Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
I sam fakt nabycia uprawnień nie daje gwarancji uzyskania zgody na widzenia poza terenem ZK

kurcze, a juz sie ludzilam ze a moze jednak :(
wydaje mi sie ze kiedy jak czytalam ten watek to gdzies mi mignela jakas wypowiedz ze ktos dostal 2tygodnie szybciej

Wcześniej, może dostać jedynie tzw przepustkę losową. Udziela się jej tylko w uzasadnionych wypadkach

witam.wczoraj byl u mnie dzielnicowy,przeprowadzil ze mna wywiad na polecenie as.
moj chlopak zostal zatrzymany,w innej sprawie,ale w trakcie wyszlo,ze ma do odsiedzenia za inny czyn ktory popelnil.przebywa tam od sierpnia wyrok 9 m-c.(odsiaduje ten wyrok-w trakcie-sledztwo do innej sprawy)
moje pytanie:czy jest mozliwosc,ze dostanie przepustke,mimo tego,ze sledztwo do obecnej sprawy jest w toku?po to wlasnie byl dzielnicowy-pytalam w jakim celu-powiedzial,ze to z as w sprawie przepustek itp.

Jeżeli prowadzone jest jeszcze inne postępowanie przeciwko niemu to nie liczyłabym na przepustkę.

Mam pytanie. Czy można się jakoś odwołać od decyzji komisji, która nie "otworzyła" osobie przepustek na 3 komisji z rzędu (co 6 miesięcy) argumentując swoją decyzję stwierdzeniem, że osoba ma za długi wyrok? Chodzi o osobę ze statusem P2 od sierpnia 2008, w listopadzie nabędzie prawo do 1 wokandy. Z tego co wiem, to skoro osoba nabywa prawo o staranie się o przepustki po odbyciu 1/4 kary, to argument taki nie ma sensu, skoro wg kodeksu karnego może się o nie starać.Dodam, że osoba, o którą chodzi nie ma kwitów, uczy się, nie sprawia problemów, regularnie otrzymuje wnioski nagrodowe. :(

gog napisał:
Mam pytanie. Czy można się jakoś odwołać od decyzji komisji,

Zgodnie z art. 7 kodeksu karnego wykonawczego skazany ma prawo zaskarżyć każdą decyzję komisji. W terminie 7 dni.

Na jaką decyzję ma się skazany skarżyć ? Nie ma obowiązku udzielania widzeń poza terenem ZK. Na nie udzielenie pochwały też można się skarżyć. To są nagrody art 138 § 1 pkt 7,8. na to nie mozna się skarżyć.

deskjet napisał:
Na jaką decyzję ma się skazany skarżyć ?

Pytanie było w jaki sposób można zaskarżyć decyzję komisji. Podałem sposób.
Nie rzadziej niż co 6 miesięcy ma miejsce ocena postępów skazanego w resocjalizacji. Widocznie w ocenie stwierdzono, że skazany mimo nabycia uprawnień nie "dorósł" jeszcze do widzeń poza terenem. Komisja tą ocenę przyjęła i od tego można było się odwołać.

A że nie ma obowiązku udzielania widzeń poza terenem to prawda.

Decyzję komisji można zaskarżyć tak jak piszesz (np że miał zmianę podgrupy z P2 na P1). Ja jednak zrozumiałem, że chodzi o widzenie którego osadzony nie dostał i nie musi dostać.

Jeżeli wychowawca nic nie napisze w projekcie oceny okresowej o widzeniach poza terenem ZK to komisja nie ma się do czego odnosić w swojej decyzji. To tak jak z wpz jeżeli osadzony nie nabędzie do niego uprawnień nie zajmuje się tym i koniec. Więc nie ma się od czego odwoływać i na co skarżyć

Jeśli było pytanie o decyzję komisji, to być może była tam (podczas komisji) mowa o widzeniach poza terenem. A może był wniosek nagrodowy, który komisja zaopiniowała negatywnie??

Deskjet: nie komplikuj tego co proste. Proste pytanie, prosta odpowiedź. Jak można zaskarżyć decyzję? Tak i tak. Koniec.

Nie nam tu wnikać, czy ktoś sobie wyobraził, że komisja musi coś otworzyć albo pobłogosławić.

witam mam pytanie po jakim czasie można sie starac o przepustki mając wyrok trzy lata??i odsiadując wyrok za udział w zorganizowanej grupie przestępczej??

kama12 napisał:
witam mam pytanie po jakim czasie można sie starac o przepustki mając wyrok trzy lata??

Ja mam odpowiedź: bardzo proszę Cię - przeczytaj choćby ten temat. Dużo stron?? Użyj "przeszukiwarki" tematu.

Po połowie terminu do wpz

a u skazanych "R" np nie jest to 1/4 kary

Ostatnią edycję dokonał moderator:
przepustek nie dostaje sie po 1/4???

a niby kiedy?

mi chodzilo o P2Z. Wiem akurat to bo moj akurat moze sie starac o przepustki po 1/4

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót