Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam dziękuje za rady , ja nie moge czekać już z chrzcinami bo moja córcia ma już 11 miesięcy a po za tym przyjeżdza mój brat bliżniak:) specjalnie z Holandii ojciec chrzesny a nie chce nikogo innego , może jakoś się uda i ściągne mojego łobuża no zobaczymy pozdrawiam

smuteczek napisał:
Zastanawiam się skąd to częste tutaj na forum parcie na chrzczenie dziecka pomimo tego, że ojciec jest w ZK... rodzina naciska?
Czy to po prostu ma być powód do przepustki losowej (bo jeśli tak, to rozumiem ;) )

No ja to rozważam tylko w kategorii przepustki:)

forg napisał:
Wychodzi na to, ze ważniejszy jest ojciec chrzestny niż ojciec dziecka. Smutne to.

Nie zapominaj Forg w jakim kraju żyjemy i jakie problemy potrafią robić księża, gdy dziecko jest nieochrzczone... I nie generalizuj tak, bo dobrze wiesz, że każdy przypadek jest inny. A zresztą jak sam napisałeś wcześniej - chrzest jest najważniejszym wydarzeniem dla dziecka no to czemu teraz tak Ci smutno, że ojca nie będzie, a chrzestny będzie skoro to dzień ważny dla dziecka, a nie dla innych?

a jak dostanie przepustkę na chrzciny i będzie musiał jechać w konwoju? Jeśli jest w zk zamkniętym, bo jak ma półotwarty albo otwarty to pewnie by dostał normalnie, ale jeśli jest na zamku to wiem że na pogrzeb się jedzie w kajdankach z funkcjonariuszami po bokach, a jak tak by miał przyjechać na chrzciny to też byś chciała, trochę lipa przed rodziną wydaje mi się...

W jakim konwoju . Mój facet od samego początku jest na półotwartym

a to dobrze, w takim razie ma szansę na normalną przepustkę albo widzenie poza terenem czyli do 30godzin.

A przepustka losowa też jest 30-godzinna? Bo on jak tu dojedzie to zaraz bedzie musiał wracać buuuu

Losówka do pięciu dni poza terenem ZK.

A co do konwoju poruszanego wcześniej - jeśli osadzony nie może opuścić ZK sam to asystować może również osoba godna zaufania, nie musi to być f-sz.

Ostatnia edycja:
Akte a dużo znasz przypadków gdzie jest to "osoba godna zaufania" zamiast funkcjonariuszy? Życie pokazuje że jednak funkcjonariusze i kajdanki cieszą się chyba większym zaufaniem administracji więziennej, ale masz racje bo teoretycznie jest to możliwe-tak mówi przepis.
Przepustka losowa nie równa się 30 godziną. widzenie poza terenem zk jest do 30h, a powyżej 30h to już przepustka. A losowa to taka którą dostaje się z powodu pogrzebu, ślubu, chrzcin, choroby bliskiej osoby itd... a mogą też być takie normalne przepustki np. 2 dni 3 dni za dobre sprawowanie.

nie chce nikogo załamywac ale ostatnio u nas w ZK był przypadek ze pewien pan uzyskał losówke na pogrzeb brata ale w konwoju i jest na P2 i odsiaduje wyrok za "kolarstwo" :)
i nie skorzystał bo inaczej nie chcieli puścić.

a w naszym przypadku było tak ze na ślub siostry nie uzyskalismy przepustki od dyrekcji ale sąd poparł zażalenie i 3 dni wolności było :)

a no właśnie bywa i tak że nawet na P-2 dają losówkę w konwoju pod asystą f-szy uzbrojonych w kajdankach pewnie jeszcze do tego i tam już nie ma 30h czy 2 dni, jedzie odbębni wsoje tak jak na pogrzebie, zakopią dadzą 15 minut i wraca, na stypę i pogaduchy z ciociami już nie pojedzie. A tu w tym przypadku co pisze ola8480 to aż dziwne za art.178a czyli za taką głupotę i to bez recydywy...

złekopytko napisał:
Akte a dużo znasz przypadków gdzie jest to "osoba godna zaufania" zamiast funkcjonariuszy?

Nie robiłam statystyk, ale wystarcza mi to, że znam i takie i takie przypadki. A zresztą jak sama zauważyłaś - przepis mówi jasno o takiej możliwości więc nie wiem o co chodzi.

Witam mam pytanie. Nasza sytuacja jest dosc skomplikowana, a wiec moj łobuz odsiaduje wyrok 9 m-cy i kolejny ma 10 m-cy nie ma mozliwosci połączenia tych wyrokow, wiec jakie ma szanse na przepustke i po jakim czasie, podgrupe ma narazie R1 ale to sie moze szybko zmienic na R2. Bardzo prosze o odpowiedź

Mój już siedzi przeszło dwa lata ma od początku R1 z tymi zmianami jest ciężko.Zależy od wszystkiego...A co do przepustek to ciągle sobie marzymy,ze może kiedyś się uda
Linka zapamiętaj,że każdy przypadek jest inny i trzeba walczyć
Pozadrawiam

linka81 na swoje pytania odpowiedź znajdziesz na wcześniejszych stronach, o tym już było wielkokrotnie pisane w tym wątku. nie ma sensu dublować informacji:mad:

Może ktoś wie jak jest z przeputką w przypadku recydywy zwykłej gdy wyrok to jeden rok a przy takim wyroku wokanda nie przysługuje :(. Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedź.

zuzia.i napisał:
Może ktoś wie jak jest z przeputką w przypadku recydywy zwykłej

Wystarczy przeczytać kilka poprzednich stron tego tematu - skoro czytanie przepisów jest zbyt trudne.

Czytanie przepisów nie jest zbyt trudne, problemem jest wysokość wyroku. Przy wyroku jednego roku pozbawienia wolności nie przysługuje warunkowe przedterminowe zwolnienie, przynajmniej w przypadku recydywy. Stąd też było moje pytanie a Ty mógłbyś być nieco bardziej uprzejmy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót