Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
dzieki Barbie po raz kolejny dajesz dobre rady bardzo dziękuje ( ja jeszcze bładze i sie uczę zyc z tym teraz )a czy oprócz mnie moze go inna bliska osoba odebrać?

Po to jest to forum ;)

Tak może go również odebrać inna bliska osoba.

ale musi byc przez niego wypisana na liste czy nie , czy wystarczy tylko dowód tej osoby?

agajacek napisał:
ale musi byc przez niego wypisana na liste czy nie , czy wystarczy tylko dowód tej osoby?

na przepustce (wniosku, na odwrocie!) wychowca - opiniujący przepustkę, pisze imię i nazwisko (stopień pokrewieństwa) osoby która odbiera, później może Twój M sam opuszczać zk, pod warunkiem, że będzie miał pieniądze które może pobrać (nie ruszając "żelaznej kasy"), o ile pamietam na dzień powinien mieć ok. 20 zł. czyli jeśli zk wyraził zgodę na przepustkę 5-dniową, osadzony (sam opuszczający zk) powinien mieć ok. 100 zł "wolnych". Ta zasada nie obowiązuje w przypadku, gdy ktoś z członków najblizszej rodziny przychodzi po osadzonego...Troszkę to skomplikowane, ale takie procedury ma SW.

ps. oczywiście osoba odbierająca musi mieć dowód osobisty (lub inny dokument ze zdjęciem!)

to naprawdę skomplikowane dziękuję

Recedes 15.02 napisał:
Art. 140. § 1. W razie korzystania przez skazanego z nagród wymienionych w art. 138 § 1 pkt 7 lub 8 albo z zezwolenia, o którym mowa w art. 141a lub w art. 165 § 2, ma on obowiązek bezzwłocznego zgłoszenia się do jednostki Policji, właściwej terytorialnie dla miejsca jego przebywania w okresie korzystania z zezwolenia, w celu potwierdzenia miejsca pobytu.
§ 2. Skazany korzystający z zezwoleń, o których mowa w § 1, w każdym przypadku zmiany miejsca pobytu ma obowiązek bezzwłocznego zgłoszenia się do jednostki Policji właściwej terytorialnie dla nowego miejsca jego przebywania.
§ 3. Dyrektor zakładu karnego może zobowiązać skazanego, korzystającego z zezwoleń, o których mowa w § 1, do określonego zachowania się, a zwłaszcza do przebywania w określonych w zezwoleniu miejscach pobytu lub częstszego zgłaszania się do jednostki Policji.
§ 4. Czasu przebywania skazanego poza zakładem karnym, na podstawie zezwoleń, o których mowa w § 1, nie odlicza się od okresu odbywania kary, chyba że sędzia penitencjarny zarządzi inaczej w wypadku, gdy skazany w tym czasie nadużył zaufania.

Czy to znaczy że ten czas w ktorym osadzony przebywa na przepustce nie odlicza sie od od odsiadki tzn ze jezeli przepustka trwa 3 dni to te 3 dni musi przebywac dłuzej w zakładzie karnym? Nic z tego bełkotu prawnego nie rozumiem :x ! Prosze o odpowiedz!

opacznie rozumiesz zwrot " nie odlicza się" :). Nie odlicza tzn że wlicza a po chłopsku, że czas na przepustce jest traktowany jak czas w więzieniu :)

Dziekuję za odpowiedz. To nie mozna było tak od razy napisać w tym paragrafie przez ich twórców?! Nie moge zrozumieć czemu tak zawile i nie po polsku piszą. Prawo przeciez ma być dla ludzi i powinno być zrozumiale napisane. No ale dobrze ze jest takie forum na którym mozna sie dopytać i wyjasnić zawiłości formalne. Pozdrawiam wszystkich :)

poczytalam o przepustkach ale.. moj maz odbyl polowe kary. pierwsza czesc w 2001 r- 13.5 miesiaca aresztu, a teraz jest od 4 lutego w ZK. ma przyznana grupe p2, od paru dni pracuje na kuchni. wychowawczyni powiedziala ze nie moze wnioskowac o przepustki bo meza nie zna... wiec moje pytanie brzmi...ile to moze potrwac?
dodam ze sam zglosil sie na wezwanie o ile ma to jakis wplyw...

zgloszenie się do zk na wezwanie może zostać potraktowane jako "plus"! ale nie wiązałbym z tym, żadnych specjalnych korzyści. W przypadku przepustki, muszą troszkę (nie umiem powiedzieć, jak długo to będzie trwało) "poobserwować" twojego M, jak teraz robi postępy w procesie resocjalizacji>....

Można dostać tzw "przepustkę nagrodową", pisał o tym kiedyś na wcześniejszych stronach Recedes.
Tzw "przepustki systemowej" na "zamku" nie ma.

co 2 tygodnie wielodniowa i ok 2 tygodni 30 godzinna tak sobie na zmiane mozesz wychodzic ale..... Marcinmajster Tobie chyba nie trzeba tego tłumaczyc:?::grin:

nie byłem pewny jak to jest teraz, dostałem list z zk i chciałem zapytać o przepis, bo np. w grudziadzu i potulicach to czeka się conajmniej 3 tygodnie! ale dziekuje za informację! (w małopolsce jest jak widzę, lepiej! SUPER!):tuptup:

W Czaerne podobno czeka się miesiąc na następną przepustkę a pierwsza trwa 6 godzin:mad:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót