Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Komisja Penitencjarna opiniuje przepustkę udzieloną po raz pierwszy i każdą przepustkę udzielaną w zk zamkniętym
Art. 76. § 1. Do zakresu działania komisji penitencjarnej należy:
1) kierowanie skazanego do właściwego zakładu karnego, jeżeli nie określił tego sąd w wyroku,
2) kierowanie skazanego do określonego systemu odbywania kary, jeżeli nie określił tego sąd w wyroku,
3) ustalanie indywidualnych programów oddziaływań na skazanego i dokonywanie ocen ich wykonywania,
4) dokonywanie ocen okresowych postępów skazanego w resocjalizacji,
5) kwalifikowanie skazanych do nauczania w szkołach i na kursach,
6) kwalifikowanie skazanych, o których mowa w art. 84 § 2, do zakładów karnych dla młodocianych oraz skazanych, o których mowa w art. 96 § 3, do odbywania kary w oddziałach terapeutycznych,
7) kwalifikowanie skazanego, o którym mowa w art. 88 § 4, jako wymagającego osadzenia w zakładzie karnym typu zamkniętego w warunkach zapewniających ochronę społeczeństwa i bezpieczeństwo zakładu, oraz wymienionego w art. 88 § 3, jako wymagającego osadzenia w tym zakładzie w wyznaczonym oddziale lub celi oraz dokonywanie, co najmniej raz na 3 miesiące, weryfikacji tych decyzji,
8) weryfikowanie indywidualnych programów oddziaływania albo indywidualnych programów terapeutycznych, a także kierowanie i wycofywanie skazanych z oddziałów terapeutycznych,
9) wyrażanie opinii w sprawach przyznania skazanemu przepustki, o której mowa w art. 91 pkt 7 lub art. 92 pkt 9, oraz nagrody, o której mowa w art. 138 § 1 pkt 7 lub 8, wówczas gdy są one udzielane:
a) po raz pierwszy,
b) po przerwie trwającej dłużej niż 6 miesięcy,

c) po powstaniu istotnych zmian w sytuacji prawnej lub rodzinnej skazanego,
10) wyrażanie opinii w sprawach:
a) przyznania nagrody, o której mowa w art. 138 § 1 pkt 7 lub 8, skazanemu skierowanemu do odbywania kary w zakładzie karnym typu zamkniętego,

b) projektu porządku wewnętrznego zakładu karnego oraz zmiany tego porządku,
c) innych przekazanych jej przez dyrektora,
11) podejmowanie decyzji w sprawie korzystania przez skazanego z uprawnień określonych w art. 107 oraz zwolnienia z wykonywania pracy, na podstawie art. 121 § 7,
12) wykonywanie innych zadań przewidzianych w ustawie i w przepisac

Warto wiedzieć, że dyrektor może się "wypiąć" na opinię KP i udzielić przepustkę przy negatywnej opinii KP.

tyle to ja wiem Recedes, chodzilo nam w kazdym razie o to samo, tylko poprostu wychowawca caly czas uzywal pojecia komisja przepustkowa, .

mam pytanie,ale nie wiem czy dobrze sie wyraze. kto wchodzi w sklad komisji penitencjarnej, czy jest tam prokurator, i czy jesli zbiera sie takowa komisja odnosnie przepustek to uczestniczy w niej prokurtor, czy nie ma on nic do tego

aniolek87 napisał:
mam pytanie,ale nie wiem czy dobrze sie wyraze. kto wchodzi w sklad komisji penitencjarnej, czy jest tam prokurator, i czy jesli zbiera sie takowa komisja odnosnie przepustek to uczestniczy w niej prokurtor, czy nie ma on nic do tego

mówi o tym art. 75 & 1 i 2 kkw. W praktyce wygląda tak: dyrektor (przeważnie jego z-ca), kierownik (lub z-ca) działu penitencjarnego, kierownik (z-ca) działu ochrony, wychowawca, przedstawiciel działu postpenitencjarnego i inni:ok:

czy przepustki po odbyciu 1/4 kary obowiązują też na zamku czy tylko na pół otwartym:?:

Na zamku to tylko forma nagrody. Normalnych przepustek nie ma. Recedes pisał o tym kilka stron wcześniej. Zapoznaj się z wątkiem

marcinmajster napisał:
mówi o tym art. 75 & 1 i 2 kkw. W praktyce wygląda tak: dyrektor (przeważnie jego z-ca), kierownik (lub z-ca) działu penitencjarnego, kierownik (z-ca) działu ochrony, wychowawca, przedstawiciel działu postpenitencjarnego i inni:ok:

dzieki marcinmajster, przeczytalam i nigdzie nie ma mowy o prokuratorze:!: kurator sądowy owszem,ale nie prokurator. czyli nie ma on nic do tego. czyli znowu ktos namieszał. :)

aniołek z tego co wiem to otwarcie przepustek na nowosolskiej odbywa się zaocznie- czyli wychowawca się zgadza na przepustkę i skzany dostaje przepustkę- na młyńskiej wychowawca stawia na komisję- prokuratora tam nie ma- tylko komisją w której skład wchodzą ludzie pracujący w administracji zakładu.

pytalam bo ktos caly czas mi mowil/wmawial ze bierze w tym udzial prokurator. ale dzieki

jak to jest?czy jest odgórnie napisane ze skazany którego akta są w sądzie penitencjarnym w zwiazku wokandą i przerwa w karze,nie może opuscic ZK na przepustkę losowa?Dodam że sprawa jest bardzo poważna i skazany o którym piszę może utracić mieszkanie a jego rodzinie być może grozi eksmisja,moje pytanie czy dyrektor mając przed sobą dokumenty na tę okoliczność mimo wszystko go nie puści?Wystarczyłaby nawet 30 h ,byle mógł złożyć wyjaśnienia i odroczyć to wszystko.
Ponadto wcześniej ów skazany starał sie o "losówkę"coprawda z innego powodu i dyrektor odmówił zasłaniając sie właśnie tym ze nie ma akt w ZK.
Proszę o odpowiedzi.

znam przypadki przepustek w takich "nagłych" przypadkach przy pomocy "konwoju". Mojemu koledze zmarła mama, prosił o przepustkę losową, nie otrzymał jej (z uwagi na 2 "kwity" na koncie). Poprosił o rozmowę z dyrektorem, i zgodził się na przepustkę w "konwoju" na pogrzeb (kościół, cmentarz), trzy miesiące później dostał "30", a 1,5 miesiąca później 3 dniową. Po 6 miesiącach stanął na wokandę (do tego czasu zarobił nowe wnioski nagrodowe) i wyfrunął na wolność...:winko:

Marcinmajster, mój A. nie ma kwitów i jakieś tam nagrodówki ma:)
głownie pytałam czy to że nie ma akt jest odgórnym przykazem zabraniającym udzielanie przepustek.Poza tym był już 3 dni na przepustce dwa miesiące temu i wrócił grzecznie do ZK w terminie:)
I czy jakaś rola wychowawcy w tym jest?Czy może pomóc,np. wstawiając się za skazanym:what:?

JUDKA80 napisał:
głownie pytałam czy to że nie ma akt jest odgórnym przykazem zabraniającym udzielanie przepustek.Poza tym był już 3 dni na przepustce dwa miesiące temu i wrócił grzecznie do ZK w terminie:)
I czy jakaś rola wychowawcy w tym jest?Czy może pomóc,np. wstawiając się za skazanym:what:?
Brak akt cz. A i B generalnie stanowi przeszkodę przy podejmowaniu ważnych decyzji dotyczących skazanego. Szczególnie istotne jest to w przypadku decyzji podejmowanych po raz pierwszy.

otrzymał przepustkę na 24 h na "załatwienie"tej ważnej sprawy:)

mam pytanie. mój łotr przebywa w zk na p2 w czerwcu mija połowa kary, jednak wisi nad niem drugi wyrok, jeszcze nie wprowadzony. jutro jest sprawa( zazalenie ) na to właśnie odwieszenie i pytanie moje brzmi. co bedzie lepsze dla łotra, czy jak mu wprowadza ten wyrok od razu czy jest szansa na warunkwe przedt. zwolnienie z tego co jutro sprawa i jak to sie bedzie miało do przepustek z tego obecnego odsiadywanego wyroku jak jutro zostanie wprowadzony wyrok. kiedy bedzie mógł sie starac o wpz i jak z przepustkami czy mogą zostac wstrzymane, bo juz wywiad kuratorki był w tej sprawie i opinia jest b. dbra + opinia wychowawcy tez z tym ze dostał ja w innym zk.

Na pewno później będzie mógł otrzymywać przepustki i wpz, bo wydłuży mu się kara.

JUDKA80 napisał:

Podejrzewam, że brak akt A i B niestety może być dużą przeszkodą w uzyskaniu przepustki. Plusem jest to, że Twój "łobuz" ma zaliczoną 3-dniową przepustkę. Jeśli wychowawca nie poprze wniosku, to moim zdaniem nie ma szans na "okolicznościową". Może warto porozmawiac z dyrektorem zk, tym bardziej, że sprawa wydaje się być pilna!

Witam. Ja mam pytanie jakie szanse ma na przepustkę mój konkubent. Został aresztowany 9lutego2009r. dostał rok pozbawienia wolności karę odbywa w areszcie śledczym w Wejherowie, w tym tygodniu ma być przewieziony do Suwałk. Chciałby ubiegać się o przepustkę abyśmy mogli iść do USC żeby nadać nazwisko naszemu 3miesięcznemu synkowi. Czy ma szanse na otrzymanie przepustki na ten cel właśnie? Dziękuję za odpowiedz

emiro jesli chodzi o przepustke na to co napisalas, to musialby napisac o przepustke losowa, uzasadnienie, bedzie ona rozpatrzona,ale czy ja otrzyma nikt tego nie wie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót