Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dzięki za odpowiedz:-) Do kogo ma pisać o taką przepustkę do dyrektora zakładu czy może zwrócić się do wychowawcy? Słyszałam ,że ma zbyt krótki wyrok żeby ubiegać się o jakąkolwiek przepustkę to nie wiem po co teraz dostanie podgrupę p3 nie ma też żadnych kwitów, a w kwietniu miał aż 5 widzeń.

O przepustkę powinien napisać prośbę do Dyrektora ZK. O przepustkę losową może się starać w każdej chwili. O inne przepustki dopiero po odbyci 1/4 kary

Ps: Zapoznaj się z tematem, tu już było wszystko pisane

powiedzcie mi prosze jak to jest skoro moj M. ma w wykonaniu na wyroki po 6msc to po jakim czasie moze starac sie o przepustke (dzisiaj sad apelacyjny "przyklepal" 1,5roczny wyrok do wykonania) skoro one nie sa polaczone tylko "rozliczane" jednostkowo to moze sie starac juz 24 czerwca (tak jak mu powiedzieli?) w zk znajduje sie od 24 marca?
po 1/4 od tego roku czy 1/4 od 2,5roku???

dominika zarówno połowę kary, jak i czas kiedy może się starać o przepustkę wylicza się z sumy kar. Czyli w Waszym przypadku będzie to z 2 lat, tak? Jeśli tak, to o przepustkę będzie mógł się starać po odbyciu 6 mies kary

Jeżeli ma 6 mc to o przepustke moze starać się po odbyciu połowy kary nie po 1/4. Jeżeli ma wyroki niepołączone to przy odbywaniu każdego każdorazowo musi nabywać prawa do przepustek.

Ale widze że Barbie ma inne informacje. Spóźniłam sie z postem.

Ostatnia edycja:
Ansark wszystkie kary nie podlegające łączeniu, sumuje się i z tej sumy wylicza się kiedy ktoś nabierze praw do ubiegania się o przepustki.

barbie zgadzam się z tobą! (szczegółowo omawia to art. 138 & 1 kkw)

a o ile wczesniej mozna zaczac sie starac o przepustke... chodzi mi o to ze skoro JESZCZE nie jest w wykonywaniu ten poltora roczny wyrok to moze uda sie nabrac tych praw przed jego wprowadzeniem... czyli mamy czas do 24czerwca... co bedzie jesli juz dostalby to prawo do przepustke i wplynal by ten wyrok? zabiora mu to prawo?

w ogole to jest bez sensu jesli chodzi o przepustki to sobie wszystko sumuja a jesli o warunek to nie - co za k******* !!!

a art 138 = wymienienie nagrod a nie to czy sumuje sie kilka wyrokow :/

Ostatnia edycja:
Jeśli nabierze praw do przepustek zanim wpłynie drugi wyrok to będzie mógł wychodzić na przepustki. Jeśli jednak wyrok wpłynie to mu przepustki zabiorą.
Jeśli chodzi o warunkowe, to też się sumuje wyroki i z tej sumy wylicza się kiedy będzie mógł ubiegać sie o warunkowe

PS:
- co za k******* !!!
Nie używaj takiego słownictwa!!!

czyli: jesli uda nam sie zdobyc prawo do przepustek przed wprowadzeniem do wykonania tego poltora rocznego wyroku to bedzie mogl na nie wychodzic tak?
a jesli (teoretycznie) na pierwsza moglby wyjsc 24 czerwca to kiedy mozna juz napisac (wystapic) o nia? do kogo ja sie pisze?

do wychowawcy, wychowawca stawia na tzw. komisje penitencjarna (prosciej zwana przepustkowa potocznie) jesli nabedzie uprawnien-odsiedzi odpowiednia ilosc kary to go wychowawca postawi na taka komisje. ale to ze nabedzie uprawnien nie znaczy ze musi otrzymac ta przepustke. znam ludzi ktorzy dostali przepustke dopiero 4 msce przed koncem kary

Czy o przepustkę trzeba pisać do dyrektora ZK? Nie wiem jak się to odbywa, proszę o pomoc. Pozdro

A jeśli stara się o przepustkę ponieważ musi wykonać badania specjalistyczne, (czeka na przeszczep wątroby) a odsiaduje dopiero 1,5 miesiąca i złożył wniosek o przerwę w karze, to ma jakieś szanse na przepustkę. Ponaddto musi załatwić sprawę dotyczącą uznania dziecka poczętego, które ma się niedługo urodzić. Kurde jakie to wszystko skomplikowane.

mc777 jak przeczytasz watek od poczaku bedziesz wiedziala co zrobic. ale o przepustke losowa rozumiem tobie chodzilo, wiec albo twoj łobuz pisze do wychowawcy prosbe, lub ty mozesz wyslac caly komplet dokumentow (ja tak przynajmniej zrobilam) do dyrektora zk.

mc777 dokładnie tak jak pisze aniołek niech się stara o przepustkę losową

Dzięki wielkie ;-) Pozdrawiam

MC777 napisał:
A jeśli stara się o przepustkę ponieważ musi wykonać badania specjalistyczne, (czeka na przeszczep wątroby) a odsiaduje dopiero 1,5 miesiąca i złożył wniosek o przerwę w karze, to ma jakieś szanse na przepustkę. Ponaddto musi załatwić sprawę dotyczącą uznania dziecka poczętego, które ma się niedługo urodzić. Kurde jakie to wszystko skomplikowane.
Problemu przeszczepu i badań z tym związanych nie da się załatwić w trakcie ewentualnych przepustek. W sprawę powinna się włączyć więzienna słuzba zdrowia. Jeżeli wykonanie poszczególnych badań jest konieczne w cywilnych placówkach zdrowia to skazany powinien być tam dowieźiny i konwojowany przez czas niezbedny do przeprowadzenia badań. Na czas ewentualnego przeszczepu niewątpliwie jest konieczna przerwa w karze.

aniolek87 napisał:
do wychowawcy, wychowawca stawia na tzw. komisje penitencjarna (prosciej zwana przepustkowa potocznie) jesli nabedzie uprawnien-odsiedzi odpowiednia ilosc kary to go wychowawca postawi na taka komisje. ale to ze nabedzie uprawnien nie znaczy ze musi otrzymac ta przepustke. znam ludzi ktorzy dostali przepustke dopiero 4 msce przed koncem kary

aniołek87 komisja penitencjarna nie zajmuje się tylko przepustkami, zakres jej działania jest bardzo szeroki. Jestem daleki od takich uproszczeń w rodzaju "komisja przepustkowa czy wokandowa", to jest płytkie myślenie:(

marcin wiem, ale gdy ktos pyta to staram sie odpowiedziec w miare moich mozliwosci, i jak najbardziej prosciej zeby ktos zrozumial o co chodzi, bo czesto zdazalo sie ze ktos pisal komisja penitencjarna a potem odrazu padalo pytanie a co to takiego. :) staralam sie napisac prosto i zrozumiale,

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót