Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
witam,mam pytanie. Mój M. przebywa w zakładzie karnym w Wołowie, ma wyrok 2 lata 8 ms, grupa R2, z tego 8 miesiecy odsiedzial na sankcji w AŚ. Kiedy moze sie starac o przepustke? od przyszlego tyg idzie do pracy, takze bedzie w grupie wolnosciowej.

Polecam lekturę tego tematu - czas pokonać lenia.
Akurat te informacje, które podałaś nie wystarczą do udzielenia odpowiedzi, której oczekujesz.
A starać się powinien od pierwszych dni pobytu za kratami.

jestem na 60 stronie tego tematu, walkuje go jak tylko mam wolna chwile :) moze sprecyzuje pytanie - wiem, ze o pwz moze sie starac po 2/3 kary, wiec o przepustke po polowie tego okresu.Gdy przyjechal do ZK od razu mu powiedzieli ze te 8 ms sankcji wliczaja mu w poczet kary, wiec moje pytanie brzmi czy 2/3 kary mam liczyc od calosci wyroku czy od tego co mu zostalo do odsiadki ( 2 lata )?

maka27 napisał:
jestem na 60 stronie tego tematu, walkuje go jak tylko mam wolna chwile :) moze sprecyzuje pytanie - wiem, ze o pwz moze sie starac po 2/3 kary, wiec o przepustke po polowie tego okresu.Gdy przyjechal do ZK od razu mu powiedzieli ze te 8 ms sankcji wliczaja mu w poczet kary, wiec moje pytanie brzmi czy 2/3 kary mam liczyc od calosci wyroku czy od tego co mu zostalo do odsiadki ( 2 lata )?
Od całości.

RE: Warunkowe przedterminowe zwolnienie

A tak przy okazji (jeśli mogę tu napisać :), przepraszam, że tu :) ) przepustki są możliwe po 1/4 kary,to wiem, wiem też, że będzie mógł mieć ich 28 dni w roku + 30 godzin, również nie więcej niż 28 razy (tzw. widzenie bez dozorowe, poza obrębem zakładu karnego), tak? A jak często, nie ma ograniczeń, wszystko zależy od sprawowania? I czy może wcześniej ustalić termin takiej przepustki, np. komunia brata, czy moja studniówka?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: Warunkowe przedterminowe zwolnienie

I czy może wcześniej ustalić termin takiej przepustki, np. komunia brata, czy moja studniówka?
To są przepustki losowe i potocznie zwane"okolicznościowe". Skazani czasem wychodzą na chrzest, komunię itp. Czasem jednak na pogrzeb matki czy ojca są konwojowani przez SW.

Ostatnia edycja:
Ptasior napisał:
To są przepustki losowe i potocznie zwane"okolicznościowe".

A co powiesz na to? "Panie wychowawco, dyrektor przyznał mi nagrodę, mam prośbę - Słucham - chciałbym zrealizować tą nagrodę w dniach x-y, ponieważ wtedy brat ma komunię - Nie widzę przeciwwskazań".

lily94 napisał:
A tak przy okazji (jeśli mogę tu napisać :), przepraszam, że tu :) ) przepustki są możliwe po 1/4 kary,

To źle wiesz.

Ostatnia edycja:
Vajla napisał:
Już dwa razy na tej stronie padła odpowiedź, tu nie chodzi o 1/4 kary, lecz o połowę czasu do wyznaczonego terminu po którym może się starać o warunkowe przedterminowe zwolnienie, a jakie ma szanse to spytaj wróżki ona prawdę Ci powie :)

Skoro tak, to mój chłopak skoro jest pierwszy raz karany i dostał 4 lata wyroku, to może starać się o przepustki po 1/4 kary.

lily94 napisał:
Skoro tak, to mój chłopak skoro jest pierwszy raz karany i dostał 4 lata wyroku, to może starać się o przepustki po 1/4 kary.

Dalej uparta jak koza.
Poczytaj dalej, to doczytasz, sąd może ograniczyć prawo do warunkowego przedterminowego zwolnienia. Może wymierzyć na przykład karę 4 lat pozbawienia wolności z prawem do warunkowego przedterminowego zwolnienia po 3 i pół roku. I co, dalej będziesz twierdzić, że po 1/4 kary?
Nie wspomnę o innych możliwościach ...

lily94 napisał:
to może starać się o przepustki po 1/4 kary.

A starać to się powinien od pierwszego dnia pobytu za kratami. Wielu niestety od początku pokazuje, jakimi są twardzielami, jak nienawidzą prawa - przepisów, regulaminów - a jak zbliża się termin nabycia uprawnień do wyjścia "za mur" to nagle "cudowna przemiana", "śtraśny więzienny bandzior" staje się potulnym barankiem, który nade wszystko kocha przepisy i policjantów.

Ostatnia edycja:
A co powiesz na to? "Panie wychowawco, dyrektor przyznał mi nagrodę, mam prośbę - Słucham - chciałbym zrealizować tą nagrodę w dniach x-y, ponieważ wtedy brat ma komunię - Nie widzę przeciwwskazań".
To w przypadku przepustki nagrodowej którą skazany realizuje kiedy chce. A przepustkę można dostać po odbyciu połowy kary do terminu WPZ. Czyli z 4 lat jak WPZ przysługuje "normalnie" to po roku. Tylko nie jest powiedziane że nalezy się to dostanie. Tak jak pisze forg skazany musi starać się od pierwszego dnia pobytu w ZK. Rodzina (np. żona) może mu trochę w tym pomóc. Jak moja Pani dzwoniła do wychowawcy o przepustkę to jej powiedział cyt: "... niech sobie nie zawraca d... przepustkami bo zaparę dni wyjdzie...". Tak też się stało a przepustkę i tak dostałem:)

Ptasior napisał:
Jak moja Pani dzwoniła do wychowawcy o przepustkę to jej powiedział cyt: "... niech sobie nie zawraca d... przepustkami bo zaparę dni wyjdzie...". Tak też się stało a przepustkę i tak dostałem:)

Możesz napisać bardziej szczegółowo ten proceder "bo za parę dni wyjdzie"? Bardzo mnie... zaintrygował?

Coś napisałem niezrozumiale? Z zk X do zk Y zostałem prztransportowany bodajże 23 grudnia(awans z r1 na r2 wpz po 1/2 kary). Na początku stycznia moja partnerka dzwoniła do wychowawcy z pytaniem czy nie da rady abym poszedł na przepustkę, spotkał się z nią i z dziećmi itd. Wychowawca powiedział do niej a potem do mnie to co napisłaem wcześniej, ale powtórze cyt: "... niech sobie nie zawraca d... przepustkami bo za parę dni wyjdzie...". 15 stycznia byłem na przepustce a mury zk opuściłem 4 lutego czyli od telefonu do wyjścia minął około miesiąc. Intryguje Cię pewnie skąd wychowawca wiedział o moim wyjściu? To przecież wychowawca pisze opinie, to wychowawca wnioskował do dyrektora aby ten wystąpił do sądu z wnioskiem o wpz, to wychowawca wie najwięcej o skazanych. Aha! Na komisję o wystąpienie stawałem 13 stycznia i to wtedy dyrektor sam dał mi przepustkę. Wniosek do sądu został sporządzony 25 stycznia. Coś jeszcze wyjaśnić?

Ptasior napisał:
(awans z r1 na r2 wpz po 1/2 kary).

recydywa na półotworku ma wpz po 1/2 kary??

Ten temat dotyczy PRZEPUSTEK - moderator

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam!! Mam takie pytanie. Mój R. siedzi w zakladzie karnym chcemy wziacs slob cywilny po za zakladem. Jak sie starac o przepustke na slub czy moze ja dostac???

weronika732 napisał:
Witam!! Mam takie pytanie. Mój R. siedzi w zakladzie karnym chcemy wziacs slob cywilny po za zakladem. Jak sie starac o przepustke na slub czy moze ja dostac???
Jest taka możliwość. To będzie uzależnione od tego jaki wyrok ma Twój narzeczony, za co siedzi, jak się zachowuje, jaką ma podgrupę klasyfikacyjną, ile odbył kary. Próbować zawsze można. Są to przepustki okolicznościowe, ale ja wątpię żeby dostał przepustkę. Z tym zawsze mozna poczekać tak jak napisał forg. A ślub można wziąć z Zk i nikt nie powinien robić w tym problemów.

my dostalismy przepustkę okolicznościową na ślub po 6 m-cach odbywania kary (wyrok to prawie 3 lata) ,udało się -juz po tygodniu od osadzenia rozmawiałam z dyrektorem o tym i był przychylny .Ale nie zawsze się udaje ,to właśnie zależy od różnych czynników

Czyli tak jak pisałem jest taka możliwość, bo wychodzą na chrzest, ślub bliskiej osoby (np. świadek). Ja wychodziłem na rozprawy cywilne odnośnie walki o moje mieszkanie i na święta.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót