Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Art. 139. § 1. Nagrody wymienione w art. 138 § 1 pkt 7 lub 8 można przyznać skazanemu, którego postawa w czasie odbywania kary uzasadnia przypuszczenie, że w czasie pobytu poza zakładem karnym będzie przestrzegał porządku prawnego, po odbyciu przez niego co najmniej połowy tej części kary, po której mógłby być warunkowo przedterminowo zwolniony.
§ 2. Przyznanie nagród wymienionych w art. 138 § 1 pkt 7 lub 8 tymczasowo aresztowanemu, mającemu prawa i obowiązki skazanego odbywającego karę pozbawienia wolności, wymaga zgody organu, do którego dyspozycji pozostaje.
§ 3. Łączna liczba nagród wymienionych w art. 138 § 1 pkt 7 nie może przekroczyć 28 w roku.
§ 4. Łączny czas trwania nagród wymienionych w art. 138 § 1 pkt 8 nie może przekroczyć 28 dni w roku.
§ 5. Skazanemu odbywającemu karę 25 lat pozbawienia wolności nagroda wymieniona w art. 138 § 1 pkt 7 lub 8 może być przyznana po odbyciu co najmniej 5 lat, a skazanemu odbywającemu karę dożywotniego pozbawienia wolności - po odbyciu co najmniej 15 lat kary.
§ 6. Przyznanie nagrody wymienionej w art. 138 § 1 pkt 7 lub 8 skazanemu odbywającemu karę 25 lat pozbawienia wolności albo karę dożywotniego pozbawienia wolności, w zakładzie karnym typu zamkniętego, wymaga zgody sędziego penitencjarnego.
§ 7. Nagrody wymienione w art. 138 § 1 pkt 7 lub 8 dyrektor zakładu karnego przyznaje z urzędu lub na pisemny wniosek przełożonego skazanego. Inne nagrody może przyznawać również osoba upoważniona przez dyrektora zakładu karnego
Co prawda z zastrzeżeniem ale nawet takie wyroki mogą w ZK zamkniętym uzyskać przepustkę. Mam nadzieję że to wyjaśnia ostatecznie wątpliwości.

Ostatnia edycja:
beonda napisał:
A mówicie o dwóch różnych sprawach - i wszyscy maja rację:).

Dokładnie tak. Nie ma przepustek - są nagrody.

A skoro Recedesowi nie wystarczą poglądy userów forum - dorzucę pogląd fachowców, który wyczytałem:

"Inaczej niż skazanym w zakładach karnych typu półotwartego ( art. 91 pkt 7) i otwartego (art. 92 pkt 9), skazanym w zakładach typu zamkniętego nie można udzielać przepustek. Można im jednak przyznawać nagrody, w tym najwyższe, tj. zezwolenie na widzenie poza zakładem na okres do 30 godzin i zezwolenie na opuszczenie zakładu na okres do 14 dni ( art. 138 § 1 pkt 7 i 8 ), przy czym przyznanie takiej nagrody skazanemu odbywającemu karę 25 lat albo dożywotniego pozbawienia wolności, w zakładzie karnym typu zamkniętego, wymaga zgody sędziego penitencjarnego (art. 139 § 6).
Skazanym osadzonym w zakładzie karnym typu zamkniętego tzw. "przepustki losowej" udziela sędzia penitencjarny, a dyrektor zakładu - jedynie w wypadkach niecierpiących zwłoki ( art. 141a § 2)".

Powyższy cytat pochodzi z komentarza do k.k.w. autorstwa Zbigniewa Hołdy i Kazimierza Postulskiego (Gdańsk 2007, s. 375-376).

Jeśli więc mamy - jak to podkreślił Recedes - trzymać się tytułu tematu wątku to odpowiedź brzmi: W zakłdach karnych typu zamkniętego nie ma przepustek.

Ostatnia edycja:
malutkaa111 napisał:
Witam jakiem sa szans na wyjscie mojego narzeczonego na przepustke zostal przeniesiony z lodzi dio sierazda siedzi do 18,05,09 pol roku w styczniu minie mu 2 miesiace czy w styczniu bedzie mogl sie starac o przepustke
Zaczęło się od tego postu. Jestem przekonany, że autorce nie chodziło o "naukowe" uzasadnienie tego na jakiej podstawie jej narzeczony może opuścić czasowo ZK, tylko o to, czy w ogóle może? Z mojej strony dalsza dyskusja na ten temat straciła sens.

Ostatnia edycja:
kadi napisał:
Skazany z zakładu typu zamkniętego może ewentualnie ubiegać się o zezwolenie na czasowe opuszczenie zakładu karnego (potocznie zwane przepustką losową). Zezwolenia takiego udziela sędzia penitencjarny a nie administracja zakładu.
Administracja nie... ale szef administracji tak. Praktyka pokazuje, ze tak się dzieje właśnie najczęściej.

Podstawa:
t. 141. § 1. W wypadkach szczególnie uzasadnionych warunkami rodzinnymi lub osobistymi skazanego nagrody mogą być stosowane jako ulgi.
.
.
§ 4. W wypadkach szczególnie ważnych dla skazanego można mu zezwolić na opuszczenie zakładu karnego, na czas nie przekraczający 5 dni, w miarę potrzeby w asyście funkcjonariusza Służby Więziennej lub innej osoby godnej zaufania. W stosunku do osadzonych w zakładzie karnym typu zamkniętego zezwolenia tego udziela sędzia penitencjarny, a w wypadkach nie cierpiących zwłoki - dyrektor zakładu karnego.

Recedes jest jeszcze jedna rzecz. Mój M przebywał w ZK 6 lat, znajomi również spędzili po kilka lat więzienia i żaden nigdy nie dostał takiej formy nagrody mając grupę P1 czy R1, nikt nawet w ZK nie dostawał takich nagród, więc nie ma co łudzić się że na "zamku" taka nagroda będzie miała miejsce.
Faktycznie przeoczyłam to
§ 6. Przyznanie nagrody wymienionej w art. 138 § 1 pkt 7 lub 8 skazanemu odbywającemu karę 25 lat pozbawienia wolności albo karę dożywotniego pozbawienia wolności, w zakładzie karnym typu zamkniętego, wymaga zgody sędziego penitencjarnego.
ale powiedzmy sobie prawdę że to jest praktycznie nierealne...

Jeśli jesteś na takiej przepustce to gratuluję ale zastanawiam się w jaki sposób trzeba sobie "zasłużyć" żeby wyjść na przepustkę z zamku?

Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje. Skoro takie przepustki dostaje ktoś na zamku to dlaczego komisja nie zmieni mu grupy na półotwartą?

kadi dodam tylko do postu powyżej, że pisząc tak jednoznacznie oczywistą nieprawdę możesz komuś wyrządzić krzywdę. Jeżeli rodzina skazanego uzna że w przypadku np zgonu osoby bliskiej tylko Sąd ma prawo udzielić przepustkę losową, to na pewno do pogrzebu zdąży ją załatwić, szczególnie w wekend.:brawo:

Spokojnie Recedes. Po pierwsze to tylko forum dyskusyjne. Po drugie, wszystko co należy - także dzięki Tobie - zostało ostatecznie wyjaśnione i napisane i - moim zdaniem - nikt nikogo w błąd nie wprowadza.

Barbie napisał:
Recedes jest jeszcze jedna rzecz. Mój M przebywał w ZK 6 lat, znajomi również spędzili po kilka lat więzienia i żaden nigdy nie dostał takiej formy nagrody mając grupę P1 czy R1, nikt nawet w ZK nie dostawał takich nagród, więc nie ma co łudzić się że na "zamku" taka nagroda będzie miała miejsce.
Faktycznie przeoczyłam to ale powiedzmy sobie prawdę że to jest praktycznie nierealne...

Jeśli jesteś na takiej przepustce to gratuluję ale zastanawiam się w jaki sposób trzeba sobie "zasłużyć" żeby wyjść na przepustkę z zamku?

Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje. Skoro takie przepustki dostaje ktoś na zamku to dlaczego komisja nie zmieni mu grupy na półotwartą?
Nie chcę Ci mieszać w rodzinie, ale nie jest tak jak piszesz. Nie ma takiego Zk zamkniętego, w którym nikt nie dostaje takich nagród. Masz rację co do tego, że Ci co kożystają z tych nagród prędzej czy później są przenoszeni do zk pólotwartych i otwartych, ale są też tacy którzy z różnych przyczyn tego nie chcą . Do tych przyczyn zalicza się np dobra praca.

Może źle napisałam ale chodzi mi o ZK w których przebywał mój mąż i znajomi jakich znam

Jeżeli weźmiesz dokładne brzmienie słowa "przepustka" to nie ma. Jeżeli instytucję skutkującą legalnym czasowym pobytem skazanego poza ZK w trakcie odbywania kary to są (ale nagroda to jednak nie przepustka tylko nagroda - prawda?, choć efekt jej udzielenia taki sam

Sorki - troszke spóźniony ten mój post, przeoczenie

Ostatnia edycja:
OO dziekuje za odpowiedz moj narzeczony ma grupe polotwarta i jest w sieradzu w zakladzie karnym

malutkaa111 napisał:
OO dziekuje za odpowiedz moj narzeczony ma grupe polotwarta i jest w sieradzu w zakladzie karnym
Teoretycznie w ciągu roku Twój narzeczony może 28 razy wyjść na 30 godzinne widzenie poza teren jednostki, przez 28 dni może przebywać na tzw przepustce nagrodowej i przez dodatkowe 14 dni na tzw przepustce systemowej. ;)

mam pytanko mój chłop siedzi od 20pazdziernika w Tarnowskich Górach i dostał rok wyroku i pytam kiedy moze się starać o przepustki???bo w styczniu przewożą na p2

magducha napisał:
mam pytanko mój chłop siedzi od 20pazdziernika w Tarnowskich Górach i dostał rok wyroku i pytam kiedy moze się starać o przepustki???bo w styczniu przewożą na p2
Po odbyciu 3 miesięcy.

dziękuję za odpowiedz:) to czyli pod koniec stycznia może się uda.Pozdrawiam

powiedzcie mi czy Ja jako jego narzeczona mam wogóle jakiekolwiek szanse żeby pisać prośby o przepustki???jak już będzie przewieziony na półotwarty bo na jego Matkę niema co liczyć:(

magducha napisał:
powiedzcie mi czy Ja jako jego narzeczona mam wogóle jakiekolwiek szanse żeby pisać prośby o przepustki???jak już będzie przewieziony na półotwarty bo na jego Matkę niema co liczyć:(