Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mój K. zostal zatrzymany 15.03 na sankcje lecz sankcja zostala przedluzona do 15.09 ale 9.08 mial sprawę o wyrok i otrzymał wyrok 2lata i 6 miesięcy. We wrześniu będzie 6miesiecy jak siedzi a więc moje pytanie brzmi po jakim czasie może starać sie o przepustkę ?

CZESC
MOJ BRAT STARA SIE O PRZEPUSTKE,ma za soba 10lat w zk a sumie ma 25 wiec ma szanse na przepusteke ???i jesli tak to na jaki czas?

Twój brat z takim wyrokiem prawdopodobnie jest w zk typu zamkniętego a tam nie ma przepustek. No chyba że losowa np w przypadku śmierci bliskiej osoby, ale też zawsze.

brat jest w zk w rawiczu.nie wiem czy to zk zamkniety czy nie.no szkoda ze nie ma szans na przepustke

Wcale nie jest powiedziane,że nie ma szans na przeustkę:)Dziś właśnie byłam w Rawiczu na widzeniu i mąż mi opowiadał o gościu który ma wyrok 25 lat i jakoś tak ma połowę już i wychodzi na przepustki:DTakże jak widzisz cuda są możliwe:D

Kto mi pomoże w kwestii przepustek na p3, czy zgodnie z kkw tak przepustka udzielana jest 1 raz na m-c czy 30h wyjście to nie przepustka a forma nagrody???Jak często zatem na p3 można taką formę nagrody oczekiwać?

30 h "przepustki" traktowane jest jako bezdozorowe widzenie poza zakladem karnym. Przepustki na p3 są co miesiac :) ale to zalezy rowniez od zachowania skazanego i od czasu w jakim będzie przychodzila opinia.

Dziękuję luizjanna. A tych bezdozorowych widzeń poza zakladem karnym w m-cu ile może być?

Szczerze to nie wiem ile. Ale nie licz na to że będzie miał więcej niż raz w miesiącu bo po 30 h na wolności też musi przyjść opinia. Chyba że wychowawca w tym zk i dzielnicowy w miejscu pobytu skazanego są takimi zapalonymi pracoholikami, że opinie wypełnią i wyślą raz dwa :D

Tak poza tym to po tym 30 h widzeniu moze sie starac juz o przepustke :) Jesli tylko opinia bedzie dobra i wroci na czas :)

luizjanna wielkie dzięki. W naszym przypadku pierwsza opinia po przepustce zostala wyslana przez wychowawcę po 4 dniach a dzielnicowy w zastępstwie bo urlopy zjawił się po 1,5 tygodnia. Napisal notatkę w srodę a już w pn ma moja prosbe ja faksował do zk. opinia dobra a jak ;-) teraz czekam bo może w ten weekend się uda.

luizjanna napisał:
Tyle na ile sobie zasłuży!

Bardzo proszę nie "sprzedawać" wiedzy "spod celi" jako obowiązującego prawa. Wystarczy przeczytać kodeks karny wykonawczy. Art. 91 oraz 139. W pierwszym z artykułów jest mowa, że przepustki raz na dwa miesiące i nie więcej niż 14 dni w roku a drugi mówi o ilości nagród skutkujących opuszczeniem murów.

Problem tkwi w tym, że w art. 91 i 92 mowa jest że "można udzielić" a nie, że trzeba udzielić lub że się należy. Natomiast przepustki nagrodowe to już zależą głównie od zachowania i od ZK, ponieważ nagrody "mogą być przyznane", a nie - muszą być przyznane i nie - należą się. To takie drobne szczegóły, które pewnie można wyjaśnić z wychowawcą.

Forg nie sprzedaję żadnej wiedzy spod celi, ale dokładnie tak jak napisał Waserus w kodeksie karnym jest napisane, że można udzielić. A To zależy od skazanego czy sobie zasłuży na przepustkę raz na 2 miesiące czy też nie. 30 h może mieć częściej a to też tak jak przepustka tylko krótka. Poza tym o tym było pisane już dużo razy i koleżanka pytaąca mogła sobie przeczytać o tym :)

luizjanna napisał:
Forg nie sprzedaję żadnej wiedzy spod celi, ale dokładnie tak jak napisał Waserus w kodeksie karnym jest napisane, że można udzielić...
Luizjanna, ale sęk w tym, co jest napisane w KKW trochę niżej (właśnie, nie w kodeksie karnym tylko w kodeksie karnym wykonawczym jak już), a jest tam napisane tak:

Przepis prawny:
Art. 138. § 1. (187) Nagrodami są:
(...)
7 ) zezwolenie na widzenie bez dozoru, poza obrębem zakładu karnego, z osobą najbliższą lub osobą godną zaufania, na okres nie przekraczający jednorazowo 30 godzin,
8 ) zezwolenie na opuszczenie zakładu karnego bez dozoru, na okres nie przekraczający jednorazowo 14 dni

Art. 139.
§ 3. Łączna liczba nagród wymienionych w art. 138 § 1 pkt 7 nie może przekroczyć 28 w roku.
§ 4. Łączny czas trwania nagród wymienionych w art. 138 § 1 pkt 8 nie może przekroczyć 28 dni w roku. ->KKW

luizjanna napisał:
w kodeksie karnym jest napisane, że można udzielić.

Zacznij zwracać uwagę na swoje wpisy. To co piszesz mija się z prawdą i jest mocno nieprecyzyjne. Akte już wspomniała, że chodzi o Ustawę kodeks karny wykonawczy.

To wspaniale, że wyjaśniliśmy gdzie szukać podstawy prawnej do udzielenia tych wszystkich zezwoleń na czasowe opuszczenie ZK. Tylko te wszystkie zezwolenia nie są udzielane obligatoryjnie każdemu skazanemu. Jest wielu takich, którzy wychodzą z zakładu karnego po kilku latach i nie byli na żadnej przepustce ani widzeniu poza terenem.

Waserus, ale o co Ci chodzi? Bo piszesz jakbyś co najmniej odkrył Amerykę, a przecież po prostu było pytanie o częstotliwość czy długość trwania określonych nagród, padła odpowiedź, pytający dowiedział się czego chciał więc jest w porządku - a jak coś nazywa się nagrodą to chyba każdy wie, że nagrody nie dostaje się obligatoryjnie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót