Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wyraźnie podkreślałem już wcześniej, że mówię wyłącznie o przepustce losowej.

czesc to znowu ja :) tak czytam sobie Wasze posty... i faktycznie moj narzeczony ma wyroki zwiazane z posiadaniem narkotykow co wiąże się z ich braniem... Czy nie ma szans, że dostanie przepustke ? :(:(

A co myślicie o przerwie w wykonywaniu kary ? są jakieś szanse, że się uda?

luizjanna napisał:
Czy nie ma szans, że dostanie przepustke ? :(:(
są jakieś szanse, że się uda?

Wiesz - te Twoje pytania to tak jakbyś zdzwoniła do mechanika i powiedziała: "panie mechaniku zepsuł się samochód, nie jedzie, czy da pan rade go naprawić?".

Szansa jest zawsze. Na tym polega polski system penitencjarny, że każdy ma szansę. Mniejszą lub większą ale ma. Na otrzymanie prędzej ub później zezwolenia na opuszczenie jednostki. Wiele jak nie wszystko zależy (i zależało - niestety dla niego) jednak od niego.

:(:(Mam pytanko. Moj S stara sie o przepustke siedzi dopiero 2 miesiace a lacznie ma 14 miesiecy narazie! czy ma jakies szanse aby dostac przepustke?

jeszcze jedno pytanie : czy jak moj S odsiedzi te 14 miesiecy i wyjdzie a ma jeszcze sprawy w toku czy moze je w swoim czasie zawiesic czy musi tam wrocic i te pozostale wyroki odsiedziec?

Prosze o pomoc

a jak to jest z tą komisją przepustkową?mój bedzie stawał na tej komisji 1.03.i co kiedy dostanie pieerwsza przepustke?? w najbliższy weekend?dobrze się orientuje?oczywiście kjeżeli sie uda...

Przepustka - proszę o pilną odpowiedź!

Mam pewien problem. Jestem kaznodzieją pewnego Kościoła. Pisałem do dyrektora Aresztu Śledczego w sprawie udzielenia zgody na wystawienie przepustki 3 godzinnej dla osadzonego, w celu udania się na nabożeństwo niedzielne. Odpowiedź od dyrektora otrzymałem odmowną tej treści: "przedstawione w prośbie powody nie wyczrpują znamion określonych w art. 141a paragraf 1 KKW."
Jeżeli ktoś udzieli mi wyczerpującej odpowiedzi, dlaczego dyrektor nie udzielił przepustki, będę bardzo za to wdzięczny (proszę o wyjaśnienie treści paragrafu). Dodam, że osadzony dostał wyrok 1 roku i jest w połowie odbywania kary. Wychodzi też na miasto, by pracować w pewnej firmie.:)

RE: Przepustka - proszę o pilną odpowiedź!

Endriu23 napisał:
Jeżeli ktoś udzieli mi wyczerpującej odpowiedzi, dlaczego dyrektor nie udzielił przepustki, będę bardzo za to wdzięczny (proszę o wyjaśnienie treści paragrafu).

A mógłbyś napisać, czego konkretnie nie rozumiesz w zapisie artykułu, który podajesz??
Najwyraźniej uznano, ze nabożeństwo to nie jest wypadek szczególnie ważny dla skazanego.

Ostatnia edycja:
RE: Przepustka - proszę o pilną odpowiedź!

Endriu23 napisał:
Mam pewien problem. Jestem kaznodzieją pewnego Kościoła. Pisałem do dyrektora Aresztu Śledczego w sprawie udzielenia zgody na wystawienie przepustki 3 godzinnej dla osadzonego, w celu udania się na nabożeństwo niedzielne. Odpowiedź od dyrektora otrzymałem odmowną tej treści: "przedstawione w prośbie powody nie wyczrpują znamion określonych w art. 141a paragraf 1 KKW."
Jeżeli ktoś udzieli mi wyczerpującej odpowiedzi, dlaczego dyrektor nie udzielił przepustki, będę bardzo za to wdzięczny (proszę o wyjaśnienie treści paragrafu). Dodam, że osadzony dostał wyrok 1 roku i jest w połowie odbywania kary. Wychodzi też na miasto, by pracować w pewnej firmie.:)

W ocenie Dyrektora ZK, uczestnictwo w nabożeństwie niedzielnym nie jest szczególnym wypadkiem losowym (przewidzianym w 141a par 1 kkw) aby udzielić skazanemu tejże przepustki.

Jeśli skazany nie zgadza się z decyzją dyrektora (uważa że są takie przesłanki), w/w decyzję zaskarża do Sądu penitencjarnego w trybie 7 dni.

Endriu msze są dość czesto więc jak to się ma do przytoczonego art.?:what:
Jak uzasadnił Dyrektor ZK nie wyczerpuje znamion.
Silesia jeśli dostanie przepustkę to zależy jaki dzień określi Dyrektor Zk,najczęściej jest to ten sam dzień.Jednakże może również zaznaczyć ze np. wyjdzie na przepustkę 3 dniową w dniu,np. od 5-7,03,to tylko przykład,Mój A. zawsze jednak wychodził w dniu komisji.Powodzenia:D

Zasadą jest, że dostęp do praktyk religijnych realizuje się na terenie ZK. Proponuję zmierzać w tym kierunku, Endriu.

Endriu jaki to typ ZK?
Jeśli półotwarty lub otwarty to można ewentualnie wykorzystać tu odpowiednio art. 91 pkt 3 lub 92 pkt 3 i 5 KKW, ale to byś musiał połączyć tę mszę z jakimiś walorami terapeutycznymi czy kulturalno-oświatowymi czyli np. msza + spotkanie oazowe czy coś takiego...
A art. 141 KKW na mszę... Dobre:) Nikogo nie urażając oczywiście:) No ale msza to nie jest wypadek losowy:)

communication napisał:
chyba że chodzi o chrzest własnego dziecka.

Według Ciebie chrzest dziecka ma coś wspólnego z "losowością"? nawet gdy ciąża była dziełem przypadku to chrzest już niekoniecznie ...
A czy art. 141a mówi o "losowości" to należałoby podyskutować.

forg napisał:
Według Ciebie chrzest dziecka ma coś wspólnego z "losowością"? nawet gdy ciąża była dziełem przypadku to chrzest już niekoniecznie ...
A czy art. 141a mówi o "losowości" to należałoby podyskutować.

traktuje o tym orzeczenie jednego z Sądów Apelacyjnych który orzekł, iż w sprawie chrztu nie zachodzą przesłanki o udzielenie przerwy w karze, jednakze winno zastanowić się nad udzieleniem przepustki losowej.

Poza tym dobrze Forg wiesz, że są przypadki, kiedy to na chrzest dziecka losówka jest udzielana.
A czy słusznie czy nie to już inny temat, ale istotne jest to, że niektórzy widzą w niej przesłanki wynikające z art. 141a KKW i jest to zapewne skutek tego fragmentu:
W wypadkach szczególnie ważnych dla skazanego
bo tak naprawdę art. 141a KKW nie mówi nic o losowości, tylko ludzie zwykli tak to nazywać, a art. 141a KKW mówi o wyjątkowych sytuacjach, szczególnie ważnych dla skazanego, a szczególnie ważne może być tak naprawdę wszystko.
P.S. Wcześniej zamiast 141a KKW, pisałam 141 KKW więc przepraszam za niedopatrzenie.

Ostatnia edycja:
Serdeczne dzieki wszystkim za wlaczenie sie w moj watek. Znaczenia brzmienia artykulu nie znalem, gdybym znal nie zamiescilbym tutaj watku. Teraz wiem, ze nabozenstwo po prostu nie bylo czyms szczegolnym.
Msze to wiem, ze odbywaja się wewnatrz aresztu chyba raz na tydzien, jednak ja jestem kaznodzieja Kosciola Ewangelicko- Metodystycznego (kosciol protestancki)i nasze nabozenstwa sa odprawiane w miescie poza murami aresztu. Dodam jeszcze, ze znam pewnego bylego osadzonego, ktory pod koniec odbywania kary w ZK (inna jednostka karna), byl wypuszczany na przepustki w celu uszestnictwa w nabozenstwach protestanckich. :)

Endriu, bo to zależy od rodzaju przepustek - dlatego pytałam o jaki typ ZK chodzi, bo jeśli jest to ZK typu półotwartego czy otwartego to mogło tak być, ale na pewno nigdy nie było to na zasadzie przepustki z art. 141a KKW, tylko np. na zasadach już przeze mnie wspomnianych bądź też na podst. art. 91 pkt 7 lub art. 92 pkt 9 KKW.
Kodeks Karny Wykonawczy znajdziesz w internecie więc możesz to sobie poczytać.

Akte masz racje to jest ZK polotwarty w Gorzowie WLKP, moze i dlatego mogl wychodzic na przepustki, na nabozenstwa. Ja natomiast staralem sie o przepustke teraz dla osadzonego w A.Ś. i moga obowiazywac inne kryteria.
Jakbys mogl podac link do znalezienia KKW w internecie, to bede wdzieczny. Ja probowalem, ale jakos jeszcze nie znalazlem, wyskakiwala mi ksiazka do kupienia z kodeksem.

Endriu23 napisał:
Jakbys mogl podac link do znalezienia KKW w internecie, to bede wdzieczny. Ja probowalem, ale jakos jeszcze nie znalazlem, wyskakiwala mi ksiazka do kupienia z kodeksem.

Na tym forum, w tym dziale ("więziennictwo") jest temat o nazwie "Podstawowe przepisy". Tam podałem aktualne linki do najważniejszych aktów prawnych. W tym kkw.

Naprawdę warto zapoznać się choćby z tytułami przyklejonych tematów w tym dziale. I nie tylko.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót