, że nigdy nie było nic na minus. Mąż na prawdę bardzo sie stara. Czy mimo tego wychowawca może wystawić złą opinię tylko na podstawie swojego"widzi mi się"???? Czy taka opinia podlega kontroli?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót