Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie musi być 1/4 kary. Podam taki przykład. Trafia chłopak do ZK z wyrokiem np: 2 lata, po miesiącu umiera mu matka. Wtedy może dostać przepustkę losową. A przecież nie minęło 1/4 kary.

No a taką prośbe kieruje do wychowawcy, naczelnika ZK czy prosto do Sądu penitencjarnego. Jak ją uzasadnić najlepiej krótko zwięźle i na temat czy obszerniej?

Może zacytuję przepis. Wszystko w nim jest zawarte.
Art. 141a. § 1. W wypadkach szczególnie ważnych dla skazanego można mu zezwolić na opuszczenie zakładu karnego, na czas nieprzekraczający 5 dni, w miarę potrzeby pod konwojem funkcjonariusza Służby Więziennej lub w asyście innej osoby godnej zaufania.
§ 2. W stosunku do osadzonych w zakładzie karnym typu zamkniętego zezwolenia, o którym mowa w § 1, udziela sędzia penitencjarny, a w wypadkach niecierpiących zwłoki - dyrektor zakładu karnego.
§ 3. Udzielenie zezwolenia, o którym mowa w § 1, tymczasowo aresztowanemu mającemu prawa i obowiązki skazanego odbywającego karę pozbawienia wolności wymaga wydania zarządzenia o zgodzie przez organ, do którego dyspozycji tymczasowo aresztowany pozostaje.
§ 4. Przepis art. 139 § 8 stosuje się odpowiednio.

marcinmajster napisał:
zgodnie z art. 139 & 1 kkw przepustkę może otrzymać po odbyciu połowy kary...
Kolego szanowny, jak już powołujesz się na przepis to rób to rzetelnie bo takimi luźnymi interpretacjami mieszasz ludziom w głowach.
Art. 139. § 1. Nagrody wymienione w art. 138 § 1 pkt 7 lub 8 można przyznać skazanemu, którego postawa w czasie odbywania kary uzasadnia przypuszczenie, że w czasie pobytu poza zakładem karnym będzie przestrzegał porządku prawnego, po odbyciu przez niego co najmniej połowy tej części kary, po której mógłby być warunkowo przedterminowo zwolniony, lub połowy kary nieprzekraczającej 6 miesięcy.

no to jeśłi mój mąż będzie odbywał kare po raz drugi czyli recydywa to przepustkę będzie mógł siestarać po odbyciu 3/4 kary?

O przepustki może się starać po odsiedzeniu połowy z 2/3 albo 3/4 kary

malutka26 napisał:
no to jeśłi mój mąż będzie odbywał kare po raz drugi czyli recydywa to przepustkę będzie mógł siestarać po odbyciu 3/4 kary?
Problem jest bardziej złożony. Jeżeli sąd zastosował art 64$1 to warunkowe będzie się starał po 2/3 kary, a prawo do ubiegania się o przepustki po 1/3. Jeżeli sąd nie zastosował art 64 kk to o warunkowe po 1/2 i analogicznie o przepustkę po 1/4. Sądzę że tym razem art 64$2 jeszcze nie będzie. Ale gdyby był to wówczas warunkowe po 3/4 a przepustka po 3/8

Recedes napisał:
Kolego szanowny, jak już powołujesz się na przepis to rób to rzetelnie bo takimi luźnymi interpretacjami mieszasz ludziom w głowach.
Art. 139. § 1. Nagrody wymienione w art. 138 § 1 pkt 7 lub 8 można przyznać skazanemu, którego postawa w czasie odbywania kary uzasadnia przypuszczenie, że w czasie pobytu poza zakładem karnym będzie przestrzegał porządku prawnego, po odbyciu przez niego co najmniej połowy tej części kary, po której mógłby być warunkowo przedterminowo zwolniony, lub połowy kary nieprzekraczającej 6 miesięcy.

ja powołam się na art. a TY go w całości zacytowałeś. I czym rzecz?

cześć wszystkim kochanym osóbkom;) powiedzcie mi czy jak mojemu nie uda się wyjść z wokandy to czy mimo złej opinii od kuratorki będzie miał przepustki??ma trzy wnioski nagrodowe za trzy tygodnie konczy terapię AA.

magducha napisał:
cześć wszystkim kochanym osóbkom;) powiedzcie mi czy jak mojemu nie uda się wyjść z wokandy to czy mimo złej opinii od kuratorki będzie miał przepustki??ma trzy wnioski nagrodowe za trzy tygodnie konczy terapię AA.
wątpie czy wyjdzie na wpz mając złą opinie kuratora, a tymbardziej szanse na wyjście na przepustke są znikome, gdyż opinia kuratora lub dzielnicowego jest bardzo ważna

niestety podzielam opinię Moniki R.! Ta opinia kuratorki jest niezwykle ważna i na jej podstawie będą bazować odnośnie Twojego M. magdaducha!

marcinmajster napisał:
ja powołam się na art. a TY go w całości zacytowałeś. I czym rzecz?
Napisałeś tak: zgodnie z art. 139 & 1 kkw przepustkę może otrzymać po odbyciu połowy kary...
Rzecz w tym, że to nie jest prawda!!! Zacytowałem cały artykuł żebyś sobie przeczytał dokładnie co tam jest napisane.

Witam. Mam pytanie. Maz jest w ZK. mial 2 wyroki. Po odbyciu 1/4 kary mial komisje przepustkowa,wywiady srodowiskowe. Przepustki mu przyznano. Przychodzil do domu,stawial sie na dozor,mial bardzo dobra opinie,pracuje na wolnosci,jest na p3. Pisal o wyrok laczny, jest juz po. Jedna z kar ktora odbywal zostala zawieszona . Mianowicie zostal mu tylko jeden wyrok ktory mial zaczac odbywac od wrzesnia.W zwiazku z zawieszeniem pierwszego wyroku termin drugiej kary sie przesunal i naliczany jest od lutego. Wszystko bylo jasne do momentu kiedy zostaly wstrzymane przepustki. nie rozumiem tego. dyrektor zk powiedzial ze nie przysluguja przepustki. dopiero po odbyciu 1/4 kary i wtedy bedzie komisja przepustkowa. ja tego nie rozumiem. przeciez byl juz po wszystkich komisjach ,mial przepustki zostala tylko zmieniona data wykonywania wyrokow nie jest to nowy wyrok ,byl wprowadzony tylko z inna data !czy mozna cos zrobic?? ja sama tego niepojmuje ? ma same wnioski nagrodowe zadnych karnych. moze ktos mi to wyjasni jak to wkoncu jest ? dziekuje za odpowiedz.

Karolina ja mam podobny problem - mój M. mi powiedział, że jak mu minie pierwszy wyrok (zostało 5 miesięcy) to dopiero będzie mógł się starać o przepustki i wokandę - mimo, że w pierwszym wyroku ma już odsiedziane ponad pół kary i w drugim prawie pół kary to i tak, z racji, że nie ma złączonych wyroków, może się starać dopiero gdy spełni warunki drugiego wyroku... I nawet gdyby miał teraz prawo do przepustek to by je stracił gdy zaczął by odsiadywać drugi wyrok, tzn. po 1/4 kary drugiego wyroku znów miałby komisję na przepustki...
Nie wiem czy za bardzo nie nakręciłam, ale przekaz główny jest taki, że jak sie nie ma złączonych kar to wszystko jest traktowane jako oddzielne przypadki, mimo, że dla nas ciągle siedzą... To tak jakby po pierwszym wyroku wyszedł i znów poszedł siedzieć, np. po tygodniu - tak mi to tłumaczył (dotyczy to oczwiście tylko wokandy i przepustek, bo wnioski nagrodowe zostają)

karolina712 napisał:
Witam. Mam pytanie. Maz jest w ZK. mial 2 wyroki. Po odbyciu 1/4 kary mial komisje przepustkowa,wywiady srodowiskowe. Przepustki mu przyznano. Przychodzil do domu,stawial sie na dozor,mial bardzo dobra opinie,pracuje na wolnosci,jest na p3. Pisal o wyrok laczny, jest juz po. Jedna z kar ktora odbywal zostala zawieszona . Mianowicie zostal mu tylko jeden wyrok ktory mial zaczac odbywac od wrzesnia.W zwiazku z zawieszeniem pierwszego wyroku termin drugiej kary sie przesunal i naliczany jest od lutego. Wszystko bylo jasne do momentu kiedy zostaly wstrzymane przepustki. nie rozumiem tego. dyrektor zk powiedzial ze nie przysluguja przepustki. dopiero po odbyciu 1/4 kary i wtedy bedzie komisja przepustkowa. ja tego nie rozumiem. przeciez byl juz po wszystkich komisjach ,mial przepustki zostala tylko zmieniona data wykonywania wyrokow nie jest to nowy wyrok ,byl wprowadzony tylko z inna data !czy mozna cos zrobic?? ja sama tego niepojmuje ? ma same wnioski nagrodowe zadnych karnych. moze ktos mi to wyjasni jak to wkoncu jest ? dziekuje za odpowiedz.
Nie znam szczegółowej sytuacji wyrokowej Twojego męża i chciałbym się mylić w tym co za chwilę napiszę, ale wygląda na to że Twój mąż paradoksalnie na tym zawieszeniu jednej z kar stracił. Że stracił prawo do przepustek to już jest jasne. Obawiam się również że oddali mu się również termin wpz. Stało się tak ponieważ najprawdopodobniej zawieszono mu karę którą w znacznej części odbył. Wyrok wycofano razem z okresem odbytej kary. Oznacza to że zaczął odbywać kolejne orzeczenie do którego nie ma żadnego zaliczenia. Czyli jest tak jakby dopiero poszedł siedzieć ten kolejny wyrok. Jeżeli tak jest niech się stara o zaliczenie dotychczasowego okresu odbywania kary do kary którą ma do odbycia. Zanaczam to są tylko moje domysły.

jakos przezyje. duzo nie zostalo do tej 1/4 kary.tylko teraz tak mysle czy moze chociaz na swieta by go puscili?? skoro juz sie sprawdzil na przepustkach?? 1/4 kary mija w maju. na pogrzeb dostal przepustke bez problemu nawet jak mu nie przyslugiwala ( losowka) a swieta ? nie wiem. to chyba zalezy od dyrektora ?

juz sie staralismy bo jest dokladnie tak jak piszesz i niestety nic z tego. nie wiem czy jest sens pisac apelacje, dokladnie stracil bo na wokande stawalby w maju a teraz prawdopodobnie wrzesien

Nie piszemy posta pod postem. Proszę używać opcji "edytuj". - M

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót